Historier fra våre kunder

Brede smil ved Glommas bredder

Humøret er på topp hos Morten Tindlund og kollegene hans i den grafiske bedriften midtveis mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Det er det da også god grunn til.

canon_moklegard

Produksjonsmiljø som imponerer

Vi får nytrukket kaffe og gode historier med en gang vi kommer til Møklegård Printshop, samtidig som hele produksjonsparken går for fullt. Selv offsetpressa er i daglig drift, og vi forstår raskt hvorfor produksjonssjef og medeier Richard Hansen steller ekstra pent med platesetteren.

– Det er nemlig den aller siste platesetteren han får, smiler daglig leder og medeier Morten Tindlund og legger til at han «headhuntet» Richard fra skolebenken i 1997, og at de siden har jobbet i lag.

– Han var den eneste som rakk opp hånda da jeg besøkte yrkesskolen og spurte om noen ville begynne i lære som trykker, forteller Morten, selv utdannet offsettrykker og med grafisk fartstid fra 1984.

– Richard og jeg jobber veldig godt sammen, med ulike ansvarsoppgaver i det daglige. Vi er litt uenige om hvor lenge offsetpressene skal være her, men til gjengjeld er vi 100 prosent enige om at satsningen på storformatløsninger fra Canon er riktig, forteller Morten mens han viser rundt i produksjonsmiljøet. Her er det ryddig og rent overalt, og latteren sitter løst hos de seks medarbeidere som sørger for at det summer og durer i et imponerende stort antall produksjonsmaskiner.

canon_moklegard_6492.jpg

Godt humør hos de to som utgjør eierne, styret og ledelsen i Møklegård Printshop. Richard og Morten har jobbet sammen siden "nitten hundre og pil og bue", som de sier selv. Og faktisk er også maskinparken i bakgrunnen i bruk oftere enn du tror.

Oppgraderte til nyeste Colorado

Siste tilskudd til produksjonsparken er en Canon Colorado 1650, som i august 2022 erstattet en tre år gammel Colorado 1640. Høyere produktivitet, bedre robusthet i trykket og muligheten for å printe matt og blankt på samme flate, det var de utslagsgivende faktorene for at Møklegård Printshop valgte å bytte til nyeste modell før leasingperioden var utløpt for den forrige.

– Det var et enkelt valg, for Colorado 1650 gir oss enda flere muligheter for produksjon av bannere, rollups, plakater, vindusfolie, klistremerker, innpakningspapir og mye annet. Den går for fullt hver eneste dag, og vi setter den ofte i gang med en ny jobb når vi går hjem om ettermiddagen, da overvåkes den av et kamera på veggen. Maskiner med høy kvalitet og automatiseringsgrad blir det god økonomi av, forsikrer Morten og konstaterer at storformat utgjør en stadig større del av både omsetning og bidrag til bunnlinjen.

– Realiteten er at storformat utgjorde 4-5 millioner av den samlede omsetningen vår på 12 millioner i fjor, forteller han. Colorado-printeren er ny, mens flatbedprinteren Arizona har vært i drift i noen år.

– Den gjør jobben fremdeles, ikke minst med produksjon av fotokunst og billedkunst med fantastisk kvalitet, på alt fra syrefritt papir til børstet aluminium. Nylig printet vi 30 kunstverk til utsmykning av et helsehus her i området, alt produsert med Arizona. Vi prioriterer å være med på de offentlige anbudene, selv om det er litt arbeid med det, og lykkes med å få en god del av oppdragene, sier Morten fornøyd.

canon_moklegard_6503.jpg

Gresset er snart grønt, selv om kalenderen kun viser februar. Med våren kommer turgåerne, og Morten Tindlund har sørget for utvendig profilering mot turveien langs Glomma.

Hvordan får dere oppdrag, utover å delta i anbudene?

– Vi har mange faste kunder som kommer tilbake fordi de liker oss og det vi leverer, og fordi de vil trykke lokalt og på en miljøvennlig måte. Aktivt salgsarbeid har vi ikke tid til, men vi sponser mye idrett og kulturliv lokalt, og får et stort nettverk og mange kontakter på den måten. Faktisk registrerer jeg nye kunder inn i systemet hver eneste uke, så noe gjør vi antagelig riktig.

Det er vårt inntrykk også, etter et trivelig formiddagsbesøk med brede smil, morsomme historier og en innholdsrik maskinpark i full produksjon.

Hvordan ser fremtiden ut for bedriften?

– Veksten kommer i større grad på storformat enn tradisjonelle trykksaker, og med et topp moderne arbeidsjern som Colorado 1650, er det kun fantasien som begrenser mulighetene. Matt og blankt trykk i samme prosess er bare en av mange muligheter med denne teknologien, og jeg vil gjerne legge til at Canons rådgivere er dyktige på å dele erfaringer og råd for nye materialer og oppdragstyper, sier lederen av Møklegård Printshop. Som også har erfart at erfaringsdelingen kan gå den andre veien.

– Ja, faktisk ringte de meg fra Canon i Nederland og spurte hva slags innpakningspapir vi printet på, de var tydelig imponert over noe Anton i Canon hadde vist dem. De ble nok både overrasket og imponert da jeg fortalte at det var printet på Canons eget papir!

Vi skulle gjerne blitt lenger, men det er kunder og produksjon som har høyere prioritet enn Canons utsendte.

– Vi prekæs, smiler Morten og Richard.

canon_moklegard_6475.jpg

Per Baardsen er blant medarbeiderne som har latt seg fascinere av Canon Colorado 1650. Per har vært i bransjen i nærmere 50 år, og planlegger pensjonering i løpet av året. Printeren derimot, den blir værende.

canon_moklegard_6461.jpg

Billig gråpapir blir til verdifullt innpakningspapir med profilering etter en runde gjennom Colorado 1650.

canon_moklegard_6511.jpg

Finn ut mer