Kundehistorie

Bygger familiebedriften av en voksende sport

For noen er frisbeegolf en morsom fritidsaktivitet, for andre er det seriøs konkurranseidrett. For familien Eliassen i Hokksund er det blitt en sterkt voksende familiebedrift.

Frisbee

Idrett i vekst

De fleste av oss har en eller annen gang kastet en frisbee-plate, i lek med barn eller hund, eller som en morsom fritidsaktivitet. Det du kanskje ikke visste, er at frisbeegolf er en raskt voksende konkurranseidrett over hele landet, allerede med 85 aktive klubber tilsluttet Norges idrettsforbund. For familien Eliassen i Hokksund har frisbeegolf vært “familieidrett nummer én” gjennom mange år. Nå har de tatt lidenskapen et langt skritt videre, til familiebedriften Alfa Discs Sport AS, drevet av de tre brødrene Christoffer, Alexander og Benjamin Eliassen sammen med Reidar Finnerud, samt faren Jan Runar Eliassen som støttespiller.

– Det er veldig spennende og lærerikt å drive en bedrift der vi også har et sterkt personlig engasjement for produktene og sporten, sier daglig leder Alexander Eliassen når vi møter ham og broren Christoffer i lokalene som både er butikk og produksjonssted. I denne familiebedriften er de nemlig ikke mindre ambisiøse enn at de har satt i gang produksjon av den første norskproduserte frisbee-platen noensinne.

– Det er en såkalt midrange-plate, som treffer både nybegynnere og erfarne spillere godt, og som passer både for backhand- og forehand-kast. Den har fått navnet Apollo, selv om man ikke kan kaste den helt til månen, sier de to frisbee-gründerne med et smil. – Og så er det et navn som våre amerikanske kunder liker godt, legger Christoffer til.

Christoffer, Alexander og Benjamin Eliassen

Halvparten av medlemmene i familiebedriften i Hokksund. Christoffer Eliassen (t.v.) arbeider mye med klubbene og med markedsføring i sosiale medier, mens Alexander er daglig leder.

Overgått forventningene

Frisbeegolf kan spilles både på parkbaner og skogsbaner, vanligvis 9, 15 eller 18 “hull”. På samme måte som en golfspiller benytter ulike køller til ulike slag, bruker en frisbeegolfspiller ulike plater til ulike kast. Hos Alfa Discs leverer de et stort spekter av plater, mens det foreløpig er Apollo-disken de produserer selv. Støpeprosessen foregår hos en samarbeidende plastindustribedrift, før Alfa Discs selv printer overflaten med en Arizona-printer fra Canon. Arizona-printeren kan printe med høy kvalitet og robusthet på alle typer gjenstander inntil 5 centimeter tykkelse, og er derfor velegnet for oppgaven.

– I samarbeid med Jarle Mikkelsen i Canon skal vi få laget maler som kan ligge fast på platen, det vil bidra til at vi kan øke produksjonskapasiteten. Erfaringene gjennom høsten har vist oss at Canon-printeren er egnet for formålet, og at printing i eget hus både blir enklere og rimeligere enn om vi skulle utført det eksternt, sier Alexander.

Valgte print i eget hus

Hvorfor er trykket så viktig? – Dekoren på overflaten kan tilpasses kunden, klubben eller et enkelt arrangement. Eller det kan være en del av platens identitet for å gjøre det lettere å kjenne igjen platen. Uansett må trykket være av så høy kvalitet og med så robust blekk at det tåler bruk utendørs over tid. Det ser vi at det blir med denne printeren, og vi får også gode tilbakemeldinger på både egenskaper og utseende fra kunder her i landet og internasjonalt, sier Alexander og Christoffer.

Så da går familiebedriften i Hokksund for videre vekst?

– Det gjør vi absolutt. Med produksjon, butikk, markedsføring og salgskanaler etablert, er det gode vekstmuligheter. Det forsiktige målet for høsten var å levere 500 til 1000 frisbeedisker, men fasiten viser at vi nærmer oss 30.000 plater. Det forteller mye om potensialet, svarer familien Eliassen mens Arizona-printeren jobber.

Tekst og bilder av Egil Smalberget

Frisbee trykk på Arizona
Fresbee på Alfa Disc

Butikk og produksjon i Hokksund. Apollo er familiebedriften Alfa Discs eget varemerke, mens de leverer et komplett utvalg i produktseriene Crystal Line og Chrome Line.

Fresbee på Alfa Disc

Med Arizona-printer fra Canon printer de rett på frisbee-platene.