Case Study

Designtjenester skaper print i Porsgrunn

I det nye produksjonssenteret til Wera jobber grafiske designere og webdesignere side om side. Det genererer jobber til bedriftens tre nye imagePRESS-maskiner

Klimatilpasset og topp moderne

– Vi er kjempefornøyd med hvordan det er blitt her, stråler Dag Brekke-Rasmussen når vi møter ham i det lekre og topp moderne nybygget rett utenfor Porsgrunn. Der er det både lekent og strøkent, med støydemping og arbeidslys på toppnivå, med alt fra stillerom til soner hvor kreativiteten kan utfoldes fritt, og med solcellepaneler på taket og klimakompensert papir på gulvplanet. Og jammen hører vi velkjente produksjonslyder fra tre nye imagePRESS-maskiner, inkludert to av den aller kraftigste typen.

Wera_1.jpg

Grafisk historie gjennom tre århundrer

Dag Brekke-Rasmussen er partner og grafisk leder, han understreker at designtjenestene står sentralt i konseptet. – Dyktige designere som sørger for at formgivningen passer til maskinparken, både i kreative valg og ved at papirformatet utnyttes maksimalt. Det gjenspeiler seg blant annet i at vi nå leverer omslag med klaffer i større grad enn før, det samme gjelder foliering med gull eller sølv, der vi har anskaffet en god og effektiv løsning.

Stadig flere kunder velger mindre og hyppige opplag, det gjelder også bokprodukter, som vi produserer mye av. Nå er det god vind i seilene her, det henger også sammen med at vi har prosjektledere som arbeider nært med kunden helt fra idéstadiet. Dermed får vi også en rolle høyere opp i kundens verdikjede, forteller Dag, som er tippoldebarn av Oluf Rasmussen som startet trykkeri i Skien i 1902.

I 2005 ble bedriften slått sammen med en annen grafisk bedrift med lange tradisjoner i Grenlandsområdet, Wergeland Grafisk, og dermed går historien helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Det synes ikke umiddelbart i de topp moderne lokalene med automatisk solskjerming og luftfuktighet, men Dag understreker at de er både bevisste og stolte av historien.

Dag Brekke-Rasmussen og Jon Larsen blar i en bok

God service og samarbeid gjennom mange år spilte en viktig rolle for at Dag Brekke-Rasmussen og Wera valgte nye produksjonsløsninger fra Canon og Jon Larsen.

– Bedriften har gjennomlevd to verdenskriger, det kan være nyttig erfaring når det plutselig kommer en uforutsett pandemi og snur opp ned på samfunnet, sier Dag mens vi er på omvisning sammen med Canons kundeansvarlig Jon Larsen. De to toppmodellene og en mindre imagePRESS-maskin går for fullt, det samme gjør den nye limfresemaskinen fra Bourgh, også den levert av Canon. 

– Vi leverer limfres til mange oppdrag, det viser igjen viktigheten av å ha prosjektledere og designere som kan gi gode råd til kunden underveis. Limfresmaskinen passer perfekt til de opplagene vi kjører i digitaltrykk, og gjør oss i stand til å levere med høyeste kvalitet, i noen tilfeller med omslaget produsert i digitaltrykk og innmaten i offset, forteller Dag.

Egne offsetmaskiner ble ikke med på flyttelasset, det gjorde derimot en eldre sylinderpresse og en Heidelberg Vinge. De står ikke bare til pynt, og for 40 år siden ville det antagelig gitt høye odds at disse maskinene skulle overleve offsetmaskinene.

Webutviklere og grafiske designere arbeider side ved side i det nye produksjonssenteret i Porsgrunn.

Teknologi, mennesker og service

På en time har rundturen gått gjennom kreative soner, moderne kontorplasser, en imponerende produksjonshall og til og med via loftet med kjøleaggregater og taket som altså er fylt med solcellepaneler. Hverken tippoldefar på den ene eller andre siden ville nok forutsett at bedriften en dag skulle bli strømleverandør, men som kjent; tidene skifter, og suksessen tilfaller den som er dyktigst til å tilpasse seg.  

Weras grafiske leder understreker at godt Canon-samarbeid og god service gjennom mange år spilte en rolle for at de valgte et videre samarbeid på produksjonssiden.

– Driftssikkerhet og produksjonskapasitet var andre viktige faktorer, og på toppen av det setter vi pris på at Canons rådgivere tenker kreativt og er opptatt av utviklingen vår, sier en femte generasjons grafisk leder i Porsgrunn, som ser at det i kjølvannet av pandemien kommer vekstmuligheter.

Bjørn Viggo Halvorsen jobber med trykk

– Sannsynligvis vil vi se et oppsving innenfor reiseliv nå, der har vi tradisjonelt hatt et godt fotfeste hos lokale aktører. Potensialet er stort, både lokalt og i resten av Østlandsområdet, og vi har også noen tanker om utvidelser på storformatsiden etter hvert. Hos Wera er vi et sammensveiset lag med dyktige medarbeidere, og vi er glade for å ha leverandører som Canon med på ferden videre, avslutter Dag Brekke-Rasmussen i Porsgrunn.

Foto: Egil Smalberget

Utstyr som ble brukt på trykkeriet tilbkae på 1800-tallet

Hos Wera er de bevisst historien og tradisjonene, som strekker seg helt tilbake til 1800-tallet.

Relaterte produkter

  • imagePRESS C10010VP

    Canon imagePRESS C10010VP-serien har eksepsjonelt høy ytelse og hjelper leverandører av utskriftstjenester med å gjøre kundeutfordringer om til lønnsomme muligheter og fremragende tjenester.

  • imagePRESS C10000VP

    imagePRESS C10000VP tar digitale fargeutskrifter til neste nivå med eksepsjonell kvalitet, produktivitet og allsidighet. Den skriver ut 100 sider per minutt og er kompatibel med mange ulike programmer.

  • imagePRESS C600i

    Den første skriveren for kontoret med teknologi for produksjonsutskrift og eksepsjonell kvalitet, som integreres sømløst og sikkert i alle miljøer