hero image

Urbane actionbilder med EOS RP

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Helt siden fotograferingen ble oppfunnet, har mennesker vært fascinert av hvordan det gjør dem i stand til å fange opp et flyktig øyeblikk, stanse en bevegelse og fryse den fast i tiden. Men for å ta gode bilder av motiver i bevegelse trenger man god belysning, et høytytende kamera samt en fotograf med tilstrekkelig kompetanse og tålmodighet. Det nye EOS RP er enkelt å bruke, slik at selv amatører kan ta avanserte bilder.
 
Harri Tarvainen er en profesjonell fotograf som spesialiserer seg på frilufts- og actionfotografering. Sammen med hunden sin, en curly coated retriever ved navn Kaffe som dessuten er Instagram-kjendis, ferdes han mye i naturen og tar flotte bilder. Du kan følge Kaffes eventyr på Instagram-kontoen @kaffegram. Få også med deg Kaffes og Harris fem tips til enklere kjæledyrfotografering.

Jeg innrømmer gjerne at jeg er en gammeldags fotograf. Jeg elsker lyden av lukkeren som trykkes ned. Jeg ser heller gjennom søkeren enn på skjermen. Til arbeidet mitt bruker jeg hovedsakelig Canon EOS 1Dx mkII og Canon EOS 5D mkIV, som begge er blant de mest høytytende medlemmene av Canon-familien. Mange av kollegene mine har allerede begynt å bruke speilfrie kameraer i stedet. Det at de er så lette og kompakte, har vekket min interesse også. Da jeg ble tilbudt sjansen til å prøve EOS RP-systemet, nølte jeg ikke. Jeg valgte å teste det ut på to av mine kjæreste motiver: hunden min Kaffe, og skateboarding.

section1

EOS RP tilbyr en kompakt størrelse og den profesjonelle kvaliteten til et fullformatsystem i samme pakke. Jeg tar mye bilder i naturen og går ofte langt for å nå frem til motivene mine. Når jeg går turer på fritiden eller gjør noe sammen med Kaffe, er det ikke alltid mulig å bære tungt utstyr. I slike situasjoner inngår jeg et kompromiss og legger igjen den bredeste linsen eller det lengste zoomobjektivet hjemme. Derfor er det en stor fordel for meg at RP er så lett. Et mindre kamerahus og mindre objektiver gjør at jeg kan ta mer optisk utstyr med meg på tur. Disse bildene ble tatt med RF-objektiver som er designet for speilløse systemer, og EF-objektiver montert med en adapter. Objektivet på dette bildet har en omfattende fokusområde på 14–105mm f4.0, men jeg ser frem til å prøve det enda mer lyssterke 24–70mm f2.0!

section1

Når jeg bruker blits eller fotograferer nordlyset, bruker jeg alltid manuelle innstillinger. Ellers bruker jeg modusen for blenderprioritet. Automatisk eksponering fungerer i mange situasjoner, men når jeg tar bilde av for eksempel solnedganger, bruker jeg ett hakk undereksponering for å fange opp fargene i sin fulle prakt. I moderne systemkameraer kan du kontrollere alle innstillingene ved hjelp av skjermen. Men med RP kan eksponeringen kontrolleres via et separat hjul like under tommelen, som passer utmerket til måten jeg helst fotograferer på. I RF-objektivet er det også et tredje hjul i tillegg til zoom- og fokushjulene, som lar deg øke eller redusere eksponeringen uten å måtte gå via skjermen. Takket være denne funksjonen kan du fotografere uavbrutt, siden du kan foreta justeringer og samtidig være klar til å ta bilder til enhver tid.

section3

Dette bildet ble tatt med to eksterne blitser. Jeg plasserte én blits til høyre for meg, og én til venstre. Selv om det endelige bildet er lyst, var det i realiteten temmelig mørkt i undergangen. Fokuset til RP fungerer utrolig godt i mørket. Når det gjelder hastighet og nøyaktighet kan det fullt ut måle seg med Canons flaggskipmodeller for profesjonell bruk. Jeg liker stemningen bevegelsen i dette bildet skaper. Bildet er statisk med tanke på komposisjon og oppsett, men hestene bak meg og Kaffe tilfører bevegelse.

section4

Lavvinkelbilder og actionfotografering går sammen som hånd i hanske. Et kamera nær bakken får et høyt hopp eller en situasjon i høy fart til å virke enda mer imponerende. Ved hjelp av en adapter kan jeg bruke et EF 14mm f2.8 vidvinkelobjektiv som gjør at jeg kan plassere meg nær motivet, men likevel fange opp hele situasjonen. En roterende skjerm er til hjelp under komposisjonen idet jeg holder kameraet i hånden, nesten helt nede i bakken. En ekstern blits bidrar til å stanse bevegelsen og gi Kaffe og meg riktig belysning, slik at solnedgangen i bakgrunnen også fanges opp riktig.
 
PS: Bildene i denne artikkelen som viser både meg og Kaffe, er tatt av min kone. Ganske godt gjort for en amatørfotograf som holdt en RP for første gang, eller hva?