Canon lanserer EOS-1D X Mark III – en etterlengtet actionhelt med en utrolig hastighet

Oslo, Norge, 7. januar 2020 – Canon Europe lanserer i dag det ultimate sports- og dyrelivskameraet, EOS-1D X Mark III, som tilbyr profesjonelle fotografer helt nye muligheter i ekstremt høye hastigheter. Kameraet representerer høydepunktet i Canons EOS-1-serie, og har en dramatisk forbedret AF-sporingsytelse, bildekvalitet og kommunikasjonsegenskaper. Canons nye flaggskipkamera har bransjeledende opptakshastigheter på opptil 20 bilder/sek med AF-sporing, som sammen med forbedret høy ISO-ytelse gjør at man oppnår «blinkskuddet» hver gang. EOS-1D X Mark III har en AF-sensor med 28 ganger høyere oppløsning enn forgjengeren, for å imøtekomme profesjonelles behov for større nøyaktighet og fokussporing i alle situasjoner. Videre tilbyr kameraet imponerende 5,5K 12-bits RAW-videoopptak – det første kamera i Canon EOS-serien som har en slik funksjon, uten å være et filmkamera. Dette gjør at profesjonelle kan ta både videoopptak og stillbilder i topp kvalitet.

EOS-1D X Mark III er utviklet ved hjelp av tilbakemeldinger fra det verdensomspennende samfunnet av EOS-1D X og EOS-1D X Mark II fotografer, inkludert prestisjetunge Canon-ambassadører. Canons rike historie innenfor optisk teknologi skinner gjennom de profesjonelles tilbakemeldinger under testing. EOS-1D X Mark III berømmes for sitt trinnskifte i autofokus, dramatisk forbedret bilde- og videokvalitet og raske kommunikasjonsevner. Dette er alle funksjoner som gjør at profesjonelle oppnår fantastiske bilder, og kan levere dem til kunder raskere enn noen gang før.


Den profesjonelle sportsfotografen og Canon ambassadøren, Eddie Keogh, sier følgende:
"Når jeg arbeider fra sidelinjen ved de største sportsbegivenhetene i verden, dominerer Canons speilreflekskameraer fortsatt profesjonell fotografering. Opp gjennom årene har kameraene i EOS-1-serien vært enestående når det gjelder pålitelighet og ytelsesevne. Det er grunnen til at jeg har brukt dem siden 2002 med EOS-1D. I min bransje har hastighet alt å si, så jeg gleder meg over å bruke EOS-1D X Mark III som har merkbart forbedret hastighet, enestående autofokus og raskere kommunikasjonsevner. Sportsfotografering er en bransje med stor konkurranse. Her kan millisekunder utgjøre forskjellen på om et bilde kommer i nasjonale aviser eller ikke."


Fanger «blinkskuddet» med enestående autofokus


Basert på Canon EF-fatningen som har flere AF-objektiver tilgjengelig enn noe annet system, har EOS-1D X Mark III et nytt AF-system og sensor. Denne Canon-utviklede teknologien muliggjør økt stabilitet og sporing. Dette gir profesjonelle en fleksibilitet og nøyaktighet på et helt nytt nivå når de fotograferer motiver under ulike forhold.


I den profesjonelle fotograferingsbransjen er det en pågående konkurranse, og derfor ikke rom for bilder av uskarpe motiver. En ny AF-sensor gir kameraet 28 ganger senteroppløsningen til forgjengeren, og tre ganger så mange AF-punkter. Dette gir en enestående presisjon og sørger for at fotografer får et enda større utvalg av sylskarpe bilder. Sammen med en dedikert DIGIC 8-prosessor, er det også mulig å fokusere på motiver i et større spekter av lysforhold som AF-systemer av lavere kvalitet ikke klarer å fokusere i. I tillegg til fokuseringsnøyaktighet i lite lys, er kameraet ideelt for å fotografere lav kontrast, mønstre, fine detaljer og diagonale linjer som tidligere har vært vanskelig.


Kameraets AF-system, som er programmert gjennom deep learning-teknologi, kan identifisere menneskelige motiver i en rekke sportslige situasjoner. Et nyutviklet avansert sporingssystem sørger for at disse motivene kommer i fokus, selv om de er i høy fart. Kameraet låser seg på motivets hode eller ansikt – det primære fokuspunktet for det menneskelige øyet når man ser på bilder. Dette gjelder også i situasjoner der motivets øyne er dekket til av en hjelm eller briller. Kameraet har videre en ny Auto AF-innstilling har også blitt inkorporert i kameraet for å finjustere AF-innstillinger til å matche objektivet. Dette gjør oppsett av AF-systemet enklere enn noen gang før, og er ideelt for profesjonelle som fotograferer motiver som tidvis kan være tildekket.


Ubegrensede kreative muligheter


Takket være den nye Canon-utviklede DIGIC X-prosessoren, 20,1 megapiksler-sensor, speilsystem og lukker, har EOS-1D X Mark III et konkurransefortrinn og oppnår bransjeledende hastigheter på 16 bilder/sek.


Den optiske søkeren gir fotografer bedre kontakt med motivet, med klar og lys visning uten forsinkelser – hvilket er avgjørende for fotografering av sportsbegivenheter og dyreliv. I Live View-modus kan kameraet ta 20 bilder/sek med mekanisk eller elektronisk lukker med full AF, noe som utvider de kreative mulighetene ytterligere.


For å oppnå så raske bildefrekvenser, noe som er umulig med andre produsenters kameraer, gjenoppfinner Canons innovative teknologi speilreflekssystemet. Med Canons mekaniske overlegenhet, har kameraet nesten null speilrystelser. Dette betyr at speilene går tilbake til sine posisjoner så raskt og presist som mulig – og styrer lys til kameraets AF-sensor for å lese raskere enn noensinne.


Neste generasjon bildestandard


EOS-1D X Mark III er Canons første kamera med neste generasjons bildesensor, som støtter raskere avlesning og støyer mindre. Bildesensoren svarer dermed på de profesjonelles ønske om en et speilreflekskamera med lite lyd og høy ytelse. Kameraets 20,1 megapiksler CMOS- fullformat sensor tilbyr også Canons største ISO-utvalg. Med de utvidede innstillingene fra ISO 50 til ISO 819.200, gir EOS-1D X Mark III en fleksibilitet til å fotografere under de aller fleste forhold.


Takket være sensorens forbedrede støyhåndtering, kan profesjonelle endre eksponeringen i bilder i etterbehandlingen, uten at støy påvirker de mørke områdene på bildene. Dette gir et enda mer anvendelig dynamisk område enn tidligere modeller. EOS-1D X Mark III er det første kameraet på markedet som bruker et revolusjonerende nytt «High Detail Low Pass» filter, som prøver lyspunktet over et større antall punkter, for å oppnå skarpere bilder med høyere oppløsning og samtidig forhindre moiré. Kameraet er også den første EOS-modellen som støtter HEIF (High Efficiency Image File Format). Dette neste generasjons-formatet er basert på HEVC-codec, og gjør det mulig å lagre bilder med 10-bit data i en fil som tilsvarer størrelsen til en JPEG, mens de har mindre komprimerings-artefakter. Kameraet bruker også neste generasjons minnekort, CFexpress, som gir over tre ganger så høye skrivehastigheter som de tidligere raskeste CFast-kortene. I tillegg er det mulig å ta over 1000 bilder i RAW-format.


Møter etterspørselen etter høykvalitets-video


Takket være den nye sensoren og prosessoren er EOS-1D X Mark III nå også Canons mest avanserte videoprodukt utenfor Cinema EOS-serien med utskiftbare linser. Kameraet tilbyr 4K fullformat og støtter 12-bit RAW-opptak. Dette er det første Canon-kameraet som har RAW-opptak uten å være et filmkamera, hvilket gir et bredt utvalg av farger og toner i etterproduksjonen og overlegen bildekvalitet. I tillegg kan video tas opp som 12-bit CRM-fil på 5,5K (5472x2886), slik at svært detaljerte 4K-bilder oversamples og imøtekommer etterspørselen etter video i høy kvalitet.


Kameraet kan også ta opp en 10-bit HEVC/H.265-fil ved hjelp av Canon Log Gamma, noe som gir profesjonelle flere redigerings- og ubegrensede kreative muligheter. EOS-1D X Mark III svarer på behovet for hastighet, ved å støtte filopptak i MP4-format for rask overføring av filer. Dessuten er det også det første kameraet i EOS-1-serien som støtter Movie Digital IS, som gir 5-akset stabilisering for å takle et bredt spekter av bevegelser – en funksjon som er å finne i avanserte Canon-filmkameraer som EOS C500 Mark II.


Ved bruk av EOS-1D X Mark III støttes Dual Pixel CMOS AF i 4K og RAW-modus, når de er koblet med Movie Digital IS. Profesjonelle kan da være trygge på at filmopptakene deres vil være stødige og ha sylskarpt fokus. Dette gjelder uansett situasjon – perfekt for improviserte videoopptak.


Lynrask kamerakommunikasjon


EOS-1D X Mark III holder tritt med frister som stadig blir kortere og profesjonelles behov for sømløs og rask kommunikasjon. Kameraet er nemlig det første i EOS-1-serien som har innebygd Wi-Fi og Bluetooth. Wi-Fi kan brukes til FTP eller tilkobling via EOS Utility, så vel som tilkobling til en smarttelefon. Bluetooth-tilkoblingen bruker Bluetooth Low Energy-protokollen, som gir en konstant tilkobling til en kompatibel smartenhet som likevel krever minimalt med batteristrøm – ideell for lange dager med foto- og videoopptak. Ved å åpne Canon Camera Connect kobler kameraet seg automatisk til kompatible enheter, slik at bildegjennomgang, deling og ekstern Live View-fotografering kan gjøres med et enkelt trykk.


Med innebygd GPS kan profesjonelle også få posisjonsdata på bildene, hvilket er spesielt nyttig for sports- og naturfotografer ute på reise. Kameraet overfører data med raskere hastighet enn EOS-1D X Mark II via den innebygde Ethernet-porten, eller via den nye valgfrie trådløse filsenderen WFT-E9. Kombinert med enklere nettverksoppsett, forbedrer dette arbeidsflyten til profesjonelle fotografer.


Gir profesjonelle flere kreative muligheter


Med sømløs navigering og pålitelig ergonomi, vil eksisterende brukere av EOS-1D-serien være komfortable med å håndtere EOS-1D X Mark III. Kamerahuset i magnesiumlegering gir holdbarheten som forventes fra Canons EOS-1-kameraer, og gjør at det kan motstå ekstreme værforhold. Etter tilbakemeldinger fra profesjonelle fotografer har EOS-1D X Mark III også fått knapper som lyser opp når man trykker på displaylys-knappen. Dette gjør det enklere å identifisere de forskjellige knappene, og opptak under mørke eller svakt opplyste forhold blir langt lettere.


Kameraet gir også en ekstra mulighet for å velge AF-punkter innebygget i AF-ON-knappen. På den måten kan fotografer endre AF-punkter mens de er på farten, for å få den beste komposisjonen – noe som ytterligere forenkler arbeidet. Profesjonelle kan også dra nytte av en dramatisk forbedret batterilevetid ved bruk av LP-E1-batteriet. Dette gjør at de kan ta 2850 bilder per ladning, hvilket reduserer sjansen for å miste «blinkskuddet» når man bytter batteri.


John Hudson, Product Manager, Nordic Pro-Imaging sier:


Som de ledende produsent av kameraer, gleder vi oss til å tilby dette nyskapende kameraet til nordiske fotografer. Det er 30 år siden vi lanserte det første EOS-1 kameraet og serien har siden den gang hatt en imponerende utvikling.


EOS-1 serien har vært og er det mest populære kameraet blant profesjonelle sport- og naturfotografer og har i en årrekke bevist at det er til å stole på og at det kan forevige de viktigste øyeblikkene – også i situasjoner hvor ting skjer veldig raskt. Vi har i utviklingen av EOS-1D X Mark III brukt alt vi kan om speilreflekskameraer, kombinert det med siste teknologi fra speilløse kameraer og lagt til funksjonalitet fra våre profesjonelle videokameraer i Cinema EOS-serien.


Det er simpelthen det beste EOS-1D kameraet vi noensinne har laget.


EOS-1D X Mark III har en anbefalt pris på 82 999,- NOK og vil ha salgsstart i slutten av februar 2020.