Kan barna dine være en trussel for datasikkerheten? Vi gir deg svaret og tar opp andre problemstillinger til datasikkerhet på hjemmekontoret.

Vår sikkerhetsekspert Quentyn Taylor presenterer gode råd om datasikkerhet når du jobber hjemmefra

På jakt etter trøbbel


Nettkriminelle er alltid på jakt etter nye muligheter, og ansatte som tar med jobben hjem, er nettopp det. Nye rapporter1 viser at det har vært en stor økning i falske e-poster som utgir seg for å være viktige sikkerhetsoppdateringer, men som i stedet infiserer brukerens enhet med skadet programvare. Vær forsiktig med denne typen e-poster. Sjekk alltid avsenderen og at e-postadressen faktisk samsvarer med en forventet avsender. Hvis noen ber deg om å klikke på en ukjent lenke, bør du tenke deg om to ganger.


Lås enhetene


En utfordring med å jobbe hjemmefra er at du er tilgjengelig for barna dine mens du egentlig skal være på jobb. De har kanskje lyst å se hva mamma eller pappa jobber med hele dagen på PC-en, eller kanskje de vil søke etter oppskrifter på slim. De tenker neppe på at jobb-PC-en din er koblet til bedriften via VPN. Så sett tydelige grenser slik at barna vet hvilke PC-er og telefoner de ikke har lov til å røre.


Sikker utskrift


Når du har hjemmekontor, skriver du trolig ut hjemme også. Tenk da på at hjemmeskriveren trolig ikke har de samme sikkerhetsfunksjonene som skriveren på kontoret. Det er kanskje bare deg og familien i huset, men hvis skriveren er koblet til Internett, er den også mer sårbar for potensielle angrep. Du må sørge for at nettverket er privat og at tilgang kun er tilgjengelig med et sikkert passord (ikke 12345).


Når du har hjemmekontor, skriver du trolig ut hjemme også. Tenk da på at hjemmeskriveren trolig ikke har de samme sikkerhetsfunksjonene som skriveren på kontoret. Det er kanskje bare deg og familien i huset, men hvis skriveren er koblet til Internett, er den også mer sårbar for potensielle angrep. Du må sørge for at nettverket er privat og at tilgang kun er tilgjengelig med et sikkert passord (ikke 12345).


Hold deg oppdatert


Jobben har trolig rutiner for oppdatering av jobbenhetene dine. Siden du er borte fra bedriftsnettverket, må du sjekke hva du må gjøre for å holde utstyret oppdatert. Det kan for eksempel være den bærbare datamaskinen må stå på over natten for oppdatering av antivirusprogramvare eller Windows. Hvis du bruker egne personlige enheter, må du oppdatere dem selv slik at du har best mulig sikkerhetsbeskyttelse.


Rolig og forsiktig


Når du jobber hjemmefra, kan du kanskje slappe av i klesveien og ta på deg joggebukse, eller pyjamasen for den del, men det betyr ikke at du kan slakke på bedriftens retningslinjer. Bruk bedriftens applikasjoner, nettverk og skyløsninger. Ikke la deg friste til å bruke gratis skyverktøy for samarbeid og lagring som ikke godkjent av arbeidsgiver. De er kanskje enkle å bruke, men kanskje ikke sikre nok.


Hvis du jobber hjemmefra, må du forsikre deg om at du vet hvordan du opprettholder samme sikkerhetsnivå overalt – enten du sitter på kontoret eller i sofaen.