Canon XA45 – et kompakt 4K videokamera med profesjonelle opptaksfunksjoner

Oslo, Norge, 1. februar 2021 – Som svar på den voksende etterspørsel etter 4K-innhold i ulike sektorer som blant annet næringsliv og utdanning, samt dokumentar- og filmskaping, lanserer Canon i dag XA45 i europa. Det profesjonelle videokameraet med 20x optisk zoom har 1⁄2.3-type CMOS-sensor og tar opp i 4K UHD eller full HD XF-AVCᶦ og MP4-kodeker for større kreativ fleksibilitet. XA45 er en mer avansert modell enn XA40 (lansert i 2019) og har fått 3G-SDI-utgang for tilkobling til standard kringkastingsutstyr, blant annet kodere for livestrømming, noe som gjenspeiler det økte behovet for profesjonelle IP-tilkoblinger i dagens marked.

Kompakt og kraftig


Med en vekt på cirka 730 gram (kun kamerahus) er XA45 et utrolig kompakt og lett 4K UHD-videokamera. Til tross for den kompakte størrelsen gir kombinasjonen av 4K UHD1/2.3-type CMOS-sensor og DIGIC DB6-bildeprosessor skarpe 4K UHD-bilder og imponerende full HD-bilder takket være oversamplet HD-prosessering. Videokameraet imøtekommer dermed den stadig stigende etterspørselen etter innhold i høy kvalitet.


XA45 er et nivå opp fra XA15 og XA11 og har opptak i profesjonelt XF-AVC-format med mulighet for integrering i profesjonelle arbeidsflyter med ekstra metadata, og dermed flere kreative muligheter i etterbehandlingen. Videokameraet støtter 4K UHD XF-AVC og full HD2 med maksimum bithastighet på 160 Mbps ved 25,00P og 45 Mbps ved opptak i full HD. Selv om videokameraer som XA45 med 4K, leverer fremtidssikret innhold i tråd med den økende 4K-etterspørselen, er full HD fremdeles et utbredt format, og full HD-innstillingen på XA45 har 25,00P, 50,00P og 50,00i.


For dem som vil ha raske opptak uten at det går på bekostning av kvaliteten, har XA45 også opptak i 4K/UHD til SD-kort med MP4-koding.


Det perfekte valget til strømming


2020 ble året da livestrømming virkelig gjorde sitt inntog i en rekke sektorer, siden mange institusjoner og bedrifter ble nødt til å jobbe virtuelt. Det økte behovet for pålitelig filmutstyr som kan strømme i høy kvalitet, og med 3G-SDI-utgangen på XA45 er det problemet løst. Med både SDI- og HDMI-utganger kan XA45 dessuten enkelt integreres i en rekke oppsett for livestrømming.


Kvalitetsoptikk


Utstyrt med 20x optisk zoom i høy kvalitet har XA45 imponerende zoomområde for et så lite videokamera – fra brennvidde (tilsvarende 35mm) på 29,3 mm og helt opptil 601 mm tele. Den 20x optiske zoomen kan også utvides med videokameraets innebygde 2x telekonverter. Med en optisk digital zoom på opptil 400x er det mulig å ta opp fra lange avstander som ellers ville vært umulig. Når det er behov for bildestabilisering, har XA45 tre kraftige innstillinger – standard, dynamisk og forsterket bildestabilisering –  som sørger for opptak uten rystelser under alle forhold.


I desember 2020 lanserte Canon en fastvareoppdatering til flere videokameraer, inkludert XF405/XF400, XA40/XA45, XA55/XA50 og LEGRIA HF G60 og HF G50. Oppdateringen muliggjorde at XA45 støtter Custom Picture – en funksjon som justerer bildeinnstillinger som skarphet, metning, hudtoner og støyreduksjon, og gir brukerne mer kreativ fleksibilitet når de filmer. Det er også mulig å gjøre ytterligere tilpasninger ved å tilordne funksjoner til knapper, for eksempel zebra, peaking og markører, for økt funksjonalitet.


Allsidige lydvalg


XA45 har også støtte for profesjonelt lydopptak. Et avtakbart håndtak/grep har to standard
3-pinners XLR-kontakter for eksterne mikrofoner og støtte for to- og firekanals lydopptak. Videokameraet har også innganger for linje, mikrofon og 48 V fantomspenning, og integrert stereomikrofon er tilgjengelig som en standard 3,5 mm stereoplugg, som også kan gi strøm til en ekstern mikrofon.


Du finner mer informasjon om XA45 på:
https://www.canon.no/video-cameras/professional-camcorders/XF-AVC-opptak kan kreve at brukeren oppdaterer fastvaren. Fastvare er tilgjengelig kostnadsfritt fra Canon på siden for produktstøtte på Canons nettsted.
2 Videokameraet kan ta opp i XF-AVC i 4K UHD 3840 x 2160 – 29,97P / 23,98P / 25P og FHD 1920 x 1080 – 59,94i / 59,94p / 50i / 50p / 29,97p / 25p / 23,98p