Canon lanserer sitt første fullformat Cinema EOS-kamera med 8K

Oslo, 19. januar 2022 – Canon lanserer i dag EOS R5 C, et hybrid Cinema-kamera som kombinerer Cinema EOS-seriens profesjonelle filmfunksjoner med stillbildefunksjonene fra EOS R-systemet. Med fullformat CMOS-sensor med høy oppløsning, DIGIC X-prosessor og RF-fatning, får du videoopptak i 8K-kvalitet og 45 megapikslers stillbildeopptak i serier med opptil 20 bilder i sekundet – i ett og samme kamerahus! EOS R5 bygger videre på den banebrytende innvirkningen EOS 5D Mark II hadde på filmbransjen, og det kompakte, men allsidige kamerahuset møter behovene til en ny generasjon av innholdsprodusenter og filmfotografer som jobber på egenhånd. Canon styrker også Cinema EOS-utvalget med en større fastvareoppgradering til anerkjente EOS C70, noe som forbedrer de allerede avanserte Cinema EOS-funksjonene med blant annet 12-bit Cinema RAW Light-opptak.

Kompakte og lette EOS R5 C er et hybrid Cinema-kamera for neste generasjon innholdsskapere


Canons første hybride Cinema EOS-kamera


EOS R5 C er første modell i det anerkjente Cinema EOS-systemet som kan skilte med internt 8K 30p RAW-opptak, og opptil 60p ved bruk av ekstern strømkilde. Dette gir enestående skarphet og endeløse muligheter i etterproduksjonen. Takket være et integrert aktivt kjølesystem kan innholdsskapere glede seg over timevis med filmopptaki i høy 8K-kvalitet. HDR-støtte via PQ og HLG, samt Canons populære Canon Log 3 Gamma, gir filmskapere mulighet til å ta opp virkelighetstro video og å uttrykke seg kreativt, for å skape innhold som engasjerer. Med Canons anerkjente Dual Pixel CMOS AF-system, har kameraet øye-AF og EOS iTR AF X som sikrer presist fokus hver gang. Den avanserte autofokus-teknologien følger personens øyne i sanntid, og kan til og med følge hodet når personen snur seg bort fra kamera. EOS R5 C har også elektronisk bildestabilisator som fungerer sammen med den optiske bildestabilisatoren i kompatible objektiver. Dette gir koordinert kontroll, som motvirker effekten av rystelser ved opptak med håndholdt kamera. På den måten sikres jevne videoopptak og skarpe bilder.


Med 45-megapikslers sensor og DIGIC X-prosessor, leverer EOS R5 C innovativ stillbildeytelse og lynraske serieopptak med opptil 20 bilder i sekundet. DIGIC X-prosessoren gir også innovativ bildestøybehandling med følsomhet på hele 51 200 ISO, noe som er perfekt til opptak i dårlige lysforhold, for eksempel på innendørs sportsarrangementer. Fotografer kan også glede seg over større kreativ frihet med mulighet for opptak av 10-bits HEIF-bilder med utvidet dynamisk omfang og større fargeskala. Intervalltidtakeren gir i tillegg mulighet for intervallopptak i høy oppløsning.


Effektive 8K-arbeidsflyter


EOS R5 C tar opp Cinema RAW Light internt for 12-bits opptak med bredt dynamisk omfang og stor fargeskala – alt med en overkommelig filstørrelse. Canon har også lansert følgende tre nyutviklede RAW-varianter, RAW HQ (høy kvalitet), RAW ST (standard kvalitet) og RAW LT (lavere kvalitet), slik at brukerne kan velge riktig kvalitet basert på opptaksbehov og produksjonsprosess. To kortspor – ett til CFexpress 2.0 Type B-kort og ett til UHS-II SD-kort – gir mulighet for samtidig opptak av ulike formater, oppløsninger og bitdybder for mer fleksible arbeidsflyter. Dette omfatter lydopptak ved 4K 120p-opptak. I tillegg til 12-bit Cinema RAW Light, støtter EOS R5 C Canons populære 10-bit XF-AVC-format opptil 810 Mbps og allsidige MP4-alternativer. EOS R5 C har fullformat 8K-sensor som gir opptak i 4K og full HD med eksepsjonell skarphet, farge og lite bildestøy takket være intern oversampling. Det gir også mulighet opptak i 4K 120p-oppløsning med full autofokusfunksjonalitet og uten beskjæring av bildevinkel.


Allsidighet og tilkoblingsmuligheter


Med EOS R5 C gir Canon profesjonelle aktører et allsidig verktøy med mulighet til å oppfylle de stadig mer omfattende kravene som innholdsprodusenter møter. EOS R5 C er bygget med den innovative RF-fatningen – som har kort avstand mellom fatning og sensor, samt 12-pinners tilkobling for raskere kommunikasjon mellom kamerahus og objektiv – og kan brukes med objektiver fra Canons EF-, RF- og Cinema-objektivutvalg, samt anamorfiske-objektiver fra tredjepart for et bredere sideforhold for filmlerretet. Det er en økende etterspørsel etter VR-innhold, og kombinasjonen av 8K-video og Canons nye RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye-objektiv, gir enklere produksjon av VR-innhold fra opptak til redigering. I tillegg til å være kompatibelt med en rekke objektiver, er kameraet utstyrt med den samme multifunksjonelle tilbehørsskoen som EOS R3 og XF605 for påkobling av tilbehør som Canons stereomikrofon DM-E1D, Canons 470EX-AI-blits og TASCAMs CA-XLR2d Audio XLR-adapter. EOS R5 C er også utstyrt med egen tidskodeinngang/-utgang for integrering i profesjonelle oppsett med flere kameraer. Med avanserte tilkoblingsmuligheter, kan brukerne benytte Content Transfer Mobileii-applikasjonen til FTP-overføringer og redigering av ML-G2 metadata – perfekt til nyhetsproduksjon og for fotografer som jobber på egenhånd.


Kompakt, velkjent kamerahus


EOS R5 C har to separate menyer for stillbilde- og videoopptak basert på grensesnittet fra EOS R-systemet og Cinema EOS. Med rattets tre posisjoner kan brukerne enkelt bytte mellom moduser og få tilgang til relevante kamerainnstillinger. Kameraet har 13 knapper som kan tilordnes og en rekke profesjonelle videofunksjoner som gir mange muligheter for personlig tilpasning. Denne kraftpakken av et Cinema-kamera har også 0,5-tommers OLED-søker med høy oppløsning og 5,76 millioner punkter for presis bildeanalyse, et punktmatrisedisplay på toppen for rask sjekking av kamerainnstillinger og ikke minst en praktisk lyssterk 3,2-tommers HD LCD-skjerm for visning fra ulike vinkler i både lys og mørke.


EOS R5 C er designet med tanke på filmfotografer som jobber på egenhånd, og har derfor en ultralett ramme på 680 gram, noe som gjør det til det minste og letteste i Cinema EOS-serien hittil. Kameraet har solid hus i magnesiumlegering og er støv- og vannbestandig takket være et design som skiller luftstrømmen fra de elektriske komponentene.


Fastvareoppdatering til EOS C70


Den siste fastvareoppdateringen til C70 gir tilgang til avanserte funksjoner som Cinema RAW Light LT 4K-opptak og XF-AVC-proxyopptak som støtter dette. Innholdsskapere kan utnytte alle nye kreative muligheter og forbedre bildekvaliteten fra EOS C70 takket være Cinema RAW Light LT og nye alternativer for bilde- og intervallopptak som stop motion-animasjon og tidsforløp. Fastvaren som ble lansert i desember 2021, gir også kompatibilitet med ytterlige 12 objektiveriii ved bruk av fatningsadapteren EF-EOS R 0.71x med full optisk korrigering, metadata- og autofokusstøtte som gir filmskapere større fleksibilitet når det gjelder valg av objektiv.


Som det minste og mest allsidige Cinema EOS-kameraet hittil er EOS R5 C det ultimate hybridkameraet for alt fra sømløse arbeidsflyter for 8K-opptak til stillbilder av høy kvalitet. EOS R5 C er et utmerket verktøy for profesjonelle innholdsskapere.


Du finner mer informasjon om EOS R5 C på:
https://www.canon.no/video-cameras/cinema-eos-cameras/


Fastvareoppdateringen til EOS C70 vil være tilgjengelig og kan lastes ned her:
https://www.canon.no/support/consumer_products/products/digital_cinema/digital_cinema_camera/eos-c70.html?type=firmware


Nøkkelfunksjoner EOS R5 C:
  • Fullformatsensor med 8K/30p 12-bits RAW-opptak eller 8K/60p ved bruk av ekstern strømkilde
  • 45 megapikslers bilder med opptak av opptil 20 bilder i sekundet
  • Presis øye-AF via Dual Pixel CMOS AF og intelligent ansikts-/hodesporing via EOS iTR AF X
  • Omfattende profesjonelle opptaksformater, inkluder tre nye varianter av Cinema RAW Light
  • Aktiv kjøling for lange opptak
  • Inngang/utgang for tidskode
  • RF-fatning med avansert kombinert bildestabilisator
  • Avanserte tilkoblingsmuligheter og multifunksjonell tilbehørssko

Salgsstart for EOS R5 C vil være mars 2022 og vår anbefalte pris vil være 55.299,- NOK