Fyrstikkalleen vgs-elever skal fotografere bærekraft

48 elever fra Fyrstikkalleen videregående skole på Helsfyr i Oslo er plukket ut til å delta i «Young People Programme» (YPP). YPP er et samarbeid mellom FN og Canon med bærekraft som tema. Elevene har fått en kreativ oppgave som går ut på å dokumentere visuelt ett bærekraftsmål som elevene er opptatt av. Fotograf Johnny Haglund har valgt ut 15 bilder som er trykket opp og som skal stilles ut på Fyrstikktorget i slutten av oktober.


Gjennom flere sesjoner har fotograf Johnny Haglund inspirert og utdannet elevene fra Fyrstikkalleen skole innen fototeknikk og bildets kraft. Johnny har vært på over 500 reportasjereiser og mange av dem kan relateres til nettopp miljø og bærekraft.


-Dette er et morsomt og givende prosjekt og jeg merker stor entusiasme blant elevene. De er både interessert i temaene og lærevillige når det kommer til teknikker for å formidle historier gjennom bilder, sier Johnny Haglund.


Trond Gjertsen, ansvarlig for YPP og Canon Norges sosiale engasjement, er glad for samarbeidet med Fyrstikkalleen videregående, da de har et kreativt fagvalg som passer godt inn i programmet.


-Mange unge mennesker er spesielt opptatt av de klimatiske utfordringene som verden står ovenfor, og vi ønsker å bidra i det sterke engasjementet, sier Trond Gjertsen. Vi vil hjelpe unge mennesker med kunnskap og ferdigheter til å kommunisere kreativt rundt bærekraftsmål.


Lærer Stian Jorde ved Fyrstikkalleen videregående skole er glade for få mulighet til å delta i dette prosjektet.  


– Dette er et prioritert og viktig prosjekt for oss. I tillegg til å dokumentere målsettinger rundt bærekraft, får elevene inspirasjon av en dyktig fotograf og får en unik opplæring i historiefortelling, sier lærer Stian Jorde. Elevene har i stor grad ervervet seg kompetanse gjennom praktisk arbeid og vi lærerne er imponert over fremskrittene elevene har gjort på så kort tid.


Elevene ved skolen setter stor pris på prosjektet – og viser stort engasjement for viktige problemstillinger.


– Dette var et veldig gøy prosjekt å være med på. Johnny lærte oss masse om hvordan man bruker lys når man tar bilder og hvordan man forteller historier med kamera, sier elev Mathias Fjeld ved Fyrstikkalleen videregående skole.