T1 header

Filme Münchens bysurfere – med Tom Rijpert og Serge Teulon

«I det ene øyeblikket er du midt i byen, i det andre er du på innsiden av surfemiljøet.» – Tom Rijpert, regissør for interaktiv film

Vi sitter ved bredden av elven Eisbach i München med Tom Rijpert, regissør for interaktiv film, og hans sjefsfotograf Serge Teulon. Solen skinner, og det er overraskende varmt til april å være, selv om temperaturen i vannet fremdeles er iskalde 4 ºC. Det er siste dag av bysurferfilmingen, og selv om en horde av medarbeidere forbereder ankomsten til surferne våre, tar vi en liten pause for å snakke med Tom og Serge om erfaringene, og spesielt om EOS C300 Mark II.

Tom begynner:

«Da vi fikk se instruksjonene første gang, ble alle veldig interessert, for mye var fullstendig nytt. Vi elsker å kaste oss over ny teknologi for å gi brukerne en ny opplevelse.»

For Tom er teknologi imidlertid bare et middel til å nå et mål. Han ønsker å plassere deg midt i øyeblikket, i den grad at teknologien forsvinner i bakgrunnen, slik at du bare ser den menneskelige delen.

«Fra et fortellerperspektiv er surfemiljøet en virkelig interessant subkultur å presentere for seerne, og det er noe man finner nesten overalt. Det handler i bunn og grunn om vanlige mennesker som driver med disse usedvanlige tingene, og det er en flott mulighet til fotografering eller – i vårt tilfelle – simulering av fotografering.»

Eisbach er et åpent sett der mer enn 100 surfere tar bølgen hver dag. Tom kunne ikke ha ønsket seg bedre motiver enn Tao, Karina og Alex.

«De har virkelig hjulpet oss å komme innenfor i surfemiljøet. Det er et tett sammenknyttet fellesskap, og vanligvis er de ikke spesielt interessert i kommersielle filmtagninger ved elven sin, for det er slik de ser det – det er «deres elv».

Serge var også svært begeistret for potensialet til bysurferlokasjonen vår:

«Det faktum at den er i byen, betyr at du kan se bygninger rundt deg, og du kan se biler i bakgrunnen av bildet. Men vi har også en vinkel som gjør bildet veldig personlig i forhold til surferen. Vi kan plassere kameraet omtrent ved vannflaten foran surferen, og jeg tror det gir opplevelsen av at vi er sammen med surferen på bølgen.»

For Serge ligger imidlertid utfordringen i belysningen av Eisbach:

«Du må alltid skape miljøet når du filmer, og det betyr at du må lyse det opp. Du kan ikke være avhengig av naturlig lys eller bylys – du må alltid utvide og forsterke det. Vi har prøvd veldig hardt ikke å skape et altfor annerledes miljø, for vi vil ikke at folk skal oppleve at de aldri kunne ha tatt bildet selv. Vi ønsket ikke at det skulle virke veldig iscenesatt eller tungt belyst, så jobben vår var grunnleggende å få det til å se realistisk ut For å klare det matchet vi fargene på lyset vårt med gatelysene på broen. Bakgrunnslyset er hovedsakelig måneskinn. Jeg har brukt to heliumballonglamper og en wolframlampe foran, øverst på broen og en annen på baksiden, dagslysbalansert. Så har jeg fire arbeidsIamper på en stang ved broen. Øverst har vi også fire 10k-er på broen, og vi har to 5k-er på elvebreddene som er rettet mot surferne.»

En del filmskapere liker å presse kameraene til det ytterste. Serge og interaktiv filmregissør Tom gikk et steg lenger – de konstruerte fullstendig nye, tilpassede rigger til EOS C300 Mark II for å gi liv til denne fremstillingen av Münchens bysurfere. Hele den interaktive opplevelsen kombinerer så mange ulike nye filmteknikker at den krevde omfattende testing, som Serge forteller oss:

«Ved å filme fra ulike rigger og ulike vinkler gjennomførte vi en virkelig grundig undersøkelse av lokasjonen. Vi tok masse stillbilder fra sidene av bølgen, fra midten, fra høyre side, bakfra – alt som kunne gi oss en litt forskjellig vinkel, samtidig som vi ivaretok Toms kreative visjon.»

Tom begynner å lede oss trinn for trinn gjennom hvordan de bruker en lang rekke Canon-kameraer til å skape de spesialbygde riggene, som understøtter hele opplevelsen. Han begynner med 180º-riggen:

«Ved 180º-filming ligger den store utfordringen i at det er så mye i bildet. Jeg snakker om belysning, mannskap, tilskuere, ting som vi vanligvis ikke ønsker. Det er en helt ny måte å tenke og ramme inn bildene på.»

Serge legger til:

«Vi prøvde innledningsvis med to EOS C300 Mark II-kameraer med svært vide objektiver; deretter prøvde vi ett kamera med fiskeøye. Vi fant ut at ett kamera med fiskeøye gjorde oss ganske uavhengige. Det gjorde oss i stand til å bruke standardutstyr til å få kameraet nær vannet og til å beskytte det i situasjoner der vi var nær vannet. Viktigere – kreativt – var det at det ga oss en virkelig definerende uttrykksmåte, noe vi synes bidrar til filmen.»

Det ble også lagd en zoomrigg med tre EOS C300 Mark II for å vise fordelene med optisk zoom i forhold til digital zoom for nybegynnerfotografer som kanskje bruker en smarttelefon. Tom forklarer:

«For zoomriggen tror jeg den store utfordringen var at vi ønsket at alle de tre kameraene skulle ha det samme utgangspunktet. Det innebar at vi måtte jobbe med speilede rigger som vanligvis brukes til å filme 3D. Hvert av de tre kameraene må også fortelle sin egen historie. Når det gjelder nærbilder, har vi surferen vår. Utvid litt, så kan det handle om surferen og tilskuerne. Eller til det videste vi brukte, som jeg tror var 28 mm, så blir det mer en fortelling om surfefellesskapet midt i byen. Og jeg tror det er en interessant måte å se det på for oss som filmskapere. Det er ganske interessant på nytt å se hvilken forskjell et objektiv kan utgjøre, og hvordan du kan fortelle en annen historie fra det samme perspektivet med et annet objektiv.»

Til slutt lagde de riggen for rask action:

«Så har vi riggen for rask action, som er ganske stilig, fordi vi bruker en mengde forbrukerkameraer som gjør oss i stand til å ta opp video og ta bilder fra videoen. Men vi ønsket selvfølgelig å vise bildekvaliteten, spesielt kvaliteten til Canon-bilder i dette tilfellet, og det kan man ikke gjøre med bilder tatt fra video.»

Utover teknologien er det den fysiske innsatsen til surferne våre som virkelig gjør oss i stand til å skape denne fantastiske opplevelsen. Tom er tydelig imponert over dem:

«Alex og Karina er svært sympatiske mennesker og dyktige surfere, og Tao – han var fantastisk. På et tidspunkt ba jeg ham som en spøk om å komme litt nærmere oss på brettet, noe som bokstavelig talt innebar å gå imot kreftene til bølgen, men han gjorde det – han kom litt nærmere. Det var helt utrolig hva han klarte å gjøre – og den totale kontrollen han hadde over brettet sitt, og over elven selv. Opptak etter opptak gjorde han det han skulle, gjorde jobben sin. Han timet den perfekt med kranen vår. Det var helt sinnssykt, og svært imponerende å se på.»

Action med EOS

Når det gjaldt EOS C300 Mark II, følte Serge det som om han trådte inn i kjente sko – men nye og skinnende blanke sko.

«Jeg er svært godt kjent med C300 Mark II-kameraet. Etter min mening har Canon håndtert dette på en flott måte, for de har ikke endret størrelsen eller vekten til huset. De har heller ikke endret retningen til knappene på kameraet, noe som gjør at alle som har brukt de tidligere utgavene, kjenner det.»

Selv om det er rikelig med nye funksjoner å trekke frem, understreker Serge følgende:

«C300 Mark II tar opp i 4k internt, og det er imponerende – mange kameraer trenger eksternt utstyr for å kunne ta opp i 4k. Det interne menysystemet har også blitt forbedret, noe som gjør bruken mye mer strømlinjeformet. Du trenger ikke å bla gjennom mange sider for å komme dit du vil.»

Når det gjaldt de spesifikke behovene til bysurferfilmingen, var det imidlertid på de følgende områdene EOS C300 Mark II virkelig kom til sin rett:

«Jeg fant ut at C300 Mark II er et fantastisk kamera for filming i svakt lys. Det håndterte mørket skikkelig bra. Det har også et svært godt dynamisk område for dagslys og for omgivelser som elven, der vi hadde masse skarpt høylys fra solen og når lysene våre traff vannflaten. Vi satte ganske mye bakgrunnslys på surferen for å prøve å skille høylyset fra bakgrunnen, og kameraet håndterte mørket i bakgrunnen og høylyset på surferen uten noen problemer i det hele tatt.»

Et av de siste tilskuddene til dette filmkameraet er Dual Pixel CMOS AF, som Serge fikk sjansen til å leke seg med:

«Jeg fikk mulighet til å eksperimentere med autofokusen til C300 Mark II på teststadiene og mellom opptak. Jeg ble svært imponert av det. Etter min mening er det på høyde med autofokusen til stillbildekameraer.»

EOS C300 Mark II hjalp også teamet å ligge et skritt i forkant når det gjaldt etterproduksjon. Serge forklarer:

«Vi brukte Canon Log 2, som er en flott gammainnstilling. Den gjør oss i stand til å presse kameraet til det ytterste. Vi vet at det vil gi oss et fantastisk bilde, og at vi vil kunne gjenopprette hva som helst tilbake til den opprinnelige tilstanden i etterproduksjonen.»

Tom oppsummerer dette perfekt for oss:

«Det er masse informasjon i det svart-hvite. Fargemessig er det en mengde måter å løse ting på, noe som er svært viktig ved filmopptak, spesielt når det gjelder kommersiell, profesjonell film av høy kvalitet. Jeg mener det var det perfekte kameraet for oss.»

Utforsk vår interaktive bysurferopplevelse her.