Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

[Christian Anderl

Filming med skarphet og presisjon

Christian Anderl
Christian Anderl

Utforsker


Christian Anderl, reklamefotograf, filmskaper og Canon Explorer, deler tankene sine om den overlegne kvaliteten til EOS 5D Mark IV og evnen det har til å ta stillbilder raskt og effektivt bak kulissene.

"Dette er det eneste kameraet jeg trenger. Jobben min blir en glede å utføre takket være den perfekte kombinasjonen av teknologi for bruk i lite lys og enkel håndtering." Christians entusiasme for EOS 5D Mark IV er åpenbar fra det øyeblikket han begynner å snakke om kameraet. Han har brukt kameraer fra 5D-serien i lang tid, helt siden han begynte å filme med 5D Mark II, og han har holdt tritt med Canons teknologiske utvikling siden den gang.

"Canon vet hva personer som meg trenger", sier han. "Hver gang jeg tror at et kamera er perfekt, går de hen og lager et som er enda bedre. Og jeg må si at dette er det klart største fremskrittet til nå. Det er et helt fantastisk kamera."

Det er de små og mindre iøynefallende endringene av EOS 5D Mark IV-kameraet som har hatt størst innvirkning på Christians arbeidsflyt. En av nyvinningene er veksleknappen for autofokus på baksiden av kameraet. Den er plassert akkurat der hvor tommelen naturlig faller til høyre for LCD-skjermen. "Dette er den viktigste nyvinningen for meg i dette kameraet", sier han. Jeg tok bilder bak kulissene under en musikkpromotering kun ved å bruke autofokus. Det har jeg aldri gjort før. Jeg ble overveldet med én gang jeg begynte å filme. Det fungerte perfekt! Med denne nye autofokushendelen ved siden av LCD-skjermen kunne jeg bytte fokusposisjoner for ansiktsgjenkjenning fra én person til en annen. Dette imponerte meg veldig."

Han fortsetter: "Selv når jeg filmer i veldig svakt lys under forhold der jeg forventet at det ville bli vanskelig å fokusere, presterer dette kameraet på toppnivå. Og når det gjelder fotografering, er Dual Pixel RAW en utrolig flott funksjon. Jeg hadde et bilde jeg likte veldig godt, men det var ikke riktig skarpt nok. Derfor justerte jeg det i Canon Digital Photo Professional-programvaren senere, og det viste seg å være et perfekt bilde.

Jeg tror at dette bare er begynnelsen på en fantastisk ny revolusjon fra Canon", sier han entusiastisk. "Den nye sensoren med 30 megapiksler har et utrolig stort dynamisk område, og på kameraets superskarpe LCD-skjerm kan jeg umiddelbart se hvilken forskjell det utgjør på bildene.

"Jeg tror at dette bare er begynnelsen på en fantastisk ny revolusjon fra Canon.""

Lys, kamera, action!

Christian visste at det å bruke EOS 5D Mark IV til både å fotografere og filme ville bli en vanskelig oppgave. Det var en utfordring å gjøre begge deler på samme kamera. "Vanligvis ville jeg ha brukt to kameraer, ett til filming og ett til fotografering, men fordi det var liten plass der jeg jobbet, ville det ha vært vanskelig å bevege meg raskt nok med for mye å drasse på. Det viste seg at kameraet egnet seg svært godt til spontan fotografering og filming, der raske reaksjoner og rask fokusering er avgjørende."

Christian forteller: "Jeg forventet at jeg bare skulle ta portrettbilder av dette bandet, men jeg ble bedt om å filme også. Derfor måtte jeg både fotografere og filme, noe som var den ultimate utfordringen."

"Det er vanskelig å filme og fotografere bak kulissene. Du må ta mange bilder i høyt tempo, og det er der autofokuseringen virkelig kommer til nytte. Jeg konsentrerte meg bare om innrammingen, så tok autofokuseringen seg av resten. Og med den fantastiske vekselhendelen bak på kameraet kunne jeg rette fokuset akkurat dit jeg ønsket."

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian brukte kameraet på en veldig enkel håndholdt rigg. Siden han både fotograferte og filmet, var det umulig å sette opp et stort bur slik han ville ha gjort hvis han bare filmet.

"Den lille riggen fungerte helt fint, minnes han. "Håndteringen var noe jeg virkelig likte med mitt gamle Mark III-kamera, og jeg liker den enda bedre på EOS 5D Mark IV. Den nye modellen er lettere, og denne vektbesparelsen var avgjørende. Det samme var en annen nyvinning, nemlig Wi-Fi."

Han fortsetter: "Wi-Fi på et speilreflekskamera er ikke bare et salgstriks lenger. Nå har det blitt et veldig nyttig tilskudd. Vi koblet kameraet til et nettbrett, slik at vi kunne fjernstyre autofokuseringen mens vi filmet, det var skikkelig tøft. Så av og til konsentrerte jeg meg om innrammingen mens en assistent kunne ta seg av fokuseringen. Vi kunne utføre oppgavene våre uavhengig av hverandre, men i sanntid. Ingen forsinkelser, ingen forvirring. Perfekt resultat. "Jeg kjøpte ikke EOS 5D Mark III før i fjor fordi jeg likte 5D Mark II så godt og tenkte at jeg hadde alt jeg trengte der. Men Mark IV? Jeg må ha det med én gang. Jeg har allerede bestilt det.

"Den nye sensoren med 30 megapiksler har et utrolig stort dynamisk område, og på kameraets superskarpe LCD-skjerm kan jeg umiddelbart se hvilken forskjell det utgjør på bildene.""

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Tanker og konklusjoner

Christian så umiddelbart fordelene med EOS 5D Mark IV-kameraet da han kikket på resultatene fra opptaket. "Som filmopptaksverktøy har det alle de beste funksjonene fra de to forrige kameragenerasjonene, i tillegg til 4K-video og et utrolig utvalg av korrigeringsverktøy som kan brukes i felten, for eksempel digital objektivoptimalisering og andre korrigeringer for objektivaberrasjon og Fine Detail Picture Style. Når du er tilbake ved skrivebordet, kan du også bruke fantastiske Dual Pixel RAW."

"Andre ting jeg likte veldig godt, var autofokuseringen i videoopptak, den høye ISO-kapasiteten og den lave graden av kornethet. Fargene gjengis riktig, og den lille støyen ved svakt lys med 6400 ISO var rett og slett utrolig. Det ser ut som en nydelig filmkornethet. Det er noe du ville ha lagt til som et filter i etterbehandlingen. Så bra er det."

"Jeg er egentlig ikke så veldig opptatt av det fototekniske", slår han fast, "men dette er et verktøy som fungerer perfekt for meg. Jeg har aldri hatt et lignende kamera før, som jeg kan begynne å bruke med det samme. Jeg syntes det var trist å måtte gi det tilbake."

Ambassadors og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspirasjon

Oppdag hvordan EOS 5D Mark IV gjør det i hendene til profesjonelle fotografer

Utforsk mer