Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

EOS 5D Mark IV for ekstreme forhold

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Utforsker


Ekspedisjonsfotograf og fotojournalist Ulla Lohmann var en av de første til å bruke EOS 5D Mark IV, og hun utsatte det for den tøffeste testen hun kunne tenke seg. Oppdag hvilke utfordringer hun møtte da hun tok Canons nyeste medlem av 5D-familien til vulkanene i Vanuatu …

Det sørlige Stillehavet er kjent for hvite sandstrender, asurblått hav og øyer som er romantiserte av folketroen. Men denne delen av verden har også en annen, mørkere side, og det er der Ulla Lohmann foretrekker å tilbringe tiden sin. Hvis du ser nøye etter, på toppen av de mange vulkanene som peprer de 82 øyene som utgjør øygruppen Vanuatu, kan du kanskje se vår modige Canon Explorer med kameraet i hånden …

"Jeg var der med kameraet på oppdrag for en snacksprodusent," forklarer Ulla. "De ville at jeg skulle dra dit og bruke min erfaring med å ta bilder av vulkaner til å ta forbløffende bilder. Bildene skulle vise den imaginære reisen til en sterk tortillachips fra den ble laget, til den ble pakket i chipsposen. Det er så klart ikke slik de lages, men de ville fokusere på at chipsen var ekstra hot, så jeg tok med kameraet ned i en 600 meter dyp aktiv vulkan, hvor vi bare var 50 små meter unna en aktiv lavasjø. Det var det heteste stedet jeg noen gang har vært, og det var ikke fordi jeg spiste en av chipsene deres."

VARMT, MEN IKKE FOR VARMT …

Ullas erfaringer med å fotografere i intense situasjoner gjør henne til en svært etterspurt fotograf. Canons ingeniører var veldig interesserte i å finne ut hvordan EOS 5D Mark IV ville prestere under ekstreme forhold og temperaturer, og dessuten hvor klart den ville kunne avbilde den blendende lyse, flytende lavaen og de mørke detaljene på steinene ved hjelp av CMOS-sensoren på 30,6 megapiksler.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla minnes: "Dette kameraet er virkelig en forbedring for fotografering med høy ISO. Kameraet har et ISO-område på 100–32 000 (kan utvides fra 50 til 102 400). Når du står midt i en vulkan, ser du den massivt dynamiske rekkevidden rundt deg, og det kan være et mareritt for kamerasensoren å forsøke å fange opp alle detaljene. Men når jeg så på filene på LCD-skjermen til 5D Mark IV, kunne jeg se at både skyggeområdene og det skarpe høylyset hadde blitt gjengitt utrolig godt. Det var da jeg skjønte at dette virkelig var et veldig spesielt kamera …

"Værbestandigheten er utrolig," sier Ulla. "Hvis kameraet kan takle en vulkan på Vanuatu, kan den takle nesten hva som helst!""

Canon Explorer Ulla Lohmann zoomer inn på en lavasjø ved basen av en av Vanuatus aktive vulkaner.

Det var i vulkanens indre at Ulla oppdaget hvor god berøringsskjermen på EOS 5D Mark IV faktisk var, og hvor mye lettere det gjorde prosessen for henne. "Jeg syntes Live View-berøringsskjermen var helt fantastisk. Når jeg har varmehanskene på, får jeg vanligvis problemer med å bruke kameraet fordi de ikke gjør meg spesielt fingernem. Den nye berøringsskjermen lot meg justere innstillingene og velge fokus og skarphet på baksiden av kameraet ved bare å berøre LCD-skjermen. For meg gjorde kameraet det mer intuitivt å fotografere raskere, og det er enda bedre for å ta opp video, fordi du kan skifte fokus mens du filmer, og det er veldig praktisk. Dessuten kan du fokusere ned til EV-4 i Live View, og det gjør kameraet ypperlig for fotografering i lite lys.

"På baksiden av kameraet er det dessuten en ny knapp som lar deg skifte fokuspunkter mens du ser igjennom søkeren. Alle disse forbedringene er logiske oppgraderinger fra 5D Mark III-kameraet. Dessuten kjennes det godt å holde det i hånden. Det er lettere å bære på en den forrige modellen, og det utgjør en stor forskjell, særlig når jeg klatrer opp og ned fra en vulkan!"

A Vanuatu tribesperson jumps from a ledge

ET INTUITIVT FORHOLD

Det tar tid for de fleste fotografer å forstå kameraet og hvordan man kan få det beste ut av det. Canon Explorer-gjengen er imidlertid veldig spesielle mennesker, og deres evne til å straks kunne ta i bruk en prototype og få mest mulig ut av den, er et talent som blir høyt verdsatt av Canons ingeniører. Ulla er intet unntak. "Jeg fikk kameraet cirka en dag før jeg skulle dra til Vanuatu, og straks etter at jeg hadde landet, var jeg i gang med å bruke det fra innsiden av en aktiv vulkan. Det var veldig lett for meg å gå fra å bruke EOS 5D Mark III til 5D Mark IV, siden kamerahuset er det samme og kontrollene er nesten identiske. Det er veldig intuitivt for dem som har brukt et kamera i EOS 5D-serien før."

Ulla satte fort pris på den gode værbestandigheten til kameraet. Det viste seg raskt å være nyttig, da kameraet måtte motstå støv og aske fra vulkanen, i tillegg til regn og fukt. Kortsporene er sikret av spesielle forseglinger, og kabelportene for HDMI, USB, hodetelefoner og mikrofondeler har beskyttende gummibelegg, noe som er enda bedre beskyttelse enn tidligere speilreflekskameraer i 5D-serien. 5D-serien fortsetter å være fotojournalisters førstevalg. "Værbestandigheten er utrolig," sier Ulla. "Hvis kameraet kan takle en vulkan på Vanuatu, kan den takle nesten hva som helst!"

"Jeg har brukt hele denne serien hele mitt liv. Dette kameraet er perfekt for meg. Det er av veldig god kvalitet, og den lave vekten og allsidigheten gjør kameraet perfekt for oppdagelsesreiser. Jeg ville slett ikke gi det tilbake."

UTFORSK FILMSKAPING I 4K

Selv om hun stort sett er en stillbildefotograf, har Ulla, som mange av hennes kolleger, begynt å utforske filmskaping. Nå som EOS 5D Mark IV kan filme i 4K, er det enda mer fristende å lære seg å lage filmer.

"Det er en spennende tid å være fotograf når du har et kamera som kan filme 4K-video like godt som det kan ta stillbilder av høy kvalitet. Jeg liker at det har et ekstra kortspor, slik at du kan fortsette fotograferingen, og det var veldig stilig å filme lavaen i 4K. Jeg likte at sensorens beskjæring av 4K gjør at jeg ikke må bruke de lange objektivene for å filme."

"Jeg ser definitivt frem til å bruke denne funksjonen på fremtidige oppdrag. Å lage film med den utrolige Live View-skjermen, som er superskarp og detaljert, er veldig lettvint. Du trykker jo faktisk bare på en knapp."

Den enorme størrelsen og det utrolige synet av den aktive vulkanen vises godt på dette bildet av et lavautbrudd, tatt med lav lukkerhastighet.

LAGRE ØYEBLIKKET

EOS 5D Mark IV har flust med nye, avanserte teknologier for bildebehandling som er tatt fra EOS-1D X Mark II, og er designet til å gi perfekte resultater fra øyeblikket du trykker på utløserknappen. Den digitale objektivoptimaliseringen, en funksjon fra Canons programvare Digital Photo Professional, får også selskap av bildestilen Fine Detail, som er hentet fra speilreflekskameraene med høy oppløsning, EOS 5DS og 5DS R. Kameraet har også forbedret lysstyrke i kantene, korrigeringsfunksjoner for forvrengning samt innstillinger for automatisk hvitbalanse. Og glem ikke det helt store: Dual Pixel RAW-filer.

"Jeg lærte alt om Dual Pixel RAW-filer," minnes Ulla. "Det er en interessant teknologi. Det er nyttig å ha når du har lite tid på deg til å ta bildet og fokuset endres hele tiden. For eksempel i bildene mine hvor lokalbefolkningen hopper fra lianene (opphavet til strikkhopping). Det lagrer øyeblikket. Kameraet fanger opp scenen med to fotodioder, som gir deg to lag av bildet. Det er faktisk veldig kult fordi du kan korrigere punktet for maksimal skarphet når situasjonen krever det. Det betyr at skarpheten kan justeres nøye i etterbehandlingsfasen."

"Dette er et kamera som tåler tøff behandling og som fortsetter å prestere."

"Jeg brukte også GPS-en. Det var topp å kunne registrere hvor på øya jeg hadde vært. Den brukte dessuten lite batteri, og er en veldig nyttig funksjon på 5D Mark IV når jeg er på en ekspedisjon. Det er faktisk ikke en eneste funksjon på dette kameraet som jeg aldri ville fått bruk for. Jeg kan skrive bildeteksten min direkte i bildefilen takket være IPTC, og jeg kan dele bildene mine via Wi-Fi til nettbrettet eller smarttelefonen min. Tilkoblingsmulighetene er rett og slett fantastiske."

"Når folk spør meg hvorfor jeg vil oppgradere, er svaret enkelt: Dette kameraet kan tåle en støyt og likevel prestere."

Øyene som utgjør Vanuatu, har mange tradisjonsrike festivaler og ritualistiske seremonier.

Ambassadors og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspirasjon

Oppdag hvordan EOS 5D Mark IV gjør det i hendene til profesjonelle fotografer

Utforsk mer