UTSKRIFTER OG PAPIRKUNST

Slik lager du en julekrans i papir

Finn ut hvordan du kan pynte hjemmet ditt med en julekrans i vinter ved hjelp av en PIXMA-skriver, Canon Creative Park og litt kreativitet.
En overdådig dekorert Creative Park­papirkrans henger på en inngangsdør, mens en hånd justerer en av gavene som er festet til den.

Når vi nå nærmer oss jul, kan du jo sette i gang med et håndarbeidsprosjekt der du lager en unik dørkrans til å dekorere hjemmet ditt med. Kanskje du som regel lager en julekrans av noen grener fra grantreet, eller så har du en kunstig du tar frem hvert år. Men hvis du i stedet lager den av papir, kan du vise frem kreativiteten din og få en litt annerledes juledekor.

Papirkunst kan være en morsom og fokusert prosess og er også en ideell aktivitet som får hele familien engasjert i løpet av julen. Du kan ta vare på papirkransen og bruke den på nytt eller resirkulere den når sesongen er over.

Den grafiske designeren Chris Stenner valgte en julekrans av bergflette som dekor, men det finnes mange design å velge mellom i Creative Park hvis du ønsker noe enklere eller har små barn som vil være med.

Finn ut hvordan Chris gjorde det, og få de beste tipsene til å lage dine egne unike papirkranser.

Du trenger

• Canon Creative Park-appen eller -nettstedet
Canon Matte Photo Paper
• Canon PIXMA-skriver, for eksempel Canon PIXMA TS7650i
• Saks
• Linjal
• Limstift/limpistol/limprikker/teip

Velg maler

En hånd som griper etter en utskrift av en Creative Park julekransmal fra en Canon PIXMA-skriver.

Forsikre deg om at skriverens fargeblekkpatron er full før du skriver ut malene, og les instruksjonene nøye, slik at du ikke overser et eneste trinn.

En gutt sitter ved et bord og klipper forsiktig ut en kristtornmal fra et stykke papir.

Til tross for det komplekse designet kunne Eli, sønnen til Chris, også være med, og han bidro til sluttresultatet.

Før du begynner med julekransen, bør du ta en titt på Creative Park-appen eller -nettstedet og finne malen som er din favoritt. Husk å vurdere vanskelighetsgraden og tiden det tar å lage den. Du kan lage denne enklere julekransen hvis du har små barn. Chris valgte en julekrans av bergflette, men det finnes også kranser til halloween i tillegg til en hjerteformet fotokrans og et blomsterdesign, så du kan lage en morsom dørkrans uavhengig av sesong.

Chris skrev ut designene sine ved å koble smarttelefonen sin til en PIXMA-skriver og laste ned malene fra Creative Park-nettstedet. Man kan også gjøre dette via appen.

Chris ble imponert over de levende fargene på PIXMA TS7650i. «Fargene var så kraftige og lyse, noe som gjorde at de røde bærene og kristtornene skapte en kontrast til det brune i kransen», sier han.

Brett, lim sammen og monter

To hender holder ut en Creative Park-papirkrans som er dekorert med små julegaver av papirkunst.

Chris og Eli malte hovedelementene i kransen i en dyp brunfarge, som også bidrar til å skjule eventuelle limrester. Bruk av maling og penner er en flott måte å engasjere barna i mer komplekse design på.

Hender som plasserer en gaveeske av papirkunst på en Creative Park-julekrans av papir.

«Jeg syns utfordringen var utrolig bra, og vi likte den veldig godt», sier Chris. «Det var mer givende enn jeg trodde det skulle være, og den fine stunden og latteren sammen med Eli gjorde at det var vel verdt tiden.»

Les instruksjonene nøye før du begynner, og følg trinnene underveis. Klipp ut formene med saks eller bruk hobbykniv på de vanskeligste områdene, og legg dem til side, men pass på at du ikke blander sammen de forskjellige elementene. Når de er klippet ut, må du brette og lage spor langs de stiplede linjene for at malene lettere skal kunne beholde formen når du begynner å lime.

Chris brukte PVA-lim, men uansett hvilken metode du velger, må du gi modellene nok tid til å tørke før du går videre. Chris fant ut at hvis man bruker PVA, så må man kanskje stifte sammen eller klype fast designene mens de tørker, slik at de beholder formen. «Limet tørket ikke så raskt som jeg ville, men det hjalp virkelig prosessen å bruke klesklyper til å holde sammen delene mens de tørket», forklarer han. «Mens hovedstykket tørket, kunne vi fortsette å lage de mindre elementene.»

Hvis designet krever at papiret må bøyes, kan du velge en limpistol med lim som tørker raskere, slik at denne delen blir lettere.

Når alle enkeltelementene er ferdige og tørre, er det på tide å lime dem sammen. På kransen Chris laget, skulle stjernen og kristtorndesignene nederst og «Merry Christmas»-banneret øverst. Men de andre elementene, for eksempel gavene og de røde bærene, kan plasseres der man vil. Hvis du vil gi designet et personlig preg, kan du legge til rødt resirkulerbart glitter i bærmalene for å få et ekstra juleaktig preg.

Etterbehandling

Far og sønn sitter ved spisebordet og lener seg over en papirkrans som de lager sammen fra en Creative Park-mal.

Å lage papirkranser kan bli en hyggelig juletradisjon i familien, så hvorfor ikke prøve det? I tillegg til julekranser finnes det mange forskjellige papirprosjekter med juletema i Creative Park, deriblant girlandere, bannere og adventskalendere.

Når kransen er laget, er det på tide med den siste finpussen, enten det er glitter, paljetter eller snø av bomull. Når den er ferdig, kan du føre en snor eller et bånd gjennom løkken for å feste kransen til døren. Du kan henge den på en dørhammer eller bruke en selvklebende krok.

For å beskytte den mot vær og vind kan du også stille ut kransen innendørs over et speil eller et vindu, eller kanskje på innsiden av ytterdøra. «Jeg tror kransen hadde sett veldig bra ut hvis den hang på gelenderet i gangen», foreslår Chris. «Når folk åpner døren, gjør den inntrykk fordi den er det første de ser.»

Noen av de mindre Creative Park-malene er også ideelle for å lage en hjemmelaget krans – du kan for eksempel lime sammen snøfnugg eller kristtorn fra denne buketten på veggen for å lage noe unikt. Hvorfor ikke være kreativ og velge favorittdelene dine fra forskjellige maler? De små julegaveeskene på Chris og Eli sin krans kan for eksempel brukes i et annet design.

Uansett om du ser etter en kreativ aktivitet som du kan gjøre sammen med venner eller familie, eller om du bare vil prøve å lage din egen juledekor, har Creative Park all inspirasjonen du trenger for å lage din egen julepynt.

Tamzin Wilks

Relaterte produkter

Relaterte artikler