UTSKRIFTER OG PAPIRKUNST

Slik lager du papirmasker

Med en PIXMA-skriver, litt kreativ sans og Canon Creative Park kan du lage fargerike papirmasker som du kan bruke på et maskeradeball eller som hjemmedekor.
Fire personer holder papirmasker som er laget med Canon Creative Park og en PIXMA-skriver, opp mot ansiktet.

Vi nærmer oss halloween, så hvorfor ikke lage deg en papiraktivitet med et unikt antrekk til en fest? Disse malene fra Canon Creative Park kan være noe for deg, enten du feirer noe spesielt eller bare vil ha en morsom aktivitet og flotte rekvisitter å leke deg med. Både voksne og barn kan lage papirmasker ved hjelp av de mange mønstrene som finnes i Creative Park.

Dette er et rimelig, morsomt og plastfritt alternativ til tradisjonelle maskeradeball, og det er mer enn bare en underholdende aktivitet. Det kan være en fokusert og oppmerksom opplevelse og en fin måte å bruke tid sammen med venner eller familie på.

Designer og illustratør Pippa Hiscock valgte å lage flere masker med maler fra Creative Park, deriblant en harpyørn, en okse, en rev og en katt. En håndlaget maske er det perfekte tilskuddet til et maskeradeball, og det er en fin måte å vise frem håndverksferdighetene dine på. Finn ut hvordan Pippa gjorde det, og få de beste tipsene til å lage dine egne unike papirmasker.


Du trenger

• Canon Creative Park-appen eller -nettstedet
Canon Matte Photo Paper
Canon PIXMA-skriver, for eksempel Canon PIXMA TS5350a-serien
• Saks
• Limstift/limpistol/limprikker/teip
• Linjal

1. Velg og skriv ut malene

En hånd holder en smarttelefon over en Canon PIXMA-skriver, og det vises en mal til en oksemaske fra Canon Creative Park-appen på skjermen.

Det er lett å søke etter maler på Canon Creative Park. Hvis du bruker appen, kan du skrive ut direkte til Canon PIXMA-skriveren, noe som gjør prosessen rask og enkel når du vet hva du vil lage.

En utskrift av en Canon Creative Park-mal kommer ut fra en Canon PIXMA-skriver

Når du skriver ut malene, må du lese instruksjonene nøye, slik at masken lages i riktig rekkefølge. Men hvis du gjør en feil som ikke kan rettes opp, kan du kaste kreasjonen og prøve på nytt.

Når du ser gjennom malene på Canon Creative Park, må du huske å sjekke vanskelighetsgraden, slik at du kan vurdere hvor lang tid prosjektet tar. Velg enklere ideer hvis barn skal være med.

Pippa skrev ut malene sine ved å koble Creative Park-appen til Canon PIXMA-skriveren via Wi-Fi. Du kan også gjøre dette ved å gå til nettstedet i en nettleser.

Etter hvert som de trykte malene havnet i skuffen, ble Pippa imponert over de levende fargene fra PIXMA-skriveren. «Fargene var nydelige, lyse og rene, noe som gjør at dekorasjonene og maskene virkelig skiller seg ut», sier hun.

Pippa er papirkollasjkunstner og er vant til å jobbe med dette mediet. «Jeg elsker at det er mulig å gjøre så mye med det», sier hun. «Det er en aktivitet alle kan prøve seg på, og selv om du klipper feil bit eller legger lim på feil sted, er det bare å kaste den, og så kan du bare begynne på nytt. Husk å sortere avfallet. Det måtte jeg gjøre da jeg laget et hull for nær kanten etter at jeg var ferdig med å lage en av maskene.»

2. Brett, lim sammen og monter

To hender klipper ut en mal til en oksemaske som skrives ut via Canon Creative Park-appen.

Noen maler krever mer klipping, bretting og liming. Pass på at du gir limet nok tid til å tørke før du bruker eller stiller ut masken, og vurder å bruke et sterkere lim hvis du har det travelt, eller hvis designet er mer komplekst.

Ferdige masker av katt, rev, ørn og okse plassert på et bord ved siden av en skjærefjøl og annet brettet papir.

Noen av malene på Canon Creative Park er til masker som dekker hele hodet, og andre til mer tradisjonelle masker som dekker ansiktet, slik at du kan bruke malene du føler deg mest komfortabel med. Du kan også bruke maskene som et opplæringsverktøy om kultur og historie, samtidig som du bruker noen av de andre malene Creative Park tilbyr, for eksempel en azteker-maske eller en ecuadoriansk tigua-maske.

Når alle delene er klipt ut, er det på tide å lage spor i linjene før bretting. Pippa anbefaler å bruke et bretteverktøy eller en butt smørkniv til å markere linjene, slik at det blir lettere å forme dem når du begynner å lime.

Når sporene er laget og brettingen er gjort, er det på tide å sette sammen. Pippa brukte en limstift til dette, men du kan bruke det du vil, for eksempel limprikker eller en limpistol. La modellen tørke litt før du legger til flere ting.

For Pippa var det vanskeligste med å lage maskene å holde ting på plass mens limet tørket. «Ørnemaskene var de vanskeligste, spesielt å brette buede linjer til nebbet,» sier hun. Hun brukte dobbeltsidig teip til å støtte kreasjonen mens den tørket, men du kan også prøve å støtte den opp med bøker for at den skal tørke i riktig form. Hvis du syns dette er veldig vanskelig, kan du prøve et hurtigtørkende lim, for eksempel fra en limpistol.

3. Siste finpuss

En ørnemaske er plassert stående som dekor, med kanten av en kattemaske utstilt ved siden av.

I tillegg til å bruke papirmaskene på fest eller på Halloween kan de også stilles ut på en hylle eller som bordpynt på en temamiddag. Du kan legge til et personlig preg og bakstykker ved å feste bånd eller fjær rundt kanten, som da vil dekke eventuelle limmerker eller hakk.

Pippa holder en ferdig oksemaske opp mot ansiktet.

Pippa og vennene hennes koste seg med å lage papirmasker. De brukte dem da de tok bilder, og til å ta festen til neste nivå.

Når limet er tørt, er maskene klare. Nå er det på tide å tilpasse kreasjonen din, for eksempel ved å male et mønster eller legge til glitter. Det er en fin måte å gjøre de håndlagde maskene unike på. «Jeg lot være å tilpasse maskene fordi de allerede var så levende og fargerike, men jeg tror det ville blitt veldig bra med litt glitterlim for å fremheve noen av mønstrene», sier Pippa.

Du kan også feste et grillspyd i tre eller et pappsugerør til den ferdige masken for å få et håndtak, eller en bit med snor eller strikk bak for å gjøre den enklere å ha på. Det er derfor malene kommer med en del som kan hulles ut for å tre en snor gjennom.

«Det at dekorasjonene lages for hånd, gjør dem mye mer personlige», sier Pippa. «Det skaper også litt forventning til arrangementet, og gjestene blir involvert før selve dagen, slik at alle føler at de er med på det som skjer.»

Enten det er til en fest med pent antrekk, en Halloween-feiring eller en barnebursdag, finnes det en rekke maskemaler med varierende vanskelighetsgrad i Canon Creative Park. Prøv å lage papirmasker, og la kreativiteten din gå bananas.

Written by Tamzin Wilks

Relaterte produkter

Relaterte artikler