A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

REISEFOTOGRAFERING

Lite og perfekt utformet: Finn ut hvorfor Canon PowerShot G5 X Mark II er det ideelle reisefølget

Action- og livsstilsfotograf James North har bygd en karriere rundt det å reise rundt i verden og ta fartsfylte eventyrbilder. Han grep derfor sjansen til å besøke de østerrikske Alpene for å ta bilder av de grønne engene, krystallklare innsjøene og snødekte toppene.
James ønsket å reise med lett oppakning, så han byttet ut det vanlige speilreflekskameraet – Canon EOS 5D Mark IV – med det nye, avanserte Canon PowerShot G5 X Mark II-kompaktkameraet. Østerrike viste seg å være det ideelle stedet for å teste kameraets funksjoner. – Det var flott og grønt, sier han. – Solen var veldig sterk. Hvis man klatret høyere, var det imidlertid fortsatt snø forskjellige steder. – Det var en nydelig fargepalett og interessante toner og teksturer i landskapet – det var noe nytt å ta bilder av rundt hvert hjørne.
London-baserte James – som har skatingmerkevaren Vans blant sine kunder og er meddriver av The Reason Snowboard Magazine – utsatte det svært bærbare Canon PowerShot G5 X Mark II for aktuell testing, og eksperimenterte med de ulike innstillingene. Med et førsteklasses vidvinkelobjektiv med 5x zoom, en elektronisk søker med sprett-opp-funksjon (EVF) og en 20,1 megapikslers 1.0-type CMOS-sensor og mer, har den langt mer avanserte spesifikasjoner enn du forventer å finne i et kamera med fast objektiv. Her deler Jakob sine tips og triks for å få mest mulig ut av funksjonene.

1. Aktiver makromodus for skarpe nærbilder

Avslør de intrikate detaljene og strukturene til det du kommer over på reisene. Makromodusen er utviklet for å vise frem nærbilder av motiver og er ideell for fotografering av blomster og insekter. Den elektroniske sprett-opp-søkeren (EVF) på Canon PowerShot G5 X Mark II gjør det mye enklere å oppnå riktig fokuspunkt. James fikk de beste resultatene ved å holde kameraet omtrent 20 cm unna motivet og ta skarpe og strukturerte nærbilder av hengelåser på en bro i Innsbruck samt fargerike kløver på et jorde.
– Du får med utrolige detaljer i små objekter som hadde vært for små for de fleste objektiver, sier James. – Du kan bruke tusenvis av euro på makroobjektiver for speilreflekskameraer, så det å ha en makrofunksjon på et kompakt kamera er utrolig.

2. Bruk panoramamodus i store, åpne områder

Enten du ser på grønne landskap på landsbygden, ujevne kystlinjer eller glitrende bybilder, er panoramamodusen til Canon PowerShot G5 X Mark II ideell for naturskjønne bilder av de brede, storslåtte motivene du møter på reisen din. Kameraet hefter bildene selv når du panorerer rundt, uten uklarheter. James brukte det til å ta bilder av Østerrikes skynære topper og beskriver resultatet som sømløst.
5x zoomobjektivet av høy kvalitet gir enestående resultater ved alle brennvidder, og James fant ut at det var spesielt effektivt for brede vinkler.

3. Stol på HDR når lyset er rett

Beslektede artikler
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

REISEFOTOGRAFERING

Ti tips til reisefotografering

Fotografen og bloggeren Diana Millos deler sine beste tips for å ta fantastiske reisebilder.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

REISE

Slik får du mest mulig ut av kameraet på en storbyferie

11 tips og råd som kan hjelpe deg med å fange inn stemningen og atmosfæren i den urbane jungelen.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

FOTOGRAFERING UTENDØRS

Hvordan Munro-fjellklatreren fotograferer fjellandskap

Fra fargerike makroer til tåkelagte fjelltopper – slik får Alan Rowan perfekte naturbilder med Canon SX740 HS.

James ble imponert over kameraets HDR-innstilling (High Dynamic Range), som fanger inn flere eksponeringer av samme motiv og kombinerer dem for å få de beste elementene av hver – de detaljrike skyggene og lyse områdene i høydepunktene – uten at bildet blir for utvasket eller for mørkt.
James fikk de beste resultatene i HDR-innstilling da høydepunktene og de lavt belyste områdene var på det mest ekstreme nivået. – HDR-innstilling betyr at kameraet kan eksponere disse på riktig måte og skape ett sammensatt bilde, forklarer han.

4. Vipp skjermen for å prøve ulike vinkler

Canon PowerShot G5 X Mark II har en 180-graders LCD-vippeskjerm, som er ideell for fotografering fra lave vinkler eller for å ta selfies. – Det er svært nyttig å ha en skjerm som kan vippes på denne måten, sier James. – Du kan velge høyt eller lavt og bli mer kreativ med vinkler, men du kan fremdeles se tydelig hva du gjør. James begynte å bruke den vippbare LCD-skjermen og gikk deretter over til den elektroniske OLED-søkeren med sprett-opp-funksjon når han trengte å konsentrere seg om kreativitet.
Med berøringsskjermfunksjonene til Canon PowerShot G5 X Mark II kan du justere alle kontrollene, for eksempel blenderåpning, lukkerhastighet og ISO, på en rask og intuitiv måte. – Hvis du prøver å ta bilde av en interessant komposisjon eller et kjent landemerke fra en uvanlig vinkel, og kameraet er i en litt vanskelig posisjon, er det enklere å bruke LCD-skjermen i stedet for å dreie på ratt, forklarer James.

5. Ta opp 4K-videoer for fleksibilitet ved etterbehandling

4K-video gir fire ganger høyere oppløsning på 1080p full HD, med 3840 x 2160 piksler. Dette betyr at du kan fange inn imponerende, nærmest berørbare detaljer med 4K sammenlignet med full HD-video, uten beskjæring – perfekt for å ta bilde av en ørn som svever oppe i himmelen eller en kompis som dykker inn i det krystallklare vannet i en innsjø. Med opptak i 4K får du også muligheten til å zoome inn, panorere og beskjære bildene opptil 200 % og likevel få filmer i full HD-oppløsning.
James tok noen skateboardingbilder med Canon PowerShot G5 X Mark II for å sjekke kvaliteten. – Filminnstillingen var definitivt bedre enn forventet, sier han. – Jeg hang ut bak i bilen og filmet assistenten min som kom nedover veien. Sporingsfokuset fungerte svært bra. Jeg ble imponert over hvordan bildene så ut eksternt – kameraet er ganske godt balansert når det gjelder gradering.

6. Ikke vær redd for å eksperimentere

Utstyr er avgjørende, men det handler også om ferdigheter og kreativitet. – Fotografering handler selvfølgelig om å bruke øynene, og kameraet som et verktøy, sier James. – Du må gå frem på samme måte for alle kameraene du bruker, enten du tar bilder på telefonen eller på et speilreflekskamera. Du tilpasser ganske enkelt hvordan du bruker kameraet i henhold til de tilgjengelige funksjonene.
Hva var så Jakobs vurdering av Canon PowerShot G5 X Mark II? – Du kan egentlig ikke forvente mer av et kompakt kamera, sier han. – Det er svært bra for entusiastene – for alle som virkelig vil utvikle sine ferdigheter innen fotografering mens de leker rundt med kreativ kontroll.


Skrevet av Loren Cotter

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker