REISEFOTOGRAFERING

Ti gode tips og triks for reisefotografering

Fotografen og bloggeren Diana Millos deler sine beste tips for å ta fantastiske reisebilder.
En kvinne iført rød stroppeløs kjole bøyer seg ned for å ta et bilde med et Canon EOS R10-kamera.

Den spanske influenseren og fotografen Diana Millos begynte å reise for å delta på musikkfestivaler og konserter. Dette gav henne en eventyrlyst som blomstret til en fulltidskarriere som profesjonell reisefotograf og blogger, med mer enn 140 000 følgere på Instagram.

Her deler Diana, som nylig besøkte Cuba og Spania, sine ti beste tips for å ta fantastiske reisebilder når du utforsker nye steder.

Tips 1: Les deg opp på reisemålet

Bilde av et utsmykket, kuppelformet tak tatt nedenfra.

Reisefotografen og bloggeren Diana Millos leser seg alltid opp på reisemålene sine for å finne de beste stedene å fotografere på. Hun tok dette slående bildet av det utsmykkede taket i salón de Embajadores med Canon EOS R10-kameraet da hun besøkte Real Alcázar de Sevilla under en byferie i Spania. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/250 sek, f/4.5 og ISO 12 800. © Diana Millos

To flamencodansere iført tradisjonell bekledning poserer med armene hevet og hendene på hoftene på en løvrik gårdsplass.

Diana forklarer at når du komponerer bildene dine, er det viktig å tenke på hva du ønsker å gjøre med bildet, og skreddersy komposisjonen deretter. Portrettbilder som skal legges ut på Instagram, må for eksempel passe et sideforhold på 4:5. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/200 sek, f/1.8 og ISO 200. © Diana Millos

«Planlegging i forkant er helt avgjørende for meg når det gjelder reisefotografering», sier Diana. «Når jeg vet hvor jeg skal dra, begynner jeg å undersøke interessante steder på sosiale medier, blogger og Pinterest på nett.

«Jeg ser etter steder som inspirerer meg, slik at jeg vet hvor jeg skal dra og hvordan jeg kommer meg dit. Dette gir meg et rammeverk for planleggingen, men når jeg ankommer stedet, ser jeg etter ulike vinkler og perspektiver som jeg ikke har sett på nettet, slik at jeg kan være kreativ og ta originale og unike bilder.»

Tips 2: Ta med deg et kamera som er lett å bære

Et Canon EOS R10-kamera kaster skygge på en brygge av tre.

Til tross for at det er kompakt og lett, har Canon EOS R10 en elektronisk søker med detaljert, høy oppløsning og en innebygd blits, og er perfekt i svakt lys og andre vanskelige forhold.

«Jeg elsker Canon EOS R10», sier Diana. «Det er helt perfekt for reisefotografering og bruk hele dagen siden det er så lite og lett. Det får enkelt plass i en kameraveske på størrelse med en håndveske, selv med et ekstra objektiv eller to, men det er likevel kraftig og leverer upåklagelig bildekvalitet. Jeg liker også å kunne forhåndsvise lysstyrke, kontrast og farge i den elektroniske søkeren, slik at jeg vet hvordan bildet vil se ut.»

Hvis du foretrekker et fullformatskamera som gir enestående bildekvalitet selv i ekstremt svakt lys, og muligheten for grunnere dybdeskarphet når du bruker samme brennvidde, er det kompakte og lette Canon EOS RP-kameraet et ypperlig reisefølge.

Hvis du foretrekker et kompaktkamera, gir fastobjektivet PowerShot G7 X Mark III en stor zoomrekkevidde, samt 4K-video og suverene 20,1 MP bilder.

Tips 3: Velg objektiver som passer til dine behov

En person iført gul kjole fester et Canon-objektiv på et Canon EOS R10-kamera.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gir deg alt fra vidvinkelperspektiv til stor telefotorekkevidde, uten at du trenger å bære med deg ekstra objektiver.

Et fly tar av i skumringen, og silhuetten av åsene og fjellene bak vises mot en gul himmel.

Det kompakte Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet veier 635 g og har en stor telezoomrekkevidde og 5,5-trinns bildestabilisator som gir stødige bilder. Det er et ypperlig objektiv å ta med seg hvis reisemålet byr på muligheter for fotografering av dyreliv eller festivaler. På et APS-C-kamera som Canon EOS R10 har det en enda større zoomrekkevidde på 160–640 mm. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/500 sek, f/8 og ISO 2000.

«Hvis jeg er ute og fotograferer fra morgen til kveld, vil jeg ikke drasse med meg en tung utstyrsveske, så jeg tar med meg færrest mulig objektiver», sier Diana.

Reisevennlige objektiver for Canon EOS R10 inkluderer RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM som har et kompakt, uttrekkbart design og bare veier 130 g. Med RF-S 18–150mm F3.5-6.3 IS STM får du en større zoomrekkevidde, og du kan tilpasse deg umiddelbart til nesten alle mulige scenarioer uten et ekstra objektiv.

Det beste med Canons EOS R-systemkameraer er at du kan bruke fullformatskompatible objektiver på kamerahus i APS-C-format, og omvendt. Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM gir samme synsfelt på EOS R10-kameraet som om du bruker et 56 mm objektiv på et fullformatskamera, for eksempel EOS RP. Du kan også dra nytte av størrelsen og bærbarheten til Canon RF-S 18–45mm F4.5-6.3 IS STM- og RF-S 18–150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet med EOS RP-kameraet, men da beskjæres bildet.

Canon RF 50mm F1.8 STM er et annet ypperlig alternativ til EOS R10- eller EOS RP-kameraet når du er på reise. De beste zoomalternativene inkluderer det lette Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet og teleobjektivet RF 100-400mm F5.6-8 IS USM som er svært kompakt for et objektiv med så stor rekkevidde.

Tips 4: Stå opp tidlig

En kvinne iført T-skjorte og ryggsekk holder opp et Canon EOS RP-kamera for å ta et bilde av soloppgangen over havet.

Hvis du tar bilder mot solen, vil personer og gjenstander i forgrunnen trolig bare vises i silhuett. Dra nytte av denne muligheten til å fange inn den spesielle stemningen.

«Turiststedene blir travle, selv tidlig på dagen», sier Diana. «Jeg står opp veldig tidlig for å unngå folkemengdene, slik at jeg kan fotografere motiver uten mennesker, eller noen ganger med én person for å gjøre bildet mer interessant. En bonus er det vakre lyset ved soloppgangen som for meg er det beste tidspunktet å ta bilder på.»

Dette kalles ofte den «gylne timen». Solen henger lavt på himmelen i timen etter soloppgang og timen før solnedgang, og kaster en gyllen glød som kan resultere i magiske reisebilder. Diana fotograferer alltid i RAW-format slik at hun kan finjustere hvitbalansen og eksponeringen for å forbedre fargegjengivelsen, høylys og skygger når hun skal redigere bildene i bildebehandlingsprogramvare, for eksempel Canons Digital Photo Professional.

Tips 5: Besøk favorittstedene dine flere ganger i løpet av dagen

Et tempel på en bakketopp kaster lange skygger på bakken mens solen går ned bak det.

Med solskinn kommer det skygger, men ikke vær redd for motiver med høy kontrast. Eksponer for de lyse områdene, og se hvordan skyggene vises i skarp kontrast. Når du har angitt eksponeringen, komponerer du på nytt og tar bildet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 22 mm, 1/200 sek, f/9 og ISO 100.

«Selv om jeg elsker å fotografere ved soloppgang, synes jeg at det er viktig å besøke flotte steder på andre tidspunkter i løpet av dagen», sier Diana. «Travle motiver kan også bli flotte reisebilder som fanger inn kulturen og stemningen på et sted. Områder med skygger og lys, samt måten solen lyser opp et motiv på, endrer seg drastisk i løpet av dagen.»

Husk at solen beveger seg over himmelen. Hvis landemerkene og bygningene du vil fotografere står i skyggen om morgenen, kan det være lurt å besøke de igjen om ettermiddagen når lyset har endret seg.

Tips 6: Bruk Canon Camera Connect-appen

Et par hender holder en telefon med Canon Camera Connect-appen åpen. Et Canon EOS R10-kamera kan ses i bakgrunnen.

Canon Camera Connect-appen gjør det ikke bare mulig å kontrollere kameraet eksternt. Du kan også laste ned bildene umiddelbart og dele dem på sosiale kanaler.

En kvinne iført rød kjole poserer foran en rekke utsmykkede bueganger.

Diana liker å inkludere seg selv i reisebildene sine. Hvis du vil at bildet skal være skarpt fra forgrunnen til bakgrunnen siden både motivet og bakgrunnen er viktig for komposisjonen, bør du velge en liten blenderåpning (høyt f-tall) mellom f/8 og f/11. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/100 sek., f/5.6 og ISO100. © Diana Millos

«Yndlingsteknikken min for reisefotografering er å se etter symmetri i motiver med rene, ryddige linjer som danner dristige former», forklarer Diana. «Jeg liker også å plassere meg selv i bildet, så jeg har alltid med meg et stativ som jeg setter kameraet på, før jeg går inn i bildet.»

Med Canon Camera Connect-appen kan du betjene kameraet fra telefonen og gjøre eventuelle justeringer eksternt. Du kan også forhåndsvise bildet og justere autofokus.

Tips 7: Spill inn video i tillegg til å ta stillbilder

En person filmer seg selv på en solskinnsdag med et Canon EOS R10-kamera og en mikrofon.

Canon EOS R10 er det perfekte kameraet for vlogging på reise. Med dette kameraet kan du filme i mer enn 30 minutter, som er den vanlige grensen, og Movie digital IS-funksjonen bidrar til å stabilisere opptakene du filmer mens du beveger deg rundt.

«Video blir mer og mer vanlig på sosiale medier, så det er viktig for meg å spille inn video i tillegg til å ta stillbilder», sier Diana. «Jeg spiller ofte inn mange små klipp på forskjellige steder, slik at jeg kan sette dem sammen og lage en video som gir et helhetlig inntrykk av stedet. Jeg bruker alltid kamerainnstillingen som gir høyest kvalitet for video, slik at jeg får mest mulig eksponeringstoleranse under redigering.»

Canon EOS R10 er ypperlig for dette med alternativer for 4K 60p, 4K 30p med 6K oversampling og full HD av høy kvalitet ved 120p, som Diana liker å bruke for å skape sekvenser med sakte film.

Tips 8: Bruk vinklene for å ta unike bilder

Taket på en bygning bestående av sekskanter i metall med tråder på kryss og tvers, fotografert nedenfra på en solskinnsdag.

Hvis du ser deg rundt og tar deg tid til å tenke på vinkelen i bildet, blir reisebildene dine mer unike. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/400 sek., f/4.5 og ISO100.

«Når du fotograferer berømte landemerker og steder, kan det være vanskelig å ta unike bilder. Jeg ser alltid etter uvanlige vinkler som gir et annet perspektiv», sier Diana. «Det kan være en stor fordel å ta bilder fra nær bakken eller fra høyt oppe, og dette er enkelt med en vribar skjerm. Hvis jeg ønsker mer høyde, setter jeg kameraet på et stativ og bruker det som en stang, slik at jeg kan holde det høyt over hodet og fortsatt forhåndsvise bildet på den bakre skjermen. Dette er ypperlig når du skal fotografere over hodene til menneskene i en folkemengde, eller over gjerder og vegger.»

Tips 9: Avdekk flere detaljer med vidvinkel- og makroobjektiver

En hvit sandstrand og klart blått vann kan sees bak tykke rader med tropisk vegetasjon.

Canon RF 16mm F2.8 STM er et rimelig fullformats fastobjektiv som er ypperlig for landskap, arkitektur, vlogging med mer. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/400 sek, f/11 og ISO200.

Et nærbilde av en eremittkreps med et blekt oransje skall som kravler over den våte sanden.

Se etter detaljene som er unike for stedet du besøker, og ta vakre, kunstneriske bilder med kameraets makroinnstilling. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/1250 sek, f/2.8 og ISO200.

«Reisebilder omfatter alt fra ville landskap til storslått arkitektonisk interiør. Jeg liker å bruke et vidvinkelobjektiv for begge disse typene motiver», sier Diana.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM gir deg svært brede visningsvinkler og kan brukes på Canon EOS R10-kameraet med Canon-fatningsadapteren EF-EOS R. Canon RF 16mm F2.8 STM er perfekt for fullformatskameraene EOS RP og EOS R6 med en blenderåpning på f/2.8 som gir høye lukkerhastigheter, selv i svakt lys. Dette objektivet har også en minste fokuseringsavstand på bare 13 cm, slik at du kan komme tett på motivet og maksimere alle de vakre detaljene, samtidig som du får plass til mye i bildet.

Et makroobjektiv som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er også perfekt for å fange inn detaljer. Det gir større forstørrelse enn et standardobjektiv for å gjøre selv de minste elementene levende. Dette objektivet har en maksimal blenderåpning som gir perfekt eksponerte bilder, samt en femtrinns bildestabilisator som gir skarpe bilder når du fotograferer på frihånd.

Tips 10: Eksperimenter i svakt lys og om kvelden

Et bilde av en steinstrand omgitt av silhuetten av trær i svakt lys, med gløden fra horisonten i det fjerne.

Når du fotograferer kveldshimmelen, blir resultatene best hvis du bruker lang lukkerhastighet for å slippe inn mer lys, og plasserer kameraet på et stabilt underlag eller et bærbart stativ for å unngå kameraristing. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 20 sek, f/11 og ISO 200.

Et par hender holder et Canon EOS RP-kamera foran et bylandskap om kvelden. Motivet vises på kameraets berøringsskjerm.

Byer kan bli levende etter mørkets frembrudd og by på helt nye fotograferingsmuligheter. Fullformatskameraer som Canon EOS RP fungerer ypperlig i svakt lys og gir klare bilder, selv ved høye ISO-verdier.

«Like etter at solen har gått ned, eller før den står opp om morgenen, kommer den «blå timen». Jeg elsker de kule fargene lyset skaper, og den dype blåfargen på himmelen», sier Diana. «Det gir bylandskap et helt annet preg, så dette er annen måte å ta unike bilder på. Selv sent på kvelden finnes det godt opplyste motiver du kan fotografere. Det viktigste er å nyte opplevelsen og ha det gøy.»

Ser du etter inspirasjon til din neste tur? Ta en titt på disse skjulte perlene.

Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R10

  Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
 • Speilløse kameraer

  EOS RP

  Et lite, lett og intuitivt speilløst fullformatskamera laget for reise- og hverdagsfotografering.
 • Kompakt digitalkamera

  PowerShot G7 X Mark III

  Et kamera med trådløs tilkobling som tar opp enestående video og bilder som følgerne dine vil elske.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Et standard APS-C-zoomobjektiv for EOS R-serien som er perfekt til bruk i hverdagen.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med stor blenderåpning for vidvinkelperspektiv, nær fokusering og Hybrid IS.
 • Standard objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
 • Stativ

  Stativgrep HG-100TBR

  Ta bilder lenger med mer stabilitet og større kreativ fleksibilitet takket være dette unike stativgrepet med avtakbar fjernkontroll.
 • Relaterte artikler

 • REISEFOTOGRAFERING

  Det beste utstyret for reisefotografering

  Utstyr til reisefotografering for nybegynnere, innholdsskapere og entusiaster.

 • En person som vlogger med et Canon EOS R10. I bakgrunnen er det et appelsintre som bugner av frukt.

  VLOGGING

  De beste Canon-kameraene til vlogging

  Disse flotte vloggekameraene fra Canon gjør det enkelt å gi liv til vloggen din, med god kontroll og fantastisk videokvalitet.

 • En kvinne kledd i en knallrød vinterjakke går mot fossen Skógafoss på Island i tungt snøfall.

  LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Slående landskapsbilder

  Landskapsfotograf og influenser Ása Steinars viser hvordan du tar perfekte naturskjønne selfier.

 • GATEFOTOGRAFERING

  Oppdag abstrakt gatefotografering

  Lag imponerende kunst av det hverdagslige med disse enkle teknikkene for surrealistiske urbane bilder.