A casually-dressed woman, with a backpack and a Canon EOS RP camera over one shoulder, looks out to sea at a sunset.

REISE

Flyreise, pass, kamera: Ti tips til reisebilder som MÅ testes ut

Hvor skal du i sommer? Uansett om du planlegger å tilbringe litt tid på stranden, ta en byferie, dra på backpacking eller reise til et mer fjerntliggende sted, ikke glem å pakke med kameraet, slik at du kan fange de store øyeblikkene i livet og ta med deg ferieminnene hjem igjen.

Hvis du vil ha mer informasjon om reisebilder med større effekt, kan du følge våre beste tips for å ta feriebilder som fanger oppmerksomheten. Vi vil hjelpe deg med å velge de beste kamerainnstillingene for feriebildene dine, ta bilder som er utenom det vanlige, og gjøre følgerne dine på sosiale medier misunnelige på bildene dine!

Når det gjelder hvilket kamera du skal pakke med deg, er det speilløse fullformatskameraet Canon EOS RP ideelt for å ta kreative bilder når du er på farten, med en fullformatssensor på 26,2 megapiksler, en kraftig DIGIC 8-prosessor og flust av kreative kontroller i et kamera som veier lite. Bruk EOS RP med et RF-objektiv fra det nye EOS R-systemet, eller bruk en enkel adapter for å legge til et EF- eller EF-S-objektiv uten tap av ytelse.

Canon EOS 250D er et utrolig lett speilreflekskamera med en flyttbar LCD-skjerm, noe som gjør at du kan ta det med flere steder og ha det med deg oftere. Funksjoner som ansiktsgjenkjenning og følgefokus i tillegg til Scene Intelligent Auto-modus gjør at det kan hjelpe deg med å få flotte bilder i forskjellige situasjoner.

Hvis du foretrekker et enkelt pek-og-knips-kamera med innebygd objektiv, har Canon PowerShot SX70 HS en enorm optisk zoom på 65x, en CMOS-sensor med 20,3 megapiksler og funksjoner som adaptiv autofokus for lite lys som hjelper deg med å komponere perfekte bilder.

1. Velg en annen vinkel med en vippbar skjerm

Alternative vinkler gjør at feriebildene skiller seg ut. Både Canon EOS RP, Canon PowerShot SX70 HS og Canon EOS 250D har vribar skjerm, noe som betyr at du kan prøve å ta bilder fra alternative synsvinkler. Hold kameraet over hodet eller flatt ned mot bakken og vinkle skjermen slik at du kan komponere ved hjelp av Live View. Flytt føttene, bøy bena og strekk deg opp mot himmelen for å ta virkelig unike feriebilder.

2. Alle elsker dyr!

Du får flest likerklikk for bilder av dyr – spesielt hvis de er søte, majestetiske eller uvanlige! For de mest engasjerende dyreportrettene velger du portrettprogrammet på kameraet og fokuserer på øynene. Hvis du bruker det kompakte, men kraftige Canon EOS RP, kan du angi fokuspunktet nøyaktig ved å bruke de 4779 valgbare AF-punktene på berøringsskjermen. Prøv å plassere et AF-punkt over øyet på dyret som er nærmest deg, for å få maksimal effekt. Canon EOS RPs stillemodus vil også bidra til å sikre at dyrene ikke blir skremt av lyden av lukkeren.

Fjern distraherende elementer ved å zoome godt inn på det valgte dyret. Hvis du bruker Canon PowerShot SX70 HS, betyr den imponerende 65x optiske zoomen at du kan gjøre dette uten å komme så nær at du forstyrrer dyrelivet.

Beslektede artikler
Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

REISE

Slik får du mest mulig ut av kameraet på en storbyferie

11 tips og råd som kan hjelpe deg med å fange inn stemningen og atmosfæren i den urbane jungelen.

Alan Rowan holds a Canon SX740 HS camera, with a lake and hills in the background.

UTENDØRS

Hvordan Munro-fjellklatreren fotograferer fjellandskap

Fra fargerike makroer til tåkelagte fjelltopper – slik får Alan Rowan perfekte naturbilder med Canon SX740 HS.

Shooting the seasons

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Fotografering av årstidene

Fremhev den unike stemningen i hver årstid med disse tipsene fra Benjamin Hegyi.

A composite picture: a black-and-white pug looks out from a plastic bucket on a bicycle's handlebars in one; and a face-on photo of a male lion in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

3. Se etter blanke overflater

I bebygde miljøer er glass din venn – se etter reflekterende overflater, fra butikkvinduer til bussvinduer, og begynn å ta bilde av motivene du ser i dem. Refleksjoner gir deg en alternativ – noen ganger mer abstrakt – og ofte mye mer underholdende synsvinkel for kreative feriebilder.

Hvis du har et kamera med manuell fokus, for eksempel et Canon EOS RP eller et Canon EOS 250D, kan du bruke denne når du fotograferer refleksjoner, ettersom det kan hjelpe deg med å finne det ønskede fokuspunktet. Vær forsiktig med hvor du plasserer deg selv, også, ellers kan du ende opp med å ta bilde av ditt eget speilbilde – med mindre det er hensikten, selvfølgelig.

4. Lek med skygger

Har du flaks, kan du nyte litt feriesol ... og med solen kommer skygger. Ikke skygg unna scener med høy kontrast. Bruk kameraets spotmåling (sentrum) til å eksponere for det lyse området i motivet, og se skyggene som dukker opp, i skarp kontrast. Når du har angitt eksponeringen, komponerer du på nytt og tar bildet. Eksperimenter med dramatiske skygger fra palmetrærne langs stranden, eller se etter kreative effekter mens solen strømmer inn gjennom vinduene på kafeen du nyter kaffen på.

Hvis du vil ha skarpe skygger med høy kontrast, kan du ta bilder når solen er sterk. Og ønsker du mykere, lengre skygger, kan du ta bilder når solen står lavt på himmelen.

A composite picture: a young woman sitting in a café, with the shadow of the windows on the wall behind her in one shot; and a stem with leaves and its shadow against a multi-coloured wall in the other.

5. Ta nærbilder med et makroobjektiv

Ta nærbilder ved å prøve et makroobjektivCanon EOS RP eller Canon EOS 250D. Ta bilder av små detaljer og fascinerende gjenstander som andre besøkende kanskje ikke får med seg. Canon EOS R-systemet er utviklet for en rekke imponerende RF-objektiver, inkludert Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, et allsidig vidvinkelobjektiv som er ideelt for nære makrobilder, i tillegg til iøynefallende gatebilder og kreative portretter.

Selv uten et system med utskiftbare objektiver kan du lete etter detaljene som gjør stedet du besøker, unikt, og lage vakre kunstneriske bilder: Når Canon PowerShot SX70 HS er satt i makromodus, kan det fokusere på gjenstander som er mindre enn 1 cm fra fronten av objektivet.

6. Eksperimenter på kveldstid

Ikke legg igjen kameraet når du er ute om kvelden. Byer – og himmel – blir virkelig levende på kvelden, så gå ikke glipp av fotomulighetene som venter på deg, enten du er ute på byen eller går en rusletur på avsidesliggende steder. Fullformatskameraet Canon EOS RP hjelper deg med å ta spektakulære kveldsbilder med de utrolige funksjonene for situasjoner med lite lys og høy ISO. Og likeledes sikrer en sensor i APS-C-størrelse og en DIGIC 8-prosessor på Canon EOS 250D at du får flotte resultater, selv ved lite lys.

Hvis du vil ta bilder av den glitrende nattehimmelen, får du de beste resultatene hvis kameraet står på en stabil overflate eller på et bærbart stativ, slik at du unngår kameraristing. Ved å bruke en lavere lukkerhastighet kan mer lys sige inn fra fjerne himmellegemer. Bildet under til høyre er for eksempel tatt med et Canon EOS RP med et Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objektiv med en lukkerhastighet på 25 sekunder, en blenderåpning på f/2.8 og ISO 3200. Lavere lukkerhastigheter vil imidlertid være bedre egnet for enkelte forhold og objektiver for å unngå at stjernene blir uskarpe. Eksperimenter for å se hva som fungerer best.

Hvis et bybilde på kveldstid er mer din greie, vil Canon EOS RPs enestående ytelse i situasjoner med lite lys, vakre Live View-skjerm og mulighet for autofokus ned til utrolige -5EV gjøre at du kan ta bilder med flust av detaljer, selv når det menneskelige øyet knapt ser noe som helst.

A composite picture: the multi-coloured lights of a city at night reflect in water in one shot; and a view of the night sky filled with stars in the other.

7. Gjør deg kjent med innstillingene for å fange motivet

Uansett hvor du er på reise, vil du fange severdighetene og utsikten rundt deg. I stedet for bare å knipse vilt kan det være lurt å ta deg tid til å undersøke kamerainnstillingene og skape mer karakteristiske bilder. Ønsker du å ta inn en bred oversikt med et vidvinkelobjektiv, eller vil du fokusere på bare en del av motivet ved å bruke en lengre brennvidde?

Bildet av jenta på stranden nedenfor ble tatt med et Canon EOS 250D med et Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektiv med en brennvidde på 55 mm. Utsikten fra bakketoppen ble fanget med samme kamera og objektiv, men med en brennvidde på 18 mm.

Hvis du vil ha skarphet forfra og bakover, bruker du en liten blenderåpning (høyt f-tall) i området f/8 til f/11. Bruk av en liten blenderåpning gir maksimal dybdeskarphet i bildet, slik at du får mer av motivet skarpt, både nære og fjerne gjenstander. Men f/11 er den minste åpningen du skal måtte velge for å oppnå denne effekten. Mindre blenderåpninger enn dette medfører en risiko for at bildekvaliteten reduseres, uten at dybdeskarpheten blir noe vesentlig bedre til at det er verdt å prøve.

A composite picture: a girl runs towards us on a sandy beach in one; a view of a mountaintop village in the other. Photos taken on a Canon EOS 250D.

8. Bruk lyset

Husk at den beste tiden for å ta et flott landskapsbilde ofte er når solen står lavere på himmelen og lyset er mykere – spesielt i løpet av den såkalte gylne timen rundt solnedgang og soloppgang. Når du tar bilder i skarp sol midt på dagen, vil det ofte føre til harde skygger og overeksponerte lyse områder.

Hvis du tar bilder mot solnedgangen (eller mot solen når som helst), vil trolig personer eller gjenstander i forgrunnen bare bli svarte silhuetter. Ikke kjemp imot – benytt heller muligheten til å fange den spesielle stemningen! Hvis du ønsker portretter som skiller seg ut, kan du bruke den varme gløden fra en sommersolnedgang til å skape dramatiske silhuetter av familien og vennene dine. For å få mest mulig drama kan du prøve å holde motivet rett foran lyset du har eksponert for, og se etter kraftige og tydelige former. Hvis det er andre gjenstander i bilderammen, kan du prøve å flytte på deg eller endre komposisjonen for å unngå forvirrende overlapping eller sammenfletting av figurer.

9. Ta perfekte portrettbilder

Det handler selvfølgelig ikke bare om stedene du besøker, men også om menneskene – enten det er reisefølget ditt eller spennende mennesker du møter på reisen. For slående portretter der motivet er alt, bør du bruke store blenderåpninger (lave f-tall) for å få en fin bakgrunnsuskarphet eller bokeh. Tenk på farge i motivet i stedet for distinkte former.

Ta bilder med et 50 mm hovedobjektiv, for eksempel Canon EF 50mm f/1.8 STM innstilt på f/2.2 for å oppnå et flott portrett der solens stråler blir uskarpe i bakgrunnen. Den innebygde øye-AF-funksjonen på Canon EOS RP vil bidra til å holde motivets øyne i skarpt fokus når kameraet er i modus for ansiktsgjenkjenning.

A composite picture: a smiling young woman beside out of focus flowers in one shot; and a surfer sits on some rocks with his surfboard in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

10. Følg strømmen!

Hvis du vil ha mer naturlige, avslappede bilder, må du ikke avbryte ferieaktivitetene for å få familien til å posere foran ting. I stedet kan du fotografere dem mens dere er ute på ulike aktiviteter og fange de spontane reaksjonene deres. Hvis du vil ta bilde av handlingen, setter du kameraet til AF Servo og velger en rask lukkerhastighet på 1/500 sekunder eller raskere. Med AF Servo-innstillingen kan du låse fokus på motiver i bevegelse for å sikre at de forblir skarpe uansett. Denne innstillingen er ideell for fotografering i naturlig gatestil eller når barna bare ikke vil stå stille. Øye-AF-funksjonen på Canon EOS RP fungerer også i AF Servo-modus og gir superskarpe bilder av mennesker i bevegelse.

Hvis du har et speilreflekskamera eller speilløst kamera fra Canon, kan du laste ned appen Photo Companion før du drar. Da har du alltid lett tilgang til læringsinnhold uansett hvor du måtte befinne deg.

Og det viktigste av alt: Husk å ha det gøy!


Skrevet av Rebecca Greig

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker