REISEFOTOGRAFERING

Ti gode tips og triks for reisefotografering

Fotografen og bloggeren Diana Millos deler sine beste tips for å ta fantastiske reisebilder.
En kvinne iført rød stroppeløs kjole bøyer seg ned for å ta et bilde med et Canon EOS R10-kamera.

Den spanske influenseren og fotografen Diana Millos begynte å reise for å delta på musikkfestivaler og konserter. Dette gav henne en eventyrlyst som blomstret til en fulltidskarriere som profesjonell reisefotograf og blogger, med mer enn 140 000 følgere på Instagram.

Her deler Diana, som nylig besøkte Cuba og Spania, sine ti beste tips for å ta fantastiske reisebilder når du utforsker nye steder.

Tips 1: Les deg opp på reisemålet

Bilde av et utsmykket, kuppelformet tak tatt nedenfra.

Reisefotografen og bloggeren Diana Millos leser seg alltid opp på reisemålene sine for å finne de beste stedene å fotografere på. Hun tok dette slående bildet av det utsmykkede taket i salón de Embajadores med Canon EOS R10-kameraet da hun besøkte Real Alcázar de Sevilla under en byferie i Spania. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/250 sek, f/4.5 og ISO 12 800. © Diana Millos

To flamencodansere iført tradisjonell bekledning poserer med armene hevet og hendene på hoftene på en løvrik gårdsplass.

Diana forklarer at når du komponerer bildene dine, er det viktig å tenke på hva du ønsker å gjøre med bildet, og skreddersy komposisjonen deretter. Portrettbilder som skal legges ut på Instagram, må for eksempel passe et sideforhold på 4:5. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/200 sek, f/1.8 og ISO 200. © Diana Millos

«Planlegging i forkant er helt avgjørende for meg når det gjelder reisefotografering», sier Diana. «Når jeg vet hvor jeg skal dra, begynner jeg å undersøke interessante steder på sosiale medier, blogger og Pinterest på nett.

«Jeg ser etter steder som inspirerer meg, slik at jeg vet hvor jeg skal dra og hvordan jeg kommer meg dit. Dette gir meg et rammeverk for planleggingen, men når jeg ankommer stedet, ser jeg etter ulike vinkler og perspektiver som jeg ikke har sett på nettet, slik at jeg kan være kreativ og ta originale og unike bilder.»

Tips 2: Ta med deg et kamera som er lett å bære

Et Canon EOS R10-kamera kaster skygge på en brygge av tre.

Til tross for at det er kompakt og lett, har Canon EOS R10 en elektronisk søker med detaljert, høy oppløsning og en innebygd blits, og er perfekt i svakt lys og andre vanskelige forhold.

«Jeg elsker Canon EOS R10», sier Diana. «Det er helt perfekt for reisefotografering og bruk hele dagen siden det er så lite og lett. Det får enkelt plass i en kameraveske på størrelse med en håndveske, selv med et ekstra objektiv eller to, men det er likevel kraftig og leverer upåklagelig bildekvalitet. Jeg liker også å kunne forhåndsvise lysstyrke, kontrast og farge i den elektroniske søkeren, slik at jeg vet hvordan bildet vil se ut.»

Hvis du ikke er så dreven på fotografering, men er på jakt etter et pålitelig EOS R-systemkamera for nybegynnere for å fange inn perfekte minner på ditt neste eventyr, er Canon EOS R100 lite nok til å få plass i en veske, men samtidig i stand til å ta stillbilder og video av høy kvalitet i øyeblikket.

Hvis du foretrekker et fullformatskamera som gir enestående bildekvalitet selv i ekstremt svakt lys, og muligheten for grunnere dybdeskarphet når du bruker samme brennvidde, er det kompakte og lette Canon EOS RP-kameraet et ypperlig reisefølge.

Hvis du foretrekker et kompaktkamera, gir fastobjektivet PowerShot G7 X Mark III en stor zoomrekkevidde, samt 4K-video og suverene 20,1 MP bilder.

Tips 3: Velg objektiver som passer til dine behov

En person iført gul kjole fester et Canon-objektiv på et Canon EOS R10-kamera.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gir deg alt fra vidvinkelperspektiv til stor telefotorekkevidde, uten at du trenger å bære med deg ekstra objektiver.

En kvinne som står på en tildekket rulletrapp i et blått skjørt, tatt med et EOS R8-kamera.

Canon RF 28mm F2.8 STM-objektivets lette og kompakte pannekakeutforming er laget for å være diskré. Kombinasjonen av den lille størrelsen, den allsidige brennvidden og den raske blenderåpningen gjør dette til et flott objektiv å ta med seg hvis reisemålet innebærer spennende bylandskap og arkitektur. Tatt med et EOS R8-kamera og et Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv ved 28 mm, 1/200 sek, f/3.5 og ISO 6000.

«Hvis jeg er ute og fotograferer fra morgen til kveld, vil jeg ikke drasse med meg en tung utstyrsveske, så jeg tar med meg færrest mulig objektiver», sier Diana.

Reisevennlige objektiver for Canon EOS R10 inkluderer RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM som har et kompakt, uttrekkbart design og bare veier 130 g. Med RF-S 18–150mm F3.5-6.3 IS STM får du en større zoomrekkevidde, og du kan tilpasse deg umiddelbart til nesten alle mulige scenarioer uten et ekstra objektiv.

Det beste med Canons EOS R-systemkameraer er at du kan bruke fullformatskompatible objektiver på kamerahus i APS-C-format, og omvendt. Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM gir samme synsfelt på EOS R10-kameraet som om du bruker et 56 mm objektiv på et fullformatskamera, for eksempel EOS RP. Du kan også dra nytte av størrelsen og bærbarheten til Canon RF-S 18–45mm F4.5-6.3 IS STM- og RF-S 18–150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet med EOS RP-kameraet, men da beskjæres bildet.

Canon RF 50mm F1.8 STM er et annet ypperlig alternativ til EOS R10- eller EOS RP-kameraet når du er på reise. De beste zoomalternativene inkluderer det lette Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet og teleobjektivet RF 100-400mm F5.6-8 IS USM som er svært kompakt for et objektiv med så stor rekkevidde.

Tips 4: Stå opp tidlig

En kvinne iført T-skjorte og ryggsekk holder opp et Canon EOS RP-kamera for å ta et bilde av soloppgangen over havet.

Hvis du tar bilder mot solen, vil personer og gjenstander i forgrunnen trolig bare vises i silhuett. Dra nytte av denne muligheten til å fange inn den spesielle stemningen.

«Turiststedene blir travle, selv tidlig på dagen», sier Diana. «Jeg står opp veldig tidlig for å unngå folkemengdene, slik at jeg kan fotografere motiver uten mennesker, eller noen ganger med én person for å gjøre bildet mer interessant. En bonus er det vakre lyset ved soloppgangen som for meg er det beste tidspunktet å ta bilder på.»

Dette kalles ofte den «gylne timen». Solen henger lavt på himmelen i timen etter soloppgang og timen før solnedgang, og kaster en gyllen glød som kan resultere i magiske reisebilder. Diana fotograferer alltid i RAW-format slik at hun kan finjustere hvitbalansen og eksponeringen for å forbedre fargegjengivelsen, høylys og skygger når hun skal redigere bildene i bildebehandlingsprogramvare, for eksempel Canons Digital Photo Professional.

Tips 5: Besøk favorittstedene dine flere ganger i løpet av dagen

En bygning i Paris tatt fra en lav vinkel, med benker i forgrunnen, tatt med et Canon EOS R8-kamera av Martin Bissig.

Med solskinn kommer det skygger, men ikke vær redd for motiver med høy kontrast. Eksponer for de lyse områdene, og se hvordan skyggene vises i skarp kontrast. Når du har angitt eksponeringen, komponerer du på nytt og tar bildet. Tatt med et Canon EOS R8-kamera og et Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 24 mm, 1/80 sek, f/14 og ISO 320. © Martin Bissig

«Selv om jeg elsker å fotografere ved soloppgang, synes jeg at det er viktig å besøke flotte steder på andre tidspunkter i løpet av dagen», sier Diana. «Travle motiver kan også bli flotte reisebilder som fanger inn kulturen og stemningen på et sted. Områder med skygger og lys, samt måten solen lyser opp et motiv på, endrer seg drastisk i løpet av dagen.»

Husk at solen beveger seg over himmelen. Hvis landemerkene og bygningene du vil fotografere står i skyggen om morgenen, kan det være lurt å besøke de igjen om ettermiddagen når lyset har endret seg.

Tips 6: Bruk Canon Camera Connect-appen

Et par hender holder en telefon med Canon Camera Connect-appen åpen. Et Canon EOS R10-kamera kan ses i bakgrunnen.

Canon Camera Connect-appen gjør det ikke bare mulig å kontrollere kameraet eksternt. Du kan også laste ned bildene umiddelbart og dele dem på sosiale kanaler.

En kvinne iført rød kjole poserer foran en rekke utsmykkede bueganger.

Diana liker å inkludere seg selv i reisebildene sine. Hvis du vil at bildet skal være skarpt fra forgrunnen til bakgrunnen siden både motivet og bakgrunnen er viktig for komposisjonen, bør du velge en liten blenderåpning (høyt f-tall) mellom f/8 og f/11. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/100 sek., f/5.6 og ISO100. © Diana Millos

«Yndlingsteknikken min for reisefotografering er å se etter symmetri i motiver med rene, ryddige linjer som danner dristige former», forklarer Diana. «Jeg liker også å plassere meg selv i bildet, så jeg har alltid med meg et stativ som jeg setter kameraet på, før jeg går inn i bildet.»

Med Canon Camera Connect-appen kan du betjene kameraet fra telefonen og gjøre eventuelle justeringer eksternt. Du kan også forhåndsvise bildet og justere autofokus.

Tips 7: Spill inn video i tillegg til å ta stillbilder

En person filmer seg selv på en solskinnsdag med et Canon EOS R10-kamera og en mikrofon.

Canon EOS R10 er det perfekte kameraet for vlogging på reise. Med dette kameraet kan du filme i mer enn 30 minutter, som er den vanlige grensen, og Movie digital IS-funksjonen bidrar til å stabilisere opptakene du filmer mens du beveger deg rundt.

En person som legger Canon PowerShot V10 i en liten håndveske.

Canon PowerShot V10 er et alt-i-ett-kamera i lommeformat med 4K-vlogging som egner seg godt for reise. Alt er inkludert – en skjerm som kan vippes, store stereomikrofoner og til og med et stativ – slik at du er klar på få sekunder, uansett hvor du er.

«Video blir mer og mer vanlig på sosiale medier, så det er viktig for meg å spille inn video i tillegg til å ta stillbilder», sier Diana. «Jeg spiller ofte inn mange små klipp på forskjellige steder, slik at jeg kan sette dem sammen og lage en video som gir et helhetlig inntrykk av stedet. Jeg bruker alltid kamerainnstillingen som gir høyest kvalitet for video, slik at jeg får mest mulig eksponeringstoleranse under redigering.»

Canon EOS R10 er ypperlig for dette med alternativer for 4K 60p, 4K 30p med 6K oversampling og full HD av høy kvalitet ved 120p, som Diana liker å bruke for å skape sekvenser med sakte film.

Hvis du vil holde abonnentene og følgerne dine oppdatert på reisen, er Canon PowerShot V10 en alt-i-ett-løsning i lommeformat for din neste tur. Du kan lage 4K UHD-video mens du er på farten, og du kan legge til kreative filtre og hudutjevningseffekter underveis.

Tips 8: Bruk vinklene for å ta unike bilder

Taket på en bygning bestående av sekskanter i metall med tråder på kryss og tvers, fotografert nedenfra på en solskinnsdag.

Hvis du ser deg rundt og tar deg tid til å tenke på vinkelen i bildet, blir reisebildene dine mer unike. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 1/400 sek., f/4.5 og ISO100.

«Når du fotograferer berømte landemerker og steder, kan det være vanskelig å ta unike bilder. Jeg ser alltid etter uvanlige vinkler som gir et annet perspektiv», sier Diana. «Det kan være en stor fordel å ta bilder fra nær bakken eller fra høyt oppe, og dette er enkelt med en vribar skjerm. Hvis jeg ønsker mer høyde, setter jeg kameraet på et stativ og bruker det som en stang, slik at jeg kan holde det høyt over hodet og fortsatt forhåndsvise bildet på den bakre skjermen. Dette er ypperlig når du skal fotografere over hodene til menneskene i en folkemengde, eller over gjerder og vegger.»

Tips 9: Avdekk flere detaljer med vidvinkel- og makroobjektiver

Et bilde av en kvinne som står på stranden ved solnedgang, tatt med et Canon EOS R7-kamera.

Canon RF 28mm F2.8 STM er et rimelig fullformats fastobjektiv som egner seg godt for fotografering av landskap og sjømotiver, gater og hverdagslivet. Tatt med et Canon EOS R7-kamera og et Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv ved 1/100 sek, f/4.5 og ISO 100.

Et nærbilde av en eremittkreps med et blekt oransje skall som kravler over den våte sanden.

Se etter detaljene som er unike for stedet du besøker, og ta vakre, kunstneriske bilder med kameraets makroinnstilling. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/1250 sek, f/2.8 og ISO200.

«Reisebilder omfatter alt fra ville landskap til storslått arkitektonisk interiør. Jeg liker å bruke et vidvinkelobjektiv for begge disse typene motiver», sier Diana.

Hvis du ønsker å fange inn energien i gatene du utforsker, i vidvinkel, samtidig som du vil at utstyrsvesken skal være lett, er Canon RF 28mm F2.8 STM og dets slanke pannekakeutforming et ideelt alternativ. En rask blenderåpning på f/2.8 tar deg fra dag til natt og får motivene til å skille seg ut.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM gir deg svært brede visningsvinkler og kan brukes på Canon EOS R10-kameraet med Canon-fatningsadapteren EF-EOS R. Canon RF 16mm F2.8 STM er perfekt for fullformatskameraene EOS RP og EOS R6 med en blenderåpning på f/2.8 som gir høye lukkerhastigheter, selv i svakt lys. Dette objektivet har også en minste fokuseringsavstand på bare 13 cm, slik at du kan komme tett på motivet og maksimere alle de vakre detaljene, samtidig som du får plass til mye i bildet.

Et makroobjektiv som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er også perfekt for å fange inn detaljer. Det gir større forstørrelse enn et standardobjektiv for å gjøre selv de minste elementene levende. Dette objektivet har en maksimal blenderåpning som gir perfekt eksponerte bilder, samt en femtrinns bildestabilisator som gir skarpe bilder når du fotograferer på frihånd.

Tips 10: Eksperimenter i svakt lys og om kvelden

Et bilde av en steinstrand omgitt av silhuetten av trær i svakt lys, med gløden fra horisonten i det fjerne.

Når du fotograferer kveldshimmelen, blir resultatene best hvis du bruker lang lukkerhastighet for å slippe inn mer lys, og plasserer kameraet på et stabilt underlag eller et bærbart stativ for å unngå kameraristing. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 20 sek, f/11 og ISO 200.

Et portrett av en kvinne tatt på gaten om natten, med et Canon EOS R8-kamera og et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv av Alexandra Andreeva.

Byer kan bli levende etter mørkets frembrudd og by på helt nye fotograferingsmuligheter. Fullformatskameraer som Canon EOS R8 fungerer ypperlig i svakt lys og gir klare bilder, selv ved høye ISO-verdier. Tatt med et Canon EOS R8-kamera og et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/128 sek, f/2.2 og ISO 8000. © Alexandra Andreeva

«Like etter at solen har gått ned, eller før den står opp om morgenen, kommer den «blå timen». Jeg elsker de kule fargene lyset skaper, og den dype blåfargen på himmelen», sier Diana. «Det gir bylandskap et helt annet preg, så dette er annen måte å ta unike bilder på. Selv sent på kvelden finnes det godt opplyste motiver du kan fotografere. Det viktigste er å nyte opplevelsen og ha det gøy.»

Ser du etter inspirasjon til din neste tur? Ta en titt på disse skjulte perlene.

Skrevet av Matthew Richards

Related Products

 • Speilløse kameraer

  EOS R100

  Skap bildeverdige minner med enestående kvalitet med dette intuitive EOS R-kameraet som alltid er klart til bruk.
 • Speilløse kameraer

  EOS R10

  Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
 • Speilløse kameraer

  EOS R8

  Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine.
 • Kompakt digitalkamera

  PowerShot V10 (Black)

  Bli lagt merke til på Internett mens du er diskré når du filmer med Canons alt-i-ett vloggekamera med 4K som får plass i lommen.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Et standard APS-C-zoomobjektiv for EOS R-serien som er perfekt til bruk i hverdagen.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering.
 • CANON-OBJEKTIVER

  RF 28mm F2.8 STM

  Et slankt og lett pannekakeobjektiv for reise- og gatefotografering med en allsidig brennvidde på 28 mm og rask maksimal blenderåpning på f/2.8.
 • RF-objektiver

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Et lite og svært lett zoomobjektiv på 24–50 mm i RF-serien som du kan bruke hver dag til reiser, landskapsbilder med mer.
 • Standard objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine.
 • Relaterte artikler

 • REISEFOTOGRAFERING

  De beste kameraene og objektivene for reisefotografering

  Uansett om du utforsker bygater eller kupert, landlig terreng, eller om du liker å fly til andre siden av jordkloden, lønner det seg å pakke lett. Her er det mest ideelle Canon-settet for å dokumentere opplevelsen uten at det sprenger budsjettet.

 • GATEFOTOGRAFERING

  Tips til gatefotografering

  Viktige råd om hvordan du tar forbløffende gatebilder med fokus på arkitektur.

 • PHOTOGRAPHY

  EOS R50 kontra EOS R10

  Vi sammenligner hovedfunksjonene og utformingen til to EOS R System APS-C-kameraer.

 • REISE

  Det perfekte reisefølget

  Den profesjonelle fotografen Martin Bissig tar med seg EOS R10 på tur til Sri Lanka.