A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

BRYLLUPSBILDER

Etikette for bryllupsbilder: ting gjester bør og ikke bør gjøre

Å gå inn i midtgangen, blokkere brudens store entré, å klikke på lukkeren i et følelsesmessig øyeblikk og ødelegge stemningen … Bryllupsgjester med kameraer gjør ikke alltid ting riktig, men det trenger ikke å være sånn.

Gjester kan ta bilder som er like slagkraftige som proffene hvis de følger et par enkle regler. Den profesjonelle bryllupsfotografen Markus Morawetz begynte med å ta bilder i bryllupene til venner. «Jeg skulle legge igjen kameraet i bilen, men paret spurte om jeg ville ta noen bilder på siden», sier han. «Det var viktig å ikke komme i veien for den profesjonelle fotografen, men som gjest har du fordelen av å være mindre stresset og du kan eksperimentere med teknikk og stil.»

For å hjelpe deg med å sørge for at du gjør ting riktig, har Markus fem ting du bør gjøre og fem ting du ikke bør gjøre, ledsaget av bilder tatt av bryllupsgjester.

Ikke blokker den profesjonelle fotografen. Bruk heller interessante vinkler.

«Prøv å få med så mange detaljer som mulig, uten å komme i veien for den profesjonelle fotografen», sier Markus. Han foreslår å finne et annet utsiktspunkt eller en annen vinkel. Tatt av bryllupsgjest Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Stellan Jara, en humanist wedding celebrant (en person som utfører ikke-religiøse bryllupseremonier) i England, sier at i de fleste seremonier han forretter, blir det vanligvis gjort tydelig fra starten av at det ikke er tillatt å ta bilder under seremonien. «Paret vil at venner og familie skal nyte øyeblikket, og at den profesjonelle fotografen skal ta bildene», forklarer han.

I følge Markus er det ikke nok til å hindre at noen ødelegger begivenheten. «Du ville blitt forbløffet over hvor mange gjester som står opp under seremonien for å ta bilder fra midtgangen. Kameraet mitt har blitt blokkert i det øyeblikket bruden kommer inn, under utvekslingen av ringer og når paret kysser», minnes han.

Markus anbefaler å ta bilder fra uvanlige vinkler. Den store, vribare berøringsskjermen på 7, 5 cm med AF med trykk- og dra-funksjon på Canon EOS M50 gjør det enkelt å ta bilder fra nesten alle steder og over eller rundt folkemengder. «Bruk omgivelsene til å gi bildet en ramme og en god bakgrunn», sier Markus. «Hvis du fortsatt ikke har god utsikt over bruden og brudgommen, bør du konsentrere deg om gjestenes følelser.»

Ikke avled oppmerksomheten. Men fang følelsene.

Å ta bilder under taler og bryllupsfesten eller når det lykkelige paret er litt distrahert, er en flott måte å ta naturlige, avslappede bilder med ekte følelser på. © Markus Morawetz

«For mange kameraer kan være forstyrrende, ofte fordi den eller de det skal tas bilder av ikke vet hvor de skal se», sier Markus. Overlat formelle gruppebilder til den profesjonelle fotografen, og fokuser på å ta avslappede bilder av grupper av gjester som oppfører seg naturlig. «Par elsker bilder av ekte øyeblikk og følelser: latter, tårer, jubel – hva enn dagen bringer. Vær en del av festen, sug til deg følelsene, så blir du bedre plassert til å fange dem», legger han til.

Stellan er enig: «Folk er lykkeligst nær mat og drikke, så gå dit mat og drikke er for å ta noen uformelle gruppebilder av gjester som koser seg.»

«Canon EOS M50 har utmerket autofokus, i tillegg til funksjoner som ansiktsgjenkjenning», sier Markus. Det kan også kjapt kobles til smartenheter og sosiale medier, slik at du kan vise, dele og legge ut bildene dine umiddelbart.

Ikke følg fotografen. Men ta intime, spontane bilder.

«Enten det er tårer eller en hjertelig latter, er det viktig å fange ekte følelser for et uforglemmelig bilde», sier Markus. Han foreslår å bytte ut formelle gruppebilder med avslappede, naturlig spontane bilder av de nygifte og gjestene deres. Tatt av bryllupsgjest Jonathan Tait. © Jonathan Tait

«Hvis du kjenner paret godt nok, kan du komme unna med å fange noen mindre flatterende – men minneverdige – øyeblikk og uttrykk som den profesjonelle fotografen kanskje ikke gjør», sier Stellan. Gjester har en tydelig fordel over profesjonelle fotografer når det gjelder å gjenkjenne unike bevegelser og egenskaper, som legger til rette for uforglemmelige spontane og intime portretter. En rask bildesekvens, for eksempel Canon EOS M50s 10 bilder/sek, er perfekt for disse spennende mulighetene. Du kan ta en rekke bilder og velge det beste senere.

«Vær oppmerksom på bakgrunnen, og finn den vakreste lysvinkelen. Bruk deretter lys og skygge for å gjøre bildet ditt enda mer spektakulært», sier Markus. «Hvis du holder deg relativt nær paret, vil det være nok av flotte øyeblikk å fange.»

Men …

Ikke forstyrr det lykkelige paret. Bruk heller et zoom- eller teleobjektiv.

Relaterte artikler
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

BRYLLUPSBILDER

Tilpass dagen med en Canon-skriver

Kreative bryllupsideer for å uttrykke personligheten din på trykk.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

GRUNNLEGGENDE OM REDIGERING

Slik redigerer du spesielle bilder

Forbedre bildene dine av spesielle anledninger med disse enkle tipsene til bilderedigering.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

KREATIV UTSKRIFT

De beste tipsene for å vise frem utskrifter

Finn ut hvordan du kan forvandle hjemmet ditt med vakre familiebilder i galleristil.

«Du bør alltid prøve å skape en avslappet atmosfære når du tar bilder i et bryllup», sier Markus. «Paret bør føle seg komfortable foran deg, noe som vil gjøre at du kan fange noen fantastisk naturlige og spontane bilder.» Tatt av bryllupsgjest Jonathan Tait. © Jonathan Tait

«Alle kjenner ham – onkelen som bruker evigheter på å få tatt bilder», ler Markus. «Han kan være ganske ufarlig, men raskt bli en hindring. Et teleobjektiv gir deg muligheten til å komme tett på handlingen fra avstand, uten å forstyrre bruden og brudgommen. Den gjør det også mulig å konsentrere seg om bestemte detaljer og skape en myk bokeh [uklarheten i områder som ikke er i fokus] som isolerer motivene dine på en vakker måte.»

Hvis du vil skape kontekst eller tilføye litt dramatikk, kan du prøve å bytte til et vidvinkelobjektiv for å fange paret i landskapsformat. Canon EOS M50-kameraet er kompatibelt med serien med kompakte EF-M-objektiver, i tillegg til Canons EF- og EF-S-objektiver via en Canon-fatningsadapter EF-EOS M. Den store 24.1 CMOS-sensoren i APS-C-størrelse gjør at du kan beskjære bildene senere og forkaste uønskede elementer, samtidig som du beholder høy bildekvalitet. «Hvis du bare er i oppstartsfasen, vil jeg anbefale et 50 mm objektiv», sier Markus. «Det er rimelig, men gir likevel gode resultater med fantastisk bokeh, og på et kamera som Canon EOS M50 får du også en liten teleeffekt.»

Ikke kopier utstyret til den profesjonelle fotografen. Men vær kreativ når fotografen drar.

«Prøv å fange stemningen om kvelden etter at den profesjonelle fotografen har dratt», sier Markus. Han råder gjester som tar bilder til å dra nytte av det tettere forholdet de har til paret og gjestene deres, for å oppnå mer avslørende og uformelle gruppebilder. Tatt av bryllupsgjest Faye Leppard. © Faye Leppard

«For meg er festbilder på slutten av dagen det vanskeligste med bryllupsfotografering, med mørke, raske bevegelser og stygg DJ-belysning», sier Markus. Selv om en ekstern blits er én løsning, er det ikke alltid det beste alternativet for intime, romantiske omgivelser i et bryllup. «Rådet mitt er å bruke så mye tilgjengelig lys som mulig», sier han.

Brukerne trenger et kamera som kan gi strøm til en høy ISO-innstilling samtidig som bildekvaliteten beholdes. Canon 90D har ISO 100-25600 og kan utvides til ISO 51200 hvis anledningen krever det. Ved å arbeide med en høyere ISO-innstilling og ta bilder med et objektiv med stor blenderåpning, som for eksempel Canon EF 50mm f/1.8 STM, kan fotografer ta bilder uten stativ og med lavere lukkerhastigheter for å skape en rekke fengslende og vakre effekter.

Skrevet av Natalie Denton

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker