KREATIV UTSKRIFT

De beste tipsene for å vise frem familiebilder

Familieportrettfotograf og Canon Ambassador Helen Bartlett avslører hvordan man kan vise frem vakre familieportretter hjemme.
Svart/hvitt-utskrifter av barn og familier arrangert i rutemønster på gulvet.

Utskrift og visning av minner fra familie, venner og kjæledyr er en flott måte å skape et kunstverk av livshistorien din i stadig utvikling på – og som gir hjemmet ditt et personlig preg og omringer deg med gode minner. Familiebilder gjør den London-baserte familieportrettfotografen og Canon Ambassador Helen Bartlett i stand til å få virkelig uttrykksfulle bilder bak objektivet – men utskrift og visning av disse bildene kan være like så mye en del av den kreative prosessen.

«En av de store fordelene med utskrift er at det er en fysisk ting du kan beholde og som ikke forsvinner hvis du glemmer å sikkerhetskopiere data eller får filer som blir skadet», sier Helen. «Det er noe du og barna kan ta på og holde på. Jeg tror utskrift av bilder er helt avgjørende for virkelig å holde på et minne.»

Her deler Helen sine råd om utskrift, innramming og plassering av favorittbildene dine hjemme.

1. Skriv ut bilder som får deg til å smile

En lerretsutskrift av en jente som leker med bobler, vist på veggen på et stort bad med hvite vegger og rutete gulv.

Når du tar bilder av familien, bør du prøve å ta morsomme eller naturlige bilder i stedet for å tenke på hva som fungerer bra som utskrift. Du kan velge ut favorittene senere. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 50 mm, 1/400 sek, f/4.5 og ISO 500. © Helen Bartlett

Det finnes mange alternativer for å skrive ut og vise bildene dine, og det beste er at du egentlig ikke trenger å tenke på å ta bilder med kameraet på en annen måte, sier Helen.

«Ikke tenk på hvordan du tar bilder for utskrift, for det er da du begynner å sette grenser», forklarer hun. «Skriv ut bildene som får deg til å smile, og hvis de ikke er teknisk perfekte, spiller det ingen rolle. Det er viktigere å fylle veggen med øyeblikkene som gir deg glede.»

Hvis du planlegger å skrive ut bilder i stor størrelse, er det imidlertid viktig at du bruker et passende kamera. Blekkprikkene som en fotoskriver legger ned på papir, samsvarer ikke med pikslene i bildet, men en god tommelfingerregel er å tillate minst 300 piksler per tomme for en utskrift på 300 dpi av fotokvalitet. Så for en A3-utskrift (16,54 x 11,69 tommer) trenger du et bilde på minst rundt 4962 x 3507 piksler, eller 17 MP. Generelt gir et høyere antall megapiksler utskrifter av finere kvalitet.

«Hvis du vet at du vil skrive ut noe stort, bør du bruke det beste kameraet du har tilgjengelig, fordi det vil gi det beste omfanget når det gjelder forstørrelse og bilder av høyeste kvalitet», sier Helen. Sørg for at du setter kameraet til høyeste kvalitetsinnstilling. «Prøv å ta bilder når lyset er bra også, fordi dårlig belysning vises så godt på utskriften.»

2. Tenk på plassen der bildet skal være

Et nærbilde av et barn i sort-hvitt. Hun stirrer intenst i kameraet og smiler.

Det er viktig å vurdere komposisjonen og skaleringen av utskriften når du velger ut stedet i rommet. «Hvis du for eksempel har et nærbilde av en babys hode, og det er 152 centimeter bredt, og du ser det fra én meters avstand – kan det være litt mye. Men hvis du ser det fra enden av en lang korridor, kan det se helt fantastisk ut», sier Helen. © Helen Bartlett

Et bilde i sort-hvitt med tre innrammede utskrifter vist på en vegg over en sofa, med en hvit orkidé på bordet foran.

Rammene du velger for utskriftene, bør fungere med stemningen i rommet og innredningen. Enkle hvite rammer fungerer godt sammen med svart/hvitt-bilder. © Helen Bartlett

Uansett hvor du har tenkt å vise frem utskriftene dine, bør du velge komplementære farger som passer til interiøret, og vurdere plassen rundt dem. «Du trenger en ramme som passer i hjemmet», forklarer Helen. «Jeg liker en svart eller hvit ramme, den stilen du ser i et fotogalleri – noe enkelt og tidløst. For et rom med varme toner ville en eikeramme fungere veldig bra, men for et stort, lyst og moderne rom kan en svart eller hvit ramme være bedre.»

Helens portrettfotografering er hovedsakelig svart/hvitt, noe som skaper en tidløs stil i kundenes hjem – noe du kan velge å gjøre hvis du har en blanding av familiebilder fra ulike generasjoner. «Jeg tror familiebilder fungerer spesielt godt i svart/hvitt fordi de har lang levetid, og det er veldig fint å blande flere generasjoner av utskrifter når du henger ting på veggen. Moderne svart/hvitt-bilder fungerer godt sammen med svart/hvitt-bilder fra da foreldrene og besteforeldrene var små.»

Det er også verdt å vurdere miljøet som utskriftene skal vises i, og hva som kan skje med dem over tid, slik at du velger riktig materiale. Canons utvalg av fotopapir inkluderer produkter for en rekke innstillinger og med ulike utførelser. Canon Everyday Use Glossy GP-501 – et rimelig universalpapir for utskrifter med fotolabkvalitet – passer perfekt i de fleste områder i hjemmet. Hvis du vil henge opp utskriftene dine på fuktige steder, for eksempel på badet, må du kanskje besøke en spesialist på utskrift for å få bildene skrevet ut på akrylpapir.

3. Gjør utskriftene iøynefallende

Et svart og hvitt bilde av en ung jente, i halvskygge, som holder to blader mot en himmel med luftige skyer.

Uansett om det er én stort utskrift, eller en utstilling av mange små som er arrangert i et mønster, kan du virkelig uttrykke deg med bildene dine. «Noen ganger kan noe grafisk og svært enkelt se fantastisk ut i en stor ramme», sier Helen. © Helen Bartlett

Utskrifter i stort format kan se fantastiske ut hjemme, men det hjelper å tenke på størrelsen før du bestemmer deg. «Du må velge riktig bilde, fordi ikke alle bildene ser bra ut så store», sier Helen. «Da kan det hjelpe å bruke noen sider fra en avis og feste dem på veggen, for ellers er det veldig vanskelig å se for seg hvordan et stort bilde vil se ut. Det er et spørsmål om å velge riktig størrelse for rommet og gjøre det ved å faktisk måle og sette noe opp der.»

Bilder som egner seg for store utskrifter, er de som inkluderer miljøet rundt et motiv, forklarer Helen. «Det fungerer veldig bra for uttrykksfulle bilder. Ofte er bildene jeg selger i de største størrelsene, bilder der det finnes arkitektur, miljø eller skog rundt motivet. Det får det til å føles som et kunstverk.»

Ved å bruke en skriver som Canon imagePROGRAF PRO-300 kan du lage utskrifter av profesjonell kvalitet hjemme hos deg selv. Helen bruker Canon imagePROGRAF PRO-1000-skriveren til virksomheten sin. Denne Wi-Fi-modellen kan lage kantløse utskrifter og er ideell for svart/hvitt-bilder med matt svart blekk, som gir dype toner perfekt for kunstbilder. For å få utrolige utførelser i svart/hvitt kan du kombinere Canon-skriveren med Canon Pro Premium Matte PM-101-papir, som er utformet for å uttrykke varme hvite og grå toner i størrelsene A4 til A2.

4. Vær kreativ med oppsett for galleri og rutenett

Utskrift i sort-hvitt av barn og familier ordnet i rutenett-stil i tre rammer på en murvegg.

Når du skaper en gallerivegg, kan det være nyttig å modellere ønsket design i programvare som Adobe® Photoshop®. På denne måten kan du kontrollere at bildene passer sammen, er balanserte og har flotte toner når de plasseres ved siden av hverandre. © Helen Bartlett

Når du viser en rekke fotoutskrifter, kan gallerier og rutenettmønstre gi karakter til korridorer, ganger og trapper. Hvis du skriver ut i mindre størrelser, er det mulig å lage utskrifter av høy kvalitet hjemme på Canon PIXMA-skriveren. Canon PIXMA G550 kan skrive ut fra Wi-Fi-enheter og gir strålende klare utskrifter, opptil A4-størrelse og til en lav pris.

Helen påpeker at fordelen med en gallerivegg er at du kan legge til eller endre bilder når du vil. «Det er svært enkelt å bytte inn og ut ting og endre bildene slik at galleriet vokser og utvikler seg over tid, akkurat som familier gjør. Jeg har en kunde med en virkelig god gallerivegg på kjøkkenet. Det begynte med tre utskrifter, deretter seks, deretter ni og så 12 – og jeg tror det nå er 16. Med et rutenettsystem kan det være veldig enkelt å utvide hvert år», sier hun.

«Tenk på å kunne legge til ting i fremtiden. Så hvis du har en liten baby og fyller opp hver eneste bit av veggen når de er seks måneder gamle, har du ikke plass til når de vokser, og familien kan bli større. Gi deg selv fleksibilitet.»

5. Eksperimenter med og uten rammer

En akrylutskrift av to barn som holder store pinner, vist på en vegg over en peis.

Når du vil vise frem utskrifter, må det ikke alltid involvere rammer. Hvis du vil ha et mer elegant og moderne utseende, hva med å prøve rammeløse lerretutskrifter? Et annet alternativ er flytende innramming, der en åpning omgir kanten av et bilde slik at det ser ut som om det svever. Dette gir en fin kunsteffekt og er perfekt for både veggoppheng og stående rammer. © Helen Bartlett

Bilder trenger ikke alltid å være inni en ramme. I motsetning til profesjonelt fotograferte portrettbilder som du vil vise frem og beskytte, når du skriver ut dine egne unike bilder av familien, ønsker du kanskje bare å vise dem slik at du er omgitt av favorittøyeblikkene dine fra familien. «Jeg elsker rammeløse utskrifter. Jeg setter dem i bokhyller og fester dem på kjøleskapet mitt», sier Helen. «Noen av kundene mine gjør fantastiske ting med ståltråd og små klips. Jeg liker ideen om at et bilde har sitt eget liv, og når det er tatt, kan det brukes på forskjellige måter.

Utskrifter fungerer veldig bra på tenåringers soverom, siden du kan feste dem på veggen og lage kollasjer, eller henge dem opp med ståltråd», legger hun til. «Rammeløse utskrifter fungerer bra i et galleri under stadig utvikling, fordi de føles litt mindre dyrebare.»

Du kan til og med bruke den mobile Canon SELPHY Square QX10-skriveren og klippe opp utskriftene slik du vil vise dem. Det å skrive ut favorittøyeblikkene dine og vise dem frem hjemme er en flott måte å forbedre stemningen på, i tillegg til å bevare familieminnene.


Skrevet av Lorna Dockerill


Adobe og Photoshop er enten registrerte varemerker eller varemerker for Adobe i USA og/eller andre land.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • PRINT

  Redigering av bilder for utskrift

  Skriv ut flere bilder med den trinnvise veiledningen for redigering for utskrift og de beste utskriftsinnstillingene.

 • UTSKRIFT

  De beste Canon-skriverne for bilder

  Enten du vil vise bildene i en ramme, i en utklippsbok eller på et klistremerke, finner du den beste skriveren for dine kreative behov.

 • GRUNNLEGGENDE

  Fotografering for utskrift

  Sju gode tips for å ta vare på minner som utskrifter.

 • GRUNNLEGGENDE OM REDIGERING

  Slik redigerer du spesielle bilder

  Forbedre bildene dine av spesielle anledninger med disse enkle tipsene til bilderedigering.