Canon EOS R7 på baugen av en kano

Exploring the Wild – på tur i villmarken med Canon EOS R7

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Den profesjonelle fotografen


De ringer fra fraktselskapet for å bekrefte at jeg er hjemme. Jeg takker dem overstrømmende for den raske servicen – de har fått pakken min frem til Nord-Finland i løpet av en dag. Alt det andre utstyret er allerede pakket til kanoturen, og nå ser det ut til at den viktigste bestanddelen – nye Canon EOS R7 – også kan bli med på ferden.

Harri Tarvainen er en profesjonell fotograf som spesialiserer seg på frilufts- og actionfotografering. Sammen med hunden sin, en curly coated retriever ved navn Kaffe som dessuten er Instagram-kjendis, ferdes han mye i naturen og tar flotte bilder. Du kan følge Kaffes eventyr på Instagram-kontoen hans @kaffegram. Du kan også ta en titt på Kaffe og Harris tips om fotografering av kjæledyr.

En kanotur om sommeren byr på mange billedskjønne øyeblikk

Elven Oulankajoki bukter seg gjennom Oulanka nasjonalpark i bunnen av et juv. Området i det nordøstre Finland er kjent som møtestedet mellom naturen og artene i øst og nord. Om sommeren kan fotografer boltre seg blant grantrær som bader i lyset av morgentåken, og om vinteren er trærne dekket av snø som glitrer i nordlyset.

Lykkefuglen i disse nordlige skogene, lavskriken, holder ofte turgåere med selskap, og hvis den fristes med mat den liker, kan den til og med komme og sette seg i hånden din. Selv om vi har padlet på denne elven mange ganger, er opplevelsen forskjellig hver gang.

Kaffe hopper ombord i kanoen og finner plassen sin i midten. Han har vært med på dette før.

Kaffe, en curly coated retriever
Kveldssolens gylne lys er ideelt for portrettfotografering. Når jeg tar bilder i motlys, reduserer jeg refleksjonene ved å zoome nært inn på motivet.

Lett fotoutstyr er utmerket for fotturer

Jeg var blant de første som fikk teste Canons nye EOS R7-kamera. Jeg valgte å kombinere det med det lette Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet. En kompleks kombinasjon av tall og bokstaver forteller meg at med dette objektivet kan jeg både fotografere vidstrakte landskaper og nærbilder av motiver som befinner seg lengre unna.

Den kombinerte vekten av kameraet og objektivet utgjør bare en knapp kilo. Kameraets kompakte størrelse og lave vekt skyldes den mindre APS-C-sensoren, som med sine 32,5 megapiksler likevel sørger for at du ikke må gå på kompromiss med oppløsningen og bildestørrelsen.

Jeg tar kameraet ut av tørrsekken for å fotografere landskapet som er farget av kveldssolen: kvinendene og fiskendene som flyter foran oss, reinsdyrene som hviler i vannkanten, og selvsagt Kaffe, som er opptatt med å snuse på duftene elvevinden bærer med seg.

I denne typen situasjoner bruker jeg nesten alltid kameraets halvautomatiske programmer, slik som blenderprioritet. Jeg kan gjøre bildet mørkere eller lysere ved å kompensere eksponeringen. Med Kaffe, som har svart pels, får jeg vanligvis best resultat med undereksponering.

Etter fotograferingen prøver jeg alltid å legge kameraet på et trygt sted, bare for å ende opp med å padle med det hengende rundt halsen! Dette er mulig fordi settet er så lett, og dermed er jeg alltid klar når muligheten for blinkskudd byr seg.

Landskap fra elven Oulankajoki, en kano og to skikkelser
En bred innramming og symmetrisk komposisjon skaper en harmonisk stemning. Takket være brennvidden er Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet en ekte all-rounder.

Et komplett videokamera med intelligent autofokus

Jeg har fokusert på fotografering så lenge at jeg noen ganger glemmer at et digitalt kamera også er et fullt fungerende videokamera. Selv om jeg sitter i en kano i bevegelse, som gynger som følge av vannet samt en retriever på nesten 40 kilo, er videoopptakene av ypperlig kvalitet. Både kamerahuset og de nye objektivene har avansert bildestabilisering. Ved håndholdte videoopptak fungerer de effektivt sammen og gir et høyt nivå av stabilitet. Kameraet har også en tredje funksjon som forhindrer risting: Movie Digital IS.

I overgangen til et speilløst system har fokuseringen vært den største forandringen for meg. Før fotograferte jeg med enkeltfokus, med fokuspunktet i midten. Det bruker jeg selvsagt mye fremdeles. Men i disse dager velger jeg stadig oftere kontinuerlig, intelligent autofokus, som påviser ansikter og motiver automatisk.

Særlig motiver i bevegelse er lettere å fotografere når du kan fokusere hvor som helst i bildeområdet og ikke bare på ett punkt. Det er utrolig å se hvordan kameraet påviser øynene og guider fokuset til riktig posisjon helt av seg selv.

Canon EOS R7, nærbilde av Kaffe
Canon EOS R7s intelligente fokuseringssystem påviser ulike motiver og hjelper deg med å holde dem skarpe, selv når de beveger seg.

På jakt etter morgenlyset

Da vi har padlet en god stund, ankommer vi leirplassen og slår opp teltene våre ved vannet. Den velkjente lyden av gassbrenneren betyr at middagen nesten er klar. Personlig ser jeg mest frem til desserten: pannekaker med pisket krem og moltesyltetøy. På en padletur betyr ikke vekten av ryggsekken så mye. Dermed kan man ta med seg litt mer turmat enn vanlig og unne seg et ekte festmåltid. Kaffe liker å plassere seg strategisk i nærheten av de som lager mat, og får ofte prøvesmake.

Siden middagen varte til sent på kveld og jeg hadde lyst til å stå opp tidlig for å fotografere soloppgangen, ble det ikke så mye søvn den natten. Da jeg ser opp på himmelen over meg, er den skyfri, men jeg må skuffet konstatere at skyer er på vei inn fra øst. Jeg klatrer opp på kanten av juvet, og for hver meter jeg stiger opp, får jeg en stadig videre utsikt over elven. Et lett tåkelag ligger over vannet og rundt trærne og myker opp landskapet. Ulla padler midt i elven sammen med Kaffe. Jeg signaliserer med hendene at de skal snu seg så jeg kan ta best mulig bilder av dem.

Brennvidden på Canons RF-S 18-150mm-objektiv lar meg ta både vidtfavnende landskapsbilder og tettere beskårne portretter, og kameraets APS-C-sensor tilfører en ekstra dimensjon til optikken. Canon EOS R7 fungerer sømløst med alle RF- og RF-S-objektiver. Og takket være monteringsadapteren støtter det også objektiver i EF- og EF-S-serien. Overgangen til et nytt system er mye enklere når du slipper å oppdatere all optikken i samme slengen.

Skaff deg et kamera som oppfyller dine behov

På slutten av en slik fantastisk kanotur føles det litt banalt å snakke om priser. Det er helt klart at jo mer du er villig til å investere i fotoutstyr, desto mer kan du få med tanke på hastighet, skarphet og blenderåpning. Men prisen på kameraet påvirker også hvordan du ender opp med å bruke det og hvilken type turer det får bli med deg på.

Canon EOS R7 oppfyller behovene til både fotoentusiaster og profesjonelle fotografer – og til en rimelig penge. Kameraet er ideelt for entusiaster som ønsker å ta fotograferingen sin til neste nivå og ser etter profesjonelle funksjoner til en lavere pris enn flaggskipmodellene.

Selv om jeg regner meg selv som en kresen bruker, begrunner jeg kjøpsbehovene mine med andre kriterier enn pris og materiale når det kommer til fotoutstyr. Fotograferingen tar meg ut i naturen, får meg til å være sent oppe og våkne tidlig. Derfor får jeg reise til nye steder og møte nye mennesker. Fotograferingen lærer deg å se nærmere på ting, å studere lys og skygger og å fange opp øyeblikk som vokser i verdi over tid.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Klikk her for å få inspirerende historier og spennende nyheter fra Canon

Registrer deg nå