Hero Image

Fotografens guide til nordlyset

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

På en himmel som var beksvart for bare et øyeblikk siden, har et svakt grønnskjær nå kommet til syne over horisonten. Jeg vet av erfaring at det hele hvert øyeblikk kan eksplodere i en himmelsk lysfest. Jeg legger noen vedkubber i peisen, tar på meg varme klær og fester et lyssterkt vidvinkelobjektiv til EOS RP-kamerahuset mitt. Idet jeg går ut av hytta møter jeg noen og tjue minusgrader og en himmel i fyr og flamme.

Image 01

Harri Tarvainen er en profesjonell fotograf som spesialiserer seg på frilufts- og actionfotografering. Sammen med hunden sin, en curly coated retriever ved navn Kaffe som dessuten er Instagram-kjendis, ferdes han mye i naturen og tar flotte bilder. Du kan følge Kaffes eventyr på Instagram-kontoen @kaffegram. Du kan også lese Harris tips om å fotografere kjæledyr, urban actionfotografering og fange skjønnheten når årstidene skifter.

Så godt som alle fotografer jeg har møtt, drømmer om å ta vakre bilder av nordlyset. Jeg vet at mange som har opplevd fenomenet på nært hold, blir hektet på livstid. Følelsen av spenning og respekt idet aurora borealis glitrer majestetisk i grønt og lilla like over hodet på deg, er vanskelig å sette ord på. Det er kanskje bare innbilning, men noen ganger tror jeg at jeg nesten kan høre lyset – og jeg vet at Kaffe er enig med meg.

Denne gangen har vi tatt turen til Lappland i Finland, der forholdene ser ut til å ligge til rette for en fotojakt på nordlyset. Etter en seks timers biltur og et par timer på ski når vi destinasjonen vår: en liten hytte i villmarken. Reisen tar en stund, siden både min og Kaffes ryggsekker er fulle av varme klær, mat – og kamerautstyr, så klart.

Image 01
Vi søker ly i en koselig hytte for natten. Du kommer til å kjenne utstyrets størrelse og vekt på kroppen når du legger ut på tur, så husk å velge lett, men allsidig utstyr. Fullformatkameraet EOS RP tilbyr topp kvalitet i en kompakt pakke.

Forbered deg godt

Nord for polarsirkelen kan du se nordlyset cirka tre av fire netter, så med en skyfri himmel er det høy sannsynlighet for å fange det på film. Jeg begynner alltid jakten på det perfekte bildet ved å sjekke nordlysvarselet. Du kan laste ned en gratis app (for eksempel Aurora Forecast) til telefonen din som viser nordlysvarselet, få varsler tilsendt på tekstmelding eller sjekk nordlysvarselet på en værmeldingstjeneste. Husk å se etter skydekket også – hvis det er overskyet, kommer du ikke til å se noe lys. Neste skritt, hvis det er skyfri himmel og aurora-aktiviteten virker lovende, er å finne et sted med så lite lysforurensning som mulig. Lys fra byer, biler og gatelykter gjør det vanskeligere å se nordlyset, så jeg trekker unna bebygde områder.

Når værforholdene er optimale for nordlys, er det som regel også temmelig kaldt, og når du står og venter på at nordlyset skal vise seg, blir du enda kaldere. For lengre turer pakker jeg varm drikke og varmepakker i sekken, slik at jeg får tilbake følelsen i fingrene. Siden kulden raskt kryper under varme klær også, har jeg vanligvis to dunjakker på meg om natten! Selv om solstormene i beste fall gjør området nesten like lyst som om dagen, kan det likevel være lurt å forberede seg på mørket med en hodelykt. Det er også mye enklere å betjene kameraet hvis du har lykten på hodet. Jeg har dessuten erfart at lykten på telefonen ikke varer lenge i kulden, så du bør ikke være for avhengig av den.

Image 01
Et tips mens du venter på natten og nordlyset: Den hvite overflaten på snøen er som en enorm refleks på dagtid som lyser opp skyggene. Om vinteren kan du få imponerende bilder i dagslys, selv i direkte sollys.

Juster innstillingene dine

Selv om jeg ofte bruker såkalte halvautomatiske innstillinger (AV/blenderprioritet), er det nødvendig å justere innstillingene manuelt ved fotografering av nordlyset. Før du drar ut for å ta bilder, bør du stille inn kameraet som følger:

  • Lukkerhastighet: 20 sekunder
  • Blenderåpning: f/4.0 (lavest mulig f-nummer er ideelt; med et lyssterkt objektiv er den største blenderåpningen kanskje rundt f/1.8)
  • Følsomhet: ISO 2000

Hvis bildet ser for mørkt ut, kan du øke lukkerhastigheten til 30 sekunder. Hvis bildet derimot er for lyst, kan du også senke den, for eksempel til 10 sekunder. Noen ganger liker jeg å fremheve blåtonene på nattehimmelen ved å stille kameraets fargebalanse til fluorescerende lys. Det er vanligvis lurt å justere lysstyrken og kontrasten litt under fotograferingen. RAW-bilder gir deg flere alternativer når du redigerer bildene etterpå.

Image 01
Et vidvinkelobjektiv er det riktige valget når nordlyset viser seg midt på himmelen, like over fotografen. Dette bildet ble tatt med et EOS RP-kamera med en EF-adapter og et 14mm f/2.8 vidvinkelobjektiv.

Velg riktig utstyr

For å fange nordlyset trenger du lav lukkerhastighet, så et stødig stativ er et must. Det kompakte fullformatkameraet EOS RP takler også høyere ISO-følsomhet helt utmerket. Dermed kan du bruke en raskere lukkerhastighet og få skarpere bilder av lysaktiviteten. En raskere lukkerhastighet er også gunstig når du skal ha personer – eller i dette tilfellet Kaffe – med på bildet! Et lyssterkt vidvinkelobjektiv er det beste for å fange nordlyset rett over hodet på deg. Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, for eksempel, fungerer bra sammen med RP og har en stor nok brennvidde for lys som viser seg litt lavere på himmelen.

Image 01
EOS RP presterer bra i kaldt vær, men husk å legge det iskalde kameraet trygt ned i vesken igjen før du forflytter deg innendørs. Et reservebatteri er essensielt utstyr for vinterfotografer.

Planlegg i forkant

Ta ikke et iskaldt kamera med rett inn i varmen. Den kondenserte fuktigheten er skadelig for kameraet, så ta det kun ut av vesken etter at temperaturforskjellen mellom kameraet og rommet har stabilisert seg. Den kalde luften utgjør enda et problem for utstyret ditt idet batterikapasiteten går ned. For vinterfotografering er det helt avgjørende med et reservebatteri, som du bør oppbevare på et varmest mulig sted.

Aurora borealis er en lunefull skapning! Forestillingen kan starte i løpet av få minutter, og ende like brått. Noen ganger fyller lyset hele himmelen og gnistrer i forskjellige farger. Andre ganger ser du kanskje bare et svakt skimmer av grønt i nord, og noen ganger – hvis du er uheldig – ser du ingenting. Fotografering av nordlyset krever en del flaks, og hver gang det viser seg, bør du behandle det som en gave fra himmelen. Hvis lyset nekter å komme frem, kan du i stedet prøve å knipse et bilde av stjernehimmelen, eller til og med av Melkeveien. Hvis det er overskyet, kan du forvandle hodelykten til en pensel som maler det mørke landskapet i ulike nyanser av lys og skygge.

Lykke til i jakten på nordlyset!