Canon EOS R5 og EOS R6: enestående ytelse, endeløs kreativitet

Oslo, Norge, 9. juli 2020 – Canon lanserer i dag EOS R5 og EOS R6, to avanserte speilløse fullformatkameraer i det banebrytende EOS R-systemet bygget på den fremtidsrettede RF-fatningen. Proffmodellen EOS R5 tar 45 megapiksler stillbilder med opptil 20 bilder i sekundet¹, og er det første speilløse fullformatkameraet som kan skilte med 8K RAW-opptak med opptil 29,97 bilder i sekundet internt og 4K i 120p. EOS R6 er perfekt for entusiaster og profesjonelle som tar steget til speilløst kamera og ønsker seg flere muligheter. EOS R6 kan skilte med 20,1 megapikslers stillbilder med 20 bilder i sekundet¹, 4K-video opptil 60p og full HD med opptil 120p. Det er ingenting som kommer i nærheten av hastigheten og oppløsningen til EOS R5 og EOS R6.

Ny standard for profesjonelle speilløse kameraer


Neste generasjons CMOS-sensorteknologi kombinert med RF-objektiver med høy ytelse gir brukerne mulighet til å fange nye nivåer av detaljer i bransjeledende hastighet. EOS R5 og EOS R6 kan ta opptil 20 bilder i sekundet1 med elektronisk lukker i komplett stillhet, full autoeksponering (AE) og autofokus (AF)-sporing. Brukerne kan både fotografere og filme action i eksepsjonell kvalitet – hvor som helst uten å forstyrre motivet. Den mekanisk og elektroniske første lukkergardinen gir også kontinuerlig opptak i høy hastighet med opptil 12 bilder i sekundet1.


EOS R5 og EOS R6 er også først ute i EOS-serien med 5-akset optisk innebygget bildestabilisator (IBIS), og det gir fordeler for brukere av alle typer objektiver. Løsningen er designet for å jobbe sammen med bildestabiliseringen i RF-objektivene og er konstruert slik at RF-objektivene og sensoren jobber sammen om å korrigere tippebevegelser og giring. Sensoren korrigerer X-, Y- og rullebevegelser. Dette intelligente stabilisatorsystemet korrigerer opptil imponerende 8 trinn2 – verdens beste bildestabilisering2 – for nye nivåer av kreativitet ved opptak med håndholdt kamera med lang lukkertid eller filming uten stativ.


Den store diameteren på RF-fatningen sørger for at lyset når hele sensoren helt ut i hjørnene, selv med sensorbevegelsen som introduseres med bildestabilisatoren integrert i kamerahuset. Diameteren på 54 mm gjør at RF-objektivene kan designes med større bildesirkler som gir rom for mer bildestabilisatorbevegelse, noe som betyr at enkelte RF-objektiver uten bildestabilisator, som RF 85mm F1.2L USM eller RF 28-70mm F2L USM, også kan oppnå opptil 8-trinns2 bildestabilisering.


Brukere med EF-objektiver vil oppleve å få forbedret bildestabilisatorytelse siden bildestabilisatoren som er integrert i kamerahuset fungerer med EF-objektiver med bildestabilisator og korrigerer rulle-, X- og Y-bevegelser. Selv EF-objektiver uten bildestabilisator vil dra nytte av den 5-aksede korrigeringen til bildestabilisatoren som er integrert i EOS R6 og EOS R5.


Skarpt fokus


DIGIC X-prosessorteknologien i EOS R5 og EOS R6 – den samme teknologien som i den profesjonelle toppmodellen EOS-1D X Mark III – støtter neste generasjons Dual Pixel CMOS AF II som skyver hastigheten og påliteligheten til nye enestående nivåer. Verdens raskeste AF fokuserer på så lite som 0,05 sekunder3, og EOS R5 kan fokusere i lysnivåer så lave som -6EV5. EOS R6 er dessuten det første EOS-kameraet med minimum Ev for AV på -6.5EV4,5. Autofokusen med høy presisjon er effektiv selv i opptaksforhold med svakt lys eller lav kontrast.


iTR AF X AF-systemet er programmert med dyp læring (deep learning), og funksjonen for ansikts-/øyeregistrering sikrer at motivet holdes skarpt selv med liten dybdeskarphet og uforutsigbare bevegelser. Selv om en person snur seg bort et øyeblikk, følges hodet kontinuerlig.


Avansert sporing som er mulig takket være dyplæringsalgoritmer, gjenkjenner ansikter og øyne på mennesker og nå også katter, hunder og fugler både i stillbilde- og filmprogram. EOS R5 og EOS R6 opprettholder presis fokus og sporing uavhengig av motivets størrelse, holdning, orientering eller retning på ansiktet, slik at det er mulig å fotografere selv de mest uforutsigbare motiver.


Intelligent tilkobling


Med innebygd Bluetooth og Wi-Fi kan EOS R5 (5 Ghz Wi-Fi8) og EOS R6 (2,4 Ghz Wi-Fi8) enkelt kobles til smarttelefon og nettverk for rask fildeling og FTP/FTPS-overføring. Denne funksjonaliteten gjør det også mulig å fjernstyre kameraet ved hjelp av Camera Connect- og EOS Utility-appene, tilkoblet en PC eller Mac via Wi-Fi eller USB 3.1 Gen 2. Når innholdslevering er like viktig som bilde- og videoopptak, har EOS R5 og EOS R6 støtte for automatisk overføring av bildefiler fra enheten til skyplattformen image.canon for enkel deling og utskrift eller integrering med Google Photos9 - eller Adobe Creative Cloud9-arbeidsflyter.


EOS R5: Ingen kompromiss


EOS R5 er et enestående fremskritt innen speilløsteknologi og har tidenes høyeste oppløsning for et speilløst EOS-kamera6. DIGIC X-prosessor, CMOS-sensor og RF-objektiver sørger sammen for forbedret bildekvalitet med oppløsning på over 45 megapiksler. Opptil 100 prosent AF-dekning7 med 5940 valgbare AF-punkter og ISO-område på 100–51 200 sørger for at motivet blir knivskarpt, også i svært dårlige lysforhold. Det værbestandige kamerahuset i magnesium har to kortspor for høyhastighets CFexpress- og SD UHS II-kort.


Proffer kan ta opp imponerende 8K 12-bit RAW-video internt ved å bruke sensorens fulle bredde for høy filmkvalitet med kontinuerlig øye- og ansiktssporing for mennesker og dyr. EOS R5 setter også nye standarder for videofotografer som tar opp i 4K. Det er mulig å ta opp 4K DCI (fullformat) og 4K UHD med bildefrekvenser opptil 120p (119,88 bilder/sek) med 4:2:2 10-bit kvalitet for høy oppløsning og jevnt opptak i sakte film med full AF-ytelse. Brukere som vil ha beste 4K-kvalitet kan bruke 4K HQ-innstillingen til å gjengi imponerende detaljer med bildefrekvenser opptil 30p ved å oversample 8K-opptak internt.


  • 8K RAW internt videoopptak opptil 29,97 bilder/sek (ubeskåret)
  • 8K internt videoopptak opptil 29,97 bilder/sek (ubeskåret) i 4:2:2 10-bit Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)
  • 4K interopptak opptil 119,88 bilder/sek (ubeskåret) i 4:2:2 10-bit Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)
  • 4:2:2 10-bit i Canon Log eller 4:2:2 10-bit HDR PQ-utdata via HDMI med 4K 59,94 bilder/sek

På etterspørsel fra brukerne vender multikontrollen tilbake på EOS R5, i tillegg til trykk-og-dra-AF på den vribare berøringsskjermen på 3,2 tommer med oppløsning på 2,1 millioner punkter. Med støtte for Dual Pixel RAW er det mulig å korrigere fokus og kontrast i bakgrunnen og endre belysning i portretter etter opptak – noe som gir flere kreative muligheter. Den elektroniske søkeren (EVF) på 0,5 tommer oppdateres med 120 bilder/sek med oppløsning på 5,76 millioner punkter og gir et ekstremt realistisk bilde av verden – også sammenlignet med en optisk søker.


EOS R6: Suveren allrounder


EOS R6 er, som EOS R5, et bevis på EOS R-systemets fantastiske funksjoner og gir entusiaster mulighet til å ta sylskarpe stillbilder og filmer med håndholdt kamera. Med klasseledende hastighet og fullformatkvalitet er EOS R6 et avansert og allsidig kamera som langt overskrider kravene til entusiaster og semiprofesjonelle fotografer i alle sjangere. Sport- og naturentusiaster kan forevige rask action med serieopptak med opptil 20 bilder i sekundet1, og utnytte fleksibiliteten av opptil 6072 valgbare AF-punkter og automatisk AF-sporing for ansikter, øyne eller dyr basert på dyplæringsalgoritmer. CMOS-sensoren på 20,1 megapiksler har mange av de samme teknologiene og ytelsen som EOS-1D X Mark III, med automatisk ISO-område på 100–102 400 som gir støyfrie bilder i krevende forhold med lite lys, for eksempel bryllup og arrangementer innendørs, noe som gir ekstra fleksibilitet og valgmuligheter.


Innovative EOS R6 kan filme i 4K UHD-oppløsning med opptil 59,94 bilder i sekunder som oppnås gjennom oversampling fra 5,1K – noe som gir innholdsprodusenter mulighet til å møte et stadig økende krav om å kunne produsere både stillbilder og levende bilder. Full HD med opptil 119,8 bilder i sekundet gir flotte opptak i sakte film med AF. Under filmopptak er det mulig å vise sebramønster som guide for eksponeringsjustering, og dette er spesielt nyttig i opptaksforhold som ofte resulterer i overeksponert høylys. Muligheten til internt opptak i 8-bit H.264 eller 10-bit YCbCr 4:2:2 H.265 og Canon Log gir brukerne ultimat fleksibilitet i postproduksjonen.


Den elektroniske søkeren på 0,5 tommer med 3,69 millioner punkter har maksimum oppdateringsfrekvens på 120 bilder i sekundet med minimal forsinkelse ideelt for sportsfotografering og gir en transparent og responsiv visning av opptaksmotivet. Den vribare LCD-skjermen på 3 tommer har 1,62 millioner punkter og gjør det enkelt å ta bilder fra kreative vinkler. Kameraet har to kortspor til SD UHS II-kort. Du kan ta opp til begge kortene samtidig, og det er også mulig å ta opp i ulike formater.


Tre nye EOS-tilbehør


LP-E6NH


Et nytt batteri med større kapasitet leveres med EOS R5 og EOS R6. Batteriet er kompatibelt med alle eksisterende kameraer som bruker batterier i LP-E6-serien. LP-E6NH erstatter LP-E6N og har 14 prosent bedre kapasitet - hele 2130 mAh, og gir brukerne lenger opptakstid samtidig som kompatibiliteten med eksisterende produkter og tilbehør opprettholdes.


BG-R10 batterigrep


Gir utvidet, uforstyrret opptak med EOS R5 og EOS R6 og er velegnet for bryllups-, natur- og nyhetsfotografer. Det nye batterigrepet gir brukene mulighet til å bruke to batterier (LP-E6/N/NH). Grepet har også ekstra kontroller som gir enklere betjening når kameraet brukes på høykant.


WFT-R10


Wi-Fi-sender i batterigrepstil og 2 x 2 MIMO-antenner for raskere overføring og lenger rekkevidde kompatibel med EOS R5. WFT-R10 har også forbedret nettverksbehandling med SFTP via Wi-Fi og har gigabytehastigheter via Ethernet-port.


Du finner mer informasjon om EOS R5 og EOS R6 på: https://www.canon.no/cameras/eos-r-system/


Canon lanserer også fire nye RF-objektiver og to telekonvertere i dag – RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 600mm F11 IS STM, RF 800mm F11 IS STM, RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, Extender RF 1,4x og Extender RF 2x. Videre lanseres også imagePROGRAF PRO-300, en A3+-skriver med kvalitetsfunksjonene til den prisbelønte imagePROGRAF PRO-serien.


EOS R5


  • Anbefalt pris 53699,- NOK og salgsstart er august 2020

EOS R6


  • Anbefalt pris 32199,- NOK og salgsstart er august 2020

EOS R6 kit med RF 24-105mm F4-7.1 IS STM


  • Anbefalt pris 36499,- NOK og salgsstart er august 2020

LP-E6NH


  • Anbefalt pris 1259,- NOK og salgsstart er august 2020

BG-R10


  • Anbefalt pris 4599,- NOK og salgsstart er august 2020

WFT-R10B (EOS R5)


  • Anbefalt pris 14499,- NOK og salgsstart er august 2020

Nøkkelspesifikasjoner


EOS R5: EOS R6:
45 megapikslers fullformatsensor 20,1 megapikslers fullformatsensor
Opptil 20 bilder/sek / 12 bilder/sek Opptil 20 bilder/sek / 12 bilder/sek
Innebygget bildestabilisator opptil 8 trinn Innebygget bildestabilisator opptil 8 trinn
Dual Pixel CMOS AF II Dual Pixel CMOS AF II
ISO-område 100–51 200 ISO-område 100–102400
8K film 30p 12-bit (full bredde) 4K film 60p 10-bit, full HD 120 bilder/sek
Elektronisk søker med 5,76 millioner punkter Elektronisk søker med 3,69 millioner punkter
3,2 tommers vribar LCD-skjerm med 2,1 millioner punkter 3 tommers LCD-skjerm med 1,62 millioner punkter
To kortspor (1 x CFexpress, 1 x SD UHS II) To kortspor (2 x SD UHS II)
Toppdisplay og AF-multikontroll AF-multikontroll
Innebygget 5 GHz Wi-Fi med valgfri trådløs sender (WFT-R10) Innebygget 2,4 GHz Wi-Fi og FTP
Bluetooth Bluetooth
USB-lading og strøm via PD-E1 USB-lading og strøm via PD-E1
Kamerahus kun 650 g (738 g med batteri/minnekort) Kamerahus kun 598 g (690 g med batteri/minnekort)

1 Kontinuerlig opptak med opptil 20 bilder/sek eller 12 bilder/sek
Mekanisk lukker / elektronisk første lukkergardin:
Opptil ca. 12 bilder/sek med AF/AE-sporing. Ved bruk av RF-objektiver og enkelte EF-objektiver. Se Canons offisielle nettsider for en oversikt over kompatible objektiver. Serieopptakhastighet varierer i opptil 3 stadier avhengig av batteritypen, resterende strømnivå, antall batterier, hvilket objektiv som brukes, temperatur, innstilling for innebygget Wi-Fi (på/av) og om du bruker et batterigrep og WFT-enhet (kun EOS R5), direktestrømkobler eller USB-strømadapter. I tillegg til faktorene ovenfor kan høyeste serieopptakshastighet synke som følge av lukkerhastighet, blender, blitsbruk, flimmerreduksjon, motivforhold, lysstyrke (særlig på et sted det er mørkt).
Elektronisk lukker:
Opptil ca. 20 bilder/sek med AF/AE-sporing. Gjelder enkelte RF/EF-objektiver når blenderåpningen er helt åpen. Se Canons offisielle nettsider for en oversikt over kompatible objektiver. Serieopptakshastigheten varierer avhengig av lukkertid, blenderinnstilling, blenderforhold under kontinuerlig opptak, motivforhold, lysstyrke (særlig i svakt lys)og objektivtypen.
2 Verdens beste bildestabilisator, ca. 8.0 trinn
Blant alle digitale kameraer med utskiftbare objektiver. Per 9. Juli 2020 (iht. Canons undersøkelser). Basert på CIPA-standarden, 8,0 trinn med RF 24-105mm F4 L IS USM med 105mm brennvidde. Avhengig av kjøpstidspunktet må fastvaren til objektivet oppdateres. EOS R6 har samme bildestabilisatorytelse som EOS R5.
3 Verdens raskeste AF-fokuseringshastighet på 0,05 sekunder
Blant speilløse systemkameraer med utskiftbare objektiver med tilsvarende 35 mm fullformats bildesensorer med faseforskjellsgjenkjennende AF på bildeplanet og kontrastgjenkjennende AF. EOS R6 har samme AF-hastighet som EOS R, EOS RP og EOS R5. Tilgjengelig på markedet per 9. juli 2020. (Basert på undersøkelser utført av Canon). Beregnet basert på den resulterende AF-hastigheten målt i henhold til CIPA-retningslinjene. (Varierer avhengig av opptaksforholdene og objektivene som brukes.) Intern målemetode.
[Måleforhold]
Fokuseringslysstyrke: EV 12 (romtemperatur, ISO 100)
Opptaksmodus: M
Objektiv: RF24-105mm F4L IS USM (med brennvidde på 24mm),
Stillbildeopptak med lukkerknappbetjening,
AF-metode: 1-punkts AF (med midtre AF-punkt)
AF-modus: enkeltbilde-AF
4 Første EOS-kamera med minimum EV for AF på EV-6,5
Blant alle Canons digitale kameraer med utskiftbare objektiver. Per 9. juli 2020 (iht. Canons undersøkelser). I henhold til Canons standard.
5 Under stillbildeopptak med f/1.2 objektiv, midtre AF-punkt, enkeltbilde-AF og 23 °C, ISO100. Unntatt RF-objektiver med DS-belegg (Defocus Smothing).
6 Høyeste oppløsning på et EOS-kamera hittil.
Blant alle Canons digitale kameraer med utskiftbare objektiver. Per 9. juli 2020 (basert på Canons undersøkelse). I henhold til Canon-testing i samsvar med CIPA-retningslinjer med ISO 12233-oppløsningsdiagram.
7 Horisontalt: 100 % × vertikalt: 100 % (maksimum ca.) AF-områdedekning.
Gjelder når motivramme vises under bruk av Ansikt+følgefokus er aktivert og RF-objektiver (unntatt RF 600mm F11 IS STM/ RF 800mm F11 IS STM og Extender RF), EF-objektiver (unntatt enkelte nåværende produkter), Extender EF (III) (avhengig av AF-områdemodus på hovedobjektiv). Enkelte scener og motiver er kanskje ikke aktuelle. Se Canons offisielle nettsider for informasjon om kompatible objektiver.
8 Wi-Fi-bruk og frekvenser kan være underlagt begrensninger i noen land eller regioner.
9 Brukere må ha kontoer hos Google Photos eller Adobe Cloud for å bruke denne funksjonen og registrere seg på image.canon før bruk.