Kreative forgrunner

image of a sunset

Canons objektiver er utviklet for optimal ytelse, men det kan hende du opplever situasjoner der du vil prøve å skape et mer forvrengt bilde. Du kan skape en ny stil ved å plassere motivene nær fronten av objektivet. Her er tre raske og enkle teknikker du kan prøve.

Forgrunnsuskarphet

PCA - Creative Foregound

Ved å plassere objektivet veldig nær et objekt og fokusere på et motiv bak objektet kan du ramme inn bildet med overdreven uklarhet i forgrunnen.

Prøv å komme nær bakken for å ta bilder gjennom gress eller blomster, eller hold en LED-lysslynge på kort avstand fra frontelementet på objektivet. Velg et lengre objektiv eller zoom inn for denne teknikken, siden det vil se ut som om motivet komprimerer bildet og fører forgrunnsuskarpheten og det skarpe motivet nærmere hverandre i bildet. Angi en stor blenderåpning for å skape større og mer avrundet høylys utenfor fokus.

Prismebilder

PCA – Kreativ forgrunn

Prisme

Opprinnelig bilde av et landskap uten bruk av prisme.
Bilde av et landskap med bruk av prisme for kreativ effekt.

Opprinnelig bilde

Med prisme

Opprinnelig bilde av en solnedgang bak et tre uten bruk av prisme.
Bilde av en solnedgang bak et tre ved bruk av prisme for kreativ effekt.

Opprinnelig bilde

Med prisme

Denne enkle teknikken innebærer å holde et prisme i glass foran objektivet og endre vinkelen og plasseringen til du finner en effekt du liker. Disse effektene varierer fra refleksjoner til regnbuer, krumninger og kreative forvrengninger. Alt avhenger av hvor du holder prismet foran objektivet, og hvordan du vrir og roterer det.

Prismer er relativt billige å kjøpe på Internett – se etter et som er omtrent 15 cm langt, da det bør være stort nok til at du kan holde det uten at fingrene vises i bildet. Fokuser på motivet i bildet før du innfører prismet, og angi en stor blenderåpning for å slippe rikelig med lys inn i objektivet. Ikke la prismet berøre fronten på objektivet. Det kan hende at det er enklere å plassere kameraet på et stativ, slik at du har mer kontroll over hvordan prismet er plassert.

Hjemmelagde filtre

Opprinnelig bilde av en blomstrende gren.
Lavoppløsningsbilde av en blomstrende gren ved hjelp av et hjemmelagd filter.

Opprinnelig bilde

Med plastfilm

En enkel måte å gi bildene dine et preg av lav oppløsning på, er å lage dine egne "filtre". Et fargerikt godteripapir kan gi et bilde et gammelt preg, mens plastfolie nær fronten av objektivelementet gir bildet en myk fokuseffekt.

Dette er spesielt effektivt hvis du bruker en brennvidde på minst 50 mm og fokuserer på et motiv som ikke er for nær objektivet. Sett på en objektivhette, strekk folien over den, og riv et hull i midten slik at du har et klart og skarpt område som er innrammet av den uskarpe, ujevne kanten av folien. Du kan alternativt holde folien over en del av bildet. Eksperimenter med fotograferingsvinkelen, siden måten lyset faller på filmen på, vil endre det endelige resultatet.

Relaterte produkter

Relaterte artikler