KREATIV FOTOGRAFERING

7 dager og 7 kreative måter å utvikle stilen din på

Den ivrige TikTok-eren og profesjonelle fotografen og filmskaperen Kym Moseley deler sine tips og triks for å skape uforglemmelige bilder.
Et portrett av en mann med ansiktet dratt over bildet i etterbehandlingen, på en lilla bakgrunn.

Økt kreativitet er nøkkelen til bedre fotografering. Det å lære å eksperimentere med stil og prøve ut nye teknikker kan føre til dristige og ofte overraskende resultater. Kym Moseley er en ivrig talsmann for å leke med ideer, som han deretter deler med sine mange tilhengere på TikTok.

Nylig tynte Kym kreativiteten sin til det ytterste ved å gi seg selv en fotoutfordring hver dag i en uke og dokumentere utfordringen i en TikTok-opplæring. Her presenterer Kym de sju forskjellige teknikkene han brukte, og han legger frem den kreative tankeprosessen bak hvert av de flotte sluttresultatene.

1. Legg til et abstrakt element

Noen sier at kameraet aldri lyver, men redigeringsapper kan absolutt tøye sannheten. «Jeg synes det surrealistiske arbeidet til Salvador Dalí er veldig inspirerende og ønsket å lage noe lignende», sier Kym om det fantastiske bildet som er øverst på denne siden. «Jeg var ikke sikker på hva jeg skulle gjøre, så jeg bestemte meg for bare å ta et selvportrett og holde det enkelt. Canon Camera Connect-appen passer veldig godt til dette, særlig fordi du kan bruke autofokus på deg selv mens du står foran kameraet, slik at du slipper å gjette.

«For meg handler portrettfotografering om øynene», fortsetter Kym. «Det er øynene du fokuserer på når du tar bildet, og det er også øynene som forteller historien. Jeg synes ikke det finnes noe verre enn et falskt smil i et portrett – jeg kan alltid se det når øynene ikke smiler. For å gjøre noe helt annet i dette bildet bestemte jeg meg for å fjerne øynene helt fra bildet, noe som tar bort all individualitet og personlighet. Jeg strakk ut en del av ansiktet under redigeringen, og bildet ble forvandlet til et portrett av en person som kan være hvem som helst. Jeg mener at det virkelig kan kalles et surrealistisk kunstverk.»

2. Endre vinkler for å se det store bildet

Tatt fra bakken og oppover der en fugl flyr mellom to høye skyskrapere mot en knallblå himmel.

«Ved å fotografere bygningene med et ultravidvinkelobjektiv og en blenderåpning på f/4.5, sammen med en lukkerhastighet på 1/125 av et sekund, fikk jeg stor nok dybdeskarphet til å holde alt skarpt», sier Kym om dette bildet med navnet Look Up. «Det er mer enn raskt nok til å ta håndholdte vidvinkelbilder uten stativ.» © Kum Moseley

«Jeg tar for det meste portrettbilder og andre typer bilder av mennesker, men det er fint å utfordre seg selv med noe annerledes», sier Kym. Han ville ikke ha brukt et ultravidvinkelobjektiv som RF 16mm F2.8 STM eller Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM til portrettbilder, men han føler at de kan gi et fint dynamisk perspektiv til byfotografier, som i bildet ovenfor. «Da jeg tok dette bildet prøvde jeg å tenke på noe som var annerledes enn de vanlige bildene av bygninger, og jeg fikk ideen om å ta bildet rett oppover», forklarer han.

Kym bruker Canon EOS R6, og EF- eller EF-S-objektiver kan brukes med dette kameraet med en Canon-fatningsadapter EF-EOS R.

«Jeg likte måten skyskraperne så ut til å lene seg innover mot hverandre på da jeg tok bildet nedenfra, men følte at det virkelig trengte noe midt på himmelen, for eksempel en fugl eller et fly. Dette skjedde ikke, så jeg klipte ut en fugl fra bakgrunnen til et gammelt bilde og limte den inn der jeg ville ha den.»

3. Vær kreativ med selvportretter

Et portrett av en mann med kinesiske skrifttegn kastet på ansiktet sitt av en projektor.

Med speilløse kameraer kan du forhåndsvise effekten av eksponerings- og hvitbalanseinnstillingene i den elektroniske søkeren, men du kan også dra nytte av de samme fordelene på alle Canons speilreflekskameraer som har Live View. Du kan oppnå denne effekten ved å komponere bilder på den bakre skjermen. © Kym Moseley

«Jeg elsker portrettbilder som er mørke, filmatiske og ser gamle ut, som et stillbilde i en film», sier Kym om inspirasjonen som førte til de flotte resultatene ved bruk av den tredje teknikken hans. «Jeg ville at mesteparten av bildet skulle være mørkt, og at bare en del av bildet ble opplyst på en dramatisk måte. For å skape denne effekten brukte jeg en LED-lysstav for å gi bakgrunnen litt lys. Så koblet jeg telefonen min til en projektor og skrev det kinesiske skrifttegnet for kjærlighet på den, slik at tegnet ble vist på ansiktet mitt.

«Jeg bruker praktisk talt alltid manuell eksponeringsmodus, slik at jeg kan få det utseendet jeg ønsker, spesielt når jeg tar mørke bilder», fortsetter Kym. «Jeg byttet fra et Canon EOS 6D Mark II-kamera til et EOS R6-kamera for en stund siden, og som med alle Canons speilløse kameraer hjelper det veldig å kunne se en forhåndsvisning i sanntid av eksponeringsnivåene og hvitbalansen i søkeren. Jeg lekte med fargene på LED-lysstaven og de kinesiske tegnene på telefonen helt til jeg fikk den balansen jeg ønsket – med en blåaktig bakgrunn og en rødlig tekst.»

Til portrettbilder foretrekker Kym en liten dybdeskarphet for å isolere motivet mot en uskarp bakgrunn. Et objektiv med rask blenderlamell gjør dette mulig, noe som gjør Canon RF 50mm F1.8 STM og EF 50mm f/1.8 STM til ideelle, kostnadseffektive alternativer.

4. Bruk skygger og lys

Skyggen av en hånd som gir en rose til en annen ventende hånd, også i skygge.

Kym mener at dristige, enkle former i silhuett noen ganger kan si mer enn lys og farge. «Dette bildet av to hender og en blomst handler om menneskelig samhandling», sier han. © Kym Moseley

«Lyse, solfylte bilder finnes overalt, men jeg elsker å leke med skygger og silhuetter», sier Kym. Da han tok bildet av to hender og en blomst i silhuett mot en grå vegg, ønsket han å gjøre ting enkelt og dramatisk. «Jeg henter mye inspirasjon fra bilder jeg har sett i filmer eller på TV, eller på plattformer som TikTok og Instagram. Dette bildet er basert på at noen plasserer en blomst i en annens hånd. Jeg synes det er et virkelig sterkt bilde som vekker følelser.»

Kym fortsetter: «Jeg tok bildet innendørs, rettet kameraet mot vinduet mitt og brukte omtrent ett trinns overeksponering for å bli kvitt detaljer i den lyse bakgrunnen. Jeg tok to separate bilder, først av den ene hånden og deretter den andre. De er faktisk mine egne hender, så jeg brukte Canon Camera Connect-appen til å kontrollere alle innstillingene og forhåndsvise bildene eksternt på telefonen. Til slutt slo jeg sammen de to bildene i en redigeringsapp for å danne et sammensatt bilde.»

5. Eksperimenter med komposisjonen

En skater som sparker seg i gang i et mørkt parkeringshus med flere etasjer.

Folk tror ofte at du trenger en rask lukkerhastighet for å fryse bevegelser, men Kym gikk motsatt vei og brukte en lav lukkerhastighet på 1/30 av et sekund for å skape bevegelsesuskarphet i dette bildet, noe som gir en følelse av bevegelse. © Kym Moseley

«Jeg elsker at så mange Canon-kameraer har en vribar skjerm. Du kan bruke denne til å komponere bilder fra uvanlige vinkler eller holde kameraet høyt oppe eller veldig langt nede», sier Kym. Da han tok dette bildet av en skater i et mørkt parkeringshus, holdt han kameraet på bakkenivå, noe han følte ga et interessant perspektiv. «Jeg klarte å få skateren til å se stor og liten ut på akkurat de stedene jeg ønsket, så foten hans, som er nærmest objektivet, ser enorm ut, og resten av kroppen hans forsvinner i det fjerne», forklarer han. «Hvis jeg hadde tatt bildet fra vanlig øyehøyde, ville hele virkningen ha blitt borte.

«Den superraske bildehastigheten på 20 bilder per sekund på Canon EOS R6 er også til stor hjelp for denne typen bilder», fortsetter Kym. «Jeg tok en serie med raske bilder, slik at jeg kunne være sikker på å fange opp det ultimate øyeblikket. Uansett hvilket kamera du bruker, lønner det seg å bruke den raskeste bildefrekvensen for denne typen bilder.»

6. Tem naturen

En due som letter fra en utstrukket hånd som holder frø.

Kym brukte autofokus med ett punkt da han tok dette bildet, men han kunne også ha brukt den fantastiske AI-autofokusmodusen for fugleoppdagelse på Canon EOS R6-kameraet – en modus som også er å finne på EOS R5 og EOS R3. Modusen sørger for at fokuset på en intelligent måte låser seg til en fugl, sporer bevegelsene dens, oppdager kroppen dens og rettes inn mot hodet og til og med øynene når en fugl kommer inn i bildet. «Jeg elsker at EOS R6 er så utrolig intuitiv og brukervennlig», sier Kym. © Kym Moseley

Du trenger ikke dra på safari for å ta flotte naturbilder. Du kan ta fine bilder i din egen hage – eller i Kyms tilfelle, den lokale parken. TikTok-eren sier følgende om bildet av en due som flyr bort etter å ha blitt matet: «Jeg har alltid blitt inspirert av bilder av duer som letter og bilder av mennesker som holder en eksotisk fugl i hånden. Jeg bestemte meg for å kombinere disse to tingene i dette bildet.

«Det er en kafé i parken som selger pakker med fuglefrø ment til mating av ender, men de fungerer også godt hvis du vil lokke duer. Jeg holdt ganske enkelt kameraet i den ene hånden og lokket duen til den andre. Jeg brukte en rask lukkerhastighet på 1/1600 av et sekund for å fryse bevegelsen mens duen fløy bort.»

7. Dobbel eksponering

Et svart-hvitt-bilde med dobbel eksponering av en ung mann med kortklipt hår.

Kym sier at dette bildet med dobbel eksponering ikke ville ha vært mulig uten Canon EOS R6-kameraets mulighet for å vise et «spøkelsesbilde» av det første bildet, slik at han kunne legge forhåndsvisningen av det andre bildet oppå det for å plassere øynene på samme sted. «Det er rett og slett et fantastisk kamera», sier han. Funksjonen er også tilgjengelig på en rekke andre Canon-kameraer, inkludert EOS 90D, EOS 6D Mark II og EOS RP. © Kym Moseley

«Dette er et annet bilde som delvis er inspirert av andres arbeid», sier Kym om det minneverdige siste bildet hans. «Dobbel eksponering fanger alltid folks oppmerksomhet, og jeg ønsket å skape et bilde der venstre og høyre øye var lagt nøyaktig oppå hverandre i de to separate bildene», forklarer han. Det var litt prøving og feiling fordi jeg fant ut at pupillen i øyet måtte plasseres svært presist.

«Innstillingen for flere eksponeringerCanon EOS R6-kameraet mitt var til stor hjelp», fortsetter Kym. «Når du har tatt det første bildet, vises det i søkeren eller på den bakre skjermen som et slags spøkelsesbilde, slik at du kan bruke det som hjelp til å plassere nøyaktig når du komponerer det andre bildet.»

Enten du gir deg selv en ukelang utfordring slik Kym gjorde, og prøver en av disse forskjellige teknikkene hver dag, eller bare prøver deg på noen av dem over tid, kan du få stor glede og tilfredshet av å tøye grensene dine som fotograf. Ikke glem å dele resultatene dine med emneknaggen #FreeYourStory og å tagge @canonemea.Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  "High-key"- og "low-key" -portrettbelysning

  Lag klassiske lysoppsett for stemningsfulle portretter av høy kvalitet.

 • PORTRETTFOTOGRAFERING

  Oppgrader selfien din

  TikTokeren Nina Collins forklarer hvordan du kan ta kreative selvportretter hjemme.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Ta estetisk vakre bilder

  Steffi Marla er en influenser i sosiale medier og forteller hvordan hun sikrer at bildene hennes skiller seg ut på nettet.

 • GATEFOTOGRAFERING

  Portretter til å skrives ut

  Fotograf og TikTok-stjerne Kym Moseley deler sine tips til hvordan man tar og deler iøynefallende bilder av fremmede.