Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Vlogging på reise

Slik vlogger du et eventyr: Møt kvinnen som erobret Amazonas på kamera

I 2018 ledet den britiske utforskeren Laura Bingham en ekspedisjon som ble den første til utspringet til Essequibo-elva i Guyana, sammen med de andre eventyrerne Ness Knight og Pip Stewart, og deretter padlet de med kajakk ned hele elva tilbake til Atlanterhavet. Siden hun nylig hadde blitt mor, følte Laura seg nødt til å gjøre noe helt spesielt for å opprettholde statusen som eventyrer, noe hun hadde jobbet hardt for å oppnå. I løpet av den 72 dagers lange turen møtte hun stryk, fossefall og giftige slanger, og dokumenterte alt med et Canon PowerShot G7 X Mark II.*

Essequibo-elva er den største i Guyana og den tredje største i hele Sør-Amerika, og strekker seg over 1000 kilometer fra utspring til utløp mens den bukter seg gjennom tett regnskog og åpne sletter. Den fungerer som en livline for urfolket Wai Wai-ene, som hjalp Laura og kollegene hennes på reisen, i tillegg til alle slags typer dyreliv, inkludert den sky jaguaren. Turen varte i 72 dager, og hu sov i en hengekøye langs elvas bredder, ved siden av tre meter lange glupske kaimaner, og fisket i elva for å skaffe mat.

Mens hun holdt fokuset på den fysiske og følelsesmessige utfordringen med å fullføre reisen, forsøkte Laura og kollegene hennes også å fortelle en historie om menneskelig utholdenhet og en bærekraftig reise gjennomført med egen energi. De ble fulgt av en fotograf og filmskaper på deler av reisen, men var avhengige av egne ferdigheter som fotografer og tre Canon PowerShot G7 X Mark II for å dokumentere de mer private øyeblikkene på kameraet.**

Her finner vi ut hva det krever å vlogge et eventyr når du er utslitt, hva slags utstyr som takler utfordringen, og hvorfor det er viktig å bruke tid på å fortelle historien din.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

Hva fikk deg til å forsøke å erobre Essequibo-elva?

«Etter at mannen min» – medeventyrer og TV-programleder Ed Stafford – «og jeg hadde fått en sønn, var jeg redd for å miste identiteten min. Jeg var redd for at alle eventyrene mine ville bli glemt og sett på som en del av en forgangen tid etter hvert som jeg ble opptatt med å være mor. Jeg snakket med Ed om dette, og han sa litt sånn tilfeldig: «Essequibo-elva har aldri blitt erobret, og den er utrolig – som en Disney-jungel». Så snart jeg hørte «Disney» og «aldri blitt erobret», sa jeg: «Takk for ideen, det er min nå!» Jeg skrattlo av spenning, og løp rett inn på kontoret for å begynne å undersøke mer».

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

Hvilken historie har du lyst til å fortelle?

«Ness, Pip og jeg har alle samme grunn til å dra på eventyr – vi liker å gjøre oss erfaringer helt på for egen maskin. Vi prøvde å få frem fordelene ved å reise på en bærekraftig og alternativ måte samtidig som vi utfordrer oss selv fysisk. «Vi var der også for å belyse konsekvensene av menneskelig påvirkning på miljøet. Elva starter i en uberørt regnskog, men etter hvert som vi kom nedover, gikk den gjennom deler som var berørt av gruvedrift og trefelling. På disse stedene skiftet vannet farge fra klart til brustent – menneskelig avføring og søppel lå strødd i vannet, og vi fikk utslett og byller på kroppen. Det var viktig for oss å dokumentere dette så grundig som vi kunne.»

Beslektede artikler
How to become a vlogger

VLOGGING

Slik blir du en vlogger

Kom i gang med å produsere kvalitetsvlogger med våre vloggetips for nybegynnere.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

De beste Canon-kameraene til vlogging

Disse flotte vloggekameraene fra Canon gjør det enkelt å gi liv til vloggen din, med god kontroll og fantastisk videokvalitet.

The best compact for content

KOMPAKTKAMERAER

Det beste kompaktkameraet for innhold

Finn ut hvordan PowerShot G7 X Mark III kan hjelpe deg med å slippe kreativiteten løs i hverdagen.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

Hvordan planla du å fortelle historien?

«Til sammen har vi 150 000 eller 160 000 tilhengere på sosiale medier, så vi visste at vi hadde et solid publikum som ville respondere bra, men vi ville også formidle våre egne personlige følelser direkte til kameraet rått og usensurert, og det brukte vi Canon PowerShot G7 X Mark II til», sier Laura, som har Instagram-kontoen @laurabingham93.

«Vi trengte et lite kamera hver, så vi kunne snike oss av gårde når ingen fulgte med, og dokumentere hvordan vi følte oss. Det gjorde opplevelsen mer ærlig enn om vi hadde blitt intervjuet av en filmtropp. Vi hadde med oss kameraene våre i lommene eller dagsposene slik at de var lett tilgjengelige, og vi kunne benytte muligheten til å filme når som helst».

Hva var mest utfordrende med å dokumentere eventyrene utendørs?

«Når du er så følelsesmessig og fysisk investert i en utfordring, er det enkelt å glemme å ta bilder eller video. Jeg slet spesielt mye med dette siden jeg virkelig ønsket å lykkes og komme meg tilbake til familien min. Men når det er sagt, så hadde vi begitt oss ut på reisen for å fortelle en historie, og for å lage innhold ikke bare til oss selv, men også til sponsorene våre, så vi måtte få gjort det. Å kunne dra PowerShot G7 X Mark II ut av lomma og filme med én gang var helt nødvendig, slik at vi kunne fokusere og reise så fort som vi kunne resten av tiden».

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Hva var du mest opptatt av da du valgte kameraer?

«Jeg har funnet at hvor mye vekt du bærer på, er omvendt proporsjonal med hvor gøy du kommer til å ha det. Hvis du har et lite og kompakt PowerShot G7 X Mark II-kamera som fremdeles tar fantastiske bilder, kommer det bare til å gjøre turen enda morsommere.

«Kameraene våre ble slengt i dagposene våre, som lå foran oss i kajakkene våre, sammen med solkrem, solbriller og dagens mat. De viste seg å være robuste og slitesterke, og de var svært gode i forhold til den bærbare datamaskinen vi hadde med oss for å lagre bilder. Når vi ble bekymret for at kameraene hadde blitt for fuktige, la vi dem bare i risposer for å tørke dem ut. Vi måtte huske å passe på dem når vi tok en kopp med ris for å spise, men det fungerte!»

Var kameraet enkelt å bruke?

«Siden det vi gjorde, var ganske krevende, var det viktig at vi hadde et kamera som fungerte uten mye styring av oss. Vi brukte det automatiske opptaksprogrammet ofte fordi vi ikke hadde tid til å endre innstillingene. På PowerShot G7 X Mark II er autoinnstillingen så god at hvis du ikke er vant til kameraer, og du ikke har tid til å gå inn i innstillingene og velge forskjellige scener og forskjellige moduser, er det smart nok til å gjøre det for deg. De taklet forskjellige lysnivåer veldig bra, og tok gode bilder enten vi var i direkte sollys på elva eller i hengekøyene under jungelhimlingen om natten.

«En annen virkelig god funksjon på PowerShot G7 X Mark II er at du kan vippe skjermen opp, slik at du kan få et superbra bildeutsnitt av deg selv. Det viser om du er i fokus eller ikke, og hva som er i bakgrunnen. Dette er spesielt nyttig til vlogging, og gjør kameraet enda enklere å bruke når du er på farten».

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

Er du glad for at du tok bryet med å ta bilder og video?

«Hvert øyeblikk på turen var så intenst at mange ble glemt underveis. Det er rett og slett umulig å huske alt, og det er en fare for å glemme de vakre små øyeblikkene. Nå som vi er hjemme igjen, har alle minnene blitt helt sammensauset, men med bildene og videoene vi tok, kan vi gjenoppleve turen om igjen når som helst».

Hvilke tips har du til andre som ønsker å vlogge eventyrene sine?

«Hvis målet ditt er å vlogge for sosiale medier, er Canon PowerShot G7 X Mark II helt utrolig. Det er et fantastisk vloggerkamera med alt du behøver, som muliggjør eventyrene dine og ikke er til hinder.

«Når det gjelder innhold, må du huske at du aldri kan få for mye. Selv når du tror du har laget nok, kan du alltid eksperimentere og prøve nye vinkler til du får noe som fungerer. Vær fri nok til å kjenne evnene og manglene dine, og be om hjelp hvis du trenger det».

Skrevet av Matthew Bowen

*Canon PowerShot G7 X Mark II er beregnet på 0–40 °C og 10–90 prosent luftfuktighet. Normal bruk under ekstreme forhold kan ikke garanteres. Vanntett etui (40 m) WP-DC55 er tilgjengelig som separat tilbehør.

** Videoen i denne artikkelen kombinerer vloggopptak tatt opp av Laura, Ness og Pip på Canon PowerShot G7 X Mark II, med opptak fra den profesjonelle filmskaperen Peiman Zekavat på Canon EOS C300 Mark II, Canon EOS 5D Mark IV og objektivene i L-serien.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle historiene