VLOGGING

De beste tipsene for vlogging

Det er morsomt og givende å starte en vlogg – bare følg vloggetipsene våre og lær hvordan du tar opp vakre bilder som gleder seerne dine.
En person på en strand som holder et kamera på et stativgrep foran seg.

Du har funnet nisjen din, en vakker beliggenhet og en interessant historie å fortelle om. Du har kanskje alle de nødvendige ingrediensene til en perfekt vlogg, men vet du hva slags utstyr du skal velge og hvordan du lager videoen på en god nok måte til å tekke publikum?

I denne introduksjonsvideoen gir vi syv tips til nybegynnere og vloggere som ønsker å lage enda bedre videoer. Lær hvordan du kan ta gode bilder som vil gir seerne dine lyst til å se mer – hvordan du tar stødige og skarpe bilder (uten risting), hvor viktig det er å ha riktig bildeutsnitt, og hva du trenger for å få klar og tydelig lyd. Enten du bruker et Canon PowerShot G7 X Mark III, et Canon EOS M50 Mark II eller et Canon EOS M6 Mark II som vloggekamera, bør du tenke på dette når du oppretter de første vloggene dine.

1. Når du skal velge utstyr, bør du veie størrelsen på kameraet mot størrelsen på sensoren

En mann som legger et PowerShot G7 X Mark III-kamera i jakkelommen.

Uansett hvilket kamera du velger, kan du følge de syv beste tipsene i denne artikkelen og finne ut hvordan du kan ta steget inn i vloggeverdenen.

Et kamera med en større sensor gir deg bedre bildekvalitet, men når du vlogger, er det viktig å balansere sensorstørrelsen med den totale størrelsen på kameraet. Et eksempel er et kamera i PowerShot G-serien med innebygd objektiv, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, som er det mest kompakte og bærbare vloggekameraet. Men et speilløst kamera eller DSLR-kamera med utskiftbare objektiver gir deg et større utvalg av objektiver.

Å ha både et mindre og større kamera gir deg bedre dekning når du tar bilder til forskjellige formål, og gir deg også flere mulige kameravinkler til vloggene dine.

2. Bruk et vidvinkelobjektiv

Mange vloggere bruker vidvinkelobjektiver fordi de kan benyttes på trange steder, for eksempel et soverom eller et kjøkken til å vise så mye av rommet som mulig. Et 24 mm-objektiv passer bra til dette, men et ekstra bredt objektiv er enda bedre. Hvis du tar opp med et APS-C-sensorkamera som Canon EOS M6 Mark II eller Canon EOS M50 Mark II, kan du kombinere det med et zoomobjektiv med ultravidvinkel, for eksempel Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-objektivet, slik at du får plass til mer i bildet. For de som bruker speilreflekskamera eller Canon Mount Adapter EF-EOS M med speilløst kamerahus, har Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektivet lignende funksjoner.

Uansett hvilket objektiv du velger å bruke, kan du vippe opp skjermen på kameraet slik at du kan posisjonere deg selv best mulig, noe som gjør det langt enklere å ta selfier og bilder fra lav vinkel. Mange kameraer, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, kan også kobles via Bluetooth til Canon Camera Connect-appen på smartenheten din for å filme eller ta bilder av deg selv på avstand.

3. Still inn oppløsning og bildehastighet

Innstillingsskjermbildet på et Canon EOS M50 Mark II-kamera med en mikrofon koblet til.

Opptak i 4K er ikke lenger forbeholdt kameraer som brukes av profesjonelle fotografer. Det har begynt å vise seg i små men funksjonsrike kameraer også, for eksempel Canon EOS M50 Mark II.

Etterspørselen etter video øker, og det gjør også forventningene til kvalitet. Uansett hvor kreativt innholdet ditt er, kan det være verdt å bli bedre hvis videoene mangler detaljer. Se etter kameraer med video i full HD eller 4K-video. Full HD er et godt utgangspunkt, men 4K gir deg enda flere detaljer, slik at du kan beskjære og stabilisere bildene uten at det går ut over kvaliteten. Selv om du tar opp videoen i 4K, betyr ikke det at du må publisere opptakene i 4K, men husk at 4K-opptak tar mer tid å redigere og laste opp.

Det viktigste er å tenke på hvilken bildefrekvens som passer til det du filmer. 60 bilder per sekund (fps) er best for vlogger med mye bevegelse, og gir deg muligheten til å bruke sakte film. 30 fps eller 25 fps passer bra til alt annet. Canon EOS M6 Mark II og Canon PowerShot G7 X Mark III har en bildefrekvens på opptil 120 bilder per sekund i full HD, noe som gir enda bedre video i sakte film.

4. Hold opptakene stødige og i fokus

En mann som går nedover en skogssti og filmer seg selv med PowerShot G7 X Mark III.

Hvis du ønsker jevn og sømløs vlogging, bør du prøve et stativgrep som Canon HG–100TBR.

En kvinne som holder et stativgrep med et PowerShot G7 X Mark III-kamera fastmontert, med skjermen vippet opp.

Du kan også sette opp vloggekameraet på et stativ hvis du vil ha konsekvent innramming. Hvis du har et vloggekamera med en vippbar skjerm, som PowerShot G7 X Mark III, kan dette hjelpe deg med å se hva du tar opp.

Den kompakte størrelsen og lette vekten på kameraer som Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II og Canon EOS M6 Mark II gjør dem som skapt til å ta opp ting i bevegelse. En fengende vlogg bør ta publikum med på reisen – enten det er gjennom brosteinsbelagte bygater eller du viser reaksjonen din på at du pakker ut det siste kjøpet ditt – og bevegelse kan være nøkkelen til å oppnå dette. I stedet for ustø, distraherende video må du sørge for at bildene er jevne, slik at seerne kan fokusere på det spennende stedet du er på eller den interessante historien.

For å holde bildene stødig kan du støtte kameraet med håndflaten fra undersiden og holde det på siden. Hvis du trenger ekstra støtte, kan et gripetilbehør som festes til selve kameraet og gir deg noe å ta tak i, være et nyttig tillegg. God teknologi hjelper også mye. Hvis du ønsker klare og stødige videoer, må du bruke et kamera med bildestabilisering eller et objektiv med optisk bildestabilisering, som gjør opptakene klarere og enklere å se på, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III. Dynamisk IS med fem akser som kameraet er utstyrt med, er utformet for å motvirke kameraristing selv når du løper, beveger kameraet sidelengs eller tar bilder med full zoom.

Som vlogger er ansiktet ditt det folk vil se, så det er viktig å passe på at det er i fokus. Canons teknologi for ansikts- og øyegjenkjenning følger automatisk ansiktet ditt og holder det i fokus.

5. Beveg kameraet med hensikt

En mann som holder et Canon EOS M6 Mark II-kamera inntil øyet.

Enkelte kameraer, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III og Canon EOS M6 Mark II, er utstyrt med et elektronisk vater som gjør det enkelt å få opptak med eksempelvis vannrett horisont..

Hvis du beveger kameraet horisontalt, eller «panorerer», mens du tar bilder, kan publikum formelig se gjennom dine øyne og være der med deg når du ser ut over en storslått bukt eller en by med imponerende bygninger. Overdreven panorering kan være desorienterende, men når det brukes med moderasjon, kan det legge gjøre videoen mer interessant og forme historien.

Bruk panorering sparsommelig, uten hastverk og hold bildet i vater. Hvis du ikke har et stativ, plasserer du kameraet på noe stabilt – for eksempel kanten på en benk eller et bord – og holder kameraet i samme høyde mens du beveger det jevnt og hensiktsmessig til siden.

6. Koble til en ekstern mikrofon for bedre lydkvalitet

En person som holder et objektiv i én hånd, og et Canon EOS M50 Mark II-kamera med en mikrofon koblet til.

Forbedre videokvaliteten ved å bruke en dedikert ekstern mikrofon, for eksempel Canon DM-E100.

De fleste kameraer som tar opp video, gir akseptabel lydkvalitet, men hvis det er viktig for vloggen at lyden er utmerket, bør du vurdere å koble til en ekstern mikrofon. En ekstern mikrofon er spesielt nyttig når du arbeider utendørs, siden kameraets innebygde mikrofon sannsynligvis fanger opp distraherende bakgrunnsstøy som vind. De eksterne mikrofonene kan du flytte på, slik at du blokkerer denne støyen. Hvis du vil bruke en ekstern mikrofon, kan du se etter et kamera med en ekstern mikrofonkontakt, for eksempel Canon EOS M50 Mark II eller Canon PowerShot G7 X Mark III.

7. Bruk Wi-Fi til deling

Mange kameraer på markedet i dag, inkludert Canon EOS M50 Mark II og Canon EOS M6 Mark II, har integrert Wi-Fi og Bluetooth, og gir deg muligheten til å dele og sikkerhetskopiere trådløst, uansett hvor du er i verden. Kameraer som Canon PowerShot G7 X Mark II (nå etterfulgt av Canon PowerShot G7 X Mark III) har til og med en Wi-Fi-knapp, noe som gjør det enda enklere å lagre og dele enn tidligere.

Canon PowerShot G7 X Mark III har Bluetooth og Wi-Fi som alltid er koblet til smartenheten din. I tillegg kan du koble til smartenheten eller nettverket via Wi-Fi, og du kan sende direkte til YouTube1-kanalen din.Skrevet av Natalie Denton

  1. Direktesendingstjenesten for dette produktet støtter bare direktesending på YouTube. For å bruke direktesendingstjenesten må du registrere deg på image.canon på forhånd.

    I henhold til begrensningene på direktesendinger på YouTube må brukerne ha minst 1000 kanalabonnenter for å kunne direktesende fra mobilenheter. Denne begrensningen gjelder også for tjenesten for direktesending på YouTube via Canon PowerShot G7 X Mark III

    Du finner oppdatert informasjon om begrensningene i kundestøtten for Google

    Direktesending på YouTube kan endres, stoppes eller avsluttes uten varsel.

    Vær oppmerksom på at Canon ikke tar ansvar for tjenester som leveres av tredjeparter, inkludert direktesending på YouTube.

Relaterte produkter

Relaterte artikler