VLOGGING

Vloggeveiledning: åtte tips for å komme i gang

Å starte en vlogg er morsomt, givende og enklere enn noen gang – spesielt hvis du følger våre eksperttips for å skape bedre kvalitet og mer virkningsfulle vlogger.
En kvinne holder et kamera på et stativ på en armlengdes avstand, rettet mot seg selv, med en husrekke med flerfargede bygninger på elvebredden ute av fokus bak henne.

Du har funnet nisjen din, en vakker beliggenhet og en fengslende historie. Du tror kanskje det er oppskriften på en perfekt vlogg, men vet du hva slags utstyr du skal velge og hvordan du filmer videoen på en god nok måte for å gjøre publikum til lags?

I denne vlogging-veiledningen avslører vi åtte tips som kan hjelpe både nybegynnere og erfarne vloggere med å forbedre vloggene sine. Lær hvordan du kan lage vlogger av høy kvalitet som gir seerne dine lyst til å se mer – hvordan du tar stødige og skarpe bilder (uten risting), hvor viktig det er å ha riktig bildeutsnitt, og hva du trenger for å få klar og tydelig lyd. Enten du bruker et Canon PowerShot G7 X Mark III, et Canon EOS M50 Mark II, et Canon EOS R10 eller et Canon EOS R6 som vloggekamera, er dette tingene du burde tenke på når du lager de første vloggene dine.

1. Når du skal velge utstyr, bør du veie størrelsen på kameraet mot størrelsen på sensoren

Et delt bilde som viser et Canon EOS R6-kamera på en stor mosegrodd stein, og et Canon EOS R7-kamera som også står på en stein.

Canons fullformatsensorer er diagonalt 1,6 ganger større enn APS-C-sensorer. Dette betyr at et APS-C-kamera, for eksempel EOS R7 (til høyre), gir en tettere visning enn et fullformatkamera som EOS R6 (til venstre) utstyrt med samme objektiv, med en beskjæringsfaktor på 1,6 x – slik at et 24mm fullformatobjektiv på et APS-C-kamera gir et 38,4mm synsfelt.

Et kamera med en større sensor gir deg bedre bildekvalitet, men når du vlogger, er det viktig å balansere sensorstørrelsen med den totale størrelsen på kameraet. Et eksempel er et kamera i PowerShot G-serien med innebygd objektiv, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, som er det mest kompakte og bærbare vloggekameraet. Et speilløst kamera eller speilreflekskamera med utskiftbare objektiver gir deg derimot et større utvalg av objektiver.

For kameraer med utskiftbare objektiver må du også ta et annet valg: fullformat eller APS-C. Fullformatkameraer (for eksempel Canon EOS RP og EOS R6) har store sensorer med omfattende dynamisk rekkevidde og utmerket ytelse i lite lys, samt et bredt synsfelt, men selve kamerahuset er større og tyngre. APS-C-kameraer (som inkluderer speilløse Canon EOS R10 og EOS R7) bruker en mindre sensor som gir et tettere synsfelt, men som gjør at kameraet blir mindre og lettere.

2. De beste objektivene for vlogging

En kvinne iført en sommerkjole holder en kald drink ved stranden og holder opp et kamera foran seg for å filme seg selv.

Det allsidige RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektivet har et bredt synsfelt som er ideelt for vlogging.

Mange vloggere fortrekker vidvinkelobjektiver fordi de kan benyttes på trange steder, for eksempel et soverom eller et kjøkken, for å vise så mye av rommet som mulig. Et 24mm objektiv egner seg godt til det formålet, men et ultravidvinkelobjektiv – med en effektiv brennvidde på mindre enn 24 mm, er enda bedre.

Hvis du tar opp med et APS-C-sensorkamera som Canon EOS M50 Mark II, kan du kombinere det med et zoomobjektiv med ultravidvinkel, for eksempel Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, slik at du får plass til mer i bildet.

For fullformats EOS R-systemkameraer som EOS R6 eller EOS RP, er RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM et kompakt og stille objektiv som er enkelt å bruke, og som tilbyr et liknende ultrabredt synsfelt. Speilrefleksbrukere kan velge Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, som også kan brukes på EOS R-systemkameraer med alle EF-EOS R-fatningsadaptere.

Uansett hvilket objektiv du velger å bruke, kan du vippe ut skjermen på kameraet for å plassere deg riktig i bilderammen, noe som gjør det enkelt å filme deg selv, også i lav vinkel. Mange kameraer, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, kan også kobles via Bluetooth til Canon Camera Connect-appen på smartenheten din for å filme eller ta bilder av deg selv på avstand.

3. Fast- eller zoomobjektiv?

Et EOS R6-kamera, et RF 16mm F2.8 STM-objektiv og en mikrofon står på et trebord utendørs.

Canon RF 16mm F2.8 STM er et utmerket nybegynnerobjektiv for vlogging med EOS R-systemkameraer. Det har ultravidvinkel, og er lyssterkt, meget kompakt og rimelig.

Et annet objektivvalg vloggere må ta er fastobjektiv kontra zoomobjektiv. Fastobjektiver har en fast brennvidde, noe som begrenser dem til ett enkelt synsfelt, og har vanligvis større blenderåpninger. Jo større blenderåpning (dvs. jo lavere f-nummer), desto mer lys tas inn i objektivet, noe som betyr bedre bildekvalitet i svakt lys. Store blenderåpninger gjør det også enklere å oppnå en grunn dybdeskarphet, så hvis du vil ta opp video med et motiv i skarpt fokus mot en uskarp bakgrunn, kan det være lurt å velge et fastobjektiv.

Fastobjektiver er ofte optisk skarpere, samt fysisk mindre og lettere enn zoomobjektiver. Hvis du vanligvis vlogger fra én enkelt posisjon og ønsker å beholde høyest mulig bildekvalitet, kan et fastobjektiv være mest fornuftig. For fullformats EOS R-systemkameraer er RF 24mm F1.8 MACRO IS STM et ideelt valg – det er lite og lett, bredt nok til vlogging innendørs, og blenderåpningen på f/1.8 er perfekt for å gjøre bakgrunnen uskarp og gjøre opptak i mørkere omgivelser.

Zoomobjektiver er vanligvis større på grunn av de ekstra bevegelige delene som kreves, men allsidigheten kan være nyttig hvis du gjør opptak fra en rekke ulike avstander og på forskjellige steder. Et zoomobjektiv med et stort utvalg av brennvidder, for eksempel RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, gjør at du kan gjøre opptak med både vidvinkel og telefoto uten å måtte bytte objektiv, slik at du ikke trenger å ta med deg ekstra objektiver.

4. Still inn oppløsning og bildehastighet

En mann filmer seg selv med Canon PowerShot G7 X Mark III mens han mediterer på kanten av en klippe. Havet kan sees i bakgrunnen.

Uansett hvor kreativt innholdet ditt er, kan det være verdt å forbedre hvis videoene mangler detaljer. Se etter kameraer med video i full HD eller 4K-video. Full HD er et godt utgangspunkt, men 4K gir deg enda flere detaljer, slik at du kan beskjære og stabilisere bildene uten at det går ut over kvaliteten. Selv om du filmer videoen i 4K, betyr ikke det at du må publisere den i 4K, men husk at 4K-opptak tar mer tid å redigere og laste opp.

Det viktigste å tenke på er hvilken bildefrekvens som passer til det du filmer. 60 bilder per sekund (fps) er best for vlogger med mye bevegelse, og gir deg muligheten til å bruke effekter for sakte film. 30 fps eller 25 fps passer bra til alt annet. EOS R7 og PowerShot G7 X Mark III har en bildefrekvens på opptil 120 bilder/sek i full HD, noe som gir enda bedre detaljer i sakte film.

5. Hold opptakene stødige og i fokus

Et Canon EOS M50 Mark II-kamera, med mikrofon på toppen og visningsskjermen vippet ut, står forovervendt på et lite stativ på et hvitt bord.

Canon EOS M50 Mark II er utviklet med tanke på vlogging. Det har autofokus med ansikt- og motivsporing samt 143 autofokuspunkter. Dermed er det ypperlig for å holde motivet skarpt, og det kan til og med gjøre vertikale opptak som kan legges rett ut på TikTok eller Instagram Reels.

Den kompakte størrelsen og lette vekten på Canon-vloggekameraer som Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II og Canon EOS R10 gjør dem som skapt til å filme motiver i bevegelse. En fengende vlogg bør ta publikum med på reisen – enten det er gjennom brosteinsbelagte bygater eller du viser reaksjonen din på at du pakker ut det siste kjøpet ditt – og bevegelse kan være nøkkelen til å oppnå dette. I stedet for ustø, distraherende video må du sørge for at bildene er jevne, slik at seerne kan fokusere på det spennende stedet du er på eller den interessante historien.

For å holde bildene stødig kan du støtte kameraet med håndflaten fra undersiden og holde det på siden. Hvis du trenger ekstra støtte, kan et gripetilbehør som festes til selve kameraet og gir deg noe å holde tak i, være et nyttig tillegg.

Teknologi kan hjelpe mye: For å få klare og stødige filmer kan du bruke et objektiv med bildestabilisering eller et kamera som inneholder en form for bildestabilisering. PowerShot G7 X Mark III er utstyrt med dynamisk IS med fem akser, som er utformet for å motvirke kameraristing selv når du løper, beveger kameraet sidelengs eller filmer med full zoom. Noen EOS R-systemkameraer har innebygd bildestabilisering (IBIS) med sensorkorrigering, noe som gir stødigere bilder uansett hvilket objektiv som er montert. Når du bruker et objektiv med optisk IS på et kamera med IBIS, vil derimot de to IS-systemene fungere sammen for å takle et enda større omfang av vibrasjoner enn ett system kunne korrigert alene.

Som vlogger er ansiktet ditt det folk vil se, så det er viktig å passe på at det er i fokus. Canons teknologi for ansikts- og øyegjenkjenning følger automatisk ansiktet ditt og holder det i fokus.

6. Beveg kameraet med hensikt

En kvinne filmer seg selv i hagen med et Canon PowerShot G7 X Mark III-kamera på et Canon Tripod Grip.

Canon Tripod Grip HG-100TBR er det perfekte tilbehøret for vloggere på farten. Det fungerer både som et ministativ og et håndtak med avtakbare fjernkontroller for opptak og justerbart hode, og det gir stabilitet og har til og med plass til å montere en ekstern mikrofon.

Hvis du beveger kameraet horisontalt, eller «panorerer», mens du filmer, kan publikum formelig se gjennom dine øyne og være der med deg når du ser ut over en storslått bukt eller en by med imponerende bygninger. Overdreven panorering kan være desorienterende, men når det brukes med moderasjon, kan det legge gjøre videoen mer interessant og forme historien.

Bruk panorering sparsommelig, uten hastverk og hold bildet i vater. Enkelte kameraer, for eksempel PowerShot G7 X Mark III, er også utstyrt med en nivåindikator som hjelper deg med dette. IBIS i de nyeste EOS R-systemkameraene, for eksempel EOS R7, legger også til rette for automatisk nivåjustering. Hvis du ikke har et stativ, plasserer du kameraet på noe stabilt – for eksempel kanten på en benk eller et bord – og beveger det jevnt og hensiktsmessig til siden.

7. Koble til en ekstern mikrofon for bedre lydkvalitet

Et Canon EOS R10-kamera med en DM-E1D-mikrofon på toppen står på et stativ på et bord i parken i sterkt sollys.

Stereomikrofonen Canon DM-E1D er heldigital, trådløs og drives direkte av selve kameraet, og den kan stilles inn i tre retninger (shotgun, 90° eller 120º). Det er en effektiv måte å forbedre lydkvaliteten på, og den er kompatibel med alle kameraer som har en multifunksjonssko – inkludert EOS R3, EOS R7 og EOS R10.

De fleste kameraer som gjør videoopptak, gir akseptabel lydkvalitet, spesielt de nyeste modellene som EOS R7 og EOS R10, men hvis utmerket lyd er viktig for vloggingen, bør du vurdere å koble til en ekstern mikrofon. En ekstern mikrofon er spesielt nyttig når du arbeider utendørs, siden kameraets innebygde mikrofon sannsynligvis fanger opp distraherende bakgrunnsstøy som vind. De eksterne mikrofonene kan du flytte på, slik at du blokkerer denne støyen. Noen kameraer har en innebygd vindfilter-funksjon som reduserer vindstøy som fanges opp av den interne mikrofonen, men dette reduserer også basslyder, slik at du ofte får mindre naturlig lyd enn med en velplassert ekstern mikrofon.

Hvis du vil bruke en ekstern mikrofon, kan du se etter et kamera med en ekstern mikrofonkontakt, for eksempel Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III eller EOS R7.

8. Bruk Wi-Fi til deling

Et par hender justerer LCD-skjermen på Canon PowerShot G7 X Mark III på et stativ, og retter den forover slik at personen kan se seg selv mens de filmer.

Kameraer med vribare skjermer er perfekte for vlogging. Bare vipp skjermen mot deg når du filmer deg selv, så er det enkelt å holde deg i bildet.

Mange kameraer på markedet i dag, inkludert Canon EOS M50 Mark II og Canon EOS R7, har integrert Wi-Fi og Bluetooth som gir deg muligheten til å dele og sikkerhetskopiere trådløst, uansett hvor du er i verden. For Canon-kameraer med tilkoblingsmulighet til Wi-Fi kan image.canon-tjenesten tilby deg sømløs overføring av bilder og filmer til nettskyen via Wi-Fi-tilkobling, hvor de blir sikkert lagret og automatisk kan videresendes til enhetene dine og nettjenester.

Canon PowerShot G7 X Mark III har Bluetooth og Wi-Fi som alltid er koblet til smartenheten din. I tillegg kan du koble til smartenheten eller nettverket via Wi-Fi, og du kan sende direkte til YouTube1-kanalen din.

Skrevet av Natalie Denton og Sam Kieldsen

  1. Direktesendingstjenesten for dette produktet støtter bare direktesending på YouTube. Du må registrere deg på image.canon før du kan bruke direktesendingstjenesten.

    I henhold til begrensningene på direktesendinger på YouTube må brukerne ha minst 1000 kanalabonnenter for å kunne direktesende fra mobilenheter. Denne begrensningen gjelder også for tjenesten for direktesending på YouTube via Canon PowerShot G7 X Mark III.

    Du finner oppdatert informasjon om begrensningene i kundestøtten for Google.

    Direktesending på YouTube kan endres, stoppes eller avsluttes uten varsel.

    Vær oppmerksom på at Canon ikke tar ansvar for tjenester som leveres av tredjeparter, inkludert direktesending på YouTube.

Relaterte produkter

  • Kompakt digitalkamera

    PowerShot V10

    Bli lagt merke til på Internett mens du er diskré når du filmer med Canons alt-i-ett vloggekamera med 4K som får plass i lommen.
  • Kompakt digitalkamera

    PowerShot G7 X Mark III

    Et kamera med trådløs tilkobling som tar opp enestående video og bilder som følgerne dine vil elske.
  • Speilløse kameraer

    EOS R50

    Få det mest oppsiktsvekkende innholdet med dette speilløse EOS R-systemkameraet – fra skarpe stillbilder til 4K-filmer og direktesendinger. Alt-i-ett-enhet.
  • Speilløse kameraer

    EOS R10

    Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
  • Primærobjektiv med vidvinkel

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Et kompakt og lett RF 15-30mm-zoomobjektiv som er perfekt til reisefotografering, inkludert byer, landskap, arkitektur og vlogging på farten.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere.
  • Stativ

    Tripod Grip HG-100TBR

    Ta bilder lenger med mer stabilitet og større kreativ fleksibilitet takket være dette unike stativgrepet med avtakbar fjernkontroll.
  • Tilbehør

    Retningsstyrt stereomikrofon DM-E1D

    For ren, klar digital lyd bør du velge den retningsstyrte DM-E1D-stereomikrofonen med multifunksjonssko for sin pålitelighet og rask tilgang til innstillinger via LCD-skjermen til et kompatibelt kamera.
  • Relaterte artikler

  • VLOGGING

    Lag innhold med EOS R50

    Hev kvaliteten på bildene dine på sosiale medier med Canon EOS R50.

  • VIDEO

    Tips om hvordan du kan lage bedre videoer til sosiale medier

    Fire skapere diskuterer hva som utgjør godt innhold, og hvordan du kan skille deg ut på nettet.

  • VLOGGING

    Canons beste kameraer og objektiver til vlogging

    Canon lager en serie med kameraer og objektiver som passer perfekt til innholdsskapere. Denne veiledningen hjelper deg med å finne den perfekte matchen.