Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGGING

Del lidenskapen og personligheten din: Slik starter du å vlogge i dag

Du har funnet nisjen din, en vakker beliggenhet og en interessant historie å fortelle om. Du har kanskje alle de nødvendige ingrediensene til en perfekt vlogg, men vet du hva slags utstyr du skal velge og hvordan du lager videoen på en god nok måte til å tekke publikum?

I denne introduksjonsvideoen gir vi syv tips til nybegynnere og vloggere som ønsker å lage enda bedre videoer. Lær hvordan du kan ta gode bilder som vil gir seerne dine lyst til å se mer – hvordan du tar stødige og skarpe bilder (uten risting), hvor viktig det er å ha riktig bildeutsnitt, og hva du trenger for å få klar og tydelig lyd. Enten du bruker et Canon PowerShot G7 X Mark II, det oppdaterte Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 eller Canon EOS 250D, må du tenke på dette når du lager dine første vlogger.

1. Når du skal velge utstyr, bør du veie størrelsen på kameraet mot størrelsen på sensoren

Et kamera med en større sensor gir deg bedre bildekvalitet, men når du vlogger, er det viktig å balansere sensorstørrelsen med den totale størrelsen på kameraet. For eksempel er et kamera i PowerShot G-serien med innebygd objektiv, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, det mest kompakte og bærbare. Men et speilløst kamera eller DSLR-kamera med utskiftbare objektiver gir deg et større utvalg av objektiver.

Å ha både et mindre og større kamera gir deg bedre dekning når du tar bilder til forskjellige formål, og gir deg også flere mulige kameravinkler til vloggene dine.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Bruk et vidvinkelobjektiv

Mange vloggere bruker vidvinkelobjektiver fordi de kan benyttes på trange steder, for eksempel et soverom eller et kjøkken til å vise så mye av rommet som mulig. Et 24 mm-objektiv passer bra til dette, men et ekstra bredt objektiv er enda bedre. Så hvis du tar bilder med et DSLR-kamera med APS-C-sensorkamera, for eksempel Canon EOS 250D, får du plass til mer i bildet ved å bruke et zoomobjektiv med ultravidvinkel, slik som Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv, får du plass til mer i bildet, mens Canon EF-M 11-22 mm f/4-5.6 IS STM gir lignende muligheter med speilløst Canon EOS M50.

Uansett hvilket objektiv du velger å bruke, kan du vippe opp skjermen på kameraet slik at du kan posisjonere deg selv best mulig, noe som gjør det langt enklere å ta selfier og bilder fra lav vinkel. Mange kameraer, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, kan også kobles via Bluetooth til Canon Camera Connect-appen på smartenheten din for å filme eller ta bilder av deg selv på avstand.

3. Still inn oppløsning og bildehastighet

Etterspørselen etter video øker, og det gjør også forventningene til kvalitet. Uansett hvor kreativt innholdet ditt er, kan det være verdt å bli bedre hvis videoene mangler detaljer. Se etter kameraer med video i Full HD eller 4K. Full HD er et godt utgangspunkt, men 4K gir deg enda flere detaljer, slik at du kan beskjære og stabilisere bildene uten at det går ut over kvaliteten. Selv om du lager videoen i 4K, betyr ikke det at du må publisere opptakene i 4K, men husk at 4K-opptak tar mer tid å redigere og laste opp.

Opptak i 4K er ikke lenger forbeholdt kameraer som brukes av profesjonelle fotografer. Det har begynt å dukke opp små kameraer som allikevel har mange funksjoner, for eksempel Canon EOS M50. Men det viktigste er å tenke på hvilken bildefrekvens som passer til det du filmer. 60 bilder per sekund (fps) er best for vlogger med mye bevegelse, og gir deg muligheten til å bruke sakte film. 30 fps eller 25 fps passer bra til alt annet. Canon PowerShot G7 X Mark III tilbyr bildefrekvens på opptil 120 bilder per sekund i full HD, for enda bedre video i sakte film.

Beslektede artikler
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGGING

Laura Bingham: Erobring av Essequibo-elven

Eventyreren Laura Bingham ledet verdens første seilas ned Essequibo-elven og vlogget reisen med et PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGGING

De beste Canon-kameraene til vlogging

Vil du komme i gang med vlogging? Finn de beste kameraene til vlogging med fantastisk videokvalitet og all kontrollen du behøver for å lage en flott vlogg.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Hold bildene stødige og i fokus

Den kompakte størrelsen og lette vekten på kameraer som eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 og Canon EOS 250D gjør dem som skapt til å ta opp ting i bevegelse. En fengende vlogg bør ta publikum med på reisen – enten det er gjennom brosteinsbelagte bygater eller du viser reaksjonen din på at du pakker ut det siste kjøpet ditt – og bevegelse kan være nøkkelen til å oppnå dette. I stedet for ustø, distraherende video må du sørge for at bildene er jevne, slik at seerne kan fokusere på det spennende stedet du er på eller den interessante historien.

For å holde bildene stødig kan du støtte kameraet med håndflaten fra undersiden og holde det på siden. Hvis du trenger ekstra støtte, kan et gripetilbehør som festes til selve kameraet og gir deg noe å ta tak i, være et nyttig tillegg. God teknologi hjelper også mye: For klare og stødige videoer må du bruk et kamera med bildestabilisering, som gjør bildene klarere og enklere å se på, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark II. Dynamic IS med fem akser som kameraet er utstyrt med, er utformet for å motvirke kameraristing selv når du løper, beveger kameraet sidelengs eller tar bilder med full zoom.

Som vlogger er ansiktet ditt det folk vil se, så det er viktig å passe på at det er i fokus. Canons teknologi for ansiktsgjenkjenning kan automatisk følge ansiktet ditt og holde det i fokus.

A man holds a Canon camera.

5: Beveg kameraet med hensikt

Hvis du beveger kameraet horisontalt mens du tar bilder eller «panorerer», kan publikum formelig se gjennom dine øyne – og være der med deg når du ser ut over en storslått bukt eller imponerende bygninger. Overdreven panorering kan være desorienterende, men når det brukes med moderasjon, kan det legge gjøre videoen mer interessant og forme historien.

Bruk panorering sparsommelig, uten hastverk og hold bildet i vater. Hvis du ikke har et stativ, plasserer du kameraet på noe stabilt – for eksempel kanten på en benk eller et bord – og beveger det jevnt og hensiktsmessig sakte til siden. Enkelte kameraer, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark II, er også utstyrt med en nivåindikator som gjør det enkelt å få bilder i vater.

6: Koble til en ekstern mikrofon for bedre lydkvalitet

De fleste kameraer som tar opp video, gir akseptabel lydkvalitet, men hvis det er viktig for vloggen at lyden er utmerket, bør du vurdere å koble til en ekstern mikrofon. En ekstern mikrofon er spesielt nyttig når du arbeider utendørs, siden kameraets innebygde mikrofon sannsynligvis fanger opp distraherende bakgrunnsstøy som vind, mens du kan plassere eksterne mikrofoner slik at du blokkerer dette. Hvis du vil bruke en ekstern mikrofon, kan du se etter et kamera med en ekstern mikrofonkontakt, for eksempel Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Bruk Wi-Fi til deling

Mange kameraer på markedet i dag, inkludert Canon EOS M50, har integrert Wi-Fi og Bluetooth, og gir deg muligheten til å dele og sikkerhetskopiere trådløst, uansett hvor du er i verden. Kameraer som Canon PowerShot G7 X Mark II har til og med en Wi-Fi-knapp, noe som gjør det enda enklere å lagre og dele enn tidligere.

Canon PowerShot G7 X Mark III har Bluetooth og Wi-Fi som alltid er koblet til smartenheten din – i tillegg kan du koble til via Wi-Fi til smartenheten eller nettverket med Internett-tilgang og du kan strømme direkte på YouTube-kanalen din.

Skrevet av Natalie Denton

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker