Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

NATURFOTOGRAFERING

Markus Varesvuo forteller hvorfor Canon EOS 90D er det ideelle kameraet for naturfotografering

Den prisbelønte dyrelivfotografen Markus Varesvuo bor i Helsingfors, Finland, og er aldri langt unna villmarken.

Markus har vært lidenskapelig opptatt av dyreliv siden tenårene og var en ivrig fugleobservatør og -fotograf. I 2005 bestemte han seg for å gjøre hobbyene sine til en karriere og ga opp jobben innen bedriftsadministrasjon for å bli en profesjonell villmarksfotograf.

Markus var en Canon-bruker helt fra starten av hans erfaringer med fotografering og begynte med filmkameraene. Nå som han er en vellykket fotograf og forfatter av flere bøker om fuglefotografering, bruker han vanligvis de profesjonelle Canon EOS-1D X Mark II- og supertelefotoobjektivene med høy hastighet.

Markus ble den første fotografen i Europa som testet det avanserte Canon EOS 90D-speilreflekskameraet. Her forklarer han hvordan dette kameraet hjalp ham å ta bildene han elsker, og viser hvordan ambisiøse villmarksfotografer og naturentusiaster kan få mest mulig ut av funksjonene.

Med en APS-C CMOS-sensor på 32,5 megapiksler og en kraftig prosessor i et kompakt speilreflekskamerahus er Canon EOS 90D et svært responsivt kamera som gjorde det mulig for Markus å fange inn utsøkte detaljer. APS-C-sensoren tar deg nærmere ved å øke den effektive telefotorekkevidden, mens autofokus (AF) håndteres av et 45-punkters krysstypesystem, som er fleksibelt og raskt. Fellesfokusområdet er delt inn i soner, eller individuelle punkter, som du kan velge direkte med joysticken.

Rask kontinuerlig fotografering med opptil 10 bilder per sekund (bps) med iTR-fokussporing (Intelligent Tracking and Recognition) gjør Canon EOS 90D ideell for dyrelivsfotografer som Markus, der hastighet er avgjørende.

Enten det er en flyvende svale, en jaktende bjørn eller en dykkende fugl som glir forbi, må Markus gripe muligheten for et flott bilde så snart han ser den. – Canon EOS 90D er et raskt kamera, sier han. – Jeg har hovedsakelig tatt bilder med det profesjonelle Canon EOS-1D X Mark II, og fokuseringshastigheten er sammenlignbar.

Beslektede artikler
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

NATURFOTOGRAFERING

De beste objektivene for dyreliv

Ta fantastiske bilder av ville dyr og fugler med disse fast- og zoomobjektivene.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

NATURFOTOGRAFERING

Tips til fotografering av natur

Proffen Dani Connor deler sine beste råd for å lykkes i bransjen med en lovende ung naturfotograf.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

NATURFOTOGRAFERING

Tips til naturfotografering

Tips og teknikker for å ta naturfotograferingen din til nye høyder og for å få mest mulig ut av Canon-kameraet og -objektivene dine.

Når det gjelder hva man skal fokusere på, er det enkelt å finne ville områder med flotte motiver i Finland, sier Markus. Han er rask til å berolige ambisiøse dyrelivfotografer: «Uansett hvor du er, har du mulighet til å finne fine steder. Fugler finnes spesielt overalt – i byen, kanskje i en park eller på elvebredden. Du trenger ikke å reise flere hundre kilometer. De er nærmere enn du tror.»

Lokal kunnskap er nøkkelen. Det å gå tilbake til samme sted kan spare tid og hjelpe deg å forbedre ideer ved å benytte forskjellig lyssetting og ulike vinkler. – Det viktigste ved fuglefotografering er å ha kunnskaper om artene. Hvor nær kan jeg komme? Må jeg gjemme meg? Hvis du forstyrrer fuglene, får du ikke tatt bildene, sier han.

Markus' tips for dyrelivfotografering

1. Bruk hvert fokuspunkt

Markus må kanskje vente noen timer eller til og med dager for det perfekte øyeblikket, men det er bare en av de mange nødvendige egenskapene til en dyrelivfotograf. Du må også være rask til å reagere, fordi handlingen kan være over i løpet av sekunder. – Jeg reagerer svært raskt, forklarer han. – Det kreves imidlertid mye av kamerautstyret og optikken. Jo flere bilder per sekund kameraet kan håndtere, jo bedre, og [det samme gjelder] for autofokus.

Som alle spirende fuglefotografer vil fortelle deg, er det å få skarpe bilder, spesielt av fugler som flyr, et av de mest utfordrende motivene for AF-systemet til ethvert kamera.

– Når jeg tar bilder av fugler som flyr, bruker jeg alle fokuspunktene til kameraet – det vil si 45 i Canon EOS 90D. Autofokuset er så velfungerende og allsidig at det er enkelt å holde fuglen i fokusområdet. Det eneste jeg har en tendens til å endre, er sporingsfølsomheten. Hvis det skjer mye i bakgrunnen, reduserer jeg følsomheten, sier han.

2. Spor bevegelser med AI Servo-modus

En av Markus' favorittfugler å fotografere er storlommen. Når disse fuglene svømmer elegant på vannoverflaten, er det ikke mye kontrast mellom sommerens grå fjærdrakt på lommens hode og den mørke bakgrunnen som Markus foretrekker.

Likevel er det en enkel oppgave for Canon EOS 90D å spore fuglens flammerøde øye og holde det i fokus. – Lommene beveger seg ganske sakte på vannet, så jeg bruker ni fokuspunkter, sier Markus. – Jeg bruker AI Servo til å følge fuglen og holde den skarp, og joysticken til å velge de forskjellige fokuspunktene. Situasjoner i fuglefotografering endres svært raskt, så joysticken gjør det enkelt, legger han til.

3. Frys handlingen med rask lukkerhastighet

Høye seriefrekvenser er avgjørende for å fange inn de flyktige øyeblikkene når fuglene avslører sitt vesen, for eksempel når de fanger bytte eller under de karakteristiske paringsritualene. – For å få det perfekte bildet må fuglene være i riktig posisjon, og de ti bildene per sekund hjelper meg å få det beste ut av situasjonen, sier Markus.

Fuglene forlater ikke alltid gjemmestedet under perfekte lysforhold. Selv på Finlands herlige, lange sommerdager ender Markus ofte med å jobbe i svak belysning. – Under disse forholdene må man bruke en høy ISO-innstilling for å fryse handlingen. Jeg bruker ISO 6400 eller enda høyere på daglig basis, sier Markus. Canon EOS 90D tilbyr en maksimal ISO på 25 600, noe som gjør det enkelt å ta bilder i omgivelser med lite lys.

Du trenger også en rask lukkerhastighet, men til og med det avhenger av fuglen. – For låvesvaler trenger jeg 1/3200 sekund. Lappugler er ikke veldig raske, så 1/2000 sek, til og med 1/1000 sek, kan være nok. Selv i godt lys trenger du ganske høy ISO-innstilling for å oppnå den slags lukkerhastighet, legger han til.

4. Fang inn mer med et batteri med lang levetid

Enten Markus fotograferer vannfugler på overflaten av en innsjø eller ugler under det tette dekket av en finsk skog, er han ofte milevis unna enhver form for menneskelig beboelse. Det er derfor avgjørende å ha nok batteristrøm. Selv om det er relativt enkelt å komme av gårde med flere fulladede batterier, er det svært viktig at de varer lenge når de først er i bruk.

Canon EOS 90D har lang batterilevetid på 1300 bilder. I løpet av de varme sommermånedene opplever Markus at ett batteri kan vare én dag.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Ta bilder med høy oppløsning

Markus leverer bildene til magasin- og bokutgivere, og størrelsen på bildet som kreves, kan variere betydelig. Kvaliteten må imidlertid alltid være av høyeste standard. – Bildene mine ender opp mange steder og brukes på mange måter. Utskrifter til utstillinger må være opptil én meter brede eller større, sier han.

Ikke bare betyr Canon EOS 90Ds sensor på 32,5 megapiksler at Markus kan levere bildefiler for store utskrifter. Det er også mer enn nok oppløsning igjen etter beskjæring. – Det gir meg mye frihet senere på datamaskinen til å komponere akkurat slik jeg vil.

Skrevet av Kevin Carter

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle historiene