NATURFOTOGRAFERING

Tips til unge naturfotografer: en éndagsfotografering med proffen Dani Connor

Dani Connor, naturfotograf og YouTube-stjerne, deler sine råd om å lykkes i bransjen, mens hun samarbeider med fotostudenten Jonty Clark for å ta flotte bilder av rovfugler.
En ung tårnfalk som sitter på en trestolpe med vingene utslått, som kommer med et kraftig utrop.

Den unge britiske fotografen Dani Connor ble kjent som profesjonell under Covid-19-pandemien, etter å ha blitt sittende fast i Lappland i Sverige. Dani var frivillig på et naturreservat i provinsen da det ble gjennomført nedstenginger i store deler av verden, og dro nytte av tiden ved å bygge en tett relasjon til det lokale dyrelivet – spesielt en liten gruppe ekorn.

«Jeg så det som en veldig god mulighet til å starte karrieren min», sier hun. «Jeg sa til meg selv at jeg hadde seks måneder på meg, og hvis det ikke gikk veien, kunne jeg dra tilbake til jobben min på Natural History Museum i London.» Etter bare et halvt år med dedikert innsats hadde Dani opparbeidet seg 60 000 følgere på Instagram, YouTube og Twitter, og ble støttet økonomisk av abonnenter på Patreon som hadde blitt investert i arbeidet hennes.

Vi ba Dani om å dele noen av de beste tipsene sine med studentfotografen Jonty Clark, som var interessert i å lære mer om fotografering av dyr i naturen. Vi ga Jonty et Canon EOS R7-kamera, som Dani hadde brukt under en naturfotografering i Spania, og gjorde dem klare i et fototårn der de garantert ville få øye på flygende rovfugler i full fart.

Her er rådene Dani ga den dagen, sammen med et utvalg av hennes og Jontys beste bilder.

Tips 1: Fordyp deg i omgivelsene rundt motivet

To unge personer i et fugletårn som studerer et bilde av en tårnfalk som sitter på en trestolpe, på berøringsskjermen til et kamera.

Ved å ta bilder fra et fugletårn kunne Dani og Jonty sitte side om side og fokusere på den samme handlingen. Dani, som fotograferte med Canon EOS R5, ga tilbakemelding om Jontys bilder i sanntid, noe som betydde at han kunne justere tilnærmingen sin før den neste tårnfalken fløy inn i bildet.

To tårnfalker, en som sitter på en trestolpe og en som svever i luften med klørne løftet opp, som krangler om mat.

Fra tårnet var Dani og Jonty i stand til å fange opp krangelen til tårnfalkfamilien. Her ber et barn om mat fra moren. Tatt med et Canon EOS R7-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 150 mm, 1/6400 sek, f/6.3 og ISO 2500. © Jonty Clark

Når man tar bilder fra et fototårn, er det mulig å kontrollere miljøet. Mat plasseres på gjenstander foran fototårnet for å lokke fugler innenfor fotograferingsrekkevidden. Aktivitet er nesten garantert, noe som gjorde denne typen sted til det åpenbare valget for en éndagsfotografering.

Dani tilbrakte mye tid i fototårn i begynnelsen av karrieren mens hun bodde i Sverige, og hun ser fortsatt fordelene ved å bruke dem i dag. «Fotografering fra fototårn betyr at du må presse deg selv til å være kreativ og finne ut hvordan bildene dine kan skille seg ut fra bildene alle andre har tatt på samme sted. Det er en flott måte å øve på teknikken din og perfekt for å ta bilder side om side», sier hun.

Hittil har Jonty for det meste vært i studioer, der han har fotografert eksotiske kjæledyr som en del av studentoppgavene på universitetet. Han reflekterer over dagen, og sier: «Jeg lærte mye om atferden til tårnfalken fra Dani, men også ved å bruke noen timer på å observere fuglene fra fototårnet. Ved slutten av fotograferingen kunne jeg forutse når de kom til å stupe ned fra trærne i nærheten, noe som ga meg mer tid til å forberede meg. Alt er godt planlagt før studiofotograferinger, så det var utrolig å oppleve atferden til ville dyr. Barna som kranglet med eldre tårnfalker foran oss, ga oss fantastiske muligheter til å ta spennende bilder.»

Tips 2: Invester i et kamera som kan gjøre alt

En mann som tar et bilde av noe over ham, i skogsomgivelser med et Canon-kamera og -objektiv mens en kvinne ser på, som også ser opp.

Canon EOS R7 sammen med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv er den perfekte allrounderen, med god nok rekkevidde til å komme tett på det som skjer. Det allsidige og kompakte Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet er et annet flott alternativ hvis du vil komme nærmere og ta naturfotograferingen til nye høyder.

Bilde av et Canon-kamera og -objektiv tatt nedenfra, der to smilende unge personer er litt utydelige i bakgrunnen og ser på berøringsskjermen.

Med noen få kommentarer fra Dani kunne Jonty, som vanligvis tar bilder med et Canon EOS 90D-kamera, komme i gang med EOS R7-kameraet. «Det tok meg ikke lang tid å bli vant til det», sier han.

Dani er først og fremst fotograf, men hun får oppmerksomheten til potensielle kunder gjennom videoene hun laster opp på YouTube. Når du er ny i bransjen, er det en god idé å lære deg grunnleggende videoferdigheter også, selv om du bare skal promotere deg selv på sosiale medier. Da må du velge riktig utstyr.

«Canon EOS R7-kameraet er et utmerket allround-kamera for nye innholdsskapere», foreslår Dani. «Noe som får kameraet til å skille seg ut, er bildestabilisering i kamerahuset (IBIS), som er nyttig både når du tar bilder av motiver i rask bevegelse, og når du går rundt og lager vlogger av deg selv i naturen.»

Jonty valgte å kombinere Canon EOS R7-kameraet med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv, som har en innebygd optisk bildestabilisator som fungerer sammen med bildestabiliseringen i kamerahuset. «Bildestabilisatoren var merkbart bedre enn på Canon EOS 90D-kameraet», sier Jonty, «og det føltes som at kameraet var forbedret på alle områder. Raskere serieopptak, større ISO-område, automatisk nivå – det var et fantastisk kamera å ta bilder med, og det ville helt klart gitt meg alt jeg trenger på veien til å gjøre dette til en heltidskarriere.»

Les veiledningen vår til de beste objektivene for naturfotografering for å finne ut mer om objektivalternativer for å ta fantastiske bilder av ville dyr og fugler.

Tips 3: Fokuser på motivets øyne

En tårnfalk som sitter på en trestolpe med ryggen til kameraet. Hodet er snudd nesten 180 grader slik at øynene og nebbet er synlige.

EOS R5s øyeregistrerings-AF for dyr sørger for at fokuset er akkurat der du vil ha det, akkurat i det øyeblikket du trenger det. Denne tårnfalken snudde seg for å se rett ned mot Danis objektiv i brøkdelen av et sekund, men det var alt hun trengte for å ta dette vakre bildet. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med en Canon-fatningsadapter EF-EOS R, et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv og en Canon Extender EF 1.4X III ved 420 mm, 1/8000 sek, f/4 og ISO 1000. © Dani Connor

I dette bildet som er tatt ovenfra, sitter to unge personer og justerer innstillingene på et Canon-kamera.

Canon EOS R7-kameraet kan skille mellom mennesker, dyr og kjøretøy med en utrolig nøyaktig motivgjenkjenning. Hvis du vet at du skal fotografere dyr hele dagen, velger du dyr fra menyen før du drar.

Øyeregistrerings-AF for dyr er en funksjon som Canon EOS R7-kameraet arver fra andre profesjonelle kameraer, som Canon EOS R5 og EOS R6, noe som gjør det lettere å fokusere på motiver i rask bevegelse. «Jeg elsker øyeregistreringsmodusen for dyr på EOS R5-kameraet fordi den ikke bare sporer motivene kontinuerlig mens de beveger seg, men fokuserer også automatisk på øyet, noe som gjør jobben min mye enklere. EOS R7-kameraet har også øyeregistrering for dyr, som virkelig kan være til hjelp for de som ikke har tatt bilder av fugler og dyreliv før», sier Dani.

Canon Photo Companion-appen er et nyttig verktøy for å lære deg kameraets funksjoner, med konkrete øvelser, veiledninger og tips for kameramodellen og ferdighetsnivået ditt. «Jeg tilpasset mine egne knapper på EOS R7-kameraet», sier Jonty, som synes det var enkelt å bli kjent med det nye kameraet. «Jeg konfigurerte eksponeringslåsknappen for å velge dyrefokus, og deretter trykket jeg lukkerknappen halvveis ned for å fokusere på øyet. Nå som jeg har brukt disse funksjonene, virker de helt nødvendige for dyrefotografering fra nå av.»

I tillegg til dette er det fordeler ved å ta bilder med et kamera med en beskjæringssensor (APS-C-kamera), for eksempel Canon EOS R7. «Med APS-C-sensorkameraer kommer du nærmere motivet», sier Dani. «Jeg tok bilder med et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv og en Canon Extender EF 1.4X III på Canon EOS R5-kameraet mitt, som ga meg tilsvarende brennvidde på 420 mm, men Jontys 150 mm maksimale rekkevidde ble utvidet til 240 mm, takket være beskjæringsfaktoren på 1,6 x. Dette var nært nok til å gi fantastiske resultater fra fototårnet, og det ville vært flott å bruke mens du går rundt i en by eller en lokal park når du vil komme tett på motivet.»

Tips 4: Gå aldri glipp av en fotomulighet med RAW-serieopptaksmodusen

En tårnfalk med vingene helt utstrakt som gjør seg klar til å lande på en trestolpe på et jorde.

Ved å bruke RAW-serieopptaksmodusen kunne Dani og Jonty fange opp hele sekvensen av tårnfalker som fløy inn fra et nærliggende tre for å lande på gatestolpene foran dem. Da de kom tilbake til basen, kunne de velge favorittene sine, som dette, der tårnfalken er på det perfekte stedet for at morgenlyset kan lyse opp vingene. Tatt med et Canon EOS R7-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 150 mm, 1/6400 sek, f/6.3 og ISO 2500. © Jonty Clark

To unge personer i et mørkt fugletårn som studerer et bilde av en tårnfalk som flyr, på berøringsskjermen til et kamera.

Jonty tok noen utrolige bilder den dagen, og oppnådde Danis respekt.

Dani og Jonty eksperimenterte med RAW-serieopptaksmodusen da de fotograferte tårnfalker fra fototårnet. Med Canon EOS R7-kameraet kan du ta 15 bilder per sekund (bps) ved å bruke den mekaniske lukkeren, eller 30 bilder per sekund ved å bruke den elektroniske lukkeren, som er det samme antallet bilder per sekund som en film. «Det er utrolig raskt, og spesielt bra for fugler som flyr, slik at du kan velge det beste bildet fra en sekvens», sier Dani.

Forhåndsopptak kan også aktiveres i denne modusen, som fanger opp øyeblikkene et halvt sekund før du trykker på utløserknappen, og lagrer bildene som individuelle RAW-filer. «Denne funksjonen er så flott fordi det gjorde at jeg kunne gå tilbake i tid på et vis. Tårnfalkene var uforutsigbare, men denne funksjonen ga meg et mye større tidsrom for å reagere og ta bildet», sier Jonty.

Tips 5: Skap dine egne muligheter

En ung kvinne og mann som går etter hverandre gjennom et område med høyt gress. Et lite fugletårn kan sees i bakgrunnen.

Dani anbefaler alle unge fotografer å be om mulighet til å observere fotografer med mer erfaring. Det er en av de raskeste måtene å lære på, og en flott måte å gjøre deg kjent i bransjen på.

En ung kvinne og mann som sitter på en trestokk i skogen og smiler lykkelig mens de studerer en berøringsskjerm.

Dani og Jonty lærte av hverandre den dagen og oppnådde fantastiske resultater ved å få mest mulig ut av de naturspesifikke funksjonene på Canon EOS R7-kameraet.

«Mitt beste råd til Jonty og alle som ønsker å lykkes som naturfotograf, er å skape muligheter. Det er et svært mettet marked, men det er fortsatt mulig å skille seg ut», sier Dani. Hun anbefalte Jonty å observere andre profesjonelle fotografer for å se hvordan de arbeider, ved å spørre: «Kan jeg følge deg en dag for å se hva du gjør?» – og å huske hvor viktig det er å vise frem sin personlighet og tilstedeværelse på nettet.

«Folk følger meg ikke på grunn av fotograferingen min eller fordi de vil se dyreliv», fortsetter Dani. «Det forventes at naturfotografer tar gode bilder, men jeg fikk følgere fordi folk ønsket å høre det jeg har å si. Jeg presenterer meg alltid på YouTube-videoer fordi jeg vet at så snart folk ser personlighet, blir de mer interessert i innholdet mitt.»

«Det var så godt å lære mer om markedsføringssiden ved fotografering fra Dani», sier Jonty. «Det er ganske skremmende å se porteføljene til erfarne fotografer som har brukt flere tiår på å perfeksjonere kunsten sin, men det er virkelig inspirerende å se hva Dani har oppnådd på kort tid ved å fokusere på ekorn og utnytte kraften av sosiale medier.»

Jonty tenker på dagen og sier: «Med Danis hjelp, og fordi kameraet hjalp meg med å isolere motiver så enkelt, lærte jeg raskt å tilpasse meg et miljø med raskere tempo.»

Jonty følte seg inspirert mot slutten av dagen, og hadde en rekke imponerende bilder å legge til i porteføljen sin, mens Dani også tok med seg mye fra tiden deres sammen, spesielt å gjøre mest mulig ut av utstyret du har: «Jeg følte at jeg lærte av Jonty i dag også», avslutter hun. «Uansett om jeg observerer eller lærer bort til andre, er det alltid en overføring av informasjon.»

Skrevet av Matthew Bowen

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R7

  Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden.
 • Speilløse kameraer

  EOS R5

  Du tror du vet alt om speilløse systemkameraer? Tro om igjen. EOS R5s kompromissløse ytelse er en revolusjon for fotograferingen og filmskapingen din.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering.
 • Relaterte artikler