KJØPSVEILEDNING

De beste nybegynnerobjektivene for dyrelivsfotografering

Oppdag de beste og rimeligste objektivene til dyrelivsfotografering – perfekt for Canons EOS R-systemkameraer, inkludert EOS R7 og EOS R10.
En pantergaupe på en stor stein som ser rett i kameraet.

Når du skal ta intime bilder av ville dyr og fugler i deres naturlige habitat, må du ha en forståelse for dyrenes atferd, feltarbeidsferdigheter, tålmodighet og utholdenhet. Selv om du har alt dette, kommer du likevel ikke langt uten et teleobjektiv.

Den gode nyheten er at du ikke trenger et dyrt profesjonelt objektiv for å begynne med dyrelivsfotografering. Du kan velge blant en rekke lette objektiver med høy ytelse, med alternativer for fast- og zoomobjektiver som passer til speilløse EOS R-systemkameraer, inkludert Canon EOS R7 og EOS R10.

En hakkespett som sitter på en gren omgitt av høyt gress og grønt løv.

Zoomobjektiver gir deg flere innrammingsalternativer, slik at du kan gå fra vidvinkelbilder som fanger inn dyr i sine naturlige omgivelser, til presise portretter som fremhever bestemte egenskaper. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/50 sek, f/8 og ISO 800.

Et nærbilde av en fargerik papegøye med grønne fjær på hodet, grønnblå vinger og en oransje kropp.

Med teleobjektiver kan du få detaljerte bilder av dyr som du ikke kan nærme deg, enten det er fordi de er farlige eller fordi du bare vil unngå å forstyrre dem. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/350 sek, f/11 og ISO1600.

Trenger jeg et teleobjektiv for dyrelivsfotografering?

Ikke alltid. Noen ganger kan du bruke et vidvinkelobjektiv – vanligvis definert som et objektiv med en brennvidde på 35 mm eller mindre – til å fotografere ville dyr i omgivelsene sine, men da må du komme tett på dyrene. Hvis du vil ta dyrelivsbilder som fyller hele bilderammen, trenger du vanligvis et teleobjektiv (brennvidde på 85 mm eller mer) eller er superteleobjektiv (300 mm eller mer). Disse objektivene fanger inn et smalere synsfelt – bare en liten del av motivet foran deg – slik at dyr og fugler i det fjerne ser større ut på bildet.

Bør jeg bruke et zoomobjektiv eller et fastobjektiv til dyrelivsfotografering?

Telezoomobjektiver er mer allsidige og gjør det mulig å endre komposisjonen av et bilde uten at du må flytte deg eller bytte til et annet objektiv. Fastobjektiver har bare én brennvidde, men veier vanligvis mindre enn det tilsvarende zoomobjektivet. De er også tilgjengelige i lengre brennvidder, og dette gjør det enklere å fotografere dyreliv som du ikke kan nærme deg fysisk, selv om zoomobjektivet ditt ikke har tilstrekkelig rekkevidde.

En kanadagås som svømmer i stille vann.

Det banebrytende EOS R-systemkameraet passer til nyskapende og lette objektivdesign, for eksempel Canon RF 800 mm F11 IS STM, som veier 1260 g og kun måler 281,8 mm når det er trukket inn, som gjør at det er enkelt å ta med seg. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 800 mm F11 IS STM-objektiv ved 1/500 sek, f/11 og ISO 1250. © Ben Hall

Hender som holder et Canon EOS R7-kamera med et zoomobjektiv festet på.

Et zoomobjektiv gir deg fleksibiliteten til å komponere bildet på nytt for å fange inn motivet når du ikke har tid til å bytte objektiv.

Hvilke brennvidder er best for ville dyr og fugler?

Fugler er vanligvis mindre og vanskeligere å komme tett på enn andre ville dyr, så du trenger ofte en lengre brennvidde når du skal fotografere dem. Du kan bruke et objektiv på 300 eller 400 mm til å ta bilder av et stort pattedyr som fyller hele bilderammen, men til enkelte typer fuglefotografering trenger du gjerne et objektiv på 500, 600 eller til og med 800 mm.

Størrelsen på kameraets sensor kan imidlertid hjelpe deg. Sensorene i speilløse APS-C-kameraer, som EOS R7 og EOS R10, er mindre enn fullformatsensorene i andre kameraer i EOS R-systemkameraserien, for eksempel EOS R6. De beskjærer i praksis bildet fra objektivet, slik at motivet fyller en større del av bildet. Denne beskjæringsfaktoren på 1,6 ganger øker rekkevidden til objektivet, slik at hvis du for eksempel bruker RF 50mm F1.8 STM-objektivet på et APS-C-kamera, får du det samme synsfeltet som du får med et 80 mm objektiv på et fullformatskamera, og ved å bruke et standard 100 mm objektiv får du samme synsfelt som et 160 mm objektiv på et fullformatskamera. Du får den samme fordelen når du bruker et EF-objektiv på et EOS R7- eller EOS R10-kamera via en EF-EOS R-fatningsadapter.

En person som tar et nærbilde med et Canon EOS R10-kamera og et RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Canon EOS R10-kameraets autofokus fortsetter å arbeide i mørket, ned til en eksponeringsverdi på -4 EV 1 . EOS R7-kameraet går enda lavere, ned til -5 EV 1 .

Hvordan kan objektiv- og kamerateknologi hjelpe deg med å ta bedre bilder av dyreliv?

Objektiver med lengre brennvidder kan være vanskeligere å holde stødig, men en innebygd optisk bildestabilisator (IS) kan bidra til å rette opp eventuell uskarphet som er forårsaket av kameraristing. EOS R7- og Canon EOS R6-kameraene har også innebygd bildestabilisering som kan gi opptil 7-trinns bildestabilisering når det brukes med et kompatibelt objektiv.

Uskarpheter er imidlertid ikke alltid negativt, noe den profesjonelle dyrelivsfotografen Ben Hall forklarer i videoen (nedenfor) om kreativ abstrakt dyrelivsfotografering2.

En kraftig fokusmotor vil imidlertid gjøre det enklere å holde tritt med dyr som beveger seg raskt, og jo mer stillegående den er, desto mindre sannsynlig er det at du skremmer bort dyrene. RF-fatningen på EOS R-systemkameraer gir en superrask forbindelse mellom kameraet og objektivet for svært raske, pålitelige fokuseringshastigheter. Canon EOS R7-, EOS R10- og EOS R6-kameraene utnytter også den innebygde autofokushastigheten til et objektiv og deler en prosessor som bruker kunstig intelligens med avansert læringsteknologi til å gjenkjenne og spore dyr og fugler med utrolig hastighet og effektivitet. For å sikre at du får tatt dyrelivsbildene dine, er det best å ta en serie med bilder. EOS R7 og EOS R10 har fantastiske opptakshastigheter på opptil henholdsvis 30 bilder/sek og 23 bilder/sek3 med AF-sporing.

Med en høyere maksimal blenderåpning (lavere f-nummer) kan objektivet slippe inn mer lys i kameraet, noe som kan være nyttig hvis du fotograferer dyr som beveger seg raskt i omgivelser med lite lys. Fullformats speilløse systemkameraer som EOS R6 fungerer spesielt godt i slike tilfeller.

Til slutt bør du tenke på objektivets størrelse og vekt, da det er lettere å bære rundt på et kompakt og lett objektiv. RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet veier 300 g og har en effektiv zoomrekkevidde på 28,8–240 mm. Dermed kan du utnytte mulighetene for dyrelivsfotografering til det fulle.

Det beste kompakte RF-objektivet på nybegynnernivå til dyrelivsfotografering: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Et utendørs produktbilde av et Canon EOS R7-kamera på en stor stein, med et RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv festet på.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM har en effektiv zoomrekkevidde på 28,8–240 mm, slik at du kan zoome ut for å se det store bildet – perfekt for å fotografere dyreliv i praktfulle landskap, eller for å zoome inn nærmere for å fange inn detaljer.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM er et av de første objektivene som er utformet spesielt for APS-C EOS R-systemkameraer, for eksempel EOS R7 og EOS R10. Objektivet har en kraftig zoomrekkevidde på 8,33 ganger som strekker seg fra en bred visningsvinkel til telerekkevidde. Dette kan gi deg en klar fordel hvis du fotograferer i støvete omgivelser, eller hvis du må reagere raskt på ulike muligheter for å ta bilder av dyreliv, der du kanskje går glipp av et bilde mens du bytter objektiv.

Takket være beskjæringsfaktoren på 1,6 ganger på disse kameraene har objektivet den effektive zoomrekkevidden som et objektiv på 28,8–240 mm ville hatt på et fullformatskamera, men er relativt kompakt og lett – med en vekt på bare 300 g.

Det beste RF-zoomobjektivet på nybegynnernivå til dyrelivsfotografering: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

En hjort med fremtredende gevir som står i en klarning i skogen og snur seg mot kameraet.

Det å fordoble brennvidden – for eksempel fra 200 mm til 400 mm – får dyr og fugler til å se dobbelt så store ut i bildet, slik at du får mest mulig ut av motivet som fokuspunkt. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400 mm, 1/40 sek., f/8 og ISO 800. © Ben Hall

En hjort med små gevirspirer står innrammet av bregner i en grønn skog.

Den smale synsvinkelen som telefotoobjektiver gir, gjør det enklere å finne den perfekte, myke bakgrunnen man kan ramme inn dyret mot. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 373 mm, 1/50 sek, f/8 og ISO 1250. © Ben Hall

Canons RF-objektiver for EOS R-systemkameraer har en rekke nyskapende designelementer, og Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM er intet unntak. Det er lettere enn Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, men har lengre rekkevidde som kan forlenges ytterligere med RF-forlengere. Objektivet har 5,5-trinns bildestabilisering for skarpere håndholdte bilder, som øker til 6 trinn med IBIS-utstyrte kameraer som EOS R6 og EOS R7. Objektivet bruker også superrask og nesten lydløs Nano USM-autofokusteknologi som ikke skremmer motiver du prøver å komme tett på. Dette objektivet har en forsterket effektiv zoomrekkevidde på 160–640 mm når det brukes med EOS R7 og EOS R10.

De beste RF-superteleobjektivene på nybegynnernivå til dyrelivsfotografering: Canon RF 800mm F11 IS STM og Canon RF 600mm F11 IS STM

En hare på et jorde med uskarp bakgrunn og sollys som viser blodårene i det ene øret.

Den lange rekkevidden til et teleobjektiv, for eksempel RF 800 mm F11 IS STM, gjør det mulig å fotografere skvetne dyr uten å skremme dem. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 800 mm F11 IS STM-objektiv ved 1/100 sek, f/11 og ISO500. © Ben Hall

En årvåken lemur på en stein med noen åpninger i fjellsiden bak.

Teleobjektiver med mindre maksimale blenderåpninger, for eksempel f/5,6 og f/11, er enklere å bære med seg og rimeligere enn objektiver med stor maksimal blenderåpning (lavere f-tall). Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/1400 sek, f/11 og ISO 1600.

RF 800mm F11 IS STM gjør det mulig å ta dyrelivsbilder som fyller hele bilderammen, enten du fotograferer storvilt eller fugler i hagen. Kombiner objektivet med Canon Extender RF 1.4x eller Canon Extender RF 2x for å få enda større rekkevidde – opptil 1600 mm med sistnevnte. EOS R-systemkameraene kan fokusere automatisk selv ved denne imponerende brennvidden. Montert på et Canon EOS R7- eller EOS R10-kamera gir beskjæringsfaktoren deg en kraftig brennvidde på 1280 mm, uten reduksjon i blenderåpning forårsaket av 1.4x- eller 2x-forlengere.

RF 800mm F11 IS STM-objektivet er overraskende kompakt og lett i forhold til den store rekkevidden, og har en 4-trinns optisk bildestabilisator som gir skarpere håndholdte bilder og videoer.

Canon RF 800mm F11 IS STM er spesielt velegnet for fuglefotografering, mens RF 600mm F11 IS STM er et mer allsidig superteleobjektiv som egner seg for både fugler og dyr. Det har et lignende funksjonssett som RF 800mm, inkludert en bladløs blenderåpning på f/11 for behagelig uskarp bakgrunn og en STM-motor for nesten lydløs autofokus, og fungerer med Canon Extender RF 1.4x (gir en brennvidde på 840 mm) og Canon Extender RF 2x (gir en brennvidde på 1200 mm). På et EOS R7- eller EOS R10-kamera har objektivet en effektiv brennvidde på 960 mm uten forlenger. Objektivet kan også trekkes sammen til en lengde på mindre enn 20 cm, og er derfor et allsidig superteleobjektiv som du kan ta med deg overalt.

Det beste EF-objektivet på nybegynnernivå til dyrelivsfotografering: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

En and fotografert på vannivå med vanndråper som drypper fra nebbet dens.

Det allsidige Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM-objektivet er kompatibelt med både fullformats- og APS-C EOS-speilreflekskameraer, og det kan også brukes på EOS R-systemkameraer og kameraer i EOS M-serien via adaptere. Tatt med et Canon EOS 850D-kamera med et Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM-objektiv ved 267 mm (brennvidde tilsvarende 35 mm er 427 mm), 1/320 sek, f/5.6 og ISO 640. © Ben Hall

Dette er et zoomobjektiv som dekker et stort brennviddeområde på 70–300 mm, og er et klassisk nybegynnerobjektiv som gir fleksible komposisjonsmuligheter for store dyr. For å komme enda nærmere kan du feste Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM-objektivet på et Canon EOS R10- eller EOS R7-kamera via en Canon EF-EOS R-fatningsadapter. Da får du en effektiv zoomrekkevidde på 112–480 mm.

Det reisevennlige objektivet veier bare 710 g, er komprimert ned til 14,55 cm og har en 4-trinns bildestabilisator som gir skarpere bilder ved å redusere uskarphet fra kameraristing.

Det beste EF-S-objektivet på nybegynnernivå til dyrelivsfotografering: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

To svaner som svømmer i stille vann.

Det allsidige EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektivet er lett og kompakt, noe som betyr at du kan komme tett på dyr i det fjerne og fotografere jevnt og stille uten å forstyrre motivet. Tatt med et Canon EOS 850D-kamera med et Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv ved 200 mm (tilsvarende brennvidde for 35 mm er 320 mm), 1/4000 sek, f/5.6 og ISO 800. © Ben Hall

Hvis du er på utkikk etter et telezoomobjektiv som passer til et 18–55 mm objektiv, er dette et godt alternativ. EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM er utformet for EOS-speilreflekskameraer med APS-C-sensorer som for eksempel Canon EOS 90D og EOS 850D, og gir bilder med tilsvarende synsfelt som et 88–400 mm objektiv på et fullformatkamera. Det er lite, lett og enkelt å bære med seg på besøk i en dyrepark eller naturpark, eller en tur lenger ut i felten.

Alternative dyrelivsobjektiver

Selv om teleobjektiver er arbeidshestene innenfor dyrelivsfotografering, finnes det mange andre objektiver som kan produsere kreative bilder av dyr og fugler.

Makroobjektiver, som Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM og Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, er perfekte for fotografering av insekter og andre bittesmå skapninger. Selv om Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet ikke er et dedikert makroobjektiv, har det imponerende makroforstørrelse på nesten halv størrelse. EF- og EF-S-objektiver er fullstendig kompatible med EOS R7- og EOS R10-kameraene via Canon EF-EOS R-fatningsadapteren. Du kan også bruke EF-S-objektiver via adapteren på fullformats EOS R-systemkameraer, for eksempel EOS RP og EOS R6, hvis du vil bruke beskjæringsmodusen på 1.6x.

Vidvinkelobjektiver, for eksempel Canon RF 14-35mm F4L IS USM og det ultravide Canon RF 16mm F2.8 STM, kan også være nyttige hvis du skal fotografere mer av et dyrehabitat eller en hel flokk med fugler, eller hvis du skal filme deg selv mens du snakker om dyrelivet bak deg.

Skrevet av Marcus Hawkins og Matthew Richards

1Under stillbildeopptak med et f/1.2-objektiv, midtre AF-punkt, enkeltbilde-AF, ved 23 °C / 73 °F, ISO 100. Unntatt RF-objektiver med DS-belegg (Defocus Smoothing).

2Videoen er bare tilgjengelig på engelsk.

3Hastigheten for kontinuerlig fotografering kan variere avhengig av ulike forhold. Du finner mer informasjon i spesifikasjonene.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

  • DYRELIV

    Fuglefotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    En profesjonell fotograf og en hobbyfotograf samarbeidet om å teste RF 200-800mm F6.3-9 IS USM ute i felten.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Tips til naturfotografering

    Tips og teknikker for å ta naturfotograferingen din til nye høyder og for å få mest mulig ut av Canon-kameraet og -objektivene dine.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Tips til fotografering av natur

    Proffen Dani Connor deler sine beste råd for å lykkes i bransjen med en lovende ung naturfotograf.

  • MAKROFOTOGRAFERING

    Oppdag insektenes skjulte verden

    Se nærmere på det hemmelige livet til de bittesmå skapningene med råd fra Pierre Anquet.