KREATIV UTSKRIFT

Slå deg løs: skriv ut ditt eget dyreeventyr

Fra løver og tigere til sjiraffer og bjørner – skap en artig papirsafari hjemme med Canons Creative Park, og lær mer om dyrevern med hele familien.
Tre barn som leker med papirhånddukker av en sjiraff, en flodhest og en bjørn.

Utforsking av dyreriket kan by på uendelig fantasilek for barna og er den perfekte kombinasjonen av læring og moro. Hvis du er på utkikk etter en aktivitet som vil sette fart på kreativiteten og lære barna om verdens søteste og mektigste skapninger, hva med å prøve papirkunst?

Canons Creative Park er en kostnadsfri Internett-ressurs full av nedlastbare, dyreinspirerte papirkunstprosjekter for en artig familiedag inne. Alt du trenger for å lage din egen papirsafari, er en skriver og noen ivrige håndverkere. En rekke dyr fra hele verden, fra geparder og koalaer til røde pandaer og keiserpingviner, byr på mye moro mens hele familien lærer mer om naturen.

Bloggeren Fariba Soetan bor i London sammen med mannen sin og de tre barna sine. Her forteller hun om hvordan familien brukte Creative Park og en skriver i Canon PIXMA TS8350-serien til å skape et kjempespennende dyreeventyr.

1. Finn frem håndverksutstyret ditt

Maler med papirprosjekter skrevet ut på A4-ark som sendes rundt av en familie.

Creative Parks papirprosjekter er enkle å lage og krever ikke spesialverktøy. Alt du trenger er saks, lim, plass til å arbeide og ivrige unge håndverkere.

Du trenger ikke mange verktøy for å komme i gang med hjemmesafarien – bare nok sakser til at alle kan delta, en skriver, papir og noen limstifter eller tape.

«For de mer kompliserte dyrene trenger du sannsynligvis en spissere saks enn en barnesaks, siden du må klippe rundt noen bittesmå biter», sier Fariba, som anbefaler at de voksne hjelper barna med å klippe rundt designene.

Hver mal i Creative Park-appen1 eller på nettstedet har et anbefalt papir, og det er lurt å følge denne anbefalingen for å få best mulige resultater. Papir av god kvalitet, for eksempel Plus Glossy og Matte Photo Paper, er gode alternativer for livlige dyreutskrifter. Fariba bruker også skriveren i Canon PIXMA TS8350-serien for å få klare og levende utskrifter. «Vi bestilte papir som er tykkere enn vanlig skriverpapir. Når vi brettet det, holdt det formen», sier hun.

2. Velg maler

En mor og to barn ved et glassbord samlet rundt en bærbar PC.

Creative Park har mange forskjellige varianter, så barna bør kunne finne en mal av favorittdyret sitt med passende kompleksitet. «Det er et stort antall dyr som du kan lage,» sier Fariba, som driver Mixed.Up.Mama-bloggen.

En hel familie sitter i en stue og klipper ut papirmaler.

Når du har et prosjekt i tankene, er det på tide å skrive ut – og hvis hele familien blir involvert, kan du lage en safari på enda kortere tid.

Du kan velge mellom en rekke maler i Creative Park. Dette betyr at barna kan velge et dyr de liker godt, enten det er et eksotisk beist eller et dyr som holder til nærmere hjemmet.

Du trenger bare å bruke Creative Park-appen eller gå til Creative Park-nettstedet, laste ned papirdesignene du liker best, og deretter skrive dem ut fra hjemmeskriveren din. Ulike maler med riktig ferdighetsnivå sikrer at hele familien kan ha det gøy mens de former designene sine sammen.

«Vi besøkte nettstedet, og jentene så gjennom de ulike dyrene mens jeg hjalp dem med å velge i henhold til vanskelighetsnivået. Jentene var veldig entusiastiske og er i den alderen der de alle har et favorittdyr», sier Fariba, som har døtre på seks, åtte og ti år.

«Som forelder vet du hvem barna dine er og hva de er stand til. Det er et enormt utvalg dyr å velge mellom», fortsetter hun.

«Jeg vil anbefale å velge noe som er forenlig med konsentrasjonsevnen deres, og hvis de eldre barna vil gå videre til en mer kompleks mal som geparden, noe mitt barn gjorde, så kan de det.»

3. Klipp ut og form papirdyrene

En familie som klipper ut papirdyreformer.

Hånddukkene som Faribas familie bestemte seg for å lage, kan tilpasses slik at alle får en kreativ, personlig vri.

En jente som klipper ut en gepard-prikkete form skrevet ut på A4-papir.

Vanskeligere maler, som denne papirgeparden, kan være en engasjerende aktivitet for eldre barn.

Noe av det som er mest spennende med papirkunstprosessen, er å brette og lime dyret sammen for å gi liv til safarien eller dukketeateret. Fariba mener at dette kan være en glimrende helgeaktivitet for familier.

«Det er en fin liten aktivitet som involverer en rekke ulike ferdigheter – barna utvikler finmotorikken sin ved å klippe og lime, bruke konsentrasjonsevnen sin og sette sammen noe i 3D-form.»

«På en lørdag, når dere vil ha noe å finne på innendørs, gir det barna mulighet til å være litt kreative», sier hun. «De kan holde på med det alene mens du tar deg en kopp te og er klar til å hjelpe hvis de lurer på noe. Det er veldig fint for dem å holde på med noe, og de kan leke med dyrene etterpå.

«Til hånddukkene finnes det ulike alternativer for øyne, hatter og tilbehør. Barna mine likte veldig godt å velge tilbehør og øyne slik at alle ble litt forskjellige, noe som var søtt.»

4. Ha det gøy

En flodhestpapirdukke på et rundt bord ved siden av en Canon PIXMA-skriver.

I tillegg til å være veldig morsomt sier Fariba at denne aktiviteten også kan relateres til hva noen av døtrene hennes lærer på skolen. «På deres nivå lærer de om 3D-former både i det første og tredje året, så det er knyttet til det.»

Tre små hender som holder papirhånddukker bak en blå sofa i en stue. Til venstre for rammen kan du se en stor kanin.

Faribas barn bestemte seg for å arrangere et dukketeater med dyrefigurene sine – og til og med familiens kanin ble involvert.

Enten du har skrevet ut og formet en flokk ville dyr fra slettene i Afrika, et skogkledd europeisk eventyrland eller et artig og kreativt dukketeater, gir lekestunden barna en flott mulighet til å utvikle kreativiteten sin.

Barna til Fariba valgte å lage en forestilling som involverte familiens kjæledyr, og likte godt å forestille seg hvilke lyder dyrene deres ville ha laget. «De ville ha et lite dukketeater og bruke dukkene til å leke med kaninen og alt mulig», sier Fariba. «Vi snakket om hva dyrene deres ville hett, noe de var veldig entusiastiske over, og de prøvde å lage lyden som en sjiraff ville laget – noe som var heller tvilsomt!»

5. Lær gjennom lek

Tre barn bak en blå sofa som holder papirhånddukker og smiler.

Å lage papirkunst med dyretema kan være en flott måte å oppmuntre barna til å engasjere seg og lære mer om naturen på.

Temaer som dyrevern kan være vanskelige for foreldre å håndtere, men med en interaktiv aktivitet som denne, er det enkelt å flette dem inn i artig læring. Spørrekonkurranser om dyr, dyrehistorier med papirfigurer eller en samtale om virkelige habitater og habitatene til barnas kreasjoner gjør det enkelt å lære barna om naturen mens de leker.

«Vi snakket om muligheten for å se disse dyrene på samme sted siden hånddukkene bestod av en panda, en flodhest, en tiger og en sjiraff. Diskusjonen gikk ut på hvorvidt de alle ville holdt til i samme habitat», sier Fariba.

Det er også en fin setting for å snakke om mer følsomme temaer, for eksempel livets gang. Foreldre får mulighet til å fortelle om hvorfor enkelte dyr har bestemte utseender for å kunne gjemme seg for rovdyr, eller nå frem til matkilden sin.

Hvis du vil få din egen familie med på aktiviteten, kan du gå til Creative Park og la deg inspirere av en rekke dyremaler – perfekt for kreative barn som er opptatt av naturen.

Du kan til og med lage din egen naturpark i hagen ved å ta med papirkreasjonene utendørs og plassere dyrene i de mest passende habitatene – under trær, i høyt gress eller på steiner.

Skrevet av Lorna Dockerill

  1. Hvis skriveren din ikke støttes, kan du gå til Creative Park-nettstedet.

Relaterte produkter

Relaterte artikler