A father and son flick through the pages of a recipe book together.

UTSKRIFTSTIPS

Alle ingrediensene du trenger for å lage din egen oppskriftsbok

De fleste av oss har et utvalg oppskrifter vi kommer tilbake til igjen og igjen – kanskje dine egne kreative versjoner av gamle klassikere eller familiefavoritter som har blitt ført videre i generasjoner. Det å ta vare på disse oppskriftene i en personlig oppskriftsbok er et morsomt og kreativt utskriftsprosjekt som enkelt kan gjøres hjemme.

Natasha Alipour-Faridani, en mat- og drikkefotograf som er basert i London, er ekspert på å fange bilder som ser like bra ut som maten smaker, og hun har mange gode tips til hvordan man kan fotografere matbilder som gjør inntrykk. Når du er klar til å skrive ut bildene og sette sammen fotoboken din, gjør en skriver fra den trådløse Canon PIXMA TS3350-serien det enkelt å velge ut og lage utskrifter av høy kvalitet.

Velge ut oppskriftene dine

Velg ut oppskrifter og ingredienser som gjør sterkt visuelt inntrykk. Blåbærene i frokostmuffinsoppskriften tar seg godt ut på nærbilder.

Natasha valgte ut en muffinsoppskrift til boken sin, da hun ville ha med bilder av ingrediensene. «For å gi boken din farge og variasjon må du ikke begrense deg selv til kun å ta med bilder av det ferdige resultatet,» sier hun. «I oppskriften på frokostmuffins fokuserte jeg på blåbærene. Jeg liker å ta nærbilder av mat.»

Hun valgte også ut en oppskrift på en terte med flaskegresskar og ricotta sammen med ruccola-garnityr. «Jeg ville ha oppskrifter med sterke farger,» forklarer hun.

Natasha brukte et Canon EOS 5D Mark IV og to objektiver – et Canon EF 50mm f/1.8 STM og et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, til fotoseansen. «Makroobjektivet er flott når du vil komme tett på motivet ditt,» forklarer hun. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM har en maksimal forstørrelse på 1:1 eller 1x, noe som betyr at motivet vises i naturlig størrelse på sensoren. Kombinasjonen av å kunne ta nærbilder med vid blenderåpning, som det svært lave f-tallet på Canon EF 50mm f/1.8 STM, fører til en veldig grunn dybdeskarphet. Natasha forklarer: «Det betyr at jeg kan fange opp den flotte uskarpheten som glir mykt inn i bakgrunnen.»

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektivet er et rimeligere alternativ enn Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, og det kan gi sylskarpe resultater.

Ta bildene dine

Plasser vannglass og andre ting som for eksempel bestikk i kanten av bildet ditt. Dette gir bildene en følelse av autentisitet og viser til at maten din er en del av et større motiv.

Natasha brukte et stativ og koblet kameraet til datamaskinen sin, så hun umiddelbart kunne se resultatene og justere komposisjonen. Hun satt blenderåpningen til f/8 eller f/9 for de fleste av bildene, og dette sørget for at motivet alltid var i skarpt fokus.

«Se nøye på ingrediensene dine og utforsk alle vinkler, før du går i gang,» sier hun. «Om maten ser litt flat ut, er fugleperspektivet, der du ser maten ovenfra, et godt alternativ. Jeg sørger alltid for å ha med noe som strekker seg ut forbi rammen på bildet – muligens er det bare kanten på tallerkenen, men det forsterker forståelsen av at det foregår noe mer utenfor bildet.»

Du trenger ikke spesielt lyssettingsutstyr for å ta bilder som ser profesjonelle ut. «Disse bildene fotograferte jeg hjemme, opplyst av et stort vindu, ved hjelp av en reflektor som fylte inn noen av de mørkere skyggene,» sier hun. «Jeg elsker å jobbe med naturlig lys. Om sollyset stråler inn gjennom vinduet, kan du fange det fantastiske og sterke gjenskinnet. Om du vil ha mykere og mer stemningsfulle bilder, kan du benytte deg av morgener og kvelder med lite lys. Merk deg hvordan og når lyset kommer inn i huset ditt for å få resultatene du vil ha.»

Skrive ut bildene

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha brukte kantløs utskrift på Canon PIXMA TS3350-serien, så bildene kunne limes rett inn i boken, uten å måtte klippes til først.

Natasha skrev ut bildene sine med en skriver fra Canon PIXMA TS3350-serien, en trådløs skriver for rask og effektiv utskrift. «Denne skriveren er super,» sier hun. «Den er rask, og i tillegg er den enkel å konfigurere. Blekkassettene er enkle å installere, og de gjengir levende og nøyaktige farger.»

Natasha valgte Canon's Photo Paper Plus Glossy II for utskrifter av høy kvalitet, og hun eksperimenterte med en rekke forskjellige papirstørrelser. «Jeg skrev ut et utvalg av bilder på 13 x 18 cm, 10 x 15 cm og 13 x 13 cm, og den kantløse utskriftsfunksjonen gjorde at jeg ikke trengte å klippe til kantene.» Alternativet for kantløs utskrift på skriverne i Canon PIXMA TS3350-serien er tilgjengelig for størrelser opp til 13 x 18 cm, og skriveren støtter en mengde forskjellige papirstørrelser opp til A4, som alle mates inn igjennom det justerbare bakre innmatingsbrettet.

PIXMA TS3350-serien er kompatibel med et utvalg utskriftsprogrammer fra Canon, som alle de trådløse PIXMA-skriverne fra Canon er. Canon Easy-PhotoPrint Editor-appen har mange kreative oppsett og maler som kan justeres til å passe en oppskriftsbok, og den er kompatibel med smarttelefoner og nettbrett. Det finnes også en skrivebordsversjon for Mac eller PC.

«Det er raskt og enkelt å skrive ut medCanon Easy-PhotoPrint Editor-appen,» sier Natasha. «Jeg brukte «Browse»-funksjonen for å koble matbildene sammen på datamaskinen min.» Appen kan også kobles til en rekke andre nettskyer eller sosiale medieplattformer, inkludert Google Drive og Instagram.

Det ferdige produktet

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Lag et flott familieminne ved å ta vare på bilder av favorittkreasjonene du lager på kjøkkenet i en lekker oppskriftsbok.

Så tenk over hvilke spesielle oppskrifter du vil ta vare på og gi videre til familie og venner, neste gang du er på kjøkkenet. Ikke bare er det gøy å ta bilder til og sette sammen oppskriftsboken din, men du vil også sitte igjen med en verdifull minnebok full av god mat og fristende bilder som vil inspirere de kommende generasjonene.

Av Claire Price

Relaterte artikler
A young girl creating a face out of food on a plate.

KREATIV UTSKRIFT

Vær kreativ med mat

Ha det gøy med matfotografering, og skap unike stillbilder.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOTOGRAFERING AV MAT

De beste objektivene for matfotografering

Ta delikate matbilder med utvalget vårt av Canon-objektiver du bare må ha.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

FOTOGRAFERING AV MAT

Mestre kunsten å fotografere mat

Fotograf og matblogger Lina Lomelino avslører sine beste tips til å få mest mulig ut av matfotograferingen.

Related Products

Related Products

Related Products

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker