A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

SOMMERFOTO

Solvarme, vakre sommerbilder med Canon EOS 250D

Den svenske fotografen Hannah Clark får frem følelsen av døsige dager i solen. De naturlige bildene hennes av venner og familie har et vakkert lys og en varm stil.

I mange år hadde Hannah foto som hobby og brukte kompaktkameraer til å ta bilder av alt fra fargerike stockholmsgater til vidstrakte landskaper når hun var på reise. Nylig bestemte hun seg for å ta fotografering mer seriøst og investerte i et digitalt speilreflekskamera fra Canon for å gjøre hobbyen til en liten virksomhet som hun nå har som bijobb.

Hannah valgte det lette og brukervennlige Canon EOS 250D, som har en lang rekke funksjoner som de gamle kompaktkameraene hennes manglet, for eksempel kompatibilitet med EOS-systemobjektiver og Speedlite-blitser, optisk søker og et veiledet brukergrensesnitt som gjør det enkelt å komme raskt i gang.

Med Canon EOS 250D, et Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv og et Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektiv i fotobagen gikk Hannah løs på en rekke fotoutfordringer for å bli enda flinkere. Hun prøvde alt fra å tenke helt nytt når det gjaldt komposisjon, til å prøve forskjellige brennvidder for å sprenge kreative grenser mens hun gjorde seg kjent med det nye utstyret. Dette er hva hun lærte, blant annet noen teknikker du kan hente inspirasjon fra når du skal fange dine egne sommerminner.

1. Ta bilder fra uvanlige vinkler

Er det noe Hannah virkelig liker når hun skal prøve nye ting, er det å ta bilder fra uvanlige vinkler. "Jeg tenker mye på komposisjon", sier hun. "Jeg ser for meg den vanlige måten jeg ville tatt bildet på, og så leker jeg meg med det og tar bilder ovenfra og nedenfra og plasserer personen forskjellige steder i bildet. Hvis jeg flytter meg bare litt, kan jeg komponere et helt nytt bilde."

Canon EOS 250D er det letteste speilreflekskameraet med bevegelig skjerm*, noe som er praktisk når du holder kameraet over hodet eller bøyer deg ned for å få et mer spennende bilde.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Bruk autofokus på øyne for å få skarpe øyne

Det er enkelt å få skarpe bilder med autofokussystemet på Canon EOS 250D. Autofokus på øyne gjør at motivets øyne er i fokus når du bruker skjermen i Live View, som enkelt aktiveres ved å trykke på Live View-knappen på baksiden av kameraet.

"Jeg bruker nesten alltid Autofokus på øyne-innstillingen når jeg tar bilder av barna som leker, for uansett hva de gjør, er øynene det mest uttrykksfulle", sier Hannah.

"Jeg ser for meg den vanlige måten jeg ville tatt bildet på, og så leker jeg meg med det."

3. Lek deg med ulike brennvidder

Hannah har eksperimentert med både fastobjektiver (fast brennvidde) og zoomobjektiver, nærmere bestemt et Canon EF 50mm f/1.8 STM fastobjektiv og et Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM zoomobjektiv. Selv om hun liker å flytte på seg for å ta bilder med fastobjektivet, sier hun at "det er morsomt å bruke zoomen, fordi jeg kan få forskjellige vinkler av barna i aksjon, selv om de er langt unna".

Mens hun testet Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ved å ta bilder av barna sine på enger og ved en innsjø, var den lave vekten en aha-opplevelse. "Jeg elsket å leke meg med Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM", sier hun. "Det er veldig lett, noe som overrasket meg. Jeg ville tatt det med på ferie og brukt det veldig mye."

Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektivet gjorde det imidlertid mulig for henne å få liten dybdeskarphet og dermed dus, uskarp bakgrunn på portrettbildene, noe som betyr at det fortsatt har en plass i fotobagen. "50mm-objektivet har større blenderåpning, så det er perfekt hvis det er litt mørkere, eller hvis jeg ønsker en uskarp bakgrunn. Kombinert med Canon EOS 250D er 50mm-objektivet perfekt til portrettbilder. Hvis jeg måtte velge bare ett objektiv, ville det vært dette", sier hun.

Beslektede artikler
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

FAMILIEFOTOGRAFERING

Slik får du perfekte familiebilder med EOS 250D

Finn ut hvordan du bruker Canon EOS 250D til å ta familiebilder med bedre komposisjon, perfekt eksponering og personlig stil.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Slik tar du naturlige og kreative familieportretter

Den profesjonelle portrettfotografen Christian Anderl deler tips til hvordan du kan bruke Canon-kameraet til å ta bilder av familiemoro.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Ta bedre portrettbilder: morsomme familiebildeutfordringer

Familiebloggeren Katja Gaskell byttet smarttelefon sin med et Canon EOS M50 og ble overrasket over resultatet – imponer deg selv ved å prøve disse teknikkene.

A baby sits with an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til fotografering av babyer som du kan bruke i dag

Vi har smarte måter å gjøre babyfotografering morsomt på, som du kan bruke til å få flotte resultater når du fanger inn babyens utvikling, og bevare dyrebare øyeblikk

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Ta portrettbilder når solen står lavt

Det myke lyset når solen står lavere på himmelen, særlig ved daggry og skumring, i den såkalte gylne timen, er populært blant fotografer. Dette duse lyset er en del av Hannahs personlige fargepalett og gir bildene en varm glød.

"Jeg liker kveldslyset best og foretrekker å ta bilder når solen står lavt, i motsetning til i sterkt sollys – det er mer diskré", sier hun. Med Canon EOS 250D er det enkelt å ta bilder innendørs eller når solen går ned. "Jeg har prøvd opptil ISO 3200, og det gir ikke støy i bildene", sier Hannah. "Jeg liker å leke meg med ISO-innstillinger, noe som gjør at jeg kan bruke en høyere lukkerhastighet og fange bevegelser selv i lite lys. Jeg har hørt at mange vegrer seg for å bruke høyere ISO-verdier, men Canon EOS 250D gir god bildekvalitet selv på høy ISO."

I tillegg fungerer autofokusen på Canon EOS 250D under forhold som øynene dine vil oppfatte som veldig mørke (opptil -4 EV i Live View). Kameraet ser bedre i mørke enn du gjør, så du kan stole på at det klarer å plukke ut motivet.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Se hvor langt du kommer med automatisk program

Etter hvert som Hannah har blitt flinkere, har hun gått over til å ta bilder for det meste i manuelt program. Men hun ser også stor verdi i automatiske innstillinger som gir kvalitetsbilder ved et knappetrykk, og som hjelper deg med å lære underveis. Hun utforsket autoinnstillingene på Canon EOS 250D, inkludert det helautomatiske Scene Intelligent Auto-programmet, som analyserer motivet foran deg og velger de beste innstillingene for omgivelsene.

"Jeg brukte motivinnstillingene først for å gjøre det enklere å gå over til manuelt program", sier hun. "De passer perfekt for dem som ikke har brukt et kamera på lang tid, eller som aldri har hatt et speilreflekskamera før. Kameraet velger innstillingene som bør brukes, noe du kan lære av. Da jeg fikk kameraet, brukte jeg sceneprogrammet Sport for å få barn i bevegelse i fokus, i tillegg til portrettinnstillingen."

Hannah liker å fange opp små detaljer i bildene sine og satte kameraet i automatisk program for å ta bilde av sønnen sin som vasket hendene i en knallrosa bøtte med vann. "Jeg elsker å ta bilde av detaljer og lage en fortelling med bildene", sier hun. "Det kan være hender som griper tak i en skulder, føtter, solbriller på et bord, en hatt som ligger på en strand, små detaljer fra et større motiv." I dette tilfellet tok autoinnstillingene bildet på f/5.6, 1/500 sek og ISO 200. Den høye lukkerhastigheten på 1/500 sek gjorde at hun kunne fryse dråper med vannsprut på hendene.

6. Ikke gå glipp av et eneste øyeblikk

"Det viktigste jeg har lært, er alltid å ha kameraet med meg", sier hun. "Når jeg har det med meg, lærer jeg alltid noe nytt og blir mer kjent med det, noe som gjør meg mye tryggere." Mens hun fotograferte familien under disse fotoutfordringene, fulgte Hannah ofte barna dit de ledet henne, og lot dem leke naturlig. I stedet for å be folk om å posere foretrekker hun å fotografere dem mens de koser seg. "Jeg bare følger strømmen og gjør det de vil gjøre, mens jeg hele tiden har kameraet med meg. De beste bildene av barn som leker, får du når de ikke er så fokusert på kameraet."

For at hun ikke skulle gå glipp av et eneste øyeblikk, tok Hannah bilder med programmet for seriefotografering, som tar fem bilder per sekund på Canon EOS 250D. "Jeg har alltid serieinnstillingen på, slik at kameraet tar mange bilder per sekund", sier Hannah. "Du har større sjanse for å få et bra bilde hvis du har en serie med bilder – jeg elsker dette bildet (nedenfor), med sprut på siden – det har så mye energi."

7. Bruk kameraets tilkoblingsmuligheter

Når du tar bilder på farten på dagsturer, er det supert å kunne dele bildene dine med venner og familie. Canon EOS 250D kan enkelt kobles til en smarttelefon eller et nettbrett via Bluetooth eller Wi-Fi og Canon Camera Connect-appen, slik at du kan overføre bilder og laste dem opp til sosiale medier eller sende dem til dem du er glad i.

"Ofte ønsker jeg å legge ut bildene mine på Instagram, så det er ideelt at jeg kan overføre dem fra kameraet til telefonen min og deretter legge dem ut", sier Hannah. "Jeg bruker denne funksjonen med Canon EOS 250D, og jeg synes den er superenkel og brukervennlig – og jeg er ikke spesielt teknisk anlagt! Det er også en veiledning i Canon Camera Connect-appen som viser deg hvordan du kobler til kameraet."

For mer informasjon om hvordan du kan få mest mulig ut av kameraets funksjoner, inneholder Canon Photo Companion-appen tips om hvordan du kan lykkes i alle slags fotosjangere, med ekspertråd og veiledninger som er skreddersydd til kameramodellen din.

Skrevet av Lucy Fulford

*EOS 250D (svart/sølv) er verdens letteste av alle digitale speilreflekskameraer med sensor i APS-C-størrelse og en bevegelig LCD-skjerm. Inkludert batteri og minnekort i henhold til CIPA-retningslinjene. Per 9. april 2019 (ifølge Canons forskning).

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle historiene