A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Ta bedre portrettbilder: 5 morsomme familiebildeutfordringer

For reisebloggeren Katja Gaskell finnes det ikke noe bedre enn å reise med familien og fotografere de spesielle øyeblikkene deres rundt om i verden. Katja, mannen og de tre barna deres har nylig kommet tilbake til Storbritannia etter 12 år i utlandet – i Australia, India og Mexico. I løpet av den tiden dokumenterte hun eventyrene sine på reisebloggen sin, Globetotting – med en smarttelefon til 4500–6000 kroner – og delte bilder med de 16 400 følgerne sine på Instagram.

Barna har vokst opp på fire kontinenter – Alfie (nå 11 år) ble født i Sydney, Tess (9) i Delhi og Sam (4) i Mexico by. «Jeg er en stor tilhenger av familiereiser og mener at reiser er den beste formen for utdanningen», sier hun. Fotografering er en stor del av livet deres. «Jeg liker å ta bilder både i arbeidet mitt og for å dokumentere familieliv og reiser.

Helt siden jeg startet Globetotting har jeg tatt bilder med telefonen», sier Katja. «Men jeg har hatt et ønske om å forbedre fotograferingen min, og jeg har innsett at et telefonkamera har noen begrensninger.»

Hun ser etter zoomefunksjonen, som ennå ikke er å få på et gjennomsnittlig telefonkamera, og filer med høyere kvalitet, slik at hun kan zoome inn på detaljer og skrive ut familiebildene i forskjellige størrelser. «Hvert år lager jeg et årlig fotoalbum, men noen ganger kan jeg ikke bruke bildene jeg har tatt på telefonen fordi jeg mener at kvaliteten er for lav.»

Nå er Katja hjemme igjen i London og arbeider med nye måter å fotografere familien på. Med det nybegynnervennlige Canon EOS M50, et Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv og Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv utforsker hun manuelle funksjoner som dybdeskarphet og lukkerhastighet.

«Det flotte med Canon EOS M50 er at det virkelig er bærbart», sier hun. «Du kan bare slenge det over skulderen og reise hvor som helst. Og selv om det er lite, kan du bruke forskjellige objektiver i forskjellige situasjoner. Så det er veldig enkelt å ta bilder av barna når vi er ute sammen som familie.»

Beslektede artikler
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til fotografering av babyer som du kan bruke i dag

Vi har smarte måter å gjøre babyfotografering morsomt på, som du kan bruke til å få flotte resultater når du fanger inn babyens utvikling, og bevare dyrebare øyeblikk.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Slik tar du naturlige og kreative familieportretter

Den profesjonelle portrettfotografen Christian Anderl deler tips til hvordan du kan bruke Canon-kameraet til å ta bilder av familiemoro.

Print your family's life story

KREATIV UTSKRIFT

Skriv ut familiens livshistorie

Skriv ut og lag papirhåndverk med bilder av dyrebare familieøyeblikk.

For å hjelpe henne til å bli mer kreativ når hun fotograferer med Canon EOS M50, gir den østerrikske portrettfotografen og Canon-ambassadøren Christian Anderl Katja en rekke fotoutfordringer der hun må bruke teknikker som vil få fotograferingen hennes opp til et mer kreativt og imponerende nivå.

1. Bruk grunn dybdeskarphet

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Ved å utvide blenderåpningen kan Katja prøve å ta portretter med en grunn dybdeskarphet der motivet er i skarpt fokus, og alt annet er ute av fokus. «Ta et portrett svært tett inntil med den største mulige blenderåpningen [minste f-nummer]. Prøv deretter ulike muligheter og gjør blenderåpningen gradvis smalere», var utfordringen fra Christian. «Fokuser på øynene, og sørg for at hvis ett øye er nærmere deg – så lenge motivet ikke ser direkte på deg – så skal det nærmeste øyet være i fokus.» Selv om enkelte smarttelefonkameraer kan simulere grunn dybdeskarphet med motiver som personer, og apper gjør det mulig å legge til lignende effekter på bilder etter at du har tatt dem, vil ikke det ikke føre til en skikkelig justering av dybdeskarpheten. Christian sier: «Du vil se hvor mye mer du kan få ut av et kamera hvis du tar deg tid.»

Katja brukte Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektivet til å ta portretter av barna i parken, hagen og hjemmet. I blenderprioritetsmodus (Av) prøvde hun ut begge ytterpunkter av blenderåpningen for å eksperimentere med innstillingene. «Det flotte med dette objektivet er at det har en f/1.4 blenderåpning, noe som betyr at du får en svært grunn dybdeskarphet», sier hun. «Jeg kan virkelig tenke meg å bruke dette på reisene mine for å få barna i forgrunnen og stedet vi befinner oss på, litt uskarpt bak dem. Det vil også gjøre Instagram-feeden min mye mer interessant. Jeg er virkelig fornøyd med resultatene – jeg har ikke klart å få til noe som dette på telefonen uten å bruke et filter. Jeg liker virkelig effekten av at øynene er i fokus med en mykere bakgrunn, og måten det fremhever menneskene på.»

2. Ta bilder av barna mens de leker med vann

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian foreslo at Katja kunne teste Canon EOS M50 sin modus for kontinuerlig fotografering med høy hastighet ved å fotografere barna mens de lekte med vann. «Bruk en rask lukkerhastighet, finn et sted med godt lys og bruk kontinuerlig modus med høy hastighet i kameraet for å ta så mange bilder du kan», var rådet fra Christian. Da kan du senere velge ut de bildene der vannets bevegelse og posisjon er mest interessant og visuelt tilfredsstillende. «Se om du kan stå slik at du er vendt mot solen, slik at den lyser opp vanndråpene bakfra. En mørk bakgrunn kan også fremheve vannet. Se om du kan fange opp regnbuefarger i refleksjonen på vannet.»

Ved å bruke lukkerprioritetsmodusen (Tv) fikk Katja en følelse av hvordan manuell innstilling av lukkerhastigheten på Canon EOS M50 kan fryse bevegelser. Ved å bruke Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektivet fotograferte hun det yngste barnet sitt, Sam, mens han helte eller kastet ut vann fra en kopp. Katja gjorde mest mulig ut av kameraets kapasitet på 10 bilder per sekund og f/1.4 blenderåpning og tok et bilde som frøs vannstrømmen.

«Jeg eksperimenterte med en rask lukkerhastighet», sier Katja. «Det var morsomt å prøve å fange bevegelsen i vannet. Det har vært veldig enkelt å fokusere på forskjellige ting – så i stedet for å fokusere manuelt på bestemte områder, kan jeg se hvilke effekter jeg får ved å endre bare lukkerhastigheten.»

3. Få med deg latteren

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

«På et kamera har du modus for rask kontinuerlig fotografering, slik at du kan fange øyeblikkene der barna ler og beveger seg», sier Christian. «Prøv å se hvor mange skarpe, leende ansikter du kan få med! Du har ikke så god tid når du skal fotografere barn, så lag ett oppsett og prøv det i fem minutter til de ikke syns det er artig lenger.»

Katja og barna hennes dro til den lokale parken om ettermiddagen, slik at hun kunne fotografere dem mens de moret seg. «For meg er den beste måten å holde barna interessert på, å ikke la dem vente for lenge, og å gi dem noe godt etterpå», sier hun. «Jeg fikk bilder av dem mens de lekte på huskene, løp rundt og klatret i trær. Det er mye smil og latter, og for noen av disse brukte jeg også grunn dybdeskarphet.»

4. Ta bilder av morsomme bevegelser

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Barn sitter sjelden stille, og det å kunne fange dynamikken gir livlige familiebilder. «Du må bare være oppmerksom på bevegelsene rundt deg – om de er raske eller trege», sier Christian.

For å kunne ta bilder av barna mens de hoppet, danset og lekte på huskene byttet Katja til objektivet Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. «Jeg brukte zoomobjektivet og en rask lukkerhastighet for å sikre at jeg ikke gikk glipp av noen øyeblikk. Objektivet er superallsidig og gir deg alle muligheter til å ta bilder av barn i bevegelse.»

For å ta dette bildet brukte Katja 1/640 sek, f/3.5 og ISO 100. «Det var flott, for jeg fanget virkelig øyeblikk som jeg ikke har gjort før, som Sam på husken. Det gjør bildene mine mye mer interessante, siden det er mye mer variasjon.»

5. Lage et intervall

En flott måte å øke variasjonen på er å prøve å ta opp korte intervallvideoer av familien din. Den beste måten er å finne engasjerende familieaktiviteter i stedet for langsomme motiver, slik at man kan lage dynamiske, morsomme filmklipp, sier Christian. «Alle som prøver ut intervallfotografering for første gang, har en tendens til å begå den feilen å fotografere skyene og å ta et bilde hvert 10. sekund. Skyer beveger seg sakte, og det gjør at intervallet blir svært tregt. Det handler om å få en følelse av bevegelsen rundt deg og se hva som fungerer når barna beveger på seg.»

Katja fant at det var enkelt og morsomt å ta bilder med Canon EOS M50. «Det er rett og slett så enkelt som å slå på intervallinnstillingen, få barna til å samarbeide og trykke på opptak», sier hun. «Det er en morsom funksjon som jeg i utgangspunktet ikke trodde jeg ville bruke veldig mye, men nå som jeg har fått taket på den, kan jeg definitivt se meg selv bruke den mer for Globetotting.»

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Alt i alt har Canon EOS M50 inspirert Katja til å bli mer ambisiøs med fotograferingen. Når det gjelder komposisjon, har hun også introdusert en helt ny måte å tenke på når det gjelder å fotografere familien. «Før var det en ren pek-og-klikk-tilnærming», sier hun. «Jeg ville bare si stopp og ta mange bilder, og kanskje ett ville fungere bra. Det er morsomt å være mer kreativ når man tenker på hva slags bilde man kan komponere, i stedet for de bildene jeg tok på sparket.

Det har vært en overraskende enkel overgang fra telefonen til EOS M50. Det er veldig enkelt å bruke, innstillingene gir deg full kontroll, og det er rom for å vokse, slik at man virkelig kan forbedre fotoferdighetene dine. Det blir så mye mer rom for å ta bilder på en annen måte.»

Skrevet av Lucy Fulford

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker