A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Christian Anderls tips for å ta naturlige familieportretter

For den østerrikske profesjonelle fotografen Christian Anderl har det blitt like viktig å dokumentere de dyrebare øyeblikkene i familielivet hjemme som i arbeidet hans. Den tidligere Canon Ambassador er kjent for sine ærlige og intime portretter i den profesjonelle fotograferingen. I tillegg deler han ømme øyeblikk fra familielivet på Instagram-kontoen sin, som viser verden slik den unge sønnen hans utforsker den.

Han sier selv at det å bli far endret livet hans. Det å bli far inspirerte også Fatherhood-prosjektet hans, en portrettserie der fedre snakker om erfaringene sine, deler opp- og nedturer og gir råd til andre. Folk har lenge vært kjernen i arbeidet til Christian, men å fange familieøyeblikk er spesielt viktig for ham.

«Når jeg blir eldre, og sønnen min flytter hjemmefra, vil jeg bli trist for at han ikke er her lenger», sier han. «Da kan jeg sette meg på sofaen og se på alle disse bildene fra da han var baby. Han kommer til å bli seks i sommer, og jeg fant noen bilder som jeg tok da han var ett år gammel, og han får meg allerede til å føle meg gammel fordi han vokser så fort. Tiden går ganske fort. Jeg tror vi bør minne oss selv på hvor fort de skal flytte, ved å ta bilder. Det gjør oss litt mer tålmodige med barna våre når du ser på disse bildene og husker det.»

Her deler Christian sine fem beste tips og teknikker for å hjelpe deg å fange ekte familiemoro på bilder. Følg rådene hans råd for å ta naturlige, ærlige familieportretter.

1. La telefonen ligge i lommen

«Når du plukker opp kameraet, er du mer bevisst på å ta gode bilder», sier Christian, som mener folk bør legge fra seg telefonen for å ta mer gjennomtenkte bilder med et kamera. «Du kan ikke bare knipse det som skjer med én hånd, slik du gjør med en smarttelefon. Du må prøve hardere, og da tror jeg du tar bedre bilder.»

I tillegg reduserer du skjermtiden ved å bytte til et kamera, noe Christian nylig har fokusert på med en «digital detoks». «Jeg vil ikke se på en skjerm hele dagen, og hvis jeg tar bilder bare med smarttelefoner, fører det bare til mer skjermtid. Jeg ønsker å sette øyet mot søkeren og være bevisst på det øyeblikket.»

Det er også tekniske fordeler ved å bruke et kamera i stedet for telefonen, mener Christian, som fysiske kontroller for å endre innstillinger, inkludert lukkerhastighet og blenderåpning. Han foretrekker også ofte en søker for å komponere et bilde. «Det er mange programvarer som prøver å simulere resultatet du får med et ekte objektiv, men det er ikke det samme ... Jeg mener at du kan ikke slå en stor sensor og et godt objektiv.» Mens kameraer på nybegynnernivå, som Canon EOS M50, legger til disse fysiske kontrollene, mangler ennå en gjennomsnittlig smarttelefon i en tilsvarende kategori disse.

2. Vær klar for genuine øyeblikk

Når du tar bilder av barn, må du være klar for alt. Med et kamera med rask autofokuskapasitet og fokussporing, for eksempel Canon EOS R, EOS 80D eller EOS M50, kan du forutse øyeblikket og ta bilder raskt uten å bekymre deg for at det kritiske motivet er uklart.

"Jeg ønsker å sette øyet mot søkeren og være bevisst på det øyeblikket."

«Du trenger rask autofokus for å ta bilder av barn», sier Christian. «Det er dette du bør se etter i et kamera. Alt annet avhenger av budsjettet ditt. Alle spør meg alltid hvilket kamera de bør kjøpe, men jeg sier alltid at du først må tenke på objektivene. Kanskje du trenger en ny linse og ikke et nytt kamera, for hastigheten og den optiske kvaliteten på objektivet er enda viktigere enn kameraet.»

Familiefotografering krever også mye pragmatikk. «Når jeg føler at noen er lei av å bli fotografert, setter jeg bare kameraene fra meg», sier Christian. «Hvis noen ikke vil at du skal ta bilde av dem, vil du aldri få et godt bilde av dem. Det gjelder særlig barn: Du kan ikke tvinge barn til å bli fotografert, så bare godta det, og prøv senere.»

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Eksperimenter med ulike brennvidder

«Til familiebilder mener jeg du trenger minst to ulike brennvidder», sier Christian. «For meg er Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektivet det beste for et portrett. Du får en grunn dybdeskarphet med 85 mm, slik at du kan skille ansiktet fra bakgrunnen. Det er langt nok til å være «riktig» – hvis du bruker 35 mm eller 50 mm, får du en forvrengning og større nese. Som portrettfotograf må jeg snakke med folk mens jeg tar bilder av dem, så 85 mm er et godt valg i mellomklassen – det kan ikke gå galt med det.»

Selv om Christian foretrekker EF 85mm f/1.8 USM-objektivet for portrettbilder, mener han også at du kan ta flotte bilder med 35 mm. «Jeg mener at et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv egner seg bra for nesten alt. Når du ikke har svaret, tar du bare 35 mm, så kan du alltids få noe ut av det, til og med et portrett. Du må huske på at ansiktet vil bli litt forvrengt, men på den andre siden får du et intimt bilde fordi du kommer nærmere ansiktet.»

Beslektede artikler
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til fotografering av babyer som du kan bruke i dag

Vi har smarte måter å gjøre babyfotografering morsomt på, som du kan bruke til å få flotte resultater når du fanger inn babyens utvikling, og bevare dyrebare øyeblikk.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Elleve tips til familiebilder

Canon-ambassadøren Helen Bartlett er kjent for familieportretter i svart-hvitt – her deler hun sine beste tips for å forevige uformelle øyeblikk.

A woman and her three children standing around a mixing bowl in a kitchen as they prepare to bake something. The PowerShot PX sits on top of a pile of books facing them.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Fang inn øyeblikk helt enkelt

Fang inn hverdagsøyeblikk helt enkelt med Canon PowerShot PX.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Tenk alltid på bakgrunnen først

Selv om det er sannsynlig at du er opptatt av motivene dine – særlig barn som beveger seg raskt – er det viktig å vurdere hva du tar bilder mot, sier Christian: Bakgrunnen er en viktig del av komposisjonen din og noe som ofte blir oversett.

«Bakgrunnen først er en av de få reglene jeg virkelig prøver å lære bort i fotografering, fordi dette er noe de fleste undervurderer eller glemmer. De er så fokusert på forgrunnen, på motivet, på fokus, på lyset, på eksponeringen, på alle de greiene, at de glemmer at bakgrunnen ikke ser så bra ut. Med barn som leker, kan det være vanskelig, men prøv å finne bakgrunnen først og deretter plassere motivet mot den.»

Det er ingen riktig eller feil bakgrunn for portretter – det avhenger av hvordan det passer med motivet – men innstillingen er noe du bør tenke på når du tar bilder. «Alt kan være en god bakgrunn, og alt kan være en dårlig bakgrunn. Prøv å få en følelse for farger som passer bra til hverandre, og de som ikke gjør det. Hvis bakgrunnen er svært stygg, bruker du en vidåpen blenderåpning og et langt objektiv for å prøve å gjøre den mindre skarp, så det bare er farger i bakgrunnen. Hvis det er ett punkt, for eksempel en rød bil der alt annet er blått og stemningsfullt, bør du prøve å unngå det.»

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Med et kamera får du enestående muligheter til å få mest mulig ut av bildene dine, fra større redigeringspotensial til muligheten for å skrive ut bilder i riktig skala. Christian har en stor utskrift av favorittbildet sitt, av konen og sønnen som leker i sanddynene i New Zealand, på veggen hjemme.

«Jeg tok noen bilder jeg var heldig med da de løp nedover sanddynen», sier han. «Sønnen min lo så mye, og jeg elsker dette bildet. Hver gang jeg ser det, må jeg smile, og jeg føler at jeg er tilbake i New Zealand.» Det er enklere å dele familieminner når bildene er tatt i høy oppløsning som gjør det mulig å skrive dem ut i A2- eller plakatstørrelse – noe jeg ikke kunne gjort med et bilde tatt på en telefon.

Det er ikke bare å skrive ut, man må også tenke på redigeringsprosessen. «Du har så mange flere redigeringsmuligheter med en god RAW-fil fra et kamera enn bare å hente en JPEG-fil fra en telefon. Du kan definere følelsen og stemningen til et bilde ved å velge de riktige fargene. Hvis du ikke redigerer, utnytter du bare ca. 50 % av fotograferingens potensial.»

Til slutt betyr tilkoblingsmulighetene til moderne kameraer også at du kan overføre bilder direkte fra kameraet til nettbrettet ditt for å vise dem på stedet, eller til telefonen for å legge dem ut på internett, som sikrer høyere kvalitet til det du legger ut på sosiale medier. Med Canon Print-appen på mobilenheten din og en kompatibel Canon-skriver kan du til og med lage utskrifter av høy kvalitet trådløst.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian har utfordret familiebloggeren Katja Gaskell til å forbedre familiebildene sine ved å legge bort smarttelefonen sin og våge seg inn på et nytt felt, ved å bruke Canon EOS M50. Katja er reiseskribent og blogger hos Globetotting og har tatt bilder av de tre barna sine over hele verden ved hjelp av telefonen sin. Nå tester hun ut de mange nye teknikkene hun får med et kamera. Se hvordan det gikk, og prøv å ta tilsvarende familiebilder selv.

Skrevet av Lucy Fulford

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle historiene