BABYFOTOGRAFERING

12 tips til fotografering av babyer som du kan bruke i dag

Bevar de dyrebare øyeblikkene og fang opp babyens utvikling med våre smarte måter å gjøre babyfotografering morsomt og få gode resultater.
En baby holder en bamse på et lappeteppe på sengen og smiler rett mot kameraet. © Tomsickova Tatyana / Shutterstock

Babybilder skaper glede, og foreldre, familiemedlemmer og venner er ivrige etter å ta bilder av nyfødte. Det er enkelt å forstå hvorfor: de er utrolig søte, og mens de vokser, får man se stadig mer av personligheten deres. Enten de er fnisete, nysgjerrige, tankefulle eller livlige, er fotografering noe av det beste man kan gjøre for å følge og ta vare på hvert barns unike og raske utvikling.

Alle kan ta et raskt bilde, men teknikkene nedenfor hjelper deg med å skape fantastiske bilder som virkelig fanger inn de spesielle øyeblikkene, som er klare til å deles med familie og venner, uansett hvor de er.

1. Velg det beste tidspunktet

En baby med rosa lue og grå/brun genser som ligger på siden på det brune teppet og smiler mot kameraet.

Bildet blir bedre jo gladere babyen er. Derfor bør du velge det beste tidspunktet for å fange øyeblikket og et brukervennlig kamera, så slipper du å kaste bort tid på å leke med innstillingene. © Samuel Borges Photography / Shutterstock

Babyer, med unntak av nyfødte, liker rutiner. De fleste babyer er vant til å gjøre bestemte ting på bestemte tider på dagen. Du vet når babyen er i best humør, så prøv å ta bilder på disse tidspunktene. Babyen er kanskje på sitt roligste rett etter at den har fått mat. Eller like etter formiddagsluren.

2. Ta bilder i øyehøyde

Et spedbarn iført lyserosa topp ligger på siden på et mykt, beige teppe.

Kom nærmere babyens øyehøyde for å ta et bilde som viser det intime båndet mellom deg og barnet ditt. Kontroller at autofokus er satt til Enkeltpunkt eller Ansikt + sporing (hvis tilgjengelig), slik at det er skarpt fokus på babyens øyne. Tatt med Canon EOS R10 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/100 sek, f/2.8 og ISO 640. © Mark Fensome

Klassiske bilder av nyfødte er nærbilder av de små føttene og hendene eller når de sover på mors eller fars skulder. For små og større barn kan bilder der de er i bevegelse og leker eller gjør noe hverdagslig, bli til tidløse minner. Det viktigste når man tar slike bilder, er å ta bildene fra deres øyehøyde for å få frem en følelse av intimitet.

Det er alltid lurt å planlegge bildene du ønsker å ta. Du vet aldri hvor lenge babyens gode humør kommer til å vare, så vær forberedt på å måtte hoppe over bilder som er mindre viktige for deg hvis tiden er kort.

3. Sett opp kameraet før du tar bilder

En bestefar tar et bilde med Canon EOS R100 av barnebarnet sitt som sykler. Bestemor sitter smilende like ved.

Sørg for at du har kameraet lett tilgjengelig når du vet at barnet eller barnebarnet ditt skal lære noe nytt. Det er viktig å ta bilde av de unike øyeblikkene med best mulig kvalitet, slik at du kan kose deg med å se på dem i fremtiden. © Gary Morrisroe

Det er en kamp mot klokken når du fotograferer babyer. I et rolig øyeblikk får du kanskje ti minutter til å ta bilder. Sørg for at utstyret er klart når tiden er inne, slik at du får mest mulig tid med den glade babyen. Belysningen kan endre seg, og babyen beveger seg, så du må antakeligvis tilpasse underveis. Allikevel vil det å ha det grunnleggende – som objektivet, eksponeringsinnstilling, opptaksinnstilling og mer – klart på forhånd gi deg mer tid til å ta bilder.

Med kameraer som Canon EOS R100 er det enkelt å bare plukke opp kameraet og ta bilder. De automatiserte innstillingene og menyer og skjermer med veiledning hjelper deg med innstillingene, slik at du kan konsentrere deg om det som er viktig – det dyrebare øyeblikket du vil fange og ta vare på i mange år fremover.

4. Bruk naturlig lys

En liten jente med rosa sløyfe på hodet smiler rett mot kameraet. Det naturlige lyset fra et vindu på siden spres jevnt over ansiktet.

Hvis du vurderer å bruke en reflektor, må du passe på å teste hvilken farge som passer best til babyens hudtone. Det kan hende at den gylne siden er mer flatterende enn den sølvfargede. © pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Et lite barn sitter i en hammock-stol og ser mot vinduet med gjennomskinn av naturlig lys.

Noen ganger kommer de beste øyeblikkene for å ta et bilde mens du gjør noe kjedelig, for eksempel når du lager mat til babyen på kjøkkenet. Derfor er det viktig at kameraet er klart til å ta bilde. Tatt med Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/400 sek, f/2.0 og ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

En flatterende og intim måte å live opp babybildene på er å gjøre mest mulig ut av naturlig lys. En enkel teknikk er å bruke en reflektor og lys fra vinduene. Du trenger ikke en profesjonell fotoreflektor, bare et hvitt ark eller en stor plate med hvitt papir eller hvit kartong. Plasser barnet ditt ved et vindu, og få en venn eller et familiemedlem til å holde reflektoren slik at lyset fra vinduet lyser opp skyggene på siden av babyens ansikt som vender bort fra vinduet.

Av og til er lyset perfekt for å ta bilde, og den eneste rollen din er å fange øyeblikket. Pass på at fokuset er på babyens øye, og at komposisjonen ser bra ut, og trykk raskt på utløserknappen for å fange det flyktige minnet.

5. Klargjør objektivene

Et lite tankefullt barn som ser ut i det fjerne og tar på den tilsynelatende helt nye tannen sin med fingeren.

Objektiver med fast brennvidde, også kalt primærobjektiv, passer perfekt til portretter i svakt lys. Tatt med Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1600 sek, f/2.0 og ISO 2500. © Ilvy Njiokiktjien

Et bilde ovenfra i svart/hvitt som viser babyens ansikt med øynene lukket og fokus på de lange øyevippene.

Noen ganger kan farger være distraherende, og detaljene blir sterkere når bildene tas i svart/hvitt. Du kan sjekke om bildet av babyen ser bedre ut i svart/hvitt i kameraet ved å gå til Bildestiler, eller endre det under etterbehandling hvis du tar bilder i RAW-format. Tatt med et Canon EOS R-kamera med Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/160 sek, f/2.8 og ISO 200. © Helen Bartlett

Hvilket objektiv du bruker, avhenger av hvilken type bilde du vil ta. Hvis du skal ta vanlige bilder, kan du prøve et fastobjektiv som Canon RF 50mm F1.8 STM, som fungerer godt i omgivelser med lite lys, for eksempel et soverom, eller et portrettobjektiv som Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, som har rask autofokus som fungerer godt til å fange inn bevegelser som krabbing og spising.

Hvis du vil ha tydelige nærbilder av babyens bittesmå trekk – som hendene, tærne og øyevippene – vil makroobjektiver som de ovennevnte Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM eller Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM være et utmerket valg.

Generelt har objektiver med faste brennvidder, for eksempel 50 eller 85 mm, en stor blenderåpning som gjør at de fungerer godt i mørke miljøer fordi de slipper inn en stor mengde lys. Men det kan være lurt å bruke et zoomobjektiv for situasjoner når babyen er aktiv. Med et zoomobjektiv som Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kan du fortsette innrammingen mens babyen beveger seg rundt, og den gir deg en høyere sjanse for å ta bildet innenfor en kort tidsramme.

6. Vær stille Ta bilder lydløst

En liten jente i hvit kosedress smiler mens hun sover.

Søvn er dyrebart for små babyer, så pass på at du ikke vekker dem med lukkerlyden når du prøver å ta bilde av de lykksalige uttrykkene deres. Tatt med Canon EOS 5D Mark II (nå etterfulgt av 5D Mark IV) og Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd

Babyer kan lett bli distrahert og til og med skremt av høye toner og lukkerlyder. Det er her stille opptaksprogram er nyttig. Hvis du har et EOS-kamera, for eksempel Canon EOS R100, kan du velge stilleinnstilling i sceneinnstillingene. Et annet alternativ er å maskere lukkerlyden med beroligende eller leken musikk, avhengig av stemningen du ønsker å skape.

7. Ta bilder med innstillingen for lukkerprioritet

Et lite barn går mot kameraet med hånden høyt oppe, som om barnet prøver å nå noe.

Hvis du skal fotografere små barn, må du sørge for at kameraet er konfigurert for et motiv i bevegelse ved å bytte til Tv-innstilling. Tatt med Canon EOS R100 med Canon RF 16mm F2.8 STM ved 1/100 sek, f/3.5 og ISO 1600 © Gary Morrisroe

Med Tv-program (innstilling for lukkerprioritet) kan du angi lukkerhastigheten du ønsker, så beregner kameraet den beste blenderåpningen deretter. Dette programmet gir deg frihet til å jobbe raskt og kreativt uten å måtte bry deg med å gjøre en rekke justeringer mens du tar bilder. For eksempel må lukkerhastigheten være rask nok til å unngå at bildene blir uskarpe. Når du tar bilder av en livlig baby, er 1/250 sekund en god start. Det kan være utgangspunktet, og juster avhengig av aktiviteten.

Du vil som regel at hele ansiktet til babyen skal være i fokus, så det er viktig å kontrollere at dybdeskarpheten ikke er for grunn. Hvis du lar ISO stå på automatisk, kan det hjelpe deg med å stille inn ønsket lukkerhastighet og blenderåpning, men husk at jo lavere ISO du har, jo høyere vil bildekvaliteten være.

8. Bruk programmet for kontinuerlig fotografering eller opptak

En video tatt med Canon EOS R100 av et lite barn som holder opp hendene og går mot kameraet.

Når du tar bilder til vanlig, tar du sannsynligvis bare ett bilde av gangen. Men når du skal ta babyportrettbilder, bør du prøve å bytte kameraets opptaksprogram til programmet for kontinuerlig opptak. Kontinuerlig opptak (også kjent som serieopptak) er spesielt nyttig hvis du har en baby som er i farten! Det vil hjelpe deg med å ta opp alle de brå bevegelsene og gi deg den beste muligheten til å fange inn det perfekte øyeblikket, fordi det er liten sjanse for at en baby kommer til å holde seg i posisjonen du ønsker særlig lenge.

Enda bedre – lag en video! Kameraer som Canon EOS R100 har god bildestabilisering og autofokus for filming, slik at babyens ansikt forblir skarpt mens den tar de første stegene mot deg. Øyeblikk som dette fortjener den beste kvaliteten , og hvis du tar opp i 4K, kan du til og med ta et bilde fra videoopptaket og skrive det ut til babyens fotoalbum.

9. Eksperimenter med fokuspunkter

Et spedbarn i et blått teppe, ligger på en seng med fokus på de små rosa føttene.

Endre kamerainnstillingene til sceneinnstillingene Macro (Makro) eller Close-up (nærbilde) for å ta bilder av noen av de søte trekkene til babyen, for eksempel små føtter og hender, der alt annet blir uklart i bakgrunnen. © James Paterson

I portretter fokuserer man vanligvis på motivets øyne. Når du tar portrettbilder av babyer, kan du skape noen imponerende bilder ved å bryte denne regelen en gang i blant.

Siden babyer er så små, kan deler av kroppen, som hender og føtter, være interessante motiver. Hvis kameraet har en berøringsskjerm, som Canon EOS R10, er det enkelt å fokusere – du bare trykker på skjermen der du ser fingrene eller tærne. Hvis du bruker en stor blenderåpning, vil alt annet i bildet bli uskarpt, og fokus holdes på trekket du vil fremheve.

10. Bruk indirekte blits

En ung kvinne tar et bilde med et kamera, og en Speedlite-blits peker sidelengs og oppover for et lite barn som sitter ved bordet sammen med familien.

Vær mer kreativ med bildene av barna og eksperimenter med en ekstern blits for å tilføre mer retningsbestemt lys. © Tom Martin

I situasjoner der du ønsker å kontrollere belysningen med en blits, er det viktig å ikke rette blitsen inn i babyens øyne, ettersom lyset fra blitsen kan være svært uheldig for små og større babyer. Du kan i stedet bruke en ekstern blits for å gi indirekte blits via taket eller en vegg. Hvis du bare vil eksperimentere med blits, kan du bruke Speedlite EL-100 både på og utenfor kameraet – et glimrende og rimelig alternativ å begynne med. Hvis du vil investere i en kraftigere blits, er Speedlite EL-5 den beste løsningen.

11. Bruk et stativ

En bestemor snakker til barnebarnet hun holder i armene.

Hvis du vil ha med deg selv i bildet, kan det være enklest å bruke et stativ. Tatt med et Canon EOS R100-kamera med Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STMved 1/320 sek, f/4.0 og ISO 640 © Gary Morrisroe

Et portrett av en familie med foreldre og tre barn, som alle sitter på en sofa med ballonger med «Happy birthday» skrevet på veggen bak dem.

Når du vil ta et bilde av hele familien for spesielle anledninger, er det best å bruke stativ og en fjernstyringsfunksjon. Tatt med et Canon EOS 800D-kamera (nå etterfulgt av EOS 850D) med et Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv ved 1/200 sek., f/5.6 og ISO 400 © Tom Martin

Babyer gjør ofte plutselige bevegelser, så du tror kanskje at et stativ ikke er det ideelle tilbehøret, men det gir deg hendene fri til å plassere eller distrahere babyen og lokke frem de uttrykkene du ønsker.

Et stativ gjør også at du kan bli med i bildet selv og lage tidløse, klassiske bilder med hendene dine rundt babyens hender eller føtter, for eksempel. Når kameraet er montert på et stativ, bytter du opptaksinnstilling til selvutløser. Du kan ofte velge mellom to og ti sekunder. Velg i så fall ti sekunder. Du kan også bruke et stativ med en Bluetooth-fjernkontroll, for eksempel Canon Tripod Grip HG-100TBR, for å gjøre det enda enklere å fjernstyre opptakene. Du kan enten ta et testbilde av deg selv først, eller be partneren din eller en venn om å stå der du har tenkt å stå, slik at du kan få optimale fokus- og eksponeringsinnstillinger. Eventuelt kan du bare sette deg i riktig posisjon og begynne å filme for å få mest mulig ut av øyeblikket mens babyen er i godt humør.

12. Bruk apper

En skikkelse som holder et Canon EOS R100-kamera ved siden av en smarttelefon. Det samme bildet vises på kameraskjermen og i Canon Camera Connect-appen på telefonen.

Canon Camera Connect-appen kan brukes til mer enn å bare fjernstyre kameraet fra enheten – du kan også overføre bilder og videoer for å raskt dele dem med familie og venner.

Det finnes mange nyttige Canon-apper som gjør fotografering, læring og deling enklere og morsommere.

Hvis du har et Wi-Fi-aktivert kamera, kan du bruke den kostnadsfrie Canon Camera Connect-appen til å fjernstyre kameraet fra en Android- eller iOS-enhet for å få med deg selv i bildet og unngå kameraristing. Når kameraet er montert på et stativ, kan du samspille med babyen, overvåke kameraets Live View på telefonen, og utløse lukkeren når det avgjørende øyeblikket finner sted. Du kan også bruke appen til å importere bildene direkte på telefonen for enkel deling. Selv noen av kameraene for nybegynnere (for eksempel Canon EOS R100) støtter automatisk overføring, slik at du kan se gjennom og dele bildene dine fra mobilenheten rett etter at du har tatt bildet. Tjenester som image.canon er også et glimrende alternativ for å overføre og lagre bildene dine til nettskyen for å behandle og dele dem senere.

Canon Photo Companion-appen tilbyr tilpassede tips og øvelser som passer til kameramodellen din. Du trenger bare å velge EOS-kameraet ditt når du blir bedt om det, så blir et stort utvalg av instruksjonsvideoer, inspirerende artikler og tips om ulike emner, som å fotografere barn, lett tilgjengelig. Dermed kan du stadig forbedre fotograferingsferdighetene dine og lære nye ting på farten.

Hvis du har en baby i familien, kan du ta med deg kameraet og begynne å fange alle de dyrebare minnene. Husk at det er lurt å skrive dem ut i stedet for å la dem stå på SD-kortet, så de er der med deg og til stadighet tar deg tilbake til de spesielle øyeblikkene dere har hatt sammen.

Skrevet av Jeff Meyer og Agi Wojcik

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R100

  Skap bildeverdige minner med enestående kvalitet med dette intuitive EOS R-kameraet som alltid er klart til bruk.
 • Speilløse kameraer

  EOS R10

  Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med stor blenderåpning for vidvinkelperspektiv, nær fokusering og Hybrid IS.
 • Standard objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, stillegående og lett 50mm RF-fastobjektiv med en stor blenderåpning på f/1.8, som er midt i blinken for de kreative ideene dine.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet er allsidig for nærbilder takket være diskret telefotokomprimering og 5-trinns bildestabilisering i et kompakt og lett kamerahus.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et vidvinkel-til-telezoomobjektiv i EOS R-serien som er godt egnet til reise-, dyrelivs-, sports og livsstilsfotografering.
 • Relaterte artikler

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  Elleve tips til familiebilder

  Utforsk tips og triks fra Canon-ambassadøren Helen Bartlett som hjelper deg med å ta fantastiske familieportretter.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Mitt første år på trykk

  Portrettfotograf Jemella Ukaegbu deler sine beste tips for å fotografere og forevige barnets første år.

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  Fang øyeblikk helt enkelt

  Fang hverdagsøyeblikk helt enkelt med Canon PowerShot PX.

 • GRUNNLEGGENDE

  Fotografering for utskrift

  Sju gode tips for å ta vare på minner som utskrifter.