NATURFOTOGRAFERING

Fordyp deg i naturen med Canon PowerShot ZOOM

Kompakt, kraftig og brukervennlig: finn ut hvorfor dette lille, bærbare kameraet er ideelt for dyrelivsfotografer som ikke vil gå glipp av noe.
En mann står blant trærne og bruker PowerShot ZOOM-kameraet.

Enhver dyreelsker vet at avstand er alt. Hvis du er for langt unna, går du glipp av det som skjer, og hvis du går for nærme, risikerer du å skremme bort dyrene. Men med mindre du er en profesjonell fotograf med et solid teleobjektiv, kan det bli vanskelig å få med seg de fantastiske observasjonene hjem. Det er her Canon PowerShot ZOOM kommer inn i bildet. Dette monokulære kameraet har alt du trenger: det er stille og diskret med enestående zoomkapasitet, slik at du får se mer i tillegg til å fotografere og filme dyrelivet. Det helautomatiske kameraet er lite nok til at du kan holde det med én hånd, og tar seg av fotograferingen slik at du kan fordype deg i opplevelsen.

Den unge naturverneren, bloggeren og fotojournalisten Tolga Aktas tok med seg Canon PowerShot ZOOM på en tur rundt elven Severn på hjemstedet sitt Gloucestershire i Storbritannia. 28 år gamle Tolga er opprinnelig fra Sør-London og tar nå en mastergrad i anvendt økologi ved University of Gloucestershire. Han har deltatt på forskningsprosjekter med konserveringsgrupper som inkluderer Wildlife ACT og Mammal Society. I bloggen sin, Ways of the Natural World, deler han lidenskapen sin for natur med verden gjennom tekst og bilder. «Naturen har inspirert meg mer enn jeg kan sette ord på», sier han. «Vi er uløselig knyttet til naturen, og dette glemmer vi av og til.»

Viktig ute i naturen: lett oppakning

En mann står ved en kanal og holder et Canon PowerShot ZOOM-kamera.

Det lette og kompakte PowerShot ZOOM-kameraet kan holdes med én hånd eller henge i håndleddstroppen. Dette gjør det superraskt å bruke og gir deg mulighet til å redusere utstyret til et minimum.

En blomsterflue sitter på et Canon PowerShot ZOOM-kamera som står på en trestubbe.

Canon PowerShot ZOOM-kameraet er helautomatisk, så når du oppdager noe magisk, trenger du bare å sikte og trykke på utløserknappen. «Jeg elsker å forevige minner når jeg er ute med kameraet mitt», sier Tolga. «Spesielt når jeg er så heldig å få se sjeldne dyr eller er omgitt av fantastisk naturlandskap.»

Tolga foretrekker lett oppakning i felten. «Jeg pleier å ta med meg minimalt med utstyr slik at jeg kan fokusere på omgivelsene mine, og ikke på hva jeg har i vesken», sier han. Det viktigste er solide sko, regntøy, notatbok og penn, turmiks, vann, kaffe og et multiverktøy. Naturligvis har han også vanligvis med seg en kikkert og fotoutstyret sitt.

Når Tolga utforsket kanalene, feltene og naturreservatene i Gloucestershire med Canon PowerShot ZOOM, sørget det fleksible utstyret for at han kunne redusere mengden utstyr i vesken sin. «PowerShot ZOOM fungerte både som kamera og kikkert, noe som gjorde utstyret betydelig lettere.»

Når PowerShot ZOOM er ladet opp med en USB-kabel, kan det ta og lagre opptil 150 bilder eller 60 minutter med videoopptak (tatt opp i 10 minutter om gangen) før det må lades opp igjen. Du kan ta og lagre flere bilder, avhengig av om du bruker microSD-, microSDHC- eller microSDXC-kort.

Du kan også lade PowerShot ZOOM med en ladebank(powerbank), eller til og med lade det i bilen med USB-kabelen*. Du kan overføre bildene til en smarttelefon ved hjelp av Canon Camera Connect-appen.

Oppmerksomme møter med dyreliv

En mann går gjennom høyt gress mellom noen trær og holder et PowerShot ZOOM-kamera i den ene hånden.

Gjennom konserveringsarbeidet sitt har Tolga lært at det er viktig å suge til seg omgivelsene i stedet for å haste inn og fotografere alt du ser foran deg. «Du vet aldri når du kan dra tilbake til et sted, så ta det inn først», sier han.

Et nærbilde av en stokkandhunn.

Tolga oppdaget denne stokkandhunnen som hvilte ved en kanal. «Ender er noen av de mange sjøfuglartene som oppholder seg i området enten en kort stund, eller hele året», sier han. Canon PowerShot ZOOM-kameraet har innebygd bildestabilisering og produserer klare bilder når du fotograferer på farten og fordyper deg i øyeblikket. Tatt med et Canon PowerShot ZOOM-kamera ved 800 mm, 1/500 sek., f/6.3 og ISO 100. © Tolga Aktas

For Tolga handler observasjoner av dyrelivet om å sakke ned farten og være oppmerksom. «Jeg tror det er viktig å bruke mesteparten av tiden på å observere naturen rundt deg», forklarer Tolga, «lytte til lydene, lukte på de forskjellige duftene fra omgivelsene eller kjenne på de ulike biologiske strukturene som alle har en unik følelse.»

Dette ble spesielt tydelig da jeg tro til Sør-Afrika i 2018 for å undersøke truede arter. «Jeg var så glad for å være der og tok bilder av bokstavelig talt alt! Hvis du gjør dette, kan du gå glipp av mange andre viktige øyeblikk», sier han.

Da Tolga dro tilbake til Sør-Afrika et år senere for å være med på et konserveringsprosjekt for villhunder og løver, var han mer til stede. «Jeg dro ikke på for mye utstyr, så jeg kunne komme i kontakt med naturen og få med meg all skjønnheten som Sør-Afrika har å by på.»

PowerShot ZOOM-kameraet er enkelt å bruke og gjør at du kan fordype deg mer i dyrelivet.

Observer på lang avstand

Vannliljeblader flyter på overflaten av en dam.

PowerShot ZOOM-kameraet gjør det mulig å fokusere på små detaljer fra avstand, noe som er ideelt når du fotograferer skvettent og uforutsigbart dyreliv. Tatt med et Canon PowerShot ZOOM-kamera ved 100 mm, 1/640 sek., f/5.6 og ISO 100. © Tolga Aktas

En grønn øyenstikker hviler på en kvist som flyter på en stille dam dekket av vannliljeblader.

Denne øyenstikkeren på vannet ble fotografert ved 400 mm zoom, men PowerShot ZOOM-kameraet kan komme enda nærmere. Tatt med et Canon PowerShot ZOOM-kamera ved 400 mm, 1/500 sek., f/6.3 og ISO 125. © Tolga Aktas

Uansett om han befinner seg på et eksotisk sted eller i lokalområdet sitt, behandler Tolga alle ville skapninger med samme grad av verdighet. Dette innebærer å unngå plutselige lyder eller bevegelser som kan skremme dem, aldri forstyrre habitatene deres og alltid gi dem rom. «Det er aldri nødvendig å ta på dyrene eller sette arter i fare for egen vinning», understreker han. «Det er best å beundre ting på avstand uten å komme for nærme.»

Et nærbilde av en grønn øyenstikker med vingene hevet som hviler på en flytende pinne i en dam.

Ved maksimal zoomkapasitet kan PowerShot ZOOM-kameraet fotografere ved 800 mm, slik at øyenstikkeren blir tydelig og detaljert sammenlignet med bildet som er tatt ved 100 mm. Tatt med et Canon PowerShot ZOOM-kamera ved 800 mm, 1/500 sek., f/6.3 og ISO 160. © Tolga Aktas

En mann holder et Canon PowerShot ZOOM-kamera i den ene hånden.

PowerShot ZOOM leveres med diopterjustering for søkeren som kan tilpasses øynene dine, og det kompakte utstyret kan brukes med begge hendene eller øynene slik at det blir mer tilgjengelig for flere brukere.

Tolga ble imponert over at Canon PowerShot ZOOM, til tross for den kompakte størrelsen, har zoomfunksjoner tilsvarende et 400 mm teleobjektiv og gjør det mulig å bruke digital zoom på opptil 800 mm. «Det var lett og klart til bruk på et øyeblikk, uten at det forstyrret dyrelivet. Muligheten til å bytte mellom 100, 400 og 800 mm zoom bare med et knappetrykk gir fantastisk frihet!»

Fang inn alle detaljer

Et nærbilde av to måker som hviler på et tak.

Som Tolga sier: «Alt i naturen rundt oss har like stor rett til å være her som vi har». Hvis motivet ditt er høyt oppe, enten det sitter i et tre eller på et tak, kan du likevel ta detaljerte bilder takket være zoomegenskapene til dette kompakte utstyret. Tatt med et Canon PowerShot ZOOM-kamera ved 800 mm, 1/640 sek., f/6.3 og ISO 100. © Tolga Aktas

PowerShot ZOOM-kameraet har en kompakt størrelse og intuitiv funksjonalitet som gir gode muligheter for å vise og ta bilder, samt en elektronisk søker som matcher speilløse systemkameraer fra Canon. Dermed kunne Tolga ta bilder med høy oppløsning av skapninger som befant seg høyt oppe, eller intrikate mønstre på trær. «Hvis jeg ville fotografere en måke på et tak ved 400 eller 800 mm zoom, var det null problem. Hvis jeg ville fotografere detaljene på en kongle i et furutre, sviktet ikke dette lille kameraet», sier han. «Det jeg likte best, var den optiske bildestabiliseringen som gjorde det mulig å ta superskarpe stillbilder og videoopptak. Jeg skjelver vanligvis på hendene, så det var godt å vite at Canon kunne hjelpe meg.»

Vær til stede i øyeblikket

En mann sitter utendørs mens han ser på dyrelivsbilder på telefonen sin, og holder et Canon PowerShot ZOOM-kamera

Hvis du kobler til en smarttelefon med Canon Camera Connect-appen, kan du vise, laste ned og dele bildene dine mens du er ute i felten.

En mann i skogen putter et Canon PowerShot ZOOM-kamera i skjortelommen.

Det kompakte Canon PowerShot ZOOM-kameraet er perfekt for en tur ute i naturen, og får enkelt plass i en veske eller en lomme.

Canon PowerShot ZOOM er formet som en enøyd kikkert og kan henge i en praktisk håndleddstropp siden det bare veier 145 g, noe som er mindre enn det mange smarttelefoner veier. Kameraet er utformet for enkel bruk – det er helautomatisk og har autofokussporing som hjelper deg med å ta tydelige, skarpe bilder av selv det mest skvetne dyrelivet.

I motsetning til en smarttelefon har ikke Canon PowerShot ZOOM apper som distraherer deg i øyeblikket. Hvis du imidlertid velger å ta telefonen med deg, kan du bruke sanntidsvisningen i Canon Camera Connect-appen for å dele opplevelsen med en annen observatør, mens personen som betjener kameraet, ser alt via søkeren.

Du kan også vise bildene dine i PowerShot ZOOM-kameraets elektroniske søker og øyeblikkelig dele øyeblikkene på sosiale medier takket være innebygd Bluetooth- og Wi-Fi-tilkobling.

Noe for alle og enhver

En mann på fottur ser gjennom et Canon PowerShot ZOOM-kamera.

Tolga likte å ta med seg PowerShot ZOOM-kameraet når han var ute og gikk i naturen, ettersom det gav han mulighet til å se naturen på nært hold uten å skremme dyrene. «Du trenger bare å slå det på for å forevige øyeblikkene som betyr mest for deg», sier han.

Du trenger ikke å være en profesjonell naturverner eller erfaren fotograf for å dra nytte av Canon PowerShot ZOOM. «Fra perspektivet til en naturelsker og fuglekikker er dette et flott supplement til resten av utstyret du vanligvis tar med deg», sier Tolga. «Det er imidlertid på ingen måter eksklusivt: det er et allsidig utstyr som jeg anbefaler for alle friluftsentusiaster.»


Skrevet av Rachel Segal Hamilton


*Kan lades / forsynt med strøm via USB Type-C. Det følger ikke lader med kameraet. Minste ladekrav er en USB PD-kompatibel strømkilde som gir minst 5 V, 1,5 A med en USB Type-C-utgang, med den medfølgende USB Type-C- til Type-C-kabelen.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • BÆRBARE KAMERAER

  Se mer: PowerShot ZOOM

  Finn ut hvorfor dette kompakte kameraet i lommeformat med teleobjektiv er ideelt for familieeventyr.

 • DYRELIV

  Monokularkamera versus kikkert – hva er best til fugletitting?

  Canons PowerShot ZOOM er et monokularkamera som får plass i lommen, og er perfekt for fugletitting – men hvordan er det sammenlignet med Canon-kikkerter?

 • NATURFOTOGRAFERING

  Naturen i sort-hvitt

  Med PowerShot G7 X Mark III kan du ta imponerende naturbilder i sort-hvitt.

 • DYRELIV

  Slik fotograferer du fugler

  Tips og det beste nybegynnersettet for fuglefotografering.