DYRELIV

Monokularkamera versus kikkert til fugletitting – hva er best for deg?

Monokularkameraer og kikkerter byr på forskjellige fordeler når du skal observere dyreliv, men hva passer best til dine behov? Vi undersøker de ulike alternativene.
En mann står blant løvverk i et fuglereservat. Han holder et Canon PowerShot Zoom-kamera i den ene hånden og har en Canon-kikkert rundt halsen.

Når du observerer fugler ute i naturen eller i hagen, skjerpes oppmerksomheten og sansene dine slik at du er til stede i øyeblikket. Og med alle de ulike lydene, fjærdraktene og atferdene som finnes, finnes det alltid noe nytt å se etter. For nybegynnere innen fugletitting finnes det mange alternativer for å se og fange inn fugler på nært hold – men hva er det beste for deg?

Kikkert er et tradisjonelt verktøy for fugletitting med en utrolig zoom, samtidig som den er lett og kompakt. Kikkerten kan imidlertid ikke forevige det du ser.

Canons PowerShot ZOOM er et monokularkamera med et kraftig, langt objektiv i et lite kamerahus som får plass i lommen. Med allsidig og trinnvis zoom på 100, 400 og 800 mm kan du komme mye tettere på motivene dine og få flotte, fargerike bilder og videoer.

Et annet alternativ er Canon PowerShot SX740 HS – et kompaktkamera som kombinerer stillbilder i høy oppløsning med en kraftig 40 x optisk zoom, og som er perfekt for fugletittere som ønsker å løfte fotograferingen sin til nye høyder.

Her skal vi se på de ulike fordelene med monokularkamera versus kikkert, og sammenligne Canon PowerShot ZOOM-kameraet med Canon 8x20 IS- og Canon 10x30 IS II-kikkerten, samt kompaktkameraer, for å hjelpe deg med å finne det beste verktøyet for fugletitting.

Monokularkameraer versus kikkerter: fordeler og ulemper

En mann står bøyd ved kanten av en bekk og holder et Canon PowerShot ZOOM-kamera inntil øyet.

Canon PowerShot ZOOM har et rent, pent og kompakt design og finnes i både en hvit og svart utgave.

En mann lener seg mot et gjerde av tre og holder en Canon-kikkert foran øynene.

De optiske søkerne i Canon 8x20 IS- og Canon 10x30 IS II-kikkertene sørger for at du ikke anstrenger øynene når du observerer i lengre perioder.

Monokularkameraer som Canon PowerShot ZOOM kan forstørre ett øye i motsetning til en kikkert som dekker begge øynene. Dette gjør at monokularkameraene vanligvis er lettere og mindre, men de har noenlunde samme forstørrelsesgrad som kikkerter.

Det lette og bærevennlige PowerShot ZOOM-kameraet er størrelsesmessig mer lik en smarttelefon, men tar mye mer detaljerte bilder av langt høyere kvalitet enn en telefon på avstand. Noen smarttelefoner kan skilte med lang zoomrekkevidde, men en kombinasjon av alternative teknologier som digital zoom, hybrid zoom og brettet optisk design brukes til å ta bilder og filme på avstand. Det betyr at bildestabiliseringen er begrenset og stort sett ikke leverer den bildekvaliteten som kan oppnås med et ordentlig kamera. PowerShot ZOOM-kameraet er like lett og bærevennlig som en smarttelefon, men har et mye kraftigere objektiv av høy kvalitet.

Hvis du ønsker best mulig optisk kvalitet, har Canon 8x20 IS-kikkerten presisjonsoptikk og det samme Super Spectra-belegget som du finner i Canons anerkjente EF-objektivserie. Dermed får du se utrolig levende bilder med nøyaktig fargegjengivelse av fuglene på sitt mest fantastiske.

Canon 10x30 IS II-kikkerten er like kompakt og lett og gir 10 x forstørrelse, noe som er perfekt for observasjon på reise og idrettsarrangementer. Den største fordelen er at kikkerten har den samme optiske bildestabiliseringsteknologien som brukes i Canons kameraobjektiver. Dette gir enestående klarhet og reduserer risting, slik at du kan observere subjektene tydelig på lang avstand. Kikkertene har også en optisk skjerm, mens PowerShot ZOOM-kameraet har en elektronisk søker (EVF).

To hender holder en svart Canon 8x20 IS-kikkert foran en kropp.

Canon 8x20 IS-kikkerten veier bare 420 g, så du vil knapt merke at den henger rundt halsen din, og du kan fokusere så snart du får øye på bevegelser i det fjerne.

En hånd legger et Canon PowerShot ZOOM-kamera i lommen på en tykk kremfarget og gul jakke.

Canon PowerShot ZOOM-kameraet veier bare ca. 145 g (med kort) / 144 g (kun kamerahus), kan lades via USB-C og har lang brukstid, slik at du kan ha det i lommen eller rundt håndleddet og ta ypperlige dyrelivsbilder.

Siden kikkertene er større og tyngre, er de imidlertid ikke alltid så praktiske – og de fleste får ikke plass i lommen. Du kan heller ikke bruke dem til å ta bilder eller endre zoomnivået. Når du er ute og går og ikke vil ha med deg unødvendig utstyr, er PowerShot ZOOM-kameraet helt ypperlig. Det er svært diskré, men får deg likevel tett på fuglene, og du kan zoome inn på et øyeblikk og enkelt ta bilder. Med det enkle knappeoppsettet uten kompliserte menyer trenger du bare å slå på kameraet, ramme inn bildet og knipse – og du kan gjøre alt med én hånd.

PowerShot ZOOM er et virkelig raskt kamera. Siden kameraet er helautomatisk, kan du peke og knipse uten å måtte stoppe opp for å finne de beste innstillingene.

Langt objektiv i et kamerahus som får plass i lommen

En smilende mann løfter et Canon PowerShot ZOOM-kamera opp til ansiktet mens han ser gjennom vinduet i et fotoskjul.

Det helautomatiske Canon PowerShot ZOOM-kameraet har en kraftig DIGIC 8-prosessor som tenker for deg, slik at du rekker å fange inn det magiske øyeblikket før det er for sent.

To hender holder en smarttelefon ved siden av et Canon PowerShot ZOOM-kamera og viser at enhetene er koblet til via Canon Camera Connect-appen.

Du kan koble Canon PowerShot ZOOM-kameraet til telefonen din via Wi-Fi eller Bluetooth ved hjelp av Canon Camera Connect-appen. Dermed kan du enkelt legge til informasjon om GPS-posisjonen i bildene dine, samt se gjennom bildene og velge det beste med det samme.

Canon PowerShot ZOOM-monokularkameraet gir en unik fugletittingsopplevelse og er mer komfortabelt å holde i hånden enn en telefon eller et kompaktkamera. I motsetning til en kikkert kan du bruke det til å ta detaljerte bilder på 12 MP i høy kontinuerlig hastighet på 10 bilder/sek, noe som er ideelt når du skal fotografere flyvende fugler.

Til fugletitting og dyrelivsfotografering trenger du nok forstørrelse til å fylle bildet med et fjærkledd motiv. Her utmerker Canon PowerShot ZOOM seg. Du kan ta bilder og filme i full HD med en trinnvis zoom bestående av to optiske brennvidder – 100 mm og 400 mm – med en 2x digital omformer som øker brennvidden til 800 mm. Du kan bytte mellom zoomlengder på et øyeblikk ved å trykke på en bryter, slik at du kommer tettere på objektiver i det fjerne uten at du må ta blikket vekk fra den superklare søkeren på 2,36 MP. Søkeren kan også brukes i skarpt dagslys uten at det oppstår gjenskinn på skjermen. Den innebygde optiske bildestabiliseringen langs fire akser fjerner også vibrasjoner, noe som reduserer belastningen på øynene.

I motsetning til et tradisjonelt monokularkamera har PowerShot ZOOM gode tilkoblingsmuligheter. Det kan for eksempel kobles til Canon Camera Connect-appen via Wi-Fi og Bluetooth, slik at du får tilgang til noen praktiske funksjoner. Du kan for eksempel koble det til telefonen for å legge til geomerker på bildene du har tatt, noe som er perfekt hvis du vil holde oversikt over fugleobservasjonene og huske et sted til senere. Du kan også dele sanntidsvisningen slik at andre kan se det du ser, når du ser det.

Det helautomatiske programmet tar seg av eksponeringen for deg, og du kan enkelt endre innstillingene i den brukervennlige menyen.

Monokularkamera, kikkert eller kompaktkamera – hva passer best for deg?

Et bilde av et Canon PowerShot ZOOM-kamera, en Canon-kikkert og et Canon-kamera på en trebenk i et fotoskjul.

Med et zoomområde på 100–800 mm kan Canon PowerShot ZOOM-monokularkameraet gi fantastisk forstørrelse av små motiver og motiver langt unna. Det har en 0,39-tommers elektronisk OLED-søker som gir klar og skarp sikt, med 2,36 millioner punkter og en oppdateringsfrekvens på 59,94 bilder/sek. Det er et perfekt tillegg i utstyrsbagen til enhver fugletitter, og et godt alternativ til stort og tungt utstyr.

Canons fantastiske kikkerter med bildestabilisering gir utrolig rekkevidde og kvalitet for fugletitting, og kikkerten har vært en trofast følgesvenn for generasjoner av fugletittere – med god grunn. Hvis du vil ha noe litt mindre og lettere som du kan ta bilder med, kan Canon PowerShot ZOOM by på tilsvarende telefotorekkevidde pluss muligheten til å ta bilder og filme i full HD.

Både Canon PowerShot ZOOM-kameraet og Canons utvalg av kikkerter byr på kraftig forstørrelse, men med Canon-monokularkameraet kan du også fotografere og filme motivet du ser på. Det starter også opp svært raskt, slik at du er klar til å ta bilder umiddelbart og ikke går glipp av øyeblikket.

Hvis det viktigste med fugletitting for deg er å ta bilder, kan det være lurt å velge et kompaktkamera som Canon PowerShot SX740 HS. Det har en 40 x zoom som passer perfekt til å ta nærbilder på avstand, og sensoren på 20,3 MP gir bilder med høy oppløsning som du kan skrive ut og stolt vise frem. PowerShot SX740 HS er større enn PowerShot ZOOM, men det har en skjerm i stedet for en elektronisk søker, og passer gjerne bedre for personer som strever med å bruke søkere.

Det finnes mange vakre fugler der ute som du kan fotografere, og et av PowerShot-produktene og en kikkert kan hjelpe deg på reisen. Hva med å dra ut i skogen utenfor byen eller ta en tur i hagen og gjøre et forsøk i dag?Skrevet av Lauren Scott

Related Products

Relaterte artikler

 • NATURFOTOGRAFERING

  Fordyp deg i naturen

  Naturfotograf Tolga Aktas forteller hvordan PowerShot ZOOM-kameraet kan hjelpe deg med å være til stede i øyeblikket.

 • NATURFOTOGRAFERING

  Tips til fotografering av natur

  Proffen Dani Connor deler sine beste råd for å lykkes i bransjen med en lovende ung naturfotograf.

 • BÆRBARE KAMERAER

  Se mer: PowerShot ZOOM

  Finn ut hvorfor dette kompakte kameraet i lommeformat med teleobjektiv er ideelt for familieeventyr.

 • DYRELIV

  Slik fotograferer du fugler

  Tips og det beste nybegynnersettet for fuglefotografering.