A windmill against a green countryside background on a cloudy day

Belysning

HDR-fotografering

HDR står for High Dynamic Range. Innen fotografering er dette en måte å fange detaljene i de mørkeste og lyseste elementene i et bilde. Det innebærer at man tar flere bilder av samme motiv, og deretter kombineres bildene slik at det endelige bildet inneholder de beste elementene fra hvert av dem.

Det finnes mange motiver som har en dynamisk rekkevidde som er for stor til at kameraet kan fange opp alle detaljer i ett bilde. Eksempler på dette er landskapsfotografering på en solfylt dag, der du tar et bilde gjennom et vindu av et område med sterkere lys, og fotografering av en bygning i skyggen med en klar, blå himmel i bakgrunnen.

A brighter version of the main windmill picture on the left, a darker version on the right.

I dette motivet ser vi at detaljene i skyene går tapt i det ene bildet, mens sokkelen til vindmøllen blir uklar i det andre. Det endelige HDR-bildet produseres av kameraet. Nå kan du se detaljene både i de mørke og de lyse områdene av bildet. Kameraet har justert eksponeringene for å produsere et bilde som ligner langt mer på det som oppfattes av det blotte øye.

Mange kompaktkameraer og smarttelefoner har en innebygd HDR-funksjon. Du kan vanligvis ikke kontrollere hvordan det endelige utfallet vil bli. Du velger bare funksjonen og knipser bildet Kameraet ber deg ofte om å holde kameraet i ro mens det tar en rekke bilder med ulike eksponeringer, før bildene kombineres til det endelige HDR-bildet.

Et speilreflekskamera med en HDR-funksjon kan gi deg større fleksibilitet. Du kan velge hvor mange bilder kameraet skal ta, og hvor langt fra hverandre eksponeringene skal være. Dette gjør det mulig få bildet akkurat slik du vil ha det.

Bruk et ministativ. En ting som er viktig å huske på, er at lukkerhastigheten blir lavere når kameraet eksponerer for å fange opp detaljer i de mørke områdene. Det er lurt å ta alle bildene fra samme sted og vinkel. Hvis bildene har lignende komposisjon, er det mye enklere for kameraet å justere eksponeringen.

Du kan skape ditt eget HDR-bilde. Alt du trenger for å gjøre dette, er litt kunnskap om å kontrollere eksponering.

1. Velg fotograferingsmodusen Blenderprioritet, og angi ISO og blenderåpning.

2. Angi modusen for eksponeringsmåling til Gjennomsnittlig eller Evaluerende. Med disse innstillingene velger kameraet en gjennomsnittlig eksponering basert på alle tonene i motivet.

3. Bruk hjulet for eksponeringskompensasjon til å over- og undereksponere motivet. Hvor mye du bør over- og undereksponere, avhenger av mengden lys og mørke i motivet.

4. Start med 1-trinns variasjoner. Du tar altså et bilde med -1 på rattet for eksponeringskompensasjon. Deretter vrir du rattet til -2 og videre til -3. Gjør det samme ved å overeksponere på +1, +2 og +3. Du trenger ikke bruke alle disse bildene i det endelige HDR-bildet, men det er fint å ha en del bilder å velge mellom.

5. Du kan også bruke bracketing for automatisk eksponering (AEB), som lar deg bestemme hvor mye du vil over- og undereksponere, og deretter ta alle bildene i én serie.

"Det er lurt å ta alle bildene fra samme sted og vinkel. Hvis bildene har lignende komposisjon, er det mye enklere for kameraet å justere eksponeringen."

Bruk en programvare på datamaskinen din til å kombinere bildene til ett bilde. Mange Canon-kameraer leveres med programvaren Digital Photo Professional (DPP), som har et eget HDR-verktøy.

Prøv å skape et bilde som ligner på det du ser selv. Øynene våre har en mye større dynamisk rekkevidde enn kameraer, så denne teknikken kan brukes til å fremstille motivet slik du ser det.

Se etter muligheter til å bruke denne teknikken. Det å finne ut når du bør bruke HDR, kan være like utfordrende som det å produsere selve bildene. Test ut ferdighetene dine på landskaper og himmelmotiver, men husk at HDR også er en nyttig teknikk for detalj- og makrofotografering, der du kan få frem skjulte detaljer og produsere svært interessante bilder.

Inside a windmill, looking up at the mechanisms.

Motiver med stor detaljrikdom kan ofte danne grunnlag for interessante HDR-bilder. I dette bildet har HDR blitt brukt for å gi det mer dybde. Du kan se helt inn i mekanismen til vindmøllen, og bildet fanger opp detaljer som fotografen ikke kunne se med det blotte øye.

Beslektede artikler

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker