A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Forbedre bildekomposisjonen

Noe som er vakkert ved fotografering, er mulighetene for kreativ frihet og uttrykk av følelser. Så det kan virke litt begrensende å snakke om komposisjonsregler. Men ved å følge noen enkle komposisjonsprinsipper kan du ta enda flottere bilder.

Her skal vi diskutere hvordan du ved hjelp av komposisjon kan plassere tingene i bildene dine på en bedre måte – og få kontroll over denne prosessen ved hjelp av regler.

1. Stopp opp litt før du trykker på utløseren

Når du er på ferie eller helgetur, har du sikkert lyst til å ta flotte bilder som på best mulig måte viser stedene du besøker. Så i stedet for å bare begynne å ta bilder med en gang bør du stoppe opp litt før du trykker på utløseren, og tenke over hva som vises i søkeren eller på LCD-skjermen.

Da kan det hende at du ser deler av bildet som ikke er nødvendige. Hvis du beveger kameraet litt eller endrer zoom, fjerner du disse delene, slik at bildet blir bedre.

2. Bruk et vindu til å hjelpe deg med å komponere

Neste gang du er på ferie i en by, bør du holde øye med vinduene i bygningene rundt deg. De kan nemlig være til stor hjelp ved komponering av unike bilder. Utfordringen er å plassere deg selv riktig for å gjøre maksimalt ut av motivet som reflekteres i vinduet, med komposisjonen av elementer som reflekteres.

3. Skap flere bildelag

Komponer et bilde med tre relevante motiver: ett i forgrunnen, ett i midten og ett i bakgrunnen. De tre motivene skaper en visuell ledetråd gjennom bildet.

Når du tar landskaps- eller bybilder, bør du prøve å legge inn sterke komposisjonslinjer som leder øynene gjennom bildet fra forgrunnen til bakgrunnen. Eksempler på dette er stier, elver, jernbaneskinner eller veioppmerkinger. Du må plassere kameraet på et passende utsiktspunkt for å fange de naturlige linjene i et bilde, noe som kanskje innebærer at du må forflytte deg opp eller ned for å få størst mulig effekt.

Relaterte artikler
A windmill against a green countryside background on a cloudy day.

GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Ta bedre bilder med HDR-fotografering

Lær hvordan du kombinerer flere bilder av samme motiv for å fange inn detaljer i både de lyseste og mørkeste elementene i et bilde.

4. Prøv å ta bilder av motiver i ulike posisjoner

De fleste kameraer har en markør eller en AF-ramme midt i bildet, men det å plassere motivene helt i midten fungerer egentlig bare i enkelte tilfeller.

Ved enkle motiver, for eksempel en blomst med sterke farger i et hav av mørkegrønne blader, fungerer en sentrert komposisjon bra. Den midtre delen av et bilde må være uttrykksfull nok til å holde på oppmerksomheten til dem som ser på bildet, så et portrett der ansiktet er lyst opp mens bakgrunnen er mye mørkere, vil også fungere godt.

5. Ta et naturlig bilde

Prøv å komponere bildet med en naturlig innramming. Når du tar et bilde, kan du tenke på hvordan kantene på bildet rammer inn hovedmotivet. Det kan være lurt å bruke en døråpning eller et vindu som ramme, ettersom den mørke kanten bidrar til å trekke oppmerksomheten mot de lysere elementene ellers. Du kan for eksempel bruke døråpningen til et hotell eller en leilighet til å ramme inn et bybilde. Det er best om vinduet eller døren er åpen, for å unngå refleksjoner på glasset.

6. Prøv et annet perspektiv

Bilder blir altfor ofte tatt i øyehøyde. Det finnes andre og mer kreative kameravinkler, som du kan dra nytte av ved å plassere kameraet høyere eller lavere.

Når barn tar bilder, gir resultatene et annet inntrykk av verden. Bygninger, trær, planter og voksne ser mye større ut fra en lav kameraposisjon. Hvis kameraet ditt har en vribar LCD-skjerm eller kan kobles til en smarttelefon med Wi-Fi, kan du legge det på gulvet og ta bilder derfra.

I en by med mange høye bygninger kan du prøve å bruke et vidvinkelobjektiv eller et standardobjektiv og se opp mot himmelen. Bruk blenderprioritetsmodus (Av), og velg en blenderåpning på omtrent f/8 eller f/11. Deretter vender du kameraet opp mot himmelen og komponerer bildet slik at bygningene konvergerer. Siden slike bilder ofte har et stort område med skygger og høylys, må du kanskje justere lysstyrken ved hjelp av eksponeringskompensasjon. HDR-funksjonen i kameraet kan også være nyttig.

En kameravinkel ovenfra toppen av en bygning eller med kameraet holdt over hodet fungerer også bra.

7. Tredjedelsregelen

Visuelt interessante bilder har ofte en klar komposisjon som gir plass til hovedmotivet. Det er bare å plassere hovedmotivet litt utenfor sentrum, som hjelper til med å komponere de fleste bilder.

Tenk deg at søkeren eller LCD-skjermen er delt inn i et rutenett på 3 x 3 ruter, med fire linjer. Plasser motivet i høyre eller venstre tredjedel av bildet i stedet for helt i midten. Da får du vanligvis et bilde som er både finere og mer interessant.

8. Få mest mulig ut av rutenett

Når du har satt deg inn i tredjedelsregelen, kan du prøve å bruke rutenett for å komponere bedre bilder. Mange EOS-kameraer har et alternativ for å vise et rutenett – enten i søkeren eller på den bakre LCD-skjermen. Slå på rutenettet hvis du trenger hjelp til å komponere bildene mer effektivt. Hvis du skal ta et bilde med en horisontlinje, bør du plassere denne en tredjedel fra toppen eller bunnen av bildet, i stedet for å dele bildet i to ved å plassere horisontlinjen midt på bildet.

9. Bruk rutenett til videoopptak

Når du tar opp video utendørs, kan du forbedre innrammingen og sørge for at du holder horisonten rett ved å slå på rutenettlaget.

Det er ikke fint med videoer der horisonten heller litt. Det ser ut som at bildet faller eller sklir til den ene siden. Du kan imidlertid holde kameraet slik at bildet får en brattere vinkel for interessante komposisjoner. Denne vinkelen kalles ofte nederlandsk eller tysk vinkel og brukes i mange spillefilmer for å oppnå spenning eller en følelse av desorientering – så det er best å ikke bruke denne effekten for ofte i hjemmevideoene dine. Hvis én scene heller mot venstre, bør neste scene helle mot høyre.

Du kan bruke effekten til å få frem spenningen og fornøyelsen ved å utforske en ny by, men du bør ikke vende kameraet altfor langt til siden – og sørge for at du har scener med normal vinkel innimellom de vinklede scenene.

10. Bruk spiraler

En komposisjonsteknikk kjent som "det gylne snitt" (noen ganger også kalt en Fibonacci-spiral) er en naturlig fremgangsmåte som gir sterke, uttrykksfulle bilder. Rundt år 1200 la den italienske matematikeren Fibonacci for første gang merke til at det i naturen fantes et utbredt forholdstall som det menneskelige øyet oppfatter som tiltalende. Dette omtales ofte forenklet som tredjedelsregelen, men det nøyaktige forholdstallet er 1 til 0,618 til 1.

Tanken er at du kan gjøre en komposisjon mer uttrykksfull hvis du komponerer bildet slik at det omfatter en linje som leder blikket langs en spiralbane frem til hovedmotivet. Denne teorien kan fungere på tvers av en rekke ulike typer bilder – fra landskapsbilder til portretter med mer.

11. Bruk trekanter

Du kan få bedre bilder ved å tenke på trekanter i komposisjonen. Prøv å ta et bilde av linjene i en gate som forsvinner i det fjerne, og trekantdelene som oppstår ute på sidene av bildet.

Hvis du skal ta et portrettbilde av en person ved et bord, kan du be vedkommende om å flytte litt på armene slik at det dannes en trekantform, altså med albuene lenger fra hverandre og haken i hendene. Denne komposisjonen vil se mye finere ut.

12. Beskjær bildene for å få den beste effekten

Når du skriver ut bilder med PIXMA-skriveren, har du muligheten til å beskjære bildene med programvaren My Image fra Canon for å forbedre komposisjonen. Bruk litt tid på å eksperimentere med forskjellige beskjæringer. Velg en panoramisk beskjæring for landskapsbilder for å skape et bredt utsnitt. Hvis du har tatt gode bilder, kan du også skrive ut flere bilder i en rekke for å oppnå en panoramisk effekt.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker