KREATIV UTSKRIFT

Lek med maten – sunne, spiselige fotoprosjekter du kan skrive ut og ramme inn

Lag fotokunst med hverdagslige matvarer.
En ung jente som lager et ansikt av mat på en tallerken.

Det er utrolig hva du kan gjøre om til vakre trykk med litt kreativ tenkning. I denne veiledningen skal vi se på hvordan du lager din egen gøyale, matbaserte kunst. Deretter skal vi se nærmere på hvordan du fotograferer resultatet og lager et livlig trykk som viser frem arbeidet ditt. Det er et hyggelig prosjekt å prøve seg på med familien. Du har sannsynligvis alt du trenger innenfor rekkevidde, og du kan spise verket som en sunn matbit etterpå.

1. Velg maten

Et utvalg av frukt, grønnsaker og brød dandert i skåler på et brett.

Gå gjennom kjøleskapet for å finne fargerike frukt og grønnsaker, og velg matvarer som kan fungere som ansiktstrekk – spagetti til hår, jordbær til lepper, rosiner til øyne og så videre.

En mor og hennes to barn former mat til et ansikt på en grønn tallerken.

Eksperimenter med ulike matvarer for å endre utformingen underveis.

Samle en rekke fargerike matvarer for å lage gøyale ansiktskreasjoner. Fersk frukt og grønnsaker egner seg godt da de ikke bare er fargerike og lette å forme, men de er også en flott måte å fremme sunn mat på. Tomater, paprika, jordbær og gulrøtter tilfører farge, mens mindre bær og nøtter kan brukes til å lage øyne og andre ansiktstrekk. Ting som kan spres, som tørkede linser eller frø, fungerer også bra. Noen matvarer som bagels og pannekaker er naturlig ansiktsformet, slik at barna kan få en god start på matkunsten.

2. Sett sammen matvarene

Et menneske laget av mat, inkludert agurk, appelsin og eple, på en hvit tallerken.

Det å lage matansikter er en gøyal måte å få familien involvert i kunst på, og du kan spise materialene mens du holder på. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 1,3 sek., f/8 og ISO 100.

Nå kommer moroa. Samle familien, velg en tallerken, og form maten til et ansikt, en hel figur eller en annen form du liker. Velg matfarger som utfyller eller står i kontrast til hverandre, og husk at noen ferske varer blir brune raskere enn andre, så spar eple- eller bananskivene til slutt. Når det gjelder tallerkener og bestikk, fungerer enkle tallerkener i ulike farger best – unngå tallerkener med innviklede mønstre da de kan være distraherende. Ha en kniv og et skjærebrett for hånden for å kutte og forme mindre detaljer.

3. Smørbrød med en vri

En mor og sønn som lager et mattårn som skal ligne klokketårnet Big Ben i London.

Det å lage landemerker og tårn er en enkel og gøyal måte å få familien til å engasjere seg på.

En statue av klokketårnet Big Ben i London laget av brød, ost og agurk.

Sikt langt og lag ditt eget berømte landemerke av mat, for eksempel denne hyllesten til Big Ben i London. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 1 sek., f/5,6 og ISO 100.

Prøv å forvandle en dagligdags rett til en slående konstruksjon, for eksempel denne smørbrødstabelversjonen av Big Ben. Ting som brød, kjeks, frokostblandinger og kake kan enkelt bygges opp – og skjulte kebabspyd kan hindre dem fra å velte. Barna vil ha det gøy med å lage sitt eget berømte landemerke, og det er like gøyalt å rive det ned til lunsj etterpå.

4. Klargjør for foto

En mor som holder barnet sitt mens de monterer et kamera på et stativ for å ta bilde ovenfra av en tallerken med et matansikt.

Slå på lukkerutløseren hvis kameraet har det, da det betyr at barna kan trykke på skjermen for å fokusere og ta bildet samtidig.

Den justerbare skjermen på et Canon-kamera som viser en 2-sekunders selvutløser som er angitt for å ta bilder av en tallerken med mat.

Hvis du bruker en 2-sekunders selvutløser, unngår du kameraristing forårsaket av at du trykker på lukkerknappen. Dette gjør at kameraet står i ro før du tar bildet.

Når maten er klar, tar du kameraet og gjør deg klar til å fotografere. Hvis du tar bilder ovenfra, kan du prøve å plassere et farget papir under tallerkenen for å skape en livlig bakgrunn. Velg en arge som står i kontrast til tallerkenen med mat. Hvis du har et stativ, kan du bruke det til å ta bildet. Med et stativ kan du ta bilder med lavere lukkerhastigheter, noe som igjen gjør at du kan bruke en lavere ISO-verdi for bilder med mindre støy. Hvis du ikke har et stativ, går det helt fint å ta bilder uten stativ, men det kan kreve en høyere ISO-verdi. Når kameraet er montert på et stativ, gir det deg større frihet til å endre bildekomposisjonen.

5. Bruk vinduslys

En kvinne som tar bilder av et mattårn med et kamera på et stativ ved et stort vindu.

Still opp nær et stort vindu for å bruke det myke lyset til stillbilder.

En liten jente som holder opp et blått papir bak et mattårn formet som Big Ben.

Et papir kan være en fin og nøytral bakgrunn som beholder fokuset på motivet.

Vinduslys er ideelt for stillbilder som dette. Et vindu har et stort belysningsområde som gir maten et mykt og jevnt lys. Velg en plassering ved et stort vindu – men husk å unngå direkte sollys – og eksperimenter for å se om retningen på lyset fungerer bedre ovenfra eller fra siden. Hvis lyset er for sterkt på en side, kan du bruke en reflektor eller et hvitt papir til å reflektere lyset tilbake inn i skyggene fra motsatt side.

6. Velg kamerainnstillingene

Baksiden av et Canon-kamera som er montert på et stativ, og som tar bilder ovenfra.

Noen stativer som dette har en stang i midten som strekker seg horisontalt, noe som er nyttig når du skal plassere kameraet rett over maten.

En banan skåret og formet som en kvinne i et hulaskjørt plassert på en svart tallerken med gule flekker.

Med litt kreativ eksperimentering vil ikke matkunsten ligne på maten den er laget av, som denne dansende kvinnen laget av en banan. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 1,3 sek., f/8 og ISO 100.

Du kan bruke de kamerainnstillingene du er komfortabel med, men her er en praktisk eksponeringsinnstilling for stativmonterte bilder: Angi Aperture Priority-modus (Av), og bruk en middels stor blenderåpning, for eksempel f/8, og angi deretter ISO-innstillingen til 100. Kameraet finner den perfekte lukkerhastigheten for deg. Med disse innstillingene vil lukkerhastigheten sannsynligvis være ganske treg. Det er derfor lurt å angi en 2-sekunders selvutløser for å hindre kameraristing når du utløser lukkeren. Du kan også bruke Canon Camera Connect-appen til å ta bildet eksternt fra en mobilenhet.

7. Klargjør for utskrift

Fire bilder av tallerkener med mat i en kollasje laget med Canon Easy-PhotoPrint Editor-appen.

I tillegg til å skrive ut enkeltbilder kan du bruke Canon Easy-PhotoPrint Editor-appen til å lage enkle kollasjer.

Når du har tatt bilder av det du har laget, kan du vel skrive det ut også? Med Canon Easy-PhotoPrint Editor-appen er det enkelt å klargjøre for utskrift. Overfør bildene til smarttelefonen ved hjelp av Canon Camera Connect -appen eller image.canon, og åpne deretter bildene i Easy-PhotoPrint Editor-appen. Velg et papirformat, og bruk beskjæringsfunksjonen til å fjerne rotete kanter. Du kan også velge mellom en rekke filtre for å forbedre tonene. Pass på at du velger riktig medietype i utskriftsinnstillingene, Matt eller Glanset, og angi utskriftskvaliteten til Best. Det er verdt å lagre en forhåndsinnstilling i rullegardinmenyen forhåndsinnstilling, slik at du kan bruke de samme utskriftsinnstillingene på resten av matkunsten med noen få klikk.

8. Skriv ut, og ram inn

En ung jente som ser på en Canon PIXMA TS8351 som skriver ut fargerike matansiktsbilder.

Canon PIXMA TS8350-serien er ideell for trådløs utskrift fra datamaskinen eller telefonen – den leverer livlige og detaljerte utskrifter. Alle skrivere i Canon PIXMA-serien egner seg også for jobben.

En ung jente som plasserer en kollasje av matansiktsbilder i en ramme på en peishylle.

Når det er skrevet ut, kan du ramme inn verket ditt og få et unikt kunstverk som du kan vise frem på veggen eller peishyllen.

Legg noen ark med matt fotopapir i skriveren, og begynn å skrive ut. Når du er ferdig, kan du vurdere å ramme inn utskriftene. Du kan også bruke Canons magnetiske fotopapir og feste verkene dine til kjøleskapet, eller du kan bruke en Canon SELPHY Square QX10 til å skrive ut direkte på selvklebende, kvadratisk fotopapir! De fargerike mesterverkene dine vil se fantastiske ut samlet i en kollasje på en vegg eller en peishylle. Finnes det noen bedre måte å bevare minnet om en gøyal ettermiddag med mathåndverk på?

Skrevet av James Paterson

Relaterte produkter

 • Skrivere til hjemmet

  SELPHY SQUARE QX10

  Ta vare på de dyrebare minnene dine i form av flotte utskrifter som du kan skrive ut overalt, trådløst.
 • Blekkskrivere

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Tilfør bildeutskriftene dine mer kreativitet og interaktivitet med Canons Magnetic Photo Paper MG-101.
 • Blekkskrivere

  Matte Photo Paper MP-101

  Matt fotopapir gir høy kvalitet og en matt finish på fotografier, grafikk og tekst. Passer også til mer kreative bruksområder, for eksempel gratulasjonskort og papirkunst.
 • Blekkskrivere

  Glossy Photo Paper GP-501

  Med støtte for Wi-Fi og AirPrint kan du skrive ut fra smarttelefoner, nettbrett og Apple-enheter.
 • Relaterte artikler