A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

FOTOGRAFERING AV MAT

Fristende mesterverk: kunsten å fotografere mat

Matfotografering har fått en oppblomstring de siste årene takket være Instagram, men alle som har forsøkt å ta bilde av lunsjen sin, vil fortelle deg at det byr på noen helt unike utfordringer. Den svenske matfotografen Linda Lomelino har mestret kunsten – de stemningsfulle matbildene hennes er fulle av eventyraktig sjarm og har gitt henne mer enn 750 000 følgere på Instagram.

«Jeg oppdaget min lidenskap for baking for 11 år siden», sier Linda, som studerte fotografi på skolen. «Muffins var svært populært på den tiden, så jeg tok noen bilder og delte dem på Facebook. Folk elsket dem, så jeg tenkte at kanskje jeg skal starte en blogg?» Takket være denne bloggen, Call Me Cupcake, er Lindas fristende bilder nå samlet i fire bøker som er oversatt til en rekke språk.

Her deler hun noen av hemmelighetene bak suksessen ...

1. Få mest mulig ut av det naturlige lyset

Naturlig lys fremhever linjene i myk, rosa iskrem, mens en mørkere bakgrunn skaper en vågal atmosfære. Linda anbefaler å eksperimentere med lys for å skape ulike stemninger.

Hvis du har tilgang til Canon Speedlite-blitser, kan du bruke dem til å kontrollere lysforholdet i et studio. Du kan også bruke naturlig lys, noe som er vanskeligere å kontrollere, men som vil skape vakre motiver hvis du utnytter det på riktig måte. «Eksperimenter med lyset der du bor», sier Linda. «Størrelsen og retningen på vinduet, tidspunktet på dagen og været kan påvirke hvordan lyset ser ut», sier hun. «Nordvendte vinduer er vanligvis enklest å jobbe med – lyset endrer seg mindre gjennom dagen, og du vil aldri fotografere i direkte sollys.»

En overskyet dag som ikke er for mørk, er ideelt for Linda, som fotograferer med lys fra siden i det vestvendte studioet sitt før lunsj, og på det østvendte kjøkkenet sitt sent på ettermiddagen og om kvelden. Hun trekker noen mørke gardiner foran vinduet for å oppnå den «stemningsfulle» signaturstilen sin.

«Du kan få alle typer vinduer til å fungere hvis du eksperimenterer og øver, men hvis du bort i land der det for det meste er sol, og du bare har et sørvendt vindu, har du en utfordring», sier hun. «Under slike omstendigheter kan du for eksempel bruke en tynn, hvit gardin til å mykne lyset.»

2. Bruk farger og teksturer når du komponerer motivet

Rekvisitter i lignende fargetoner og noen komplementærfarger kan gjøre et bilde komplett.

Du kan eksperimentere med komposisjonen for å få unike bilder, og Lindas triks er å fokusere på farge. «Jeg bruker ofte bare to eller tre farger i et bilde», forklarer hun. Hun bruker skygger med samme farge, og tilfører deretter komplementærfarger – farger som står overfor hverandre i fargesirkelen – for å skape visuell kontrast. «Når jeg for eksempel styler en kake med lilla glasur, prøver jeg å tilføre litt gult eller gulgrønt i bildet. Oransje og turkis er en annen av mine favorittkombinasjoner – den gir virkelig bildet liv!»

I tillegg til farge anbefaler Linda å eksperimentere med tekstur for å gjøre bildene mer interessante. «Hvis jeg tar bilde av en kake med mye tekstur eller mønstret glasur, velger jeg gjerne en jevn bakgrunn for å sette fokus på kaken. I andre situasjoner ønsker jeg at alt skal ha en jevn tekstur, eller så legger jeg kanskje til mange ulike teksturer – det kan være så enkelt som å legge på en skrukkete serviett av lin.»

3. Skap dybde

Relaterte artikler
A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOTOGRAFERING AV MAT

De beste objektivene for matfotografering

Ta delikate matbilder med utvalget vårt av Canon-objektiver du bare må ha.

A father and son flick through the pages of a homemade recipe book.

UTSKRIFTSTIPS

Lær hvordan du skriver ut din egen oppskriftsbok

Natasha Alipour-Faridani deler sine beste tips for matfotografering og avslører hvordan du kan skrive ut appetittvekkende bilder.

Becoming a food influencer

FOTOGRAFERING AV MAT

Bli en matinfluenser

Tips til matfotografering fra Instagram-influenser og Canon Ambassador Yasmin AlBatoul.

Rekvisitter plassert bak motivet kan skape dybde, mens siktet melis fotografert i bevegelse gir bildet mer dynamikk.

I tillegg til farge og tekstur anbefaler Linda å leke med detaljer for å live opp et kjedelig bilde og samtidig tilføre dybde. «Gjenstander i forgrunnen og bakgrunnen som er ute av fokus, er gode eksempler», sier hun. «Jeg setter kanskje en vase med blomster bak maten, og deretter strør jeg et oddetall med ingredienser fra oppskriften, for eksempel mel, bær og blader, rundt den.»

Hvis kameraet ditt har en vribar berøringsskjerm, anbefaler Linda nybegynnere å fokusere med denne for å oppnå mer presisjon. «Kameraer som Canon EOS 850D og Canon EOS 250D, med bevegelige berøringsskjermer, er ideelle for matfotografering. Berøringsskjermer er spesielt nyttige for ovenfra-og-ned-bilder – hvis kameraet er plassert høyt oppe, kan du bare vippe skjermen og velge hvor du vil fokusere. Det samme gjelder når du tar bilde fra en svært lav vinkel – du trenger ikke ligge på gulvet, du kan bare vippe skjermen.»

4. Velg rekvisitter og bakgrunner for å skape historien

Bladverket, blomstene, nøye utvalgte rekvisitter og en begrenset fargepalett skaper denne drømmeaktige, landlige idyllen.

De som har studert Lindas arbeid, vet hvor mye den skandinaviske fotografen elsker rekvisitter, noe som er viktig for å tilføre ekstra tekstur og farger, samt for å skape den riktige stemningen i bildet. «Jeg har så mange rekvisitter», sier hun. «De fleste er gamle gjenstander som jeg har funnet på bruktbutikker og antikvitetsbutikker – de bidrar til å fortelle historien. Hvis jeg ønsker et rustikt og stemningsfullt preg, bruker jeg antikviteter, men hvis jeg ønsker et lyst, moderne preg, velger jeg noe med rene linjer og mindre mønster og farge.»

Lindas arsenal av bakgrunner er like omfattende som rekvisittsamlingen hennes og inkluderer alle typer materialer som tapet, gavepapir, lingardiner, trekasser, gamle dører og stoler, og til og med gamle kofferter. «Det trenger ikke alltid være et trebord», sier hun. «Du kan lage en bakgrunn av hva som helst. Hvorfor ikke male noen trebiter? Du kan male hver side i forskjellige farger og male over når du vil ha en annen stil.»

5. Eksperimenter med objektiver for å perfeksjonere stilen din

Velg objektiv basert på komposisjonen av bildet.

Vanligvis kombinerer Linda en Canon EOS 5D Mark II (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med ett av de fire favorittobjektivene sine – Canon EF 50mm f/1.2L USM, Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM og Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Objektivet hun bruker, avhenger av historien hun vil skape.

«Hvis fotografering er nytt for deg, er Canon EF 50mm f/1.8 STM et fantastisk objektiv å begynne med», sier hun. «Det er rimelig, og muligheten til å fotografere med et lavt f-tall og stor blenderåpning er nyttig i omgivelser med lite lys, noe som er veldig viktig hvis du bor i et land der vintrene er lange og mørke. I tillegg har det den perfekte brennvidden for å fotografere et motiv uten at du trenger å stå for nærme. Et annet godt alternativ er Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM – det ligner på makroobjektivet mitt, som er utrolig skarpt.»

Hvis du skal fotografere fra avstand, anbefaler Linda et bredere objektiv. «Hvis du skal fotografere hele bordet, bør du velge et objektiv som for eksempel Canon EF-S 35mm f/2.8 IS Macro STM, som jeg også foretrekker for ovenfra-og-ned-bilder.» Husk at når du fotograferer med et APS-C-kamera eller et kamera med beskjæringssensor, for eksempel Canon EOS 850D, vil et 35 mm objektiv med beskjæringsgrad på 1,6x gi en lignende visning som et 50 mm objektiv på et fullformatkamera.

6. Ta bilder fra forskjellige vinkler

Linda velger fotovinkel ut fra hvilken del av maten hun vil fremheve. I dette bildet ville hun fremheve det dekorative rabarbramønsteret på toppen av kaken, så en ovenfra-og-ned-vinkel fungerte best.

De fleste forbinder matfotografi med ovenfra-og-ned-bildene de ofte ser på Instagram, men Linda sier at det er viktig å vurdere andre vinkler også. «Vinkelen jeg fotograferer i, avhenger av hva jeg prøver å fremheve. Jeg ville sannsynligvis fotografert en høy lagkake på et stativ fra siden, og deretter ta ovenfra-og-ned-biler av kakestykker på tallerkener.»

Siden det meste av Lindas arbeid dukker opp på bloggen hennes, mener hun at kvantitet er like viktig som kvalitet. «Jeg legger ut mange bilder, så jeg prøver å fotografere fra ulike vinkler for å skape variasjon og mer flyt i innholdet.»

7. Angi stor blenderåpning og lav ISO

Hvis du undereksponerer bildet, vil rekvisittene rundt fremstå mørkere og gi bildet et stemningsfullt og høstlig preg.

Linda fotograferer vanligvis med stor blenderåpning og lav ISO for å skape den spennende og stemningsfulle stilen sin. «Jeg pleier å bruke en blenderåpning på f/1.8 til f/3.2, og går veldig sjelden over det», sier hun. «Det eneste tilfellet der jeg bruker en mindre blenderåpning, er for ovenfra-og-ned-bilder med mange gjenstander i ulike høyder som jeg vil skal være i fokus, men jeg går sjelden over f/5.»

«Jeg anbefaler også å fotografere med lav ISO uten å redusere lukkerhastigheten for mye. Jeg prøver å holde meg rundt 1/125 sek. hvis jeg holder kameraet i hendene, men hvis du bruker et stativ og fotograferer et motiv som ikke beveger seg, kan du gå lavere.» ISO-funksjoner kan variere avhengig av kameramodellen, men det er lurt å fotografere ved lavest mulig ISO. Lave ISO-tall betyr mindre kornete bilder, noe som er spesielt viktig hvis du planlegger å forstørre eller skrive ut bildene.

Lindas mørkere bilder er det som kalles «low-key»-bilder. Dette innebærer at motivet er riktig eksponert og objektene rundt er mørkere. Linda redigerer bildene sine for å oppnå ønsket stil, men sier at nybegynnere ikke trenger dyr programvare. Canons Digital Photo Professional er gratis for alle Canon-fotografer, og det finnes mange kostnadsfrie redigeringsapper for smarttelefon. Få mest mulig ut av kameraets Wi-Fi-tilkobling ved å overføre bildene til telefonen eller datamaskinen din med image.canon, slik at du kan redigere og dele dem umiddelbart.Skrevet av Natalie Denton

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker