FOTOGRAFERING AV MAT

De beste Canon-objektivene for matfotografering

Er du klar til å ta matfotograferingen din til nye høyder? Server bilder som kan nytes, med vårt håndplukkede utvalg av Canon-objektiver du bare må ha.
En hul sjokoladekule fylt med iskrem, toppet med kronblader og sjokoladestrø.

Matfotografering er en givende måte å eksperimentere med Canon-kameraet på – og ikke bare fordi du kan spise motivet når du er ferdig med en økt. Ta deg tid til å style ingrediensene, kontrollere belysningen og finjustere innstillingene, så vil du se at du kan ta delikate bilder av mat.

Det finnes for øvrig en del utstyr som kan hjelpe deg med å få best mulig kvalitet fra kameraet. Et stativ kan for eksempel være nyttig når du tar bilder av mat ovenfra og ned, i lite lys, eller når du tar ekstreme nærbilder – selv om Canons utvalg av objektiver med bildestabiliseringsteknologi (IS) også vil være til stor hjelp i disse situasjonene. Hvis du legger til en Canon Speedlite-blits eller en annen form for kunstig belysning i utstyrsvesken din, får du enda flere kreative alternativer når du vil ta profesjonelle matbilder.

Det som vil ha størst innvirkning på matfotograferingen, er å oppgradere objektivet ditt. Mange objektiver har korte fokuseringsavstander, slik at du kan få med små detaljer, men kun et ekte makroobjektiv gir deg en forstørrelse på minst 1x. Dette betyr at motivet tas opp på sensoren i 1 : 1-størrelse eller i sann størrelse når minimumsfokus er angitt på objektivet.

Et makroobjektiv er perfekt for å avdekke skjulte teksturer, intrikate mønstre og diskré strukturer i mat som ellers kanskje ikke blir lagt merke til, men matfotografering handler ikke bare om det. Her ser vi på de beste objektivalternativene for Canon EOS-kameraer.

Et bilde tatt ovenfra av en skål med tomat- og basilikumspasta. I bildet ser man også en gaffel, basilikumblader, morter og pistill.

Matfotografer velger ofte objektiver på 35 mm når de skal ta bilder ovenfra, fordi det er bredt nok til å inkludere rekvisitter som bestikk og oppskriftsingredienser. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek, f/2.5 og ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Det beste RF-objektivet på nybegynnernivå for matfotografering: Canon RF 50mm F1.8 STM

Passer med: EOS R-systemkameraer

Canon RF 50mm F1.8 STM har et synsfelt som verken er for bredt eller smalt, og det er godt egnet til en rekke fotograferingsvinkler. Objektivet har en rask maksimal blenderåpning på f/1.8, og gir deg kontroll over dybdeskarpheten, slik at du kan isolere individuelle elementer av appetittvekkende retter og skape uskarpe, kunstneriske bakgrunner når du tar bilder forfra, diagonalt eller fra siden. Den store blenderåpningen slipper også inn mye lys, slik at du kan ta bilder under dårlige lysforhold, for eksempel i restauranter med dempet belysning.

RF 50mm F1.8 STM-objektivet er et rimelig alternativ som passer til Canons fullformats EOS R-system. Det har et asfærisk objektivbelegg som gir skarphet i kantene av bildet – noe som er spesielt nyttig når du tar bilder ovenfra og skal fylle hele bildet. Det er et kompakt, lett, sømløst og kraftig tillegg til alle matfotografers utstyrsveske.

Det beste EF-S-objektivet på nybegynnernivå for matfotografering: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Det passer best til APS-C-speilreflekskameraer, men fungerer også med EOS R-systemkameraer med EF-EOS R-adaptere, eller med kameraer i EOS M-serien med EF-EOS M-adapter

Søtsaker i pastellfarger, noen ligger løst og noen ligger i små skåler, på et bord, ved siden av småkaker med dyreform og glasur.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektivet har et raskt fokuseringssystem med ultrasonisk motor, men fokusringen kan også vris manuelt for å finjustere skarpheten. Super Spectra-belegget reduserer skygger og gjenskinn fra lys som reflekteres tilbake fra sensoren. Tatt med et Canon EOS 800D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 850D) med et Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv ved 1/6 sek, f/4 og ISO 100.

Canons første EF-S-makroobjektiv som kan produsere bilder i naturtro størrelse, er et godt førstevalg for matfotografer. Det er lite, lett, tar svært skarpe bilder og har en stor maksimal blenderåpning som hjelper med å plassere motivet mellom en nydelig uklar bakgrunn og forgrunn.

Med en visningsvinkel som tilsvarer et 96 mm f/2.8-objektiv på et fullformatskamera, får du effektivt større rekkevidde med Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektivet, slik at du kan ta bilder som fyller hele rammen fra en lengre avstand. Dette betyr både at det er en mindre sjanse for at du vil kaste skygge over motivet, og at det er enklere å isolere de mest velsmakende matbitene på tallerkenen.

Det mest allsidige objektivet for matfotografering: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Passer med: EOS R-systemkameraer

En firkantet ostebit, en fikenrull og fruktbiter på enden av en gaffel.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet fanger opp appetittvekkende teksturer og detaljer, delvis takket være RF-fatningen som gjør at objektivet er nærmere sensoren. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek, f/16 og ISO 100.

Forskjellige små matgjenstander, inkludert en aspargestopp og en rekehale dandert på en skje.

Makroforstørrelsen på opptil 1:2 lar matfotografer virkelig fokusere på detaljene. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek, f/16 og ISO 100.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er et allsidig makroobjektiv utformet for det fullformats speilløse systemkameraet Canon EOS R, og kan ta alt fra et vidvinkelbilde av et matmotiv på et bord og et nærbilde i halv naturlig størrelse.

Objektivet er lite og lett nok til å brukes uten stativ og har 5-trinns Dual Sensing IS-teknologi som hjelper deg med å få mest mulig ut av objektivets imponerende oppløsning.

Som med andre objektiver i Canons RF-serie har Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM en justerbar kontrollring foran på objektivrøret, som du kan tildele en viktig kamerakontroll som blenderåpning, ISO-innstilling eller eksponeringskompensasjon. Dette gjør at du enkelt og presist kan justere innstillingen ved å vri ringen raskt. Denne funksjonen er også tilgjengelig når du bruker EF-objektiver med EOS R-systemkameraer, via Canons EF-EOS R-fatningsadapter for kontrollring.

Prøv å bruke dette objektivet med Canon EOS RP for å dra nytte av kameraets fokuseringsfunksjon og dermed ta enda skarpere matbilder.

Det beste objektivet for ekstreme nærbilder i matfotografering: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Passer med: EOS R-systemkameraer

Sitronskiver som lander i stille vann slik at det spruter, mot en helt svart bakgrunn.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet gir deg et telefotosynsfelt, som er perfekt for matbilder tatt forfra, diagonalt eller fra siden. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv ved 1/1000 sek, f/4 og ISO 4000. © Sharon Cosgrove

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet har 1.4x -forstørrelse og kan fremheve selv de minste detaljene i et forseggjort måltid, samtidig som L-seriens optiske kvalitet gir enestående bildeklarhet. Objektivet gir deg sylskarpe, håndholdte bilder, selv i lite lys, med opptil 8-trinns kompensasjon når det kombineres med et kamera med innebygd bildestabilisering (IBIS), for eksempel Canon EOS R6. I tillegg betyr den relativt lange brennvidden på 100 mm at du ikke må bevege deg like nærme som du må med kortere objektiver. Dette kan gjøre det enklere å plassere lys, reflektorer og annet tilbehør, og sikrer at du ikke får damp på objektivet når du tar bilder av rykende varme retter.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM kan skilte med superrask autofokusering takket være høyhastighets RF-fatning og en stillegående Dual Nano USM-motor, noe som gjør den ideell for hybride matfotografer som også tar opp video. Den har også en sfærisk kontrollring for kromatiske avvik som gjør at du kan justere bokeh, og myk fokus for kreative matbilder.

Det beste objektivet for matfotografer som vil reise med lett oppakning: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Passer med: EOS R-systemkameraer

Et makrobilde av de sekskantede rommene i en bikake.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM veier bare 500 g og er det perfekte teleobjektivet å ha med seg i utstyrsvesken. Det lar deg følge magen og ta bilder hvor som helst – fra lokale matmarkeder til bigårder. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/60 sek, f/2 og ISO 1600. © Ilvy Njiokiktjien

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet er rimeligere enn motstykket sitt på 100 mm, og er et fantastisk valg for matfotografer som ønsker et kort teleobjektiv med makrofunksjonalitet.

Dette objektivet er litt bredere enn det på 100 mm og gir deg litt mer fleksibilitet med innrammingen når du har lite plass. Med dette objektivets telefotoavstand, 0.5x forstørrelse og minste fokuseringsavstand på 35 cm er det lett å komme tett innpå motivet. Objektivet har en stor maksimal blenderåpning på f/2 og 5-trinns hybrid bildestabilisering, noe som gir rene, skarpe resultater under alle lysforhold. I tillegg har det et optisk Super Spectra-belegg som reduserer gjenskinn og skygger, noe som er nyttig når det er vanskelig å kontrollere belysningen, for eksempel ved utendørs matarrangementer.

Det beste objektivet for matvloggere: Canon RF 16mm F2.8 STM

Passer med: EOS R-systemkameraer

En ung kvinne, fotografert bakfra, som peker et Canon EOS R6-kamera mot en salatbar fylt med boller av fargerike salater.

Det slanke og rimelige Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet gir deg enestående kvalitet og et stort synsfelt.

En kvinne i en kafé holder en croissant mot et kamera festet til et lite stativ på bordet foran henne.

Objektivets skarpe, klare og svært brede visning gjør det til et ideelt alternativ for matvlogging.

Når du er i den lavere enden av det fokale spekteret, er hver millimeter viktig. Hvis du trenger ekstra plass, men har begrensede muligheter, som når du filmer i en liten restaurant, eller når du skal ta bilder av store ting ovenfra, kan den enorme bredden til Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet redde hele fotoseansen. Er du bekymret for forvrenging ved bruk av ekstra bredt objektivrør? Ingen grunn til bekymring. Alle Canon EOS R-systemkameraer, inkludert Canon EOS R, EOS RP og EOS R6, har innebygd korrigering av objektivforvrengning, slik at bildene dine alltid ser naturlige ut.

Dette superkompakte objektivet veier bare 165 g og har en minste fokuseringsavstand på 13 cm, noe som er enda kortere enn noen makrokompatible objektiver, slik at du kan komme deg svært nærme og få maksimalt med detaljer. I likhet med de andre fastobjektivene på denne listen, har RF 16mm F2.8 STM-objektivet også en lyssterk maksimal blenderåpning som gir deg fleksibilitet når det kommer til dybdeskarphet og belysning.

Det beste zoomobjektivet for matfotografering: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Passer med: EOS R-systemkameraer

Et nærbilde av en skive lyst ristet brød med en liten, smeltende smørklatt på seg.

Hvis du vil ha ett enkelt objektiv som kan oppfylle alle dine kreative behov i alle situasjoner, er Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM et fantastisk valg. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 1/13 sek, f/4 og ISO 400.

Med et zoomområde fra 24 mm til 105 mm er det svært allsidige Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet perfekt uansett hvilken posisjon du fotograferer fra. Den minste fokuseringsavstanden på 13 cm og 0.5x forstørrelse når du fokuserer manuelt ved 24 mm, gjør at objektivet er mer enn godt nok når du skal ta delikate nærbilder av mat.

Det som kanskje er mest overraskende med RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, er at det utrolig brede zoomområdet og 5-trinns bildestabiliseringen får plass i kamerahuset som er mindre enn 9 cm, og som bare veier 395 g. Takket være den lille formfaktoren passer objektivet enkelt inn i kompakte utstyrsvesker, og gjør at det er lett å ta håndholdte bilder med pålitelige, skarpe resultater.Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte produkter

Relaterte artikler