INTERVALLOPPTAK

Intervallbildeprosjekter for nybegynnere

Utforsk en verden av intervallfilm mens du slapper av hjemme eller når du er ute sammen med familien. Canon EOS-kameraet gjør det enkelt!
To iskremer designet til å se ut som vannmelonskiver som smelter på en tallerken.

Intervallopptak er en kreativ teknikk som åpner opp en skjult verden mens du er på farten, og du kan få noen overraskende og givende resultater. Fra stormskyer som brer seg ut over landskapet, til sakte stjernebevegelse over nattehimmelen – intervallopptak tilfører mye til det store lerretet, men er like effektiv å bruke med mindre motiver uten å måtte dra langt av sted.

For å demonstrere at man ikke trenger å reise langt for å være kreativ, utfordret vi to fotografer til å bruke intervallopptak til å filme noe vakkert rundt hjemmene deres.

Øv hjemme

Alex Nail er en prisbelønt landskapsfotograf og skaper av intervallopptak som holder til i Storbritannia. Han er lidenskapelig opptatt av å gi liv til landskapet og bygge en imponerende portefølje av personlige intervallopptaksprosjekter. Han har brukt teknikken kommersielt for en rekke organisasjoner, deriblant British Tourist Authority.

Vanligvis finner man Alex og linsene hans i Europas fjellkjeder, men han forteller at å holde seg nærmere hjemtraktene, er en fin måte å bli kjent med intervallopptak på. Han brukte intervallopptak og filmet fra dag til natt gjennom vinduet hjemme hos seg selv for å vise hvor enkelt det kan gjøres.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

«Hjemmet er et perfekt sted å lære seg intervallopptak. Det er praktisk og under kontrollerte forhold», forklarer Alex. «Utendørs er intervallopptak litt mer utfordrende på grunn av vind, regn eller plutselige endringer i lysforholdene. Men man kan enkelt utvikle ferdighetene sine innen intervallopptak innenfor hjemmets fire vegger. Selv nå, etter åtte år med intervallopptak, tester jeg fremdeles ut forskjellige ting innendørs.»

«Det er selvfølgelig også utfordringer knyttet til å filme innendørs. Hjemmet er et relativt statisk sted, så utfordringen er å tenke ut hvordan man skal introdusere endringer eller bevegelse. Du har kanskje ikke et hjem som tatt ut av en katalog (jeg har det i hvert fall ikke), men det hindrer deg ikke i å fange bevegelser du opplever i hverdagen eller å fokusere på små detaljer. Hvis man filmer en solnedgang eller soloppgang, kan man følge med på hvordan kunstig lys innendørs endres eller ikke sammenlignet med de store endringene man opplever utendørs.»

Alex foreslår å bruke ting som står i ro, som en kontrast til bevegelsene man er ute etter å fange på film. «Man kan for eksempel bruke en vinduskarm og pyntegjenstander som en kontrast til de vilkårlige bevegelsene til trærne utenfor eller skyer som farer over horisonten. Statiske ting er med på å fokusere oppmerksomheten til de som ser på, mot bevegelsene.»

Fange bevegelsen til dyr

Etter å ha blitt uteksaminert fra Central Saint Martins College of Art and Design i London forlot skotske Camilla Rutherford bylivet for å bruke tiden på å ta bilder og lage filmer av eventyrlystne idrettsutøvere som jakter vinteropplevelser verden over. Etter dette dro hun til Wanaka i New Zealand der hun nå bor på en gård med merinosauer i høylandet med familien sin.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Camillas intervallopptak er av en saueflokk på gården. Forskjellen på de kjappe bevegelsene til dyr som spiser, og de sakte bevegelsene til skyene på himmelen tilfører en visuell kontrast, og lyskvaliteten og den dramatiske bakgrunnen gir samtidig en filmaktig vri på en hverdagslig setting.

Man har kanskje ikke tilgang til en slik barsk og vakker natur utenfor stuevinduene, men teknikken fungerer like godt på et kjæledyr som beveger seg i rommet, eller fugler som besøker fuglebrettet. Sett opp kameraet på et stativ, angi et intervallopptak med langt intervall og fang de daglige bevegelsene til dyr som man normalt ikke ser.

Lage egne intervallopptak

Intervallopptak i mindre skala kan være svært effektivt. Man trenger verken et avansert kamera eller spesialistobjektiv. Hvis man har tid og tålmodighet, kan man rett og slett ta en serie bilder med faste intervaller og deretter bruke en programvare for filmredigering for å lage en intervallfilm.

Noe som gjør ting enklere, er at flere Canon EOS-kameraer har innebygd intervalltidtaker som automatiserer hele prosessen. Med denne kan man spesifisere antall bilder man ønsker å ta, og hvor langt intervallet skal være mellom bildene, enten i sekunder, minutter eller timer. Kameraet tar deretter en serie med bilder med intervallet man har angitt, inntil det antall bilder man har spesifisert, er tatt. Bildene kan deretter brukes til å lage en intervallfilm med en passende programvare, eller så kan man bruke bildene på andre kreative måter.

Noen EOS-kameraer har et alternativ for intervallfilmopptak som gjør det enda enklere. Kameraet gjør det vanskelige arbeidet for deg, siden det kombinerer bildene og lagrer den ferdige intervallfilmen på minnekortet, slik at du kan se og dele den med en gang.

Du finner en av funksjonene – og noen ganger begge – i en rekke kameraer i EOS-serien. EOS 250D og EOS RP er to kameraer som passer perfekt for nybegynnere, og som legger til rette for å utforske kreative intervallopptak hjemme. Det finnes et ubegrenset antall motiver som man kan lage intervallfilm av. Det kan være alt fra blomster som blomstrer og visner, til iskrem som smelter, og sollyset som flytter seg i rommet.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Tips til bruk av intervallopptak

Når man har valgt et passende motiv til intervallopptaket, er tiden inne for å sette opp kameraet. Det er anbefalt å bruke et stativ, slik at statiske deler i scenen forblir skarpe.

Et Canon EOS 250D som er montert på et stativ vendt mot en iskrem formet som en vannmelonskive på en tallerken med en bordlampe på den ene siden.

Monter kameraet på et stativ for å sørge for at hele scenen ikke beveger seg, men bare delene som er ment å skulle flyttes.

Batterikapasiteten kan være en grunn til bekymring når man filmer lange intervallopptak, så sørg for å starte med et fulladet batteri. For å begrense batteribruken mest mulig kan bakskjermen slås av som standard på enkelte kameraer, eller den kan deaktiveres i innstillingene for intervallfilm. For svært lange intervallopptak kan det være lurt å feste et batterigrep og ekstra batteri til kameraet eller bruke en strømadapter, slik at man sørger for å ha nok strøm.

Et batteri som settes inn i et kamera av typen Canon EOS 250D.

Sørg for at du begynner å spille inn intervallet med fulladet batteri, spesielt hvis du skal ta et stort antall bilder over lang tid.

Når det gjelder lysforhold under intervallopptak innendørs, er det ofte bedre å bruk kunstig lys i stedet for naturlig lys, for å oppnå et mer stabilt resultat. Dagslys kan endre seg i intensitet og fargetemperatur i løpet av intervallopptaket. Selv om denne endringen er vanskelig å se når du tar bildene, kan det føre til flimring i den ferdige filmen. En skrivebordslampe passer utmerket for små motiver, spesielt når man gjør lyset mykere ved å plassere et tynt stoff foran lampen.

En bordlampe skinner gjennom en bit av gasbind som lyser opp en iskrem på en tallerken.

Hvis du lager et intervall av et objekt innendørs, kan kunstig lys bidra til å sikre konsekvent belysning gjennom hele innspillingen.

Intervalltidtaker eller intervallfilm kan aktiveres i den røde opptaksmenyen på EOS-kameraer som har en av disse funksjonene. Enkelte kameraer har begge funksjonene, men man må bruke videomodus for å få tilgang til intervallfilm – som man ser her med EOS 250D.

Canon EOS 250D stilt inn i filmmodus.

Still inn EOS-kameraet i filmmodus.

Fingeren til en bruker som velger modusen Time-lapse movie på den vribare skjermen til et Canon-kamera.

Velg modusen Time-lapse movie.

Enkelte EOS-kameraer har en rekke forhåndsinnstillinger i intervallfilmmenyen. Disse er optimalisert for ulike typer motiver, som personer som går eller skyer i sakte bevegelse. For full kontroll over innstillingene for intervallopptak må man velge Custom (Tilpass). Her kan man velge intervallet mellom hvert bilde og antall bilder som til slutt skal utgjøre intervallopptaket. Disse alternativene avgjør hvor lang tid opptaket tar, og hvor langt det ferdige opptaket blir. Du ser endringene på skjermen når du justerer innstillingene.

Vinduet Custom Settings i modusen Time-lapse movie.

Hvis du vil ha fullstendig kontroll over intervallvideoen, velger du Custom. Deretter kan du velge lengden på intervallet mellom hver innspilling, og i tillegg det totale antallet innspillinger som skal gjennomføres.

Velg et intervall som samsvarer til bevegelseshastigheten du forsøker å fange. Hvis hele bevegelsen tar kort tid å gjennomføre, som for eksempel familien som spiller et spill eller lager mat sammen, bør du angi et kort intervall på noen få sekunder for at sekvensen skal bli jevn. Hvis bevegelseshastigheten er sakte, som oppgang eller nedgang av sol eller måne, velger du et lenger intervall. Når du endrer intervallet, vil opptakstiden enten øke eller reduseres.

Innstillingene for intervallfilmen på LCD-skjermen for et Canon EOS 250D.

Velg et kortere intervall mellom innspillingene for å lagre raskere handling. Velg et lengre intervall for å lagre saktere handling, for eksempel en solnedgang.

Antall bilder som blir tatt, avgjør hvor langt intervallopptaket blir, i henhold til bildefrekvensen i videoen. Hvis du for eksempel gjør intervallopptak i 4K med 25 bilder/sek, vil hvert sekund av videoen kreve 25 enkeltbilder. Det betyr at du må ta 500 bilder for å lage en 20 sekunder lang intervallfilm. Hvis man endrer antall bilder, vil det ha innvirkning på både opptakstiden og varigheten på filmen – og bestemme hvor mye ledig plass du trenger på minnekortet.

Et vindu med innstillinger for intervallvideo som viser at dersom 300 bilder tas med 10 sekunders mellomrom, så vil det ta i underkant av 50 minutter å spille inn, og avspillingen vil vare i 12 sekunder.

Antallet bilder i intervallet, kombinert med videoens bildefrekvens, vil fastslå hvor lenge intervallsekvensen spilles av. Et større antall bilder vil naturligvis ta lengre tid, og det vil også føre til en lengre sekvens ved avspilling.

Stiller inn alternativet Time-lapse movie slik at det piper etter at hvert bilde blir tatt.

Du kan eventuelt stille inn kameraet til å pipe etter at hvert bilde tas, noe som gjør det enklere å vite når lagringssekvensen er fullført.

Intervallfilmmodusen gir deg flere kontrollalternativer, for eksempel en liten lyd etter hvert bilde som tas. Det kan være nyttig hvis kameraet står i et annet rom, slik at du kan følge med på når sekvensen er ferdig.

Det er en god idé å stille inn så mange som mulig av innstillingene for bildetakingen manuelt, slik at intervallfilmen får et jevnt uttrykk fra start til slutt. Hvis du for eksempel lar bildestil og hvitbalanse stå på automatisk, kan kameraet endre på innstillingene for enkelte bilder.

Den vribare skjermen for et kamera av typen Canon EOS 250D viser innstillingene som er valgt for et intervallopptak.

Angi så mange av innspillingsparameterne som mulig manuelt for å sørge for at kameraet ikke endrer eksponering, hvitbalanse eller andre innstillinger automatisk som en reaksjon på mindre endringer i forholdene i løpet av innspillingen.

Du kan ha mye moro med intervallopptak uansett hvor du befinner seg. Som med alle fotoprosjekter lønner det seg å bli kjent med det grunnleggende før du går videre med mer utfordrende motiver. Hvorfor ikke ta kameraet og starte å filme bevegelser utenfor vinduet nå med en gang? Eller du kan bruke et stativ på kjøkkenet og filme neste gang du skal lage et måltid. Det beste med intervallopptak er at det er enkelt å lære og givende å mestre. Før du vet ordet av det, ser du på hverdagslige ting med nye, kreative øyne.


Skrevet av Marcus Hawkins

Relaterte artikler

 • INTERVALLOPPTAK

  Filme bevegelse med intervallopptak

  Idiotsikre teknikker for å gjøre intervallopptak, opptak i fortfilm og opptak i sakte film.

 • INTERVALLOPPTAK

  Hvordan fotografere tidsforløp

  Finn ut hvordan du setter opp kameraet for å fotografere et intervallopptak fra dag til natt, slik at du får et flott tidsforløp som viser hvordan tiden har gått i ett bilde.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Ta bilder fjernstyrt

  Oppdag fordelene ved fjernstyrt kamerabetjening for alle typer fotografering.

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Fem gode tips til landskapsfotografering med intervallopptak

  Gi liv til landskapet med disse tipsene til intervallopptak.