A time stack image showing a tulip blooming.

INTERVALLOPPTAK

Tidsøyeblikk: gjør et intervallopptak om til en utskrift med denne tidsforløpteknikken

Det kan se fantastisk ut hvis du tar hundrevis av bilder i et intervallopptak som viser hvordan tiden har gått, men du kan ikke henge opp videoene med resultatet på veggen. Derimot er det mulig å gjøre et intervallopptak om til et enkeltbilde som du kan skrive ut. Når du skal lage et tidsforløpbilde, må ta en serie av bilder – akkurat som du ville gjort med et intervallopptak. Men i stedet for å lage en video, bruker du forskjellige områder fra ulike bilder og smelter dem sammen til et slående bilde som viser overgangen, for eksempel, fra dag til natt.

Her forklarer vi det grunnleggende når du setter opp kameraet for intervallopptak, ved bruk av et kamera med en innebygd intervalltidtaker. Det er en enkel kamerateknikk som du kan prøve ut hjemme eller i hagen din. Vi har fanget de fascinerende bevegelsene til blomsterbladene på en tulipan gjennom ettermiddagen og kvelden, men du kan bruke den samme teknikken på hvilket som helst motiv som forandres over tid, fra en smeltende iskrem til en landskapssekvens som viser overgangen fra dag til natt. Når vi er ferdige, smelter vi rammene sammen, og deretter produserer vi en iøynefallende utskrift til veggen.

1. Fotografere intervallopptak

Velg en plassering

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Når du velger en plassering for å fotografere et tidsforløp, må du ta i betraktning værforandringer og beskytte kameraet ditt fra elementene.

Sett kameraet på et stativ og velg en vinkel å fotografere fra. Husk på at kameraet må stå stille i mange timer, dvs. at en plassering hvor kameraet ikke er i veien, er best. Hvis det skulle bli regn, kan du plassere kameraet under dekke eller fotografere ut av et vindu. En rolig dag er best, ettersom sterk vind kan føre til uønsket bevegelse av blomsten. Pass på at du har et fulladet batteri. Tulipaner er fullstendig åpne midt på dagen for å fange sollys på de spredte blomsterbladene, så det er da vi setter opp fotograferingen.

Konfigurere en simpel bakgrunn

A black back drop is used to make tulips stand out.
En enkel bakgrunn vil gjøre blandingen av tidsforløpbildene mye enklere.

Hvis du fotograferer et motiv som en blomst, kan du prøve å sette opp en simpel bakgrunn. Ikke bare fremhever dette den ene blomsten fra en hagebakgrunn med mange elementer, det gjør det også enklere å sømløst kombinere flere bilder til ett senere. Vi hang et svart klede bak blomsten her, men du kan eksperimentere med alle slags bakgrunnsfarger. For å holde bakgrunnen mørk sørget vi for at den ikke ble truffet av direkte sollys.

Konfigurere eksponeringen

Relaterte artikler
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

FOTOGRAFERING INNENDØRS

Kunstverkprosjekter: tre ideer for kreative fotoseanser hjemme

Vær kreativ hjemme. Tips for hvordan du kan fotografere filmatiske portretter, abstrakte makrobilder og intervallopptak.

Tulips in a garden framed by trails of light.

HAGEFOTOGRAFERING

Vær kreativ i hagen din: tre teknikker du kan lære å mestre

Gøyale prosjekter du kan prøve hjemme, fra å male med lys til å fotografere stjernene.

How to shoot time-lapse films

INTERVALLOPPTAK

Spille inn intervallopptak hjemme

Utforsk en verden av intervallfilm med EOS mens du slapper av hjemme.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Blenderprioritetmodus (Av) er ideell for å fotografere tidsforløp. Kameraet justerer lukkerhastigheten til lyset når det forandrer seg, men fotograferer fortsatt med blenderåpningen du valgte.

Valget av eksponering kommer an på motivet og belysningen. Generelt er blenderprioritet et godt valg for intervallopptak hvor lysnivåene forandrer seg i løpet av dagen. Dette betyr at du kan holde blender og ISO fast mens kameraet tilpasser lukkerhastigheten til forholdene. En blender med middels rekkevidde, som f/8, er ideell, og en lav ISO, som ISO 100, hjelper med å holde støy på et minimalt nivå. Etter å ha fokusert på motivet, bytter du objektivet til manuelt fokus, slik at den holdes låst gjennom sekvensen.

Tenk på bildekvaliteten også. RAW-bilder inneholder ekstra detaljer i høydepunktene og skyggene, noe som gir deg et bedre sikkerhetsnett for å korrigere over- eller undereksponering. Hvis du ikke er trygg på å bruke RAW, velger du RAW+JPG, men husk at dette alternativet bruker mer plass på minnekortet ditt.

Kontroller belysningen

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Du kan blokkere sollyset fra å treffe motivet ditt og kompensere med kunstig lys for å opprettholde en konsekvent effekt.

Konsekvent belysning vil hjelpe til med å lime bildene dine sammen, men dette kan være vanskelig dersom du fotograferer på forskjellige tider på dagen. Nøkkelen er å hemme dagslyset slik at det har en minimal rolle i det totale belysningsmiljøet. Du har et par valg her. Først må du midlertidig blokkere alt sollyset med en reflektor eller et teppe, og så lyse på blomsten med en lampe eller en sterk lommelykt. Alternativt kan du bruke en speedlite-blits eller ekstern blits til å overvelde dagslyset.

Konfigurere intervallene

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Det er en langvarig prosess å lage et tidsforløp. Dette kan gjøres enklere ved å bruke et kamera med alternativet for intervallopptak – som Canon 5D Mark IV, som vi bruker her, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D eller EOS M6 Mark II.

Gå til fotograferingsinnstillinger for intervallopptak i kameramenyen. Det er to nøkkelkontroller her. Intervallinnstillingen bestemmer tid mellom bilder, og rekkevidden du kan velge, varierer avhengig av kameraet ditt. Noen tillater intervaller på opptil 30 sekunder, noen opptil 59 minutter og 59 sekunder, noen et antall timer, minutter og sekunder (her er kameraet satt opp til å ta et bilde hver time). Antall bilder kan bli satt til et spesifikt nummer eller 00 ubegrenset (hvis kameraet ditt tillater det) for å fotografere uavbrutt. Når alt dette har blitt satt opp, kan du starte sekvensen ved å trykke på lukkeren.

2. Smelte sammen bildene dine

Bygge tidsforløpet

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Velg fotosekvensen din i Canon Digital Photo Professional-bildebehandlingsprogramvaren (DPP), og smelt dem sammen med justerings- og sammensettingsverktøyene.

Når du har en sekvens med bilder som er tatt over flere timer, kan du smelte dem sammen til et enkeltbilde som viser motivets overgang gjennom dagen. Velg bildene du vil blande – du kan velge så mange eller så få du vil, men jo flere bilder du tar, jo lengre tid vil det ta. Behandle bildene for å forbedre fargene og tonene slik du ville gjort med et individuelt bilde. For å spare tid kan du behandle dem i ett parti i DPP ved å bruke Recipe-funksjonen.

Sørg for at bakgrunnen er konsekvent

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Bruk justeringsverktøyet til å gjøre bakgrunnen konsekvent over alle bildene som er smeltet sammen.

Hvis, som med blomsten her, det er områder i bakgrunnen som ikke er helt svarte, så kan du male over dem med Tilpasningsverktøyet og deretter gjøre området mørkt. Det neste trinnet er å begynne å smelte sammen bildene ved hjelp av justerings- og sammensettingsverktøyene i DPP. Med justeringsverktøyet kan du sverte områdene i et bilde som du ikke vil bruke, og deretter bruke Sammensettingsverktøyet til å velge et annet bilde og blande ved bruk av innstillingen for å lysne eller legge til. Lagre blandingen og fortsett på samme måte, bilde for bilde, for å bygge opp effekten.

Bland bildene dine

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Du kan velge hvordan du blander bildene dine i DPP. Her har vi valgt en blomst i synlige forskjellige stadier av blomstringen.

Det finnes mange bilderedigeringsprogrammer og apper som du kan bruke til å blande bildene dine, men de samme prinsippene gjelder. Stable bildene oppå hverandre, og velg områdene på hvert bilde som du vil bruke i det blandede bildet ditt. Du kan velge en overgangsblanding, fra en side av rammen til den andre, eller eksperimentere med andre typer overganger, som en serie med skiver, som vist i eksempelbildet av et landskapstidsforløp under.

Når du har mestret det grunnleggende ved å blande bilder i DPP, kan du prøve forskjellige effekter, som å skive bilder sammen.

3. Skriv ut tidsforløpet ditt

Forbered bildet ditt

Nå som disse bildene har blitt blandet sammen til et enkeltbilde, er de klare til å skrives ut.

Når intervallbildene dine har blitt blandet, hvorfor ikke ta prosessen et steg videre og skrive ut bildet ditt? En innrammet utskrift av en blomst i flere stadier av blomstringen er et slående tillegg til veggen eller peishyllen din – eller som en gave til en du er glad i. Forberedelsen av et bilde som skal skrives ut, er en enkel jobb som kan utføres i de fleste bilderedigeringsappene. Uansett hva du velger, så er det viktig at fargene på skjermen din er kalibrert slik at det du ser på skjermen, er det du får fra skriveren din.

Velg de riktige innstillingene

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Ved å velge de riktige innstillingene sikrer du at utskriften samsvarer med fargene som vises på skjermen, og det resulterer i et nydelig, dekorativt tillegg til hjemmet ditt.

Utskriftprosessen kan variere litt, avhengig av hvilken skriver du bruker. Profesjonelle skrivere har fordeler, som utskrifter i plakatstørrelse med lenger levetid. Skriveren Canon PIXMA PRO-10S kan produsere utskrifter opptil A3+-størrelse ved bruk av et system med ti pigmentbaserte blekk for nydelig fargegjengivelse, mens PIXMA PRO-100S bruker et system med 8-blekks dye-basert system for utskrifter med enda lenger levetid. Du kan også nå nye høyder med Canon imagePROGRAF PRO-1000 for utskrifter opptil A2-størrelse ved bruk av LUCIA PRO-systemet med 12 pigmentbaserte blekk fra Canon.

Hvis du bruker en av disse eller en annen profesjonell skriver fra Canon, må du da bruke Print Studio Pro for å veilede deg gjennom utskriftsprosessen. Dette programtillegget fungerer med DPP og andre redigeringsapper, og med det kan du fininnstille innstillingene for fargestyring og papirprofiler for å oppnå samsvar mellom fargene på skjermen og på utskriften.

Hvis du bruker en fotoskriver for hjemmet, som Canon PIXMA TS6350, som vi brukte, kan DPP styre prosessen: Velg skriv ut og deretter Egenskaper, og velg papirtypen du bruker og de riktige innstillingene. Bruk spesialpapir for det beste resultatet, som Canon Pro Photo Papers og en skriver med et system med minst fem blekk (som Canon ChromaLife100-blekkteknologi som brukes i PIXMA TS6350) for å produsere utskrifter av høy kvalitet.


Skrevet av James Paterson

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker