Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Intervallopptak – gi liv til landskapsbilder

Fotografering med intervallopptak innebærer at du tar hundrevis, eller til og med tusenvis, av stillbilder som spilles av i en sekvens som utgjør en tidskomprimert video. Dette er en engasjerende kunstform som kan bidra til å puste nytt liv i tradisjonell landskapsfotografering. «Med fotografering med intervallopptak kan du se nytt potensial i et landskap», sier Alex Nail, en profesjonell landskapsfotograf og filmskaper som produserer bilder for ulike organisasjoner – blant annet Visit Britain og Woodland Trust.
«Det kan være vanskelig å engasjere publikum med landskapsbilder, men motivet kommer til liv straks du legger til bevegelser. Det skarpe lyset en vakker sommerdag er kanskje ikke så bra for stillbilder, men når du ser skyer som former seg eller feier over himmelen, er det en perfekt anledning til å ta i bruk intervallopptak».
En soloppgang, en strømmende bekk, bølger ved stranden eller til og med passerende trafikk kan gjøres om til fascinerende filmklipp. Det tar bare noen få minutter å klargjøre kameraet for opptak.
Alex deler sine fem beste tips til landskapsfotografering med intervallopptak, med Canon EOS RP – et lite, lett og intuitivt fullformatskamera som er perfekt for kreativitet på farten.

1. Start med riktig utstyr

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
For Alex var det lille, lette og kraftige Canon EOS RP-kameraet perfekt for intervallopptak av landskaper på fjerntliggende steder.

Når Alex skal fotografere landskaper med intervallopptak, bruker han et stativ, et vidvinkelobjektiv eller et zoomobjektiv i mellomsjiktet og et intervallometer for å angi intervallet mellom bildene. Mange Canon-kameraer, inkludert EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II og EOS RP, har imidlertid et innebygd intervallometer og en filmopptaksinnstilling for intervallopptak som kan ta opp i 4K. Med EOS RP kan du ta bilder i intervaller på ett sekund eller mer, og med en varighet på opptil 3600 bilder, i 4K UHD eller full HD. Prosessen er enkel – du trenger bare å klargjøre kameraet, avgjøre hvor lang avstand du vil ha mellom bildene, og hvor lenge du vil kameraet skal ta opp, så tar kameraet seg av resten og setter sammen bildene i en videosekvens for deg på kameraet.

«Med Canon EOS RP kan du klargjøre kameraet og la det utøve sin magi etter hvert som motivet endrer seg foran deg», sier Alex.

Alex bruker sitt Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv. «Dette objektivet er godt egnet til fotografering med intervallopptak fordi det har svært nyttige brennvidder. Jeg fotograferer ofte landskaper med intervallopptak ved 24 mm, men med dette objektivet har jeg fortsatt ekstra rekkevidde til fjerntliggende scener», sier han. I tillegg til neste generasjon RF-objektiver er Canon EOS RP-kameraet også kompatibelt med Canons serie med EF- og EF-S-objektiver via en EF-EOS R-fatningsadapter.

2. Still inn kameraet

Teknologien for 5-trinns bildestabilisering på Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er gunstig ved fotografering håndholdt, men Alex anbefaler å bruke et stativ for intervallopptak. «Hvis objektivet har en bryter for bildestabilisering, må du huske å deaktivere bildestabilisering ved bruk av stativ, siden det kan føre til forskyvninger», sier han. Ved bruk av filmopptaksinnstillingen for intervallopptak på Canon EOS RP deaktiveres bildestabilisering i objektivet.

Alex anbefaler også å låse fast innstillingene for å få et klarere og jevnere resultat. «Det er alltid vanskelig å huske å bytte til manuell fokus. Hvis motivet endres, lysforholdene endres, eller det er et ørlite bytte i fokus, kan det føre til problemer, så lås fast både kameraet og innstillingene, og fokuser manuelt». Skyv AF/FM-bryteren på objektivet til MF.

3. Mestre eksponering

Landskapsbilder er avhengige av naturlig lys, som kan endres raskt i løpet av noen få sekunder. Eksponering spiller en viktig rolle i fotografering med intervallopptak. Alex fotograferer i blenderprioritetsmodus, med mindre han fotograferer mot solen, noe som betyr at kameraet justerer lukkerhastigheten automatisk etter lyset. «Endringene i eksponeringen mellom bildene er svært små», sier han. «Det er mindre flimmer enn du kanskje forventer». Hvis du vil fange inn naturlige eksponeringsendringer, foreslår imidlertid Alex å bytte til manuell innstilling. «Dette er faktisk den enkleste måten å ta intervallopptak på, fordi du bare kan konfigurere det, og så ikke tenke mer på det».

Med filmopptaksinnstillingen for intervallopptak på Canon EOS RP kan du ta et testbilde for å vurdere eksponeringsinnstillingene før du trykker på filmopptaksknappen for å starte intervallopptaket.

4. Velg en varighet som passer til motivet

Angi intervallet mellom bildene i henhold til hvor raskt omgivelsene kommer til å endre seg. Strømmende vann, bølger ved land og passerende trafikk beveger seg ganske raskt – korte intervaller fanger inn uten brå og skurrende endringer. Ved opptak av skyer i rask bevegelse en vindfull dag er et intervall på mellom ett og fire sekunder et godt valg.

Alex tar sikte på å fange inn mellom ti og tolv sekunder med opptak for å produsere et klipp på fire til seks sekunder. «Du vet kanskje ikke nøyaktig når de mest interessante øyeblikkene skjer», forklarer han. Hvis du tar steget videre til å opprette intervallopptak manuelt i en programvare, kan du øke hastigheten på avspillingen. «Ved å doble antall bilder kan du også doble hastigheten hvis du ser at intervallopptaket ditt endrer seg for sakte». De fleste av Alex' sekvenser starter med rundt 300 bilder, noe som gir ham 12 sekunder med opptak når det spilles av med 25 bilder i sekundet.

Alex anbefaler å eksperimentere med skumringsoverganger og deretter med stjernehimler etter hvert som du utvikler ferdighetene dine. «Hvis du vil fange inn nattehimmelen og se stjernene som snurrer rundt polarstjernen, kan du fotografere med 40 sekunders intervaller og en lukkerhastighet på 30 sekunder», sier han. «Du trenger en mye lengre tidsperiode enn for fotografering av skyer».

Du må også tenke på batterilevetid når du fotograferer natten gjennom. «Jeg har funnet ut at Canon-batteriene er svært pålitelige, selv ved lave temperaturer», sier Alex, men husk at batterikapasiteten blir redusert under kalde forhold. Hvis du skal fotografere over lengre tid eller over natten med Canon EOS RP, kan det hende du må vurdere å koble kameraet til en strømkilde ved hjelp av tilleggsutstyr som strømadapteren AC-E6N, DC-koblingen DR-E18 eller strømadaptersettet ACK-E18.

5. Skap en fengende komposisjon

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Alex foretrekker å plassere sterke grafikkelementer i forgrunnen, for eksempel steiner, trær eller vann, når han fotograferer landskaper, men intervallopptak krever en annen tilnærming. «Det å lage vellykkede intervallopptak handler om å forenkle bildet slik at kvalitetene i opptaket er i fokus. Når jeg tar stillbilder, er jeg veldig nøyaktig når det gjelder komposisjon, men med intervallopptak fotograferer jeg med vidvinkel fordi jeg ikke kan forutse hva som kommer til å skje. Jeg kan bare beskjære opptaket under etterbehandlingen hvis jeg vil. Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er perfekt – jeg kan fotografere med vidvinkel, men hvis motivet krever en strammere ramme, for eksempel når månen eller solen synker under horisonten, får jeg med det også».

Neste gang du er ute på tur, kan du se etter muligheter til å gi landskapet liv. Det å lage et intervallopptak trenger ikke ta mye lengre tid enn du kanskje bruker på å sette opp et stativ for å ta et stillbilde av landskapet. Med et kamera som har et opptaksprogram for intervallopptak, for eksempel Canon EOS RP, er det svært enkelt.Skrevet av Natalie Denton

Beslektede artikler
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Landskapsobjektivutfordring

Proffe Verity Milligan deler sin erfaring med å ta kreative landskapsbilder med to lette objektiver.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

INTERVALLOPPTAK

Filme bevegelse med intervallopptak

Idiotsikre teknikker for å gjøre intervallopptak, opptak i fortfilm og opptak i sakte film.

Create light trails

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Lage lysspor

Slik bruker du lang eksponering til å lage lysspor: tips fra vinneren av Canons Redline Challenge.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker