GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

Hvordan du tar bilder fjernstyrt – og hvorfor du bør gjøre det

Hvis du skal ta dyreliv-, natt- og landskapsbilder og selvportretter, er det viktig å lære seg hvordan du betjener kameraet fjernstyrt. Her er en kort veiledning som forklarer fordelene med fjernstyrt kamerabetjening, og hvorfor du bør benytte deg av det.
En kvinne iført gul solkjole står på en buet gangbro, og et Canon EOS R10 på et lite stativ står klart til å fotografere henne.

Fjernstyrt kamerabetjening kan virke som en avansert teknikk, men det er mye enklere enn du tror og byr på store fordeler. Les denne veiledningen for å finne ut hvordan det fungerer, når det bør brukes, og hvordan det er nyttig for ulike typer fotografering.

Hva betyr fjernstyrt kamerabetjening?

En bruker holder en smarttelefon med Canon Camera Connect-appen åpen, og på skjermen vises det samme motivet som på skjermen på Canon-kameraet i bakgrunnen.

Du har sannsynligvis allerede det du trenger for fotografering med ekstern betjening – et stort utvalg Canon-kameraer kan betjenes med den kostnadsfrie Canon Camera Connect-appen på en smarttelefon eller et nettbrett.

Fjernstyrt kamerabetjening betyr ganske enkelt at du betjener kameraet og lukkeren med en annen enhet i stedet for kontrollene på selve kameraet.' Den tradisjonelle løsningen for dette var en kabel som kunne kobles til kameraet, men nå brukes mest trådløs betjening. Et stort utvalg av Canon-kameraene har Wi-Fi-tilkobling, og nyere modeller, inkludert alle EOS R-systemkameraene, har også Bluetooth. Med Canon Camera Connect-appen kan du justere en rekke innstillinger og utløse lukkeren direkte fra en smarttelefon eller et nettbrett.

Når bør du bruke fjernstyrt utløsning?

Det er mange fordeler ved å bruke en fjernstyrt utløsning. For det første, siden du ikke rører kameraet fysisk, fjerner det risikoen for vibrasjon når du utløser lukkeren. Derfor er dette en ypperlig metode for å hindre kameraristing og ta skarpe bilder. For det andre er det også nyttig når du skal ta bilder som er vanskelige å ramme inn når du holder kameraet i hendene, inkluder gruppebilder der du selv skal være med i bildet, eller bilder av sky dyr i naturen.

Fjernstyrt kamerabetjening er et nyttig verktøy for mange ulike fotograferingssjangre, inkludert følgende:

Et bilde av en elv i en bratt dal, tatt med lang eksponering med et Canon PowerShot G5 X Mark II-kamera. Den lange eksponeringen har gjort det strømmende vannet melkeaktig og uskarpt mens resten av motivet er skarpt.

Den lange eksponeringen her har gjort det strømmende vannet uskarpt, mens resten av motivet er skarpt. For å oppnå denne effekten er det svært viktig at kameraet står helt i ro, så derfor er det praktisk å kunne ta bilde uten å røre kameraet. Tatt med et Canon PowerShot G5 X Mark II-kamera ved 8 sek., f/11 og ISO 125. © James North

Fjernstyrt kamerabetjening for landskapsfotografering

Fjernstyrt utløsing av lukkeren er ideelt når du fotograferer landskap med et stativ, spesielt når du bruker lange eksponeringer, siden du ikke risikerer at kameraet rister når du tar på det. Under intervallopptak sikrer det også at du ikke rykker i kameraet og endrer innrammingen, noe som kan føre til distraherende hopp i det endelige videoopptaket. Med Canon Camera Connect-appen kan du endre innstillingene fra en smarttelefon mellom opptakene, slik at du slipper å hele tiden gå tilbake til kameraet eller sjekke bildene på kameraskjermen. Du kan til og med legge til stjernevurderinger med en mobilenhet slik at det blir enklere å velge, dele og behandle innhold.

En person trykker på et bilde av en ugle i Canon Camera Connect-appen på en smarttelefonskjerm.

Med Canon Camera Connect-appen på en smarttelefon er det enkelt å fokusere under fjernstyrt fotografering. Bare trykk på området på skjermen der du vil at objektivet skal fokusere, og se motivet komme til syne.

Fjernstyrt kamerabetjening i dyrelivfotografering

Ekstern kamerabetjening er ideelt når du fotograferer eller filmer motiver som er lettskremte og vanskelige å komme innpå, for eksempel dyr. Du kan plassere kameraet på det beste stedet for å ta bildet, selv om dette er et vanskelig eller farlig sted å oppholde seg på, og deretter gjemme deg ute av syne slik at du ikke skremmer motivene eller forstyrrer den naturlige atferden deres. Fjernstyrt kamerabetjening er ypperlig for nærbilder og makrofotografering av bittesmå motiver der selv den minste kamerabevegelse forstørres, slik at innrammingen forskyves og motivet kommer ut av fokus. Det samme gjelder hvis du benytter deg av fokusbracketing for å ta en serie makrobilder med ulike deler av motivet i fokus, slik at du kan sette bildene sammen til ett enkelt bilde der mer av motivet er skarpt. Her er det også svært viktig å holde kameraet stabilt. Igjen, hvis du kan endre innstillingene og forhåndsvise bilder fra en smarttelefon, og til og med forstørre visningen for å sjekke fokus, slipper du hele tiden å gå tilbake til kameraet og forstyrre motivet. Når du har tatt bildet, kan du bruke geotagging for å legge til posisjonsdata i bildet fra smarttelefonen ved hjelp av Canon Camera Connect-appen, slik at du får en nøyaktig oversikt over hvor du fikk øye på det sjeldne dyret.

En person bruker en smarttelefon til å justere innstillingene eksternt på et Canon-kamera. Kameraskjermen viser et solnedgangsmotiv.

Fotografering på kvelden og i svakt lys krever ofte lang eksponering, og her er fjernstyrt kamerabetjening uvurderlig siden det gjør det mulig å ta bilder uten å risikere at kameraet vibrerer når du tar bilder.

Stjernefotografering med fjernstyrt kamerabetjening

Når du fotograferer stjerner, må du ofte bruke lang eksponering på mellom 30 minutter og et par timer. Hvis du kan fjernstyre kameraet, unngår du at kameraet rister når du utløser lukkeren, noe som er helt avgjørende for at du skal få skarpe bilder av himmelen. I tillegg kan du oppholde deg et godt stykke unna kameraet, og kanskje til og med holde deg varm i bilen eller et telt mens du venter på at eksponeringen skal fullføres. Stjernefotografering krever sjeldent at du må justere mange innstillinger, men hvis du ønsker å gjøre det, eller bytte fra autofokus til manuell fokus, kan du gjøre alt sammen på avstand. Du kan også slå av LCD-skjermen på kameraet for å redusere uønsket lys som kan ødelegge eksponeringen.

En gruppe voksne og barn sitter sammen ved et bord, og mannen til venstre bruker smarttelefonen sin til å utløse lukkeren på Canon-kameraet på bordet i forgrunnen.

Du kan ta kreative selvportretter og gruppebilder når du bruker Canon Camera Connect-appen til å ramme inn alle perfekt og endre innstillingene fra appen.

Et bilde av en kvinne iført gul kjole som står foran en rikt dekorert buegang i Sevilla, tatt med et eksternt betjent Canon EOS R10-kamera.

Hvis du bruker Canon Camera Connect-appen til å ta bilder på avstand, kan du også fange inn hele scenen med deg selv inkludert. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/2000 sek., f/5.6 og ISO12800. © Diana Millos

Håndfri portrettfotografering

Hvis du vil prøve deg på kreative selvportretter, er fjernkontrollert kamerabetjening ideelt. Du kan enkelt ramme inn deg selv og passe på at du får med alt du ønsker i bildet. Du kan endre innstillingene, for eksempel blenderåpningen, slik at du kan eksperimentere med ulike effekter uten å måtte endre komposisjonen ved å gå bort til kameraet og tilbake. Fjernstyrt kamerabetjening er også praktisk når du skal ta gruppebilder, siden du kan sjekke at alle er med i bildet (og smiler) uten at motivet endres. Se gjennom hvert bilde på stedet slik at du kan justere innstillingene etter behov, eller be personer flytte seg til et bedre sted før gruppen sprer seg.

Når du fotograferer i et studio, kan du betjene kameraet fra en datamaskin ved hjelp av Canon EOS Utility-programvaren, slik at du får en større skjerm enn på mobilen. Vi går nærmere inn på dette senere.

Hva trenger du til fjernstyrt fotografering?

En kvinne iført gul kjole sitter på knærne og justerer innstillingene på et Canon EOS R10-kamera som er festet til et stativ.

Når du betjener kameraet fjernstyrt, kan du ta selvportretter fra uvanlige vinkler. Sett opp kameraet og beveg deg inn i bildet, sjekk komposisjonen og juster innstillingene ved hjelp av Canon Camera Connect-appen, og ta bildet når du er klar. Det beste er å bruke et stativ, men hvis du ikke har et, kan du plassere kameraet på et hvilket som helst stabilt underlag.

Canon tilbyr en rekke tilbehør for fjernstyrt kamerabetjening. Canons RS-60E3 er en 60 cm kablet fjernutløser for EOS-kameraer med kontakt av E3-typen, og RS-80N3 er en 80 cm fjernutløser for EOS-kameraer med kontakt av N3-typen. Med den tidsstyrte fjernkontrollen TC-80N3 (som kan kreve fjernkontrolladapteren RA-E3) kan du ta bilder i regelmessige intervaller til intervallopptaksprosjekter uten å berøre kameraet.

Når det gjelder trådløse løsninger, fungerer Canon-fjernkontrollen RC-6 over avstander på opptil 5 meter ved hjelp av infrarød teknologi. Den trådløse Canon-fjernkontrollen BR-E1 fungerer med Bluetooth-kompatible EOS-kameraer over avstander på opptil 5 meter.

Du har sannsynligvis allerede det utstyret du trenger til fjernstyrt fotografering. iOS- og Android-brukere kan laste ned Canon Camera Connect-appen kostnadsfritt og konfigurere den raskt på en smarttelefon eller et nettbrett. Appen er kompatibel med et stort utvalg Canon-kameraer – ikke bare de nyeste speilløse kameraene, men også enkelte speilreflekskameraer og PowerShot-kompaktkameraer.

Noen av funksjonene i appen fungerer via Bluetooth, mens andre krever en Wi-Fi-tilkobling, så du bør aktivere begge på mobilenheten din for å få mest mulig ut av appen.

Slik bruker du Canon Camera Connect-appen til fjernstyrt kamerabetjening

Det er enkelt å koble til kameraet, takket være instruksjonene i appen som veileder deg. Når du er tilkoblet, kan du utforske flere alternativer, avhengig av kameramodellen. Du kan for eksempel prøve fjernstyrt kamerabetjening, legge til stjernevurderinger på bilder og overføre bilder og videoer for å dele dem med andre.

I appen finner du et alternativ kalt Remote Live View Shooting (fjernstyrt kamerabetjening med sanntidsvisning) som viser deg nøyaktig det kameraet ser i sanntid. Herfra kan du justere innstillingene, for eksempel fokuspunkt, lukkerhastighet, blenderåpning, ISO, hvitbalanse, tidtaker, måling med mer. Det er lurt å gjøre seg kjent med grensesnittet når du konfigurerer det for første gang.

Du vil også se en stor hvit knapp på skjermen som du kan trykke på for å ta et bilde. Hvis du skal filme, trykker du på videoikonet øverst på skjermen for å bytte til filmmodus.

Canon Camera Connect-appen fungerer også som en hub for andre apper som er nyttige for kameraet, for eksempel image.canon-appen for skybasert bildeoverføring og -lagring, og gir deg dermed alle de nyeste verktøyene du trenger. Med EOS R3, PowerShot ZOOM og andre EOS-kameraer som ble lansert i 2022 og senere, er det også mulig å oppdatere kamerafastvaren via Canon Camera Connect-appen. Dermed er det enklere enn noensinne å holde seg oppdatert på de nyeste forbedringene og funksjonene.

Hvordan fokuserer du ved fjernstyrt kamerabetjening?

Tre skjermbilder av Canon Camera Connect-appen som viser hvordan du justerer fokuspunktet, med et nærbilde av et grønt eple.

Bruk Canon Camera Connect-appen til å veksle mellom manuell og automatisk fokus og til å angi fokuspunktet, avhengig av typen bilde du vil ta.

Det er enkelt å fokusere via Canon Camera Connect-appen. Du kan trykke rundt om på skjermen for å endre AF-punktet, og du vil oppdage at objektivet fokuserer automatisk der du plasserer fokuspunktet.

Manuell fokusering støttes også, noe som kan være nyttig hvis du skal justere fokus på motivet når du tar nærbilder og makrobilder. En annen fordel er at du kan bytte fra autofokus til manuell fokus uten å måtte gå tilbake til kameraet og bruke bryteren på objektivet. Du kan trykke på knappen for manuell fokus i appen, og bruke pilene til å justere manuell fokus.

Hvordan betjener du kameraet fjernstyrt ved hjelp av Canon EOS Utility-programvaren?

En bærbar datamaskin står på et bord utendørs ved siden av et kamera på et stativ. Dataskjermen viser bildestrømmen fra kameraet, samt innstillingene på siden.

Hvis du arbeider i et mer formelt oppsett med en bærbar datamaskin tilgjengelig, kan du bruke Canons EOS Utility for å forhåndsvise bildene i sanntid og justere innstillingene eksternt i større skala enn på telefonskjermen.

Du kan bruke andre enheter enn smarttelefoner til fjernstyrt kamerabetjening. Andre metoder kan være mer egnet, avhengig av behovene dine.

EOS Utility er Canon-programvare for datamaskinen din som gjør det mulig å betjene kameraer fjernstyrt. Programvaren kan brukes trådløst eller via en USB-tilkobling, og gir deg omfattende kontroll over kameraet. Du kan også lagre bildene direkte på en datamaskin eller et minnekort. Dette er et ypperlig alternativ i studioer siden det gir deg muligheten til å se bildene på en datamaskinskjerm, justere innstillingene og ramme inn bildene perfekt i forhåndsvisningen ved hjelp av rutenett og komposisjonsverktøy. Du kan også bruke den sammen med Canons Digital Photo Professional-programvare for å redigere og vurdere bildene du har tatt fjernstyrt.

Hvis du vil bruke kameraet som et webkamera, er EOS Webcam Utility et ypperlig alternativ. Det er kompatibelt med en rekke Canon-kameraer og er utformet slik at du kan bruke kameraet til direktesendinger og videosamtaler, noe som er ypperlig for kringkasting og opptak til kameraet.

Uansett hvilken kameramodell du har og hvilken type bilder du tar, gir Canon deg muligheten til å fotografere og filme fjernstyrt. Hva med å prøve fjernstyrt kamerabetjening?

Astrid Pitman

Related Products

Relaterte artikler

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING

  Slik kontrollerer du eksponering

  Mestre blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger.

 • NATTFOTOGRAFERING

  Fotografering av nattehimmel

  De beste teknikkene for å fotografere stjerner, inkludert intervallopptak og stjernesporbilder.

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING / UTENDØRS

  Tips til fotografering i ekstreme værforhold

  Her er de beste tipsene og triksene for å mestre fotografering i ekstremvær – både for å beskytte utstyret og ta vare på deg selv.

 • INTERVALLOPPTAK

  Filme bevegelse med intervallopptak

  Idiotsikre teknikker for å gjøre intervallopptak, opptak i fortfilm og opptak i sakte film.