BELYSNINGSTEKNIKKER

Nybegynnerveiledning for fotografering med lysmaling

Lysmaling er ikke så vanskelig som du kanskje tror, og krever lite spesialutstyr. Følg disse tipsene og triksene for å eksperimentere og lage spektakulære bilder.
Et nærbilde av ansiktet til en kvinne dekket av flerfargede lysspor, tatt med et Canon EOS R6-kamera.

Lys er den viktigste komponenten innen fotografering, men det betyr ikke at moroa er over når solen går ned. Når mørket har lagt seg, kan du ta med deg en lommelykt eller annen lyskilde utendørs og male dine egne bilder ved å bevege lysene rundt for å skape de formene du ønsker. Du kan ikke se disse formene i sanntid, men ved å bruke lang eksponering kan du fange dem opp på kameraet for å skape unike bilder. Teknikken kalles ofte lysmaling eller maling med lys.

Hva er lysmaling?

Lang eksponering på trafikk i bevegelse har skapt røde og hvite striper langs en travel vei.

Ved å bruke lang eksponering er det mulig å forvandle front- og baklysene på biler i bevegelse til hvite og røde striper. Lysmaling omfatter en lignende teknikk, men da er det du som kontrollerer lyskilden. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 15-35mm F2.8L USM-objektiv ved 28 mm, 124 sek., f/16 og ISO 400. © Lorenz Holder – Canon Ambassador

Bevegelser kan skape magi. Du har kanskje sett bilder med lysspor. Disse bildene er ofte av trafikk på kveldstid med biler og andre kjøretøy i bevegelse som etterlater røde og hvite lysspor i bildet. Lysmaling er basert på samme idé, men gir deg kontrollen og mer kreativ frihet.

I likhet med lysspor, må du bruke lang eksponering som gir deg nok tid til å fange inn alle bevegelsene til lyskilden. Du kan styre bevegelsene selv og bruke hvite eller fargede lys til å male et bilde.

Hva trenger du for å lykkes med lysmaling?

En kvinne poserer foran et Canon-kamera mens en mann holder et lys bak hodet hennes.

Når du fotograferer med lang eksponering, kan det være lurt å bruke et stativ for å unngå kameraristing og holde motivet eller bakgrunnen i bildet i skarp fokus.

Hvis du kobler kameraet til en telefon eller et nettbrett via Canon Camera Connect-appen, kan du betjene kameraet eksternt, men også se det objektivet fanger opp på skjermen. Dermed kan du sikre at lysmalingen er godt komponert og fyller bildet.

Selv om lysmaling hovedsakelig handler om bevegelse, bør du ha en svakt opplyst bakgrunn som ser skarp ut på et bilde. Derfor må du montere kameraet på et stativ eller en annen stabil plattform. Hvis objektivet har optisk bildestabilisering (IS), er det som regel lurt å slå av dette under lang eksponering. De nyeste kameraene kan registrere at de plasseres på et stativ og slå av IS for deg.

Som med alle fototeknikker, kan lysmaling kreve litt øvelse. Det er lurt å planlegge mulige bilder før solnedgang, slik at du kan se hvilke komposisjoner som fungerer best. Når det blir mørkt, kan du sette kameraet på et stativ og bytte til modus for sanntidsvisning, slik at du kan forhåndsvise bildet på den bakre LCD-skjermen.

Ulike omgivelser kan sette preg på lysmalingen. Hvis du bruker en relativt kort eksponeringstid på ca. 10 sekunder med en mørk bakgrunn, vil bakgrunnen som regel holde seg mørk i det endelige bildet, slik at all oppmerksomheten rettes mot formene du skaper med lampen. Lengre eksponering med et bylandskap på kveldstid eller en annen opplyst bakgrunn kan gi komposisjonen mer kontekst og en følelse av sted og rom.

Du bør unngå å ta på kameraet når du fotograferer med lang eksponering – selv om det er montert på et stativ – for å unngå vibrasjoner som kan gjøre bildet uskarpt.

Hvilke kamerainnstillinger bør du velge?

En figur står i mørket og snurrer på lommelykter for å skape røde og hvite lysspor.

Når kameraet er montert på et stativ eller et stødig underlag, kan du sette kameraet i manuell modus (M) og angi ISO 100 og en liten blenderåpning, for eksempel f/11 eller høyere. Eksperimenter med ulike blenderåpninger og lukkerhastigheter før du begynner for å finne ut hvordan ulike innstillinger påvirker resultatet, og se hele tiden gjennom bildene på kameraets bakre skjerm. Husk at bildene kan se lysere ut enn de egentlig er når du ser på kameraets bakre skjerm i mørket, så det kan være lurt å justere lysstyrken på skjermen for å ta høyde for dette.

Når du fotograferer på kveldstid, er det ofte lurt å bruke stor blenderåpning med lavt f-tall og høy ISO, slik at du kan fryse alle bevegelser med rask lukkerhastighet. Det motsatte gjelder når du maler med lys, siden bevegelsene er det du prøver å fange inn.

Velg manuelt program (M) på kameraet, og bruk lav ISO på rundt 100 til 200. Angi en smal blenderåpning på rundt f/11, og angi en lukkerhastighet på mellom 10 og 30 sekunder, avhengig av hvor mye tid du trenger til lysmalingen.

Du må også angi fokusavstanden manuelt, så velg MF-modus. Forhåndsfokuser på området der du skal male med lampen. På mange kameraer kan du også aktivere Manual Focus Peaking (MF-peaking), et visuelt hjelpemiddel som viser hvilke deler av bildet som er i skarpest fokus.

Et godt tips er å angi hvitbalanseinnstillingen manuelt. Innstillingene for dagslys, overskyet, skygge og kunstlys vil endre fargetemperaturen på lyset og gi det en gradvis varmere eller kaldere effekt. Hvis det er tilgjengelig på kameraet, kan du ta bilder i RAW-kvalitetsmodus. Da kan du endre hvitbalanseinnstillingen når du behandler bildet i redigeringsprogramvare som for eksempel Canon Digital Photo Professional.

Begynn i det små ved å bruke kamerainnstillingene vi har foreslått, og bruk en lommelykt eller lyset fra en smarttelefon til å lage enkle former, eller til og med skrive navnet ditt med lys. Du vil kanskje oppdage at du må bruke kortere eller lengre eksponering eller en bredere eller smalere blenderåpning for å få den effekten du ønsker. Hvis du eksperimenterer med innstillingene, vil du snart få en følelse av hva som fungerer best.

Hvilke motiver og lyskilder bør du velge?

En lommelykt med kopper i forskjellige farger festet på enden.

Hvis du ikke har en flerfarget lommelykt hjemme, kan du enkelt lage en ved hjelp av fargede plastkopper eller lignende fargerike gjenstander, for eksempel små matbeholdere, silkepapir eller flerfargede juletrelys.

Tulipaner i en hage omgitt av lysspor.

Når du betjener kameraet mens andre maler med lys, kan du prøve å bruke langtidseksponering på mer enn 30 sekunder og innimellom dekke til objektivet med en lue eller lignende. På denne måten kan du skape en komposisjon i separate, selektive segmenter i stedet for å prøve å fange opp alt i én sammenhengende sekvens. Tatt med et Canon EOS 90D-kamera med et Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv ved 71 mm, 83 sek., f/22 og ISO 100.

I hagen kan du øve deg og komponere bilder av blomster, trær eller andre billedskjønne planter. Hvis du vil være litt kreativ, kan du prøve å feste fargede plastkopper eller farget silkepapir til en lommelykt for å lage en lysstav som du kan veive med under eksponeringen, og lage fargerike striper og former.

Rett en lommelykt mot hovedmotivet og bruk autofokus. Når du har gjort det, bytter du til MF-innstilling for å låse fokusavstanden. Hvis du ønsker at eksponeringen skal vare i mer enn 30 sekunder, velger du modus for langtidseksponering hvis dette er tilgjengelig på kameraet.

Start eksponeringen, og veiv med lommelykten eller en annen lyskilde rundt motivet. Fargerike juletrelys kan gi bildet et ekstra kreativt preg. Du kan også veive disse eller andre lyskilder bak objekter, slik at objektene vises som silhuetter. Hvis du vil legge til ekstra lys på en bestemt del av motivet, kan du rette lommelykten mot denne delen i noen få sekunder, og deretter bevege deg videre til blomsterbed og andre områder for å skape en fargerik bakgrunn.

Lang eksponering av lys med blå spor som er skapt ved å zoome inn og ut.

En annen metode for lysmaling er å fotografere statiske lys og bevege kameraet under lang eksponering for å skape lysspor. Prøv å rotere kameraet mellom stående og liggende retning, eller i en full sirkel. Hvis du bruker et zoomobjektiv, kan du også zoome inn og ut for å skape en alternativ lyssporeffekt. Tatt med et Canon EOS-5D Mark III-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM-objektiv (nå etterfulgt av Canon EF 70-105mm f/2.8L IS II USM) ved 135 mm, 0,6 sek, f/22 og ISO 200.

Et bilde av en kvinne i nær helfigur, omgitt av flere lysspor.

På sosiale medier har det blitt svært populært å kombinere lysmaling med kreative portrettbilder. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 44mm, 13 sek, f/16 og ISO 100.

Noen ganger er det enkle det beste. En lommelykt med skarpt lys kan virke som en god idé, men mer diskré lyskilder fungerer ofte bedre. Kraftig lys direkte på et objektiv kan skape gjenskinn, men dette unngår du ved å bruke lommelykter med lavere intensitet. LED-telys og flerfargede LED-lamper kan også fungere godt, og blinkende LED-lamper gir en alternativ effekt med spredte lysflekker.

Det kan være gøy å involvere venner og familie som kan tilføre ekstra lys på interessante områder med lommelykter. Én enkelt lommelykt trenger ikke dekke et helt objekt. Du kan flytte den rundt under eksponeringen for å male med lys på ulike områder. Dette kan fungere svært godt når du skal belyse interessante punkter i et landskap om kvelden.

Ekstra lommelykter og andre lyskilder kan være lurt når du skal plassere deg selv eller andre i bildet. Du kan også prøve å skrive ord eller male former som stjerner og hjerter. En annen metode er å kombinere lang eksponering med et kort lysglimt fra en Canon Speedlite-blits. Da får du riktig eksponering for et portrett eller et motiv i forgrunnen samtidig som du fryser bevegelsene til subjektet, og kan likevel skape kreative lysmalerier i resten av eksponeringstiden.

Når du tar bilder for moro skyld, kan lysmaling være en artig måte å uttrykke kreativiteten din på. Du trenger ikke dyre kameraer, objektiver og tilbehør. Alt som kreves, er litt tid til å lære det grunnleggende. Du vil snart oppdage at du kan skape spesielle bilder med et helt unikt preg.



Skrevet av Matthew Richards

Related Products

Relaterte artikler