Landskapsfotografering

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Landskap er et av de mest populære og tilgjengelige motivene å fotografere. Det utgjør en enorm forskjell å ta bilder på riktig tid på dagen med tanke på lys, følge noen enkle regler for komposisjon og ta forholdsregler for å sikre at bildet er knivskarpt.

Vær

Vær forberedt på værforholdene. Det kan hende at du må vente lenge på det beste lyset, så når det er kaldt, må du passe på at du har varme, værbestandige klær – og et par med gode sko. Når det er varmt, må du ta med rikelig med solkrem, men også en jumper eller jakke, hvis du skal ta bilder etter at solen har gått ned. Et reservebatteri er også en god idé, spesielt hvis du skal bruke Live View-innstillingen mye, mens et linsedeksel skjermer objektivets fremre element mot direkte sollys og regn.

En ryggsekk beskytter utstyret ditt mens du er på vei til stedet, og er også mer komfortabel enn en skulderveske når du går over lange avstander.

Oppsett

Når du har funnet den perfekte plasseringen, er det nyttig å bruke et stativ til kameraet ditt. Ved å gjøre dette sørger du for at kameraet ikke beveger seg under eksponeringen, og at du får bedre muligheter til å ta sylskarpe bilder. Det gir deg også muligheten til å ta et gjennomtenkt valg av den beste komposisjonen for bildet ditt. Trekk ut de tykkere delene av bena først, og bruk bare de tynnere, nedre delene hvis det er nødvendig, slik at du får et solid grunnlag. Så kan du montere kameraet på toppen, og hvis kameraet har det, kan du aktivere den elektroniske nivåjusteringen ved å trykke på «INFO»-knappen. Deretter kan du justere vinkelen på kameraet til linjen skifter farge fra rød til grønn for å vise at horisonten er vannrett.

Fotograferingsmodus

Blenderprioritet (Av)-modus er et utmerket valg for landskapsfotografering fordi den lar deg stille inn blenderåpningen for å kontrollere dybdeskarpheten, mens kameraet tar seg av lukkerhastigheten. Du trenger vanligvis masse dybdeskarphet for å få et landskap skarpt helt fra forgrunnen til horisonten, noe som kan oppnås ved å stille inn blenderåpningen på så lite som for eksempel f/16 eller f/22.

Bildekvalitet

Du får bilder av best kvalitet hvis du bruker en lav ISO, for eksempel 100 eller 200. Jo høyere ISO, jo mer støy (korn) er synlig på bildene.

Hold kameraet stødig på et stativ, siden kombinasjonen av en lav ISO og liten blenderåpning gir en lengre lukkerhastighet.

Når du trykker på utløseren for å ta bildet, kan du forårsake vibrasjoner som kan føre til ørlite uskarphet i bildet. Dette kan forhindres ved å aktivere kameraets selvutløser, som utløser lukkeren etter en kort forsinkelse etter at du har trykket på utløserknappen. Du kan også bruke en fjernutløser til å ta bildet. Hvis du har et Wi-Fi-aktivert kamera, kan du også utløse lukkeren fjernstyrt fra en mobil enhet ved hjelp av Canon Camera Connect-appen.

Komposisjon

Tredjedelsregelen er en komposisjonsregel som har vært i bruk i århundrer, og kameraet ditt har et praktisk rutenett for å hjelpe deg med å bruke den. Du trenger bare å åpne kameraets meny for å aktivere Live View-modus og rutenettet, og deretter velge 3 x 3-rutenettet. Når du aktiverer Live View-modus, vil du se et rutenett på kameraskjermen.

Målet vårt er å plassere nøkkelelementer i motivet langs disse linjene og på de punktene der de krysser hverandre. Det kan ha en betydelig effekt å flytte noen få skritt til siden eller endre kameravinkelen.

Levende farger

Timen etter daggry og før solnedgang omtales ofte som den gylne timen på grunn av det varme lyset som gir naturen en fin gyllen farge. Solen får også fram mønstre, konturer og strukturer i landskapet, så ta sikte på å ta bilder på dette tidspunktet, spesielt på solskinnsdager.

Velg kameraets landskapsinnstilling for å forsterke blå- og grønnfarger i bildet. Hvis du føler deg trygg på hvordan du bruker blenderprioritet (Av) eller program (P), kan du stille inn bildestilen til landskap for å få lignende effekt.

Fokusering

Generelt sett er det skarpe området som er utenfor det punktet du fokuserer på, omtrent dobbelt så dypt som det skarpe området foran det. Derfor kan du fokusere på et punkt som er omtrent en tredjedel inn i motivet, for å få maksimal dybdeskarphet i bildet. Hvis kameraet har en berøringsskjerm, kan du angi fokuspunktet ved å trykke på skjermen i Live View-modus. Du kan også bruke navigeringskontrollene til å flytte AF-punktet dit du ønsker, og så trykke utløserknappen halvveis inn for å fokusere objektivet.

Vise tatt bilde

Etter at du har tatt ditt første bilde, kan du ta en titt på det på skjermen. Hvis du vil at bildet skal være lysere eller mørkere, kan du bruke kameraets kontroll for eksponeringskompensasjon og deretter ta et nytt bilde. Hvis du tar bilder i llandskapsinnstilling, trykker du på Q-knappen og endrer standardinnstillingen til lysere eller mørkere. Husk å stille tilbake standardinnstillingen når du er ferdig.

Relaterte produkter

Relaterte artikler