LANDSKAPSFOTOGRAFERING

De beste nybegynnerobjektivene til landskapsfotografering

Det finnes kostnadseffektive primær- eller zoomobjektiv som passer til alle landskapsscenarioer, fra vidstrakte utsikter til naturskjønne detaljer på nært hold.
En trebrygge over en innsjø omgitt av fjell. Skyene over vannet reflekteres på overflaten av innsjøen.

Vidstrakte portretter av landskaper kan være slående vakre. De mister imidlertid ofte noe i overføringen mellom det øyet kan se og det som er tatt med kameraet. Det er to hovedgrunner til dette. For det første har mennesker en horisontal synsvinkel på rundt 210°. Men et standard zoomobjektiv har som regel ikke mer enn rundt 75°. For det andre gir øynene naturlig 3D-visning av alle landskap, mens et fotografisk bilde er todimensjonalt.

Den gode nyheten er at du enkelt kan kompensere for begge disse problemene med riktig objektiv og riktig fotograferingsteknikk. Og enda bedre er det at Canon tilbyr en rekke budsjettvennlige fast- og zoomobjektiver som gir utmerket ytelse og bildekvalitet. La oss ta en nærmere titt og begynne med hvordan kameraet påvirker objektivvalget ditt.

APS-C kontra fullformat til landskapsfotografering

Panoramavisning av en bysilhuett på en solskinnsdag – tatt med panoramamodus på Canon EOS R10.

Utvalgte EOS R-systemkameraer, for eksempel Canon EOS R7 og EOS R10, har en panoramamodus som skaper sammenkoblede panoramabilder i kameraet. På EOS R7-kameraet er denne funksjonen ytterligere forbedret med funksjonen for automatisk nivå, som bruker kameraets bildestabilisering i kamerahuset (IBIS) til å rette ut horisonter automatisk. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45 mm, 1/500 sek, f/7,1 og ISO100.

Kameraet du bruker til landskapsfotografering, påvirker objektivvalgene du tar, så la oss først se på forskjellene mellom fullformatkameraer og APS-C-kameraer til landskapsfotografering. For ethvert gitt antall megapiksler har fullformatkameraer større «lyssensorer» som tilsvarer individuelle piksler. Med fullformatkameraer som Canon EOS R6 Mark II kan du forvente et større dynamisk område, slik at du kan beholde detaljer i skarpt lys og mørke skygger. En annen bonus er en reduksjon i bildestøy, samt bedre bevaring av fine detaljer hvis du trenger å øke ISO-innstillingene under forhold med lite lys.

APS-C-kameraer, for eksempel Canon EOS R10 og EOS R7, har en beskjæringsfaktor på 1,6x, som gir større dybdeskarphet, for en «effektiv» kontra faktisk brennvidde. Dette kan være nyttig for å holde for- og bakgrunnsområder like skarpe i landskapsbilder. Et godt tips for å utvide dybdeskarpheten med et hvilket som helst kamera, er å fokusere på et punkt omtrent en tredjedel av veien inn i området til landskapet som dekkes av bildekomposisjonen. Canon Photo Companion-appen inneholder en kalkulator for dybdeskarphet og hyperfokal avstand som kan hjelpe deg med å holde bildet skarpt.

Hvilken type objektiv er best for landskapsbilder?

Store steiner på stranden, mørket mot den rosa fargetonen i sanden og havet, tatt med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv.

En standardzoom, for eksempel Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, kan fange inn mye av landskapet, men kommer virkelig til sin rett når du komponerer bildet rundt et mindre område, slik at du får dramatiske resultater. Tatt med et Canon EOS R7-kamera og et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18 mm, 3,2 sek, f/11 og ISO 200.

Hvis du vil ta klassiske vidstrakte landskapsbilder som fanger inn storslåtte utsikter, store dramatiske himler og speilbilder i innsjøer, trenger du et vidvinkelobjektivsom gjør at du får plass til mer i bildet og kan skape interessante og dramatiske bilder.

Vidvinkelobjektiver er imidlertid ikke det eneste valget for landskapsfotografering. Noen ganger lønner det seg å være selektiv og ramme inn komposisjonen rundt et relativt lite område. Et standard zoomobjektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kan være alt du trenger i situasjoner der du tar bilder med et fullformatkamera som Canon EOS R6 Mark II. Det samme hvis du bruker Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM på et APS-C-kamerahus som Canon EOS R7. I den korte enden av den svært allsidige zoomrekkevidden kan du likevel få plass til mye av landskapet.

Det kan være vanskelig å velge mellom et zoom- eller et fastobjektiv til landskapsfotografering. Begge har mye å by på. Når du tar bilder av landskap, kan alt fra vegger, gjerder og hekker til klippekanter, elver og innsjøer blokkere veien, og vanskelig terreng kan hindre deg på veien. Det kan være uvurderlig å ha muligheten til å kompensere for en uheldig fotograferingsstilling med en enkel vridning av zoomringen.

Som de fleste andre ting er imidlertid ikkezoom vs. primæren ensidig debatt. Mange profesjonelle landskapsfotografer foretrekker å ta bilder med fastobjektiver. Den faste brennvidden kan virkelig hjelpe deg med å fokusere på komposisjonen. Den beveger seg rundt for å få den perfekte plasseringen der elementer i forgrunnen, midten og bakgrunnen fungerer best sammen. Hvis du endrer posisjon oftere, får du også muligheten til å oppdage nye motiver du kan ta bilde av og forskjellige måter å ta bilder på.

Et landskapsbilde tatt ovenfra av en vakker bukt omkranset av grønt løv og turkisblått vann.

Med et kompakt og lett objektiv som Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM vil du oppdage at du kan gå eller klatre til områder som ellers ville vært utilgjengelige, og oppdage enda flere magiske fotograferingsmuligheter – for eksempel dette imponerende strandbildet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM-objektiv ved 24 mm, 1/200 sek, f/11 og ISO 100.

Størrelse og vekt er viktig når du velger objektiv til landskapsfotografering. Et lett objektiv har mange fordeler. Alle de kompakte objektivene med ultravidvinkel i denne veiledningen har imponerende kompakt og lett design. Du kan ta en dagstur for å ta landskapsbilder med et kamerahus og bare ett eller to av disse objektivene i en liten veske, uten at du føler deg tynget ned.

En annen ting som bidrar til å holde vekten nede, er at du ikke trenger et stativ, noe som ofte blir sett på som nødvendig til vanlig landskapsfotografering. De fleste av de utvalgte objektivene har svært effektiv optisk bildestabilisator, og ytelsen forsterkes ytterligere når den brukes sammen med IBIS i kameraer som Canon EOS R6 og EOS R7. Du får se at du kan ta håndholdte bilder selv i den blå timen i skumringen og likevel få konsekvent skarpe bilder.

Det beste objektivet for nybegynnere innenfor landskapsfotografering: Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM

Et landskapsbilde av en liten by som er bygd inn i siden av en bakke, med havet i bakgrunnen, tatt med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM har en stor zoomrekkevidde og 5-trinns optisk bildestabilisering, og en fokus-/kontrollring som du kan tilordne ulike funksjoner til, for eksempel eksponeringskompensasjon, når du er i autofokusmodus. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/320 sek., f/11 og ISO 100.

Utsiden av en liten blomsterbutikk med flere buketter utstilt – tatt med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Når du tar bilder i den bredeste enden av Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM-objektivets zoomrekkevidde, kan du fange inn alle detaljene i dette fargerike bylandskapetnår du ikke kan gå mer bakover. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 26mm, 1/125 sek, f/6.3 og ISO 100.

Et allsidig objektiv som Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM lar deg fange opp hele historien, fra episke utsikter til små detaljer og alt imellom. Det har mulighet for vidvinkel ved den korteste brennvidden. Ved standard brennvidder på rundt 35–50 mm får du et svært naturlig perspektiv som gir et godt inntrykk av rommet, avstanden og forholdet mellom forgrunns- og bakgrunnsområder. Mot den lange enden av zoomområdet kan telebrennvidder komprimere perspektivet, noe som får det til å se ut som at forgrunns- og bakgrunnsområder er nærmere hverandre. Det er det motsatte av effekten du får med et vidvinkelobjektiv, og det kan gi deg en interessant, alternativ vri på kreativ landskapsfotografering.

De beste vidvinkelobjektivene for landskapsfotografering på nybegynnernivå: Canon RF 16mm F2.8 STM, Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

En liten båt opplyst av en glødende solnedgang – tatt med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv. Kystlinjen i forgrunnen leder seerens blikk rundt rammen.

Gangveier, elver, rekker med trær og andre objekter som går fra forgrunnen til bakgrunnen, for eksempel kystlinjen som er i silhuett i dette bildet, kan være til hjelp for å lede seeren gjennom bildet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/11 og ISO 200.

En slottlignende struktur med et stort parkanlegg mot blå himmel og fjellbakgrunn tatt med et Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv.

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM gir virkelig vidstrakte visningsvinkler for kameraer i APS-C-format, for eksempel EOS R10 og EOS R7. Fotograferingsopplevelsen gjengir i større grad synsfeltet du opplever med dine egne øyne. Tatt med et Canon EOS R7-kamera med et Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 10mm, 1/320 sek, f/10 og ISO 200.

Ved å bytte til det ultravide Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet får du et helt nytt syn på landskap, siden fotografering ved 16 mm øker visningsvinkelen fra 84° til litt over 108°, noe som er en enorm forskjell i praksis.

Den store visningsvinkelen gjør underverker for landskapsfotografering, og innebygde korrigeringer gir forvrengningsfrie resultater. Den har også en effektiv brennvidde på 25,6 mm når den brukes med Canon EOS R10 i APS-C-format, men Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM går enda lenger med et effektivt zoomområde på 16–29 mm i fullformat. Det er også et av de beste Canon-objektivene til vlogging fordi du kan snakke til kameraet samtidig som du får et stort bakteppe av landskapet, noe som er ideelt for landskaps- og reisevlogger.

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM har en uttrekkbar design og er et lite og lett zoomobjektiv med ultravidvinkel som veier bare 150 g. For landskapsfotografer med EOS R-systemkameraer i APS-C-format er dette det perfekte tilskuddet til et RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv, som gir sømløs progresjon i vidvinkelzoom-potensial.

Andre bonuser ved Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM er en 4-trinns optisk bildestabilisator som fungerer med alle Canon EOS R-systemkameraer. (Du kan også bruke det på et fullformats kamerahus i beskjæringsmodusen APS-C.) Når det er montert på kameraer som Canon EOS R7 med IBIS, øker det til 6-trinns effektivitet, slik at du trygt kan fotografere og filme uten stativ når det er lite lys. Du kan også bytte til manuell fokusmodus og ta ekstreme nærbilder med opptil 0,5x makroforstørrelse. Dette er ideelt til å fange opp små detaljer, som en enslig blomst, og plassere dem opp mot et vidstrakt bakteppe.

Vidvinkelobjektiver kan ta bilder av store landskap, men de overdriver også perspektiveffekten, noe som gjør at alt bortsett fra nære forgrunnsområder virker langt unna. Hvis du vil gi landskapsbilder med vidvinkel et 3D-utseende, fungerer det ofte best å plukke ut interessante motiver i forgrunnen som kan lede blikket til den som ser på, inn i bildet. En smal blenderinnstilling på rundt f/11 til f/16 vil utvide dybdeskarpheten, slik at du kan holde alt skarpt fra nære objekter i forgrunnen til den fjerne horisonten.

Det mest allsidige zoomobjektivet med vidvinkel til landskapsfotografering: Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM

En lang eksponering av opplyste liljeblader og -blomster, tatt med objektivets bildestabilisering avslått, der lysene virker uskarpe.

Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM har 5,5-trinns bildestabilisering for håndholdt fotografering. Dette bildet i lite lys ble tatt med bildestabiliseringen avslått. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM-objektiv ved 15 mm, 1/5 sek, f/8 og ISO 400.

En lang eksponering av opplyste liljeblader og -blomster, tatt med objektivets bildestabilisering aktivert, der lysene virker skarpe.

Du kan tydelig se forskjellen i bildeklarhet når den optiske bildestabiliseringsenheten er aktivert. Bildestabiliseringen i objektivet fungerer sammen med bildestabiliseringen i EOS R6-kameraet for å forbedre resultatene enda mer. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM-objektiv ved 15 mm, 1/5 sek, f/8 og ISO 400.

Ingenting kan måle seg med et zoomobjektiv med vidvinkel som Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM for å få allsidighet på et fullformats speilløst kamera. I motsetning til mange vidvinkelzoomobjektiver er dette objektivet forfriskende kompakt og lett og veier bare 390 g, og det gir et perfekt utvalg av brennvidder for landskapsfotografering. I tillegg til å gi deg en forbløffende vid maksimal visningsvinkel har den en 0,52x makrofunksjon for nærbilder, og 5,5-trinns bildestabilisering som sikrer skarpe håndholdte bilder selv i svakt lys.

For APS-C-speilreflekskameraer passer Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektivet like perfekt, og hvis du ikke har erfaring med speilløse kameraer, kan du fortsatt bruke dette objektivet på kameraer som Canon EOS R10 via en Canon Mount Adapter EF-EOS R.

Fastobjektiver som passer til kreativ landskapsfotografering: Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM- og RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM

En eng med hvite blomster som er gule i midten, som vokser i villmarken. Fjell og en innsjø er synlige i det fjerne.

Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM er svært allsidig til å være et primærobjektiv, og takler alt fra vidvinkelbilder til ekstreme nærbilder av små detaljer i et landskap. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek, f/11 og ISO 100.

Et nærbilde av hvite blomster som er gule i midten, som vokser i villmarken. Blomstene i forgrunnen er i fokus, mens de i bakgrunnen er uskarpe.

Canon Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM gir 0,5x makro forstørrelse med korteste fokusavstand (14 cm). Det betyr at små objekter gjengis i halv naturlig størrelse i bildesensoren, mens 5-trinns bildestabilisering reduserer risikoen for kameraristing. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1000 sek, f/4 og ISO 100.

Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM kombinerer en nyttig visningsvinkel med en stor blenderåpning på f/1.8. Dette kan bidra til å opprettholde raske lukkerhastigheter, selv under dårlige lysforhold, hvis du vil fryse bevegelsen til løv og andre landskapselementer som blåser rundt i vinden.

Den store blenderåpningen passer også godt sammen med objektivets svært korte minimumsavstand for fokus, som gir liten dybdeskarphet. Dette kan være flott når du skal ta bilder av små, interessante objekter i landskapsomgivelser og isolere dem mot en uskarp bakgrunn, samtidig som du beholder alle de vakre fargene i naturen i motivet.

En mer moderat visningsvinkel med de samme fordelene får du med Canon RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM. Objektivet gir et helt naturlig perspektiv når du tar landskapsbilder, og er spesielt godt egnet for ekstreme nærbilder når du tar håndholdte bilder, siden du kan dra nytte av objektivets makroforstørrelsesfaktor på 0,5 x. Den raske blenderåpningen på f/1.8 gir deg også en liten dybdeskarphet for nærbilder, slik at du effektivt kan gjøre bakgrunnen uskarp.

Den spektakulære skjønnheten og dramatikken i et fantastisk landskap har mye å tilby enhver fotograf. Med det rette Canon-kameraet og -objektivet kan du fange det inn i all sin prakt.

Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

 • RF-objektiver

  RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

  Et lite og lett zoomobjektiv med ultravidvinkel og en allsidig brennvidde på 10-18 mm, noe som er perfekt til reiser, vlogging og landskapsfotografering.
 • Vidvinkelobjektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere.
 • Primærobjektiv med vidvinkel

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder.
 • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Et kompakt og lett RF 15-30mm-zoomobjektiv som er perfekt til reisefotografering, inkludert byer, landskap, arkitektur og vlogging på farten.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
 • Speilløse kameraer

  EOS R6 Mark II

  Stillbilder eller video, bevegelser eller portrett – EOS R6 Mark II-kameraets kombinasjon av ytelse og bildekvalitet gjør at kreativiteten din kan blomstre
 • Speilløse kameraer

  EOS R7

  Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden.
 • Speilløse kameraer

  EOS R10

  Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
 • Relaterte artikler

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Landskapsobjektivutfordring

  Proffe Verity Milligan deler sin erfaring med å ta kreative landskapsbilder med to lette objektiver.

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  De beste tipsene for landskapsfotografering

  Oppdag fotograferingsteknikkene som hjelper deg med å ta landskapsbildene dine til nye høyder.

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Tips til fotografering av kyst og sjø

  Lær hvordan du kan ta imponerende sjøbilder med profftipsene våre for bedre fotografering av kyst og sjø.

 • REISE

  Det perfekte reisefølget

  Den profesjonelle fotografen Martin Bissig tar med seg EOS R10 på tur til Sri Lanka.