LANDSKAPSFOTOGRAFERING

De beste nybegynnerobjektivene til landskapsfotografering

Det finnes kostnadseffektive primær- eller zoomobjektiv som passer til alle landskapsscenarioer, fra vidstrakte utsikter til naturskjønne detaljer på nært hold.
En trebrygge over en innsjø omgitt av fjell. Skyene over vannet reflekteres på overflaten av innsjøen.

Vidstrakte portretter av landskap kan være slående vakre. De mister imidlertid ofte noe i overføringen mellom det øyet kan se og det som er tatt med kameraet. Det er to hovedgrunner til dette. For det første har mennesker en horisontal synsvinkel på rundt 210°. Til sammenligning kan et standard zoomobjektiv på 24–105 mm på et fullformatkamera bare strekke seg til 74°. For det andre gir øynene naturlig 3D-visning av alle landskap, mens et fotografisk bilde er todimensjonalt.

Den gode nyheten er at du enkelt kan kompensere for begge disse problemene med riktig objektiv og riktig fotograferingsteknikk. Og enda bedre er det at Canon tilbyr en rekke budsjettvennlige fast- og zoomobjektiver som gir utmerket ytelse og bildekvalitet. La oss ta en nærmere titt og begynne med hvordan kameraet påvirker objektivvalget ditt.

APS-C kontra fullformat til landskapsfotografering

Panoramabilder av en by på en solskinnsdag. I forgrunnen og bakgrunnen er flere store spir synlige.

Utvalgte EOS R-systemkameraer, for eksempel Canon EOS R7 og EOS R10, har en panoramamodus som skaper sammenkoblede panoramabilder i kameraet. På EOS R7-kameraet er denne funksjonen ytterligere forbedret med funksjonen for automatisk nivå, som bruker kameraets bildestabilisering i kamerahuset (IBIS) til å rette ut horisonter automatisk. Tatt med et Canon EOS R10-kamera med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45 mm, 1/500 sek, f/7,1 og ISO100.

Kameraet du bruker til landskapsfotografering, påvirker objektivvalgene du tar, så la oss først se på forskjellene mellom fullformatkameraer og APS-C-kameraer til landskapsfotografering. For ethvert gitt antall megapiksler har fullformatkameraer større «lyssensorer» som tilsvarer individuelle piksler. Med fullformatkameraer som Canon EOS RP og Canon EOS R6 kan du forvente større dynamisk område slik at du kan beholde detaljer i skarpt lys og mørke skygger. En annen bonus er en reduksjon i bildestøy, samt bedre bevaring av fine detaljer hvis du trenger å øke ISO-innstillingene under forhold med lite lys.

APS-C-kameraer, for eksempel Canon EOS R10, har en beskjæringsfaktor på 1,6x, som gir større dybdeskarphet for en «effektiv» kontra faktisk brennvidde. Dette kan være nyttig for å holde for- og bakgrunnsområder like skarpe i landskapsbilder. Et godt tips for å utvide dybdeskarpheten med et hvilket som helst kamera, er å fokusere på et punkt omtrent en tredjedel av veien inn i området til landskapet som dekkes av bildekomposisjonen. Canon Photo Companion-appen inneholder en kalkulator for dybdeskarphet og hyperfokal avstand som kan hjelpe deg med å holde bildet skarpt.

Bilde av en vakker bukt tatt i lite lys. Bildet er opplyst av gløden i horisonten og innrammet av silhuetten av trær.

Et klassisk vidvinkelobjektiv, for eksempel det lille, men kraftige Canon RF 16 mm F2.8 STM som veier kun 165 g, er ideelt for skarpe, klare landskapsbilder med ultravidvinkel. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 20 sek, f/11 og ISO 200.

Et bilde som er tatt oppover mot trekronen, med høye, smale trestammer som leder blikket mot det grønne løvet ovenfor.

Vidvinkelobjektiver gjør det mulig å fotografere et vakkert motiv i full bredde, men det er ikke alle bilder som trenger et bredt synsfelt. Noen ganger kan man gi motivet et interessant perspektiv ved å huke seg ned for å vise hvordan landskapet utvider seg oppover. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24–240 mm F4–6.3 IS USM-objektiv ved 24 mm, 1/40 sek, f/16 og ISO 800.

Hvilken type objektiv er best for landskapsbilder?

Hvis du vil ta klassiske vidstrakte landskapsbilder som fanger inn storslåtte utsikter, store dramatiske himler og speilbilder i innsjøer, trenger du et vidvinkelobjektiv som gjør at du får plass til mer i bildet og kan skape interessante og dramatiske bilder.

Vidvinkelobjektiver er imidlertid ikke det eneste valget for landskapsfotografering. Noen ganger lønner det seg å være selektiv og ramme inn komposisjonen rundt et relativt lite område. Et standard zoomobjektiv som Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM kan være alt du trenger i slike situasjoner. I den korte enden av den svært allsidige zoomrekkevidden kan du likevel få plass til mye av landskapet.

Det kan være vanskelig å velge mellom et zoom- eller et fastobjektiv til landskapsfotografering. Begge har mye å by på. Når du tar bilder av landskap, kan alt fra vegger, gjerder og hekker til klippekanter, elver og innsjøer blokkere veien, og vanskelig terreng kan hindre deg på veien. Det kan være uvurderlig å ha muligheten til å kompensere for en uheldig fotograferingsstilling med en enkel vridning av zoomringen.

Som de fleste andre ting er imidlertid ikke zoom vs. primær en ensidig debatt. Mange profesjonelle landskapsfotografer foretrekker å ta bilder med fastobjektiver. Den faste brennvidden kan virkelig hjelpe deg med å fokusere på komposisjonen. Den beveger seg rundt for å få den perfekte plasseringen der elementer i forgrunnen, midten og bakgrunnen fungerer best sammen. Hvis du endrer posisjon oftere, får du også muligheten til å oppdage nye motiver du kan ta bilde av og forskjellige måter å ta bilder på.

Et landskapsbilde tatt ovenfra av en vakker bukt omkranset av grønt løv og turkisblått vann.

Med et kompakt og lett objektiv som Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM vil du oppdage at du kan gå eller klatre til områder som ellers ville vært utilgjengelige, og oppdage enda flere magiske fotograferingsmuligheter – for eksempel dette imponerende strandbildet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM-objektiv ved 24 mm, 1/200 sek, f/11 og ISO 100.

Størrelse og vekt er viktig når du velger objektiv til landskapsfotografering. Alle alternativene i denne veiledningen har en imponerende kompakt og lett design. Du kan ta en dagstur for å ta landskapsbilder med et kamerahus og bare ett eller to av disse objektivene i en liten veske, uten at du føler deg tynget ned.

En annen ting som bidrar til å holde vekten nede, er at du ikke trenger et stativ, noe som ofte blir sett på som nødvendig til vanlig landskapsfotografering. De fleste av våre utvalgte objektiver har svært effektiv optisk bildestabilisator, og ytelsen forsterkes ytterligere når den fungerer sammen med IBIS i kameraer som Canon EOS R6. Du får se at du kan ta håndholdte bilder selv i den blå timen i skumringen og likevel få konsekvent skarpe bilder.

Det beste objektivet for nybegynnere innenfor landskapsfotografering: Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM

Et landskapsbilde av en liten by som er bygd inn i siden av et fjell. Havet og himmelen, som begge har en klar blåfarge, er synlige i bakgrunnen.

Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM har en stor zoomrekkevidde og 5-trinns optisk bildestabilisering, og en fokus-/kontrollring som du kan tilordne ulike funksjoner til, for eksempel eksponeringskompensasjon, når du er i autofokusmodus. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/320 sek., f/11 og ISO 100.

En liten blomsterbutikk i en spansk gate. Utenfor butikken er det flere buketter som er utstilt.

Når du tar bilder i den bredeste enden av Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM-objektivets zoomrekkevidde, kan du fange inn alle detaljene i dette fargerike bylandskapet når du ikke kan gå mer bakover. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 26mm, 1/125 sek., f/6.3 og ISO 100.

Et allsidig objektiv som Canon RF 24–105 mm F4–7.1 IS STM lar deg fange opp hele historien, fra episke utsikter til små detaljer og alt imellom. Det har mulighet for vidvinkel ved den korteste brennvidden. Ved standard brennvidder på rundt 35–50 mm får du et svært naturlig perspektiv som gir et godt inntrykk av rommet, avstanden og forholdet mellom forgrunns- og bakgrunnsområder. Mot den lange enden av zoomområdet kan telebrennvidder komprimere perspektivet, noe som får det til å se ut som at forgrunns- og bakgrunnsområder er nærmere hverandre. Det er det motsatte av effekten du får med et vidvinkelobjektiv, og det kan gi deg en interessant, alternativ vri på kreativ landskapsfotografering.

Det beste vidvinkelobjektivet på nybegynnernivå for landskapsfotografering: Canon RF 16 mm F2.8 STM

Bølgene brytes i strandkanten mens solen går ned i bakgrunnen. Lyset har skapt en glorieeffekt rundt solen, som ligger ved silhuetten til kystlinjen.

Den vide visningsvinkelen til Canon RF 16 mm F2.8 STM gir en imponerende effekt med én gang du plasserer øyet mot kamerasøkeren, og det kan bokstavelig talt få deg til å se landskapsfotografering fra et nytt perspektiv. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/400 sek, f/11 og ISO200.

En liten båt, opplyst av gløden fra solen i bakgrunnen, på et rolig vann. Kystlinjen i forgrunnen leder seerens øye rundt rammen da den strekker seg ut i det fjerne.

Gangveier, elver, rekker med trær og andre objekter som går fra forgrunnen til bakgrunnen, for eksempel kystlinjen som er i silhuett i dette bildet, kan være til hjelp for å lede seeren gjennom bildet. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/200 sek, f/11 og ISO 200.

Ved å bytte til det ultravide Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet får du et helt nytt syn på landskap, siden fotografering ved 16 mm øker visningsvinkelen fra 84° til litt over 108°, noe som er en enorm forskjell i praksis.

Den store visningsvinkelen gjør underverker for landskapsfotografering, og innebygde korrigeringer gir forvrengningsfrie resultater. Den har også en effektiv brennvidde på 25,6 mm når den brukes med Canon EOS R10-kameraet i APS-C-format.

Vidvinkelobjektiver kan ta bilder av store landskap, men de overdriver også perspektiveffekten, noe som gjør at alt bortsett fra nære forgrunnsområder virker langt unna. Hvis du vil gi landskapsbilder med vidvinkel et 3D-utseende, fungerer det ofte best å plukke ut interessante motiver i forgrunnen som kan lede blikket til den som ser på, inn i bildet.

Det mest allsidige zoomobjektivet med vidvinkel til landskapsfotografering: Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM

En lang eksponering av opplyste liljeblader og -blomster, tatt med objektivets bildestabilisering avslått, der lysene virker uskarpe.

Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM har 5,5-trinns bildestabilisering for håndholdt fotografering. Dette bildet i lite lys ble tatt med bildestabiliseringen avslått. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM-objektiv ved 15 mm, 1/5 sek, f/8 og ISO 400.

En lang eksponering av opplyste liljeblader og -blomster, tatt med objektivets bildestabilisering aktivert, der lysene virker skarpe.

Du kan tydelig se forskjellen i bildeklarhet når den optiske bildestabiliseringsenheten er aktivert. Bildestabiliseringen i objektivet fungerer sammen med bildestabiliseringen i EOS R6-kameraet for å forbedre resultatene enda mer. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM-objektiv ved 15 mm, 1/5 sek, f/8 og ISO 400.

Ingenting kan måle seg med et zoomobjektiv med vidvinkel som Canon RF 15–30 mm F4.5–6.3 IS STM for å få allsidighet på et fullformats speilløst kamera. I motsetning til mange vidvinkelzoomobjektiver er dette objektivet forfriskende kompakt og lett og veier bare 390 g, og det gir et perfekt utvalg av brennvidder for landskapsfotografering. I tillegg til å gi deg en forbløffende vid maksimal visningsvinkel har den en 0,52x makrofunksjon for nærbilder, og 5,5-trinns bildestabilisering som sikrer skarpe håndholdte bilder selv i svakt lys.

For APS-C-speilreflekskameraer passer Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektivet like perfekt, og hvis du ikke har erfaring med speilløse kameraer, kan du fortsatt bruke dette objektivet på kameraer som Canon EOS R10 via en Canon Mount Adapter EF-EOS R.

Fastobjektiver som passer til kreativ landskapsfotografering: Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM- og RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM

En eng med hvite blomster som er gule i midten, som vokser i villmarken. Fjell og en innsjø er synlige i det fjerne.

Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM er svært allsidig til å være et primærobjektiv, og takler alt fra vidvinkelbilder til ekstreme nærbilder av små detaljer i et landskap. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek, f/11 og ISO 100.

Et nærbilde av hvite blomster som er gule i midten, som vokser i villmarken. Blomstene i forgrunnen er i fokus, mens de i bakgrunnen er uskarpe.

Canon Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM gir 0,5x makro forstørrelse med korteste fokusavstand (14 cm). Det betyr at små objekter gjengis i halv naturlig størrelse i bildesensoren, mens 5-trinns bildestabilisering reduserer risikoen for kameraristing. Tatt med et Canon EOS R6-kamera og et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1000 sek, f/4 og ISO 100.

Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM kombinerer en nyttig visningsvinkel med en stor blenderåpning på f/1.8. Dette kan bidra til å opprettholde raske lukkerhastigheter, selv under dårlige lysforhold, hvis du vil fryse bevegelsen til løv og andre landskapselementer som blåser rundt i vinden.

Den store blenderåpningen passer også godt sammen med objektivets svært korte minimumsavstand for fokus, som gir liten dybdeskarphet. Dette kan være flott når du skal ta bilder av små, interessante objekter i landskapsomgivelser og isolere dem mot en uskarp bakgrunn, samtidig som du beholder alle de vakre fargene i naturen i motivet.

En mer moderat visningsvinkel med de samme fordelene får du med Canon RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM. Objektivet gir et helt naturlig perspektiv når du tar landskapsbilder, og er spesielt godt egnet for ekstreme nærbilder når du tar håndholdte bilder, siden du kan dra nytte av objektivets makroforstørrelsesfaktor på 0,5 x. Den raske blenderåpningen på f/1.8 gir deg også en liten dybdeskarphet for nærbilder, slik at du effektivt kan gjøre bakgrunnen uskarp.

Den spektakulære skjønnheten og dramatikken i et fantastisk landskap har mye å tilby enhver fotograf. Med det rette Canon-kameraet og -objektivet kan du fange det inn i all sin prakt.

Skrevet av Matthew Richards

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R8

  Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine.
 • RF-objektiver

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Et lite og svært lett zoomobjektiv på 24–50 mm i RF-serien som du kan bruke hver dag til reiser, landskapsbilder med mer.
 • Vidvinkelobjektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere.
 • Primærobjektiv med vidvinkel

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder.
 • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Et kompakt og lett RF 15-30mm-zoomobjektiv som er perfekt til reisefotografering, inkludert byer, landskap, arkitektur og vlogging på farten.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
 • Speilløse kameraer

  EOS R6

  Uansett hva du filmer eller tar bilder av, og hvordan du gjør det, lar EOS R6 deg være kreativ på måter du simpelthen ikke trodde var mulig.
 • Speilløse kameraer

  EOS R10

  Ta neste steg innen fotografering og video med et speilløst EOS R-systemkamera som er bygd rundt en sensor i APS-C-størrelse.
 • Relaterte artikler

 • En kvinnelig fotograf står på steiner i grunt vann og tar bilder av en innsjø omgitt av fjell.

  LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Landskapsobjektivutfordring

  Proffe Verity Milligan deler sin erfaring med å ta kreative landskapsbilder med to lette objektiver.

 • Et landskapsbilde av et tre ved siden av en skråning, foran en lilla himmel.

  LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  De beste tipsene for landskapsfotografering

  Oppdag fotograferingsteknikkene som hjelper deg med å ta landskapsbildene dine til nye høyder.

 • En landskapsfotograf ser gjennom søkeren på et Canon EOS RP-kamera for å fotografere bølgende jorder.

  LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Slik tar du landskapsbilder uten stativ

  Finn ut hvordan du kan ta vakre landskapsbilder uten stativ.

 • Et før- og etterbilde av et myrlendt landskap, uredigert til venstre og i svart/hvitt til høyre.

  GRUNNLEGGENDE OM REDIGERING

  Slik redigerer du landskapsbilder for utskrift

  Redigeringsteknikker som vil forvandle vakre bilder til kunstverk.