LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Slik tar du landskapsbilder uten stativ

Oppdag hvordan du kan ta detaljerte landskapsbilder og gjøre vann eller skyer uskarpe når du fotograferer uten stativ.
En landskapsfotograf ser gjennom søkeren på et Canon EOS RP-kamera for å fotografere bølgende jorder.

Når du fotograferer landskap, kan det være nyttig å bruke et stativ til å holde kameraet stødig slik at du slipper å bekymre deg for at lave lukkerhastigheter gir uklare bilder, spesielt når du fotograferer i lite lys. Det kan imidlertid være tungt og upraktisk å bære med seg, særlig hvis du skal gå en lang tur. Med et moderne kamera, riktige innstillinger og litt oppfinnsomhet kan du sette igjen stativet hjemme neste gang du skal ut for å fotografere et vakkert motiv, og heller ta med deg en termos eller matbit.

1. Hold kameraet stødig, og bruk kroppen

En landskapsfotograf ser gjennom søkeren på et Canon EOS RP-kamera, og støtter seg på kneet for å fotografere bølgende jorder.

Jo stødigere kameraet er, jo mindre sjanse er det for at det rister. Hvis du bruker lav lukkerhastighet, bør du holde pusten mens du tar bildet.

En landskapsfotograf holder et Canon EOS RP-kamera ut fra kroppen slik at nakkestroppen er stram.

En god metode for å stabilisere kameraet er å holde nakkestroppen stram.

Måten du holder kameraet på, kan ha stor betydning for skarpheten i bildet. Hold kameraet stødig ved å hvile undersiden av objektivet i venstre håndflate og holde albuen inntil kroppen. Dette skaper en solid støtte for kameraet.

Du kan bruke kroppen på andre måter for å unngå uskarpe bevegelser. Prøv å sette deg ned og støtte armen på kneet. Du kan også bruke nakkestroppen. Aktiver Live View, og hold kameraet ut fra kroppen slik at stroppen er stram. Vær forsiktig så du ikke belaster nakken.

2. Aktiver stabilisering

En landskapsfotograf holder et kamera over hodet for å fotografere et tre med bølgende skyer i bakgrunnen.

Når du aktiverer objektivstabilisering på Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-kameraet, kan du fotografere uten stativ med en lukkerhastighet på 0,8 sekunder.

Objektivstabilisering kan bidra til å redusere kameraristing ved å gjøre de naturlige håndbevegelsene dine mykere, slik at det blir enklere å fotografere med lavere lukkerhastigheter uten stativ. En vanlig regel for håndholdt fotografering er at det bør utføres med lukkerhastigheter som tilsvarer brennvidden, eller høyere. Hvis du for eksempel bruker et 50 mm objektiv, bør ikke lukkerhastigheten være lavere enn 1/50 sekunder. Hvis du imidlertid aktiverer objektivstabilisering, kan du ofte velge en mye lavere lukkerhastighet enn dette. Canons RF-serie med objektiver, inkludert nybegynnervennlige objektiver som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM og RF 35mm F1.8 Macro IS STM, har avansert stabilisering som kommuniserer med det speilløse kamerahuset, og den store RF-fatningen gir større sensorbevegelser.

3. Finn noe kameraet kan stå på

Et Canon EOS RP-kamera på en gjerdestolpe.

Hvis du stiller inn utløseren på to sekunder når du bruker en gjerdestolpe som stativ, rekker kameraet å stabilisere seg før lukkeren åpnes.

Når du er ute på tur, er det enkelt å finne plattformer og naturlige stativer som vil gi kameraet et solid underlag, slik at du kan redusere lukkerhastigheten ytterligere. Når du stiller inn kameraet på lang eksponering, må du være oppmerksom på at speilvibrasjon i speilreflekskameraer (forårsaket av at speilet vippes opp for å avdekke sensoren) kan føre til kameraristing. Angi speillåsing i kameramenyen eller, hvis kameraet ikke har denne funksjonen, aktiver Live View. Dette er selvfølgelig ikke et problem med speilløse kamerahus som EOS RP. Kameraristing kan også oppstå når du trykker på lukkerknappen, så du bør angi en tidtaker på to sekunder, fjernstyre lukkeren eller betjene kameraet eksternt ved hjelp av Canon Camera Connect-appen.

4. Beveg deg rundt og eksperimenter

En landskapsfotograf bøyer seg ned for å fotografere planter i morgensolen.

Hvis du tar kameraet av stativet, kan du bli mer kreativ ved å utforske nye vinkler og unike komposisjoner.

Et nærbilde av silhuetten til en delikat plante med en lav sol i bakgrunnen.

Når du fotograferer uten stativ, mister du stabilitet, men blir samtidig mer fleksibel. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 1/100 sek, f/16 og ISO100.

Stativer vil alltid ha sin plass i landskapsfotografering, men noen ganger kan du ta bedre bilder uten. Oppgaven til et stativ er å begrense bevegelse, men når du holder kameraet i hendene, kan du eksperimentere med ulike posisjoner for å fotografere fra ulike vinkler og slippe kreativiteten løs. Hvis du står på ett sted, selv om du finner interessante elementer i forgrunnen og komponerer bildet basert på tredjedelsregelen, kan bildene mangle dynamikk.

5. Aktiver automatisk ISO

En fotograf bøyer seg ned for å fotografere et stykke drivved på strandlinjen fra en lav vinkel.

Fotografen har benyttet seg av bevegelsesfriheten som er mulig ved håndholdt fotografering, for å fotografere drivveden fra en annerledes vinkel.

Et stykke drivved på en øde strandlinje. Bølgebevegelsene er uskarpe takket være lang eksponering.

Denne håndholdte eksponeringen på to sekunder som har gjort bølgebevegelsene uskarpe, var mulig takket være bildestabiliseringen i Canon EOS R6-kameraet og i Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet. Det kan faktisk være vanskeligere å ta dette bildet med et stativ siden skvulpende vann kan føre til at stativet beveger seg. Tatt ved 35 mm, 2 sek., f/7.1 og ISO 125.

For noen år siden ville det vært utenkelig å øke ISO-verdien til 1600, men siden moderne sensorer nå fungerer mye bedre i svakt lys, er det mulig å ta bemerkelsesverdig rene bilder, selv ved disse nivåene. Hvis du vil ha en enkel eksponeringsinnstilling, kan du velge manuell modus, automatisk ISO og en lukkerhastighet tilsvarende brennvidden eller høyere. Kameraet vil tilpasse ISO-verdien til motivet, slik at du kan være trygg når du eksperimenterer med lukkerhastighet og blenderåpning.

Canons mer avanserte speilløse kameraer, for eksempel EOS R6, har avansert bildestabilisering i kamerahuset (IBIS). Dette fungerer uavhengig av eller sammen med optisk bildestabilisering i et objektiv for å oppnå opptil åtte IS-trinn, slik at du kan fotografere med eksponering på flere sekunder uten stativ.

Skrevet av James Paterson

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING / UTENDØRS

  Tips til fotografering i ekstreme værforhold

  Her er de beste tipsene og triksene for å mestre fotografering i ekstremvær – både for å beskytte utstyret og ta vare på deg selv.

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Landskapsobjektivutfordring

  Proffe Verity Milligan deler sin erfaring med å ta kreative landskapsbilder med to lette objektiver.

 • GRUNNLEGGENDE OM REDIGERING

  Slik redigerer du landskapsbilder for utskrift

  Redigeringsteknikker som vil forvandle vakre bilder til kunstverk.

 • EVENTYRFOTOGRAFERING

  Tips til eventyrfotografering

  Fem tips når du skal fotografere utendørseventyrene dine med EOS M6 Mark II.