GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING / UTENDØRS

Tips til fotografering i ekstreme værforhold

Enten det er varmt eller kaldt, regn eller sol, bør du følge disse tipsene for å ta imponerende bilder i all slags vær og i alle slags omgivelser.
En fotograf som har på seg vinterklær og en ryggsekk, står i en snøkledd fjellside og holder et Canon-kamera. © Richard Walch

Vanligvis er det vanskeligere å fotografere ved ekstreme temperaturer. Snø, frost og is kan gi spektakulære vinterscener, men de fleste kameraer er bare laget for å fungere i varmegrader (over 0 °C). På samme måte kan ekstremt varme forhold føre til at kameraet overopphetes, mens steder med mye sand øker risikoen for at utstyr som ikke er forseglet, blir skadet.

Mange Canon-kameraer har værforsegling og kan fungere under utrolig krevende forhold, men du må også tenke på den menneskelige siden ved det. Fotografering i ekstreme omgivelser kan være like tøft for deg som for utstyret.

Du må selvfølgelig være forsiktig når du fotograferer i ekstreme temperaturer, og sjekke værmeldingen før du drar ut. I tillegg må du ha på deg passende klær, ta med ekstra tøy og riktig utstyr til utendørsfotograferingen. Men det er også bra å få noen praktiske fotograferingstips som kan bidra til at det går så smertefritt som mulig. Her er de beste tipsene våre for fotografering under veldig kalde og varme forhold.

Fotografering i lave temperaturer

1. Hold hendene varme

En fotograf som har på seg vinterjakke, lue og hansker, og som holder et Canon EOS R5.

Du må holde hendene varme når du fotograferer i ekstreme værforhold. Vurder å investere i et par tynne termiske hansker til å ha under hovedhanskene, for å holde på varm luft.

Skjelving på hendene kan føre til kameraristing og uskarpe bilder. Ta med deg et par tykke og vanntette hansker og håndvarmere for å varme opp hendene når du har vært ute i kulden en stund.

Hanskene er riktignok viktige for fotografering i kaldt vær, men de kan også gjøre det vanskeligere å trykke på kameraknappene. Et Canon-objektiv med en kontrollring med mulighet for tilordning av funksjoner, for eksempel RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM eller RF 85mm F2 MACRO IS STM, er ofte enklere å bruke når du har på hansker. Canon-kameraer med en styrespak, for eksempel Canon EOS R10, kan også være nyttige hvis hanskene gjør det vanskelig å bruke berøringsskjermen til å flytte AF-punktet.

Til deg som er en ivrig vinterfotograf, anbefaler sportsfotograf og Canon-ambassadør Richard Walch at du investerer i klatrehansker, slik at du kan eksponere fingertuppene dine akkurat når du skal fotografere, men beskytte hele hendene ellers.

2. Beskytt utstyret ditt

En hånd med hanske som holder et Canon-kamera med en solblender på, for å beskytte det mot vinterværet.

På vinteren kan en solblender bidra til å hindre at vanndråper treffer objektivet. «En solblender er utrolig viktig i snøføyka», forklarer Richard. «Du er mye bedre beskyttet mot snøen med en god solblender.» © Richard Walch

En fotograf filmer seg selv på en vindfull brygge med et Canon-kamera med mikrofon og vindskjerm på.

Vindstøy kan ødelegge lyden når du filmer. For å få ren lyd kan du aktivere vindreduksjonsmodusene på Canon-kameraet eller bruke en ekstern mikrofon med vindskjerm.

Canon EOS R-systemkameraer, for eksempel EOS R6, EOS R6 Mark II og EOS R7, har værforsegling og kan fint ta bilder i regnvær. Men tenk deg om hvis det pøser ned. Hvis det kommer dråper på objektivet, må du tørke dem av med en ren mikrofiberklut eller objektivklut. Du kan også kjøpe beskyttelsesfiltre til objektivene dine, noe som er veldig nyttig under ekstreme forhold. Vi anbefaler at du ikke skifter objektiv når du er ute i kraftig regn- eller snøvær, for det kan skade utstyret.

Hvis du bruker kameraet utendørs, og du ikke har dreid fokusringen manuelt eller brukt autofokus på en stund, kan objektivfokuset og zoomringene «fryse». Du kan unngå dette ved å oppbevare kameraet i en veske av god kvalitet når du ikke bruker det, og dekke det til når du tar bilder i snøvær. Eller du kan dreie på fokus- og zoomringen ved hjelp av AF-motoren eller manuelt.

Batteriene dine tappes raskere enn normalt når det er kaldt, så du bør enten oppbevare kameraet og batteriene i vesken for å beskytte dem mot omgivelsene, eller ha dem i en innerlomme, slik at du holder dem varme med kroppsvarmen din. Husk også at du bør pakke med deg dobbelt så mange batterier som vanlig.

Når du tar med deg kameraet fra kalde til varme omgivelser, dannes det kondens som kan skade utstyret ditt. «Når du tar lunsjpause, bør enten du eller ryggsekken din være utendørs», sier Richard. «For hvis du går fra et kaldt til et varmt sted og prøver å sjekke bildene dine, blir det slutt på moroa. Det dannes fukt på kameraet og objektivet, og kameraet kan bli skadet. Du må holde kameraet i én temperatursone.» Plasser utstyrsbagen et sted der det er litt kjøligere, for eksempel i et vindfang, slik at utstyret gradvis varmes opp.

Hvis du er nødt til å gå direkte fra ett miljø til et annet, kan du prøve å pakke en plastpose rundt utstyret i noen minutter, slik at temperaturforandringen ikke blir så brå.

3. Bruk et stativ, og ta bilder via fjernstyring

En fotograf i vinterklær sitter på huk bak et Canon EOS R6, montert på et stativ som står på steiner ved siden av en elv.

Hvis du setter opp kameraet på et stativ og tar bilder med fjernstyring via Canon Camera Connect-appen, reduseres risikoen for kameraristing hvis du skjelver på grunn av kulden. Du kan sjekke innrammingen og justere eksponeringen ved hjelp av appens sanntidsvisning, og deretter fotografere og overføre bilder direkte til smarttelefonen.

Det er ikke enkelt å ta et stødig bilde hvis du skjelver på grunn av kulden. Et lett og bærbart stativ hjelper deg med å stabilisere kameraet, slik at du kan ta bilder med stor selvsikkerhet. Husk bare på at du ikke bør holde i stativet med bare hender hvis du er ute i kulda. Det er fort gjort å få frostskader på huden. Tramp i snøen for å lage et jevnt og kompakt underlag før du setter det opp.

Du kan også bruke Canon Camera Connect-appen på smarttelefonen til å utløse lukkeren via fjernstyring og trådløst, slik at du ikke trenger å røre kameraet i det hele tatt. Du kan justere fokus via appen og bruke den til å geotagge bildene dine, slik at du aldri glemmer hvor du var da du tok det unike bildet.

Fotografering under varme eller sandrike forhold

1. Beskytt deg selv mot sola

En kvinne sitter i le mens hun peker Canon-kameraet sitt som er montert på et stativ, ut av vinduet.

Skaff deg ly når du kan. Hvis du er ute i sola for lenge, kan det føre til dehydrering og til at utstyret overopphetes. Husk å ha med deg mye vann, avhengig av hvor du skal.

Unngå direkte sollys, og hold deg i skyggen når det er mulig. Hvis du må være ute i sola, bruk solkrem med en passende UV-faktor og en hatt som skygger for ansiktet. Hvis det er mulig, bør du oppbevare utstyret i skyggen, spesielt batteriene. Hvis du skal ut i et ekstremt miljø, må du fortelle noen hvor du skal, når du drar, og når du planlegger å komme tilbake, slik at de kan etterlyse deg om nødvendig.

2. Velg riktig utstyr

En fotograf med solhatt holder et Canon-kamera med et hvitt Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv.

Svart utstyr absorberer mer lys og blir fortere overopphetet enn et sett med hvit farge, for eksempel Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektivet (på bildet).

En kvinne sitter på huk på en sandstrand for å legge Canon-kameraet ned i utstyrsvesken.

Hvis du investerer i en utstyrsveske av god kvalitet, kan du transportere utstyret på en trygg måte og beskytte det når det ikke er i bruk.

Når du holder deg unna direkte sollys, unngår du at utstyret overopphetes, spesielt når du filmer. Kameraene fungerer ikke når de blir for varme, så du kan ikke fortsette arbeidet hvis de blir overopphetet. Dermed kan du gå glipp av gode bilder mens du venter på at de skal kjøle seg ned.

Hvis du tar bilder på steder med mye sand, for eksempel på stranden eller i en ørken, må du beskytte utstyret mot sandkornene. Løsningen er å investere i et kamera med værforsegling, for eksempel Canon EOS R7, som er fukt- og støvbestandig. EOS R7 har også beskyttelse for lukkeren, slik at det ikke skal komme støv inn i sensoren. Objektiver er også sårbare. Koble sammen det værforseglede kameraet med et objektiv med tilsvarende beskyttelse, for eksempel Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, som har gummitetninger som hindrer at sand skader den innvendige optikken.

Selv om det ikke er supervarmt ute, kan utstyret ditt likevel bli påvirket av luftfuktigheten ved at fuktighet trenger inn i og skader utstyret. Fuktbestandig og værforseglet utstyr forhindrer dette, men det finnes også flere tiltak du kan gjøre. Bruk en vanntett utstyrsveske, og legg inn noen silikagelposer som kan suge til seg eventuell fuktighet som kommer seg inn. Pass på at du oppbevarer utstyrsvesken i tørre omgivelser – kanskje i et rom med en avfukter hvis det er mulig.

Hvis du må håndtere ekstrem varme, kan du legge en ispose i utstyrsveska for å holde tingene kjølige. Men du må i så fall passe på at isposen er pakket inn riktig, slik at fuktigheten ikke skader utstyret ditt når den tiner.

Fargen på utstyret spiller også en rolle. Noen Canon-objektiver, for eksempel RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, har et hvitt belegg for å holde innsiden av objektivet kjølig når det er varmt. Canon EOS R50 er også tilgjengelig i hvitt, noe som bidrar til at det holder seg kjøligere lengre i sollys enn et svart kamera. I tillegg har RF-objektiver i L-serien, for eksempel Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, et varmebeskyttende belegg som hindrer at objektivrøret blir overopphetet ved sterkt sollys.

3. Lys og overeksponering

En person som står ved inngangen til en hule og holder et kamera, i silhuett mot den lyse, solfylte himmelen.

Canons speilløse kameraer kan ta bilder i RAW-format. Hvis du fotograferer under krevende lysforhold, for eksempel i sterkt sollys, vil en RAW-fil fange opp mer data og et bredere dynamisk område, slik at det blir lettere å korrigere eksponeringen under etterbehandlingen.

Sterkt sollys kan lett føre til overeksponerte bilder. Pass på når du fotograferer, så du ikke overeksponerer høylyset, for hvis det skulle skje, går dataene tapt og kan ikke gjenopprettes. Da kan du ikke korrigere for overeksponeringen i etterbehandlingen.

Bruk kameraets histogram- eller sebramønsterfunksjon til å overvåke høylystopper på skjermen eller via EVF, og til å undereksponere bildet om nødvendig. Så lenge du ikke overeksponerer høylyset, skal du kunne gjenopprette et bilde som er litt for lyst, ved å redusere høylyset og hvittonene i redigeringsprogrammet, for eksempel i Canons Digital Photo Professional.

Hvis du vil ha flere tips og teknikker for fotografering under utfordrende forhold, kan du se artikkelen om fotografering i ekstreme landskap*.Skrevet av Peter Wolinski*Bare tilgjengelig på utvalgte språk.

Relaterte produkter

 • Speilløse kameraer

  EOS R7

  Utforsk naturen med et kamera som har imponerende hastighet og bildekvalitet i et kompakt APS-C-kamerahus som er utformet for fremtiden.
 • Speilløse kameraer

  EOS R6 Mark II

  Stillbilder eller video, bevegelser eller portrett – EOS R6 Mark II-kameraets kombinasjon av ytelse og bildekvalitet gjør at kreativiteten din kan blomstre
 • RF-objektiver

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Et kraftig supertelefotozoomobjektiv med en brennvidde på 200–800 mm som er perfekt for sports-, natur- og actionfotografering.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle objektivet til hverdagsbruk for brukere av fullformats speilløse systemkameraer. Med det brukervennlige RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet, som er lett og kompakt, kan du ta fotograferingen din til nye høyder.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet er allsidig for nærbilder takket være diskret telefotokomprimering og 5-trinns bildestabilisering i et kompakt og lett kamerahus.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med stor blenderåpning for vidvinkelperspektiv, nær fokusering og Hybrid IS.
 • Relaterte artikler

 • EVENTYRFOTOGRAFERING

  Utendørs eventyrfotografering

  Fotografen Anna Blackwell vandrer gjennom villmarken i Dartmoor med et Canon EOS R6-kamera.

 • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

  Slående landskapsbilder

  Landskapsfotograf og influenser Ása Steinars viser hvordan du tar perfekte naturskjønne selfier.

 • UTENDØRS

  Tips og triks for vinterferiebilder

  Den profesjonelle sportsfotografen Richard Walch gir deg sine eksperttips for å ta bedre vinterbilder, fra valg av kamera til de beste innstillingene.

 • REISEFOTOGRAFERING

  De beste kameraene og objektivene for reisefotografering

  Uansett om du utforsker bygater eller kupert, landlig terreng, eller om du liker å fly til andre siden av jordkloden, lønner det seg å pakke lett. Her er det mest ideelle Canon-settet for å dokumentere opplevelsen uten at det sprenger budsjettet.